What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Mας ρωτάτε, σας απαντάμε.

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Καλησπέρες.

Η αλήθεια είναι πως το σκεφτόμουν καιρό τώρα, ένα thread που η όποια απορία σχετίζεται με υπολογιστές διατυπώνεται εδώ, και η απάντηση έρχεται από όποιο μέλος ξέρει ή προλάβει να απαντήσει. Collective mind, ώστε η γνώση να διαδίδεται σε όλους ανεξαιρέτως. Για μένα δεν υπάρχουν "Γκουρού" των υπολογιστών, και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει τα πάντα. Εδώ μέσα έχω δεί την διάθεση να βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί τον συμφορουμίτη, δίχως βεντετισμούς, κάτι που γουστάρω. Το μόνο που μένει πλέον, είναι να ξεκινήσετε ερωτήσεις. Όσοι θέλετε, εννοείται. Και ο θεός βοηθός.
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Πόση μνήμη μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κάρτα γραφικών με 128/256/384 bit? Μια κάρτα γραφικών με 2GB ram/128 bit γίνεται να αξιοποιήσει όλη την μνήμη και αν όχι που θα βρεί ταβάνι?

Επίσης γίνεται μια APU να φτάσει την σε επιδόσεις την αντίστοιχη κάρτα γραφικών? Αν μια APU έχει παρόμοιο επεξεργαστή με μια 7750 πχ, γίνεται να φτάσει σε επιδόσεις την αντίστοιχη κάρτα?
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Ωραίες ερωτησούλες αγορίνα.

Πάμε να τις δούμε μία μία.

1.Το εύρος του bus καθορίζει βασικά το πόσα memory chips της κάρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα/ταυτόχρονα. Το bus φαντάσου το σαν λωρίδες κυκλοφορίας εθνικής οδού. Μεγαλύτερο εύρος= πιο πολλές λωρίδες. Στην περίπτωσή σου, τα 2Gb δεν είναι άσχημο νούμερο, απλά θα καθυστερεί λιγάκι το ένα επιπλέον Gb (αν δεν γίνομαι κατανοητός, θα επανέλθω).

2. Στα της APU, το ενσωματωμένο έχει άμεση εξάρτηση από την RAM του συστήματος για να κάνει τους υπολογισμούς των γραφικών. Άρα περιορίζεται σημαντικά, από παράγοντες όπως η ταχύτητα της RAM, το μέγεθος, και τι άλλες διεργασίες την χρησιμοποιούν παράλληλα. Επίσης, μιλάμε για DDR3, σε αντίθεση με την VRAM αυτόνομων GPU, που είναι DDR5. Η απάντηση είναι όχι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να τρέξεις ικανοποιητικά παιχνίδια όπως το Skyrim (σε low-medium)

Εννοείται πως σηκώνουν πολύ ανάλυση και οι δύο απαντήσεις, αλλά σκοπός του thread είναι να γίνουν κάποια πράγματα κατανοητά με απλό τρόπο, χωρίς εξειδικευμένους όρους.
 

technik

Commoner
Joined
Jan 7, 2014
Messages
21
1. Γιατί οι intel CPUs θεωρούνται γενικά καλύτεροι από τους AMD , ακόμη κι όταν οι amd τους ξεπερνάνε στα χαρακτηριστικά? (πχ ο οχταπύρηνος fx 8320 που αγόρασα κιόλας θεωρείται νομίζω χειρότερος από τον τετραπύρηνο ι5 4570)

2. Το overclocking <<σπάει>> την εγγύηση?
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Καλησπέρες.

1. Ναί, οι πυρήνες των επεξεργαστών της Intel είναι πιο ισχυροί σε θέματα απόδοσης. Αυτό η AMD το αντισταθμίζει με χαμηλότερες τιμές και ξεκλείδωτους επεξεργαστές. Πολλά συνθετικά Benchmarks είναι φτιαγμένα για να προμοτάρουν τους Intel, με αποτέλεσμα όλοι να νομίζουν πως είναι πολύ πιο ισχυροί, ενώ η πραγματική διαφορά τους είναι από μικρή έως πολύ μικρή, εξαρτάται και τι επεξεργαστές συγκρίνεις. Ένας 8πύρηνος FX8320, χρονισμένος στα 4.5-4.6GHz χτυπάει όλους τους i5 και πλησιάζει πολύ κοντά στους i7.

2. Nαί, και γουστάρω. Σε τρώει το χεράκι σου; :spiteful:
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,137
Πολύ μεγάλη κουβέντα το intel vs AMD. Μπορείς να διαβάσεις κάτι σχετικό εδώ:
http://ragequit.gr/hardware/item/cpu-benchmarks-amd-intel-fx-8350-i5-3570k-i7-3770k-i7-3820-tek-syndicate

Aπό την άποψη της καθαρής υπολογιστικής ισχύος, ο FX-8320/8350 είναι ανώτερος των i5 (με την εξαίρεση των εφαρμογών που υποστηρίζουν AVX2 που έχουν οι i5-4xx0). Μπορεί ο κάθε AMD πυρήνας ξεχωριστά να μην φτάνει σε απόδοση τον αντίστοιχο intel αλλά σε καθεστώς πλήρους φορτίου όπου δουλεύουν όλοι οι πυρήνες (πχ. rendering) ο FX έχει απόδοση επιπέδου i7 και νικάει στεγνά τον i5.

<img src="http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/CPU/FX-8350/FX-8350-55.jpg" alt="FX-8350-55.jpg" class="bbcode_img" />

Τα games όμως σπάνια φορτώνουν και τους 8 πυρήνες ενός FX (εξαίρεση το Crysis 3/BF4 όπου λάμπουν οι FX). Στις περίπτώσεις που ένα game είναι cpu bound και βλέπει 2-3 πυρήνες (πχ. Starcraft II,Arma III) o i5 περνάει καθαρά μπροστά , ενώ αν φορτώνει 4-6 πυρήνες πάνε πλάι-πλάι (πχ. Far Cry 3,Metro LL,sleeping dogs και τα περισσότερα σύγχρονα DX11 games). Πάντως σχεδόν πάντα η GPU θα είναι το ταβάνι της απόδοσης να ξέρεις.

http://www.anandtech.com/show/6985/choosing-a-gaming-cpu-at-1440p-adding-in-haswell-/5

Οι επεξεργαστές intel ξεφεύγουν με τρείς κάρτες και πάνω (το chipset 990FX της AMD δημιουργεί bottleneck).

Μια iGPU δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα με μια ξεχωριστή κάρτα γιατί η διαχείριση μνήμης είναι εντελώς διαφορετική. Σε γενικές γραμμές για να προσεγγίσεις τις επιδόσεις μια ξεχωριστής VGA με μνημη GDDR5 σε μια iGPU από APU θες πανγρήγορη μνήμη συστήματος (τουλάχιστον 2400Mhz αφού αυτήν χρησιμοποιεί η iGPU) σε dual channel.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Μετά έχω άδικο που σε αποκαλώ τεχνογνωσία,έ; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Bump επειδή τώρα μου έσκασε σαν φάπα στο κεφάλι.

Ρε σύ Μπίλ, πότε καταφέρανε να τρέξουν RAM τόσο ψηλά χρονισμένη σε Dual channel, σε APU;
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,137


Grmadness wrote:
Bump επειδή τώρα μου έσκασε σαν φάπα στο κεφάλι.

Ρε σύ Μπίλ, πότε καταφέρανε να τρέξουν RAM τόσο ψηλά χρονισμένη σε Dual channel, σε APU;</blockquote>

Mε τους Richland άνετα. Υπάρχουν 2-3 review εδώ κι εκεί, να ένα.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=FGlnnMNuEHk#t=1[/video]

 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,546
Ας κάνω και γω μια ερώτηση.

Παίζω τις τελευταίες μέρες Max Payne 3. Πριν το αρχίσω πήγα στις ρυθμίσεις των γραφικών, να δω τι γίνεται. Όλα ήταν στο High, εκτός από τα textures που ήταν στο Very High σε 1920*1080. Ωραία λέω, ας ρίξω μερικά να μην έχουμε τίποτα κολλήματα και να τρέχουμε στα 60 fps σταθερά. Θα' θελα. Υπήρχαν στιγμές που έπεφτα στα 30. Όχι πολύ συχνά, αλλά αρκετά για να γίνεται ενοχλητικό. Δε μασάμε, συνεχίζουμε. Τα πάω όλα στο medium. Καμία διαφορά.

Εκεί σκέφτηκα να βγάλω εντελώς τα shadows, water reflections και να βάλω textures στο medium. Πριν το κάνω όμως, τα έβαλα πρώτα όλα όπως ουσιαστικά μου πρότεινε το παιχνίδι στην αρχή, ίσα ίσα για να δω τι έχανα. Από τότε το παιχνίδι τρέχει στα 60 fps σταθερότατα.

Κάποια εξήγηση?
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
7,880
ναι αμε, σου αρεσει να παιζεις με ρυθμισεις κονσολας και μας το παιζεις "εχω προβλημα"
:trollface:

στο steam παιζει ολοκληρη συζητηση για τις ρυθμισεις του μαξιμου πονου 3.
γενικα για μενα οι ρυθμισεις στα παιχνιδια ηταν απο παντα πονοκεφαλος.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2734564" class="bbcode_url">best settings for cons... pc

το ξερω οτι δεν βοηθαω αλλα ειπα να κλαψω μαζι σου.
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,546
:lol: :lol: :lol:

Το θέμα μου ουσιαστικά είναι γιατί παίζει καλύτερα στα high/ very high και όχι στα medium. Δηλ. τι, η κάρτα μου σνομπάρει τις χαμηλότερες ρυθμίσεις?

Και επειδή δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι θέμα κάρτας ή παιχνιδιού, είπα να το βάλω εδώ.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Short Answer. I don't know.

My answer. Ρε αγορίνα, γιατί να τρέχεις medium όταν σε High/Very High είσαι σούπερ; Αν και ομολογώ πως δεν ξέρω πολλές περιπτώσεις σαν την δική σου, δεν το έχω ψάξει, οπότε θα δώ τι μπορώ να βρώ.
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,546
Σωστός, αλλά τις χαμηλότερες ρυθμίσεις τις έβαλα εξ' αρχής. Που να' ξερα ο έρμος ότι τελικά δεν χρειαζόταν. :lol:

MSI gtx 460. Η κάρτα με τουπέ.
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
7,880
μηπως ξεχασες κανενα κλειδωμα στα frames;

<span class="bbcode_spoiler">μηπως επαιζες την ωρα που σου χακαρα τον υπολογιστη για να σου κλεψω τις τσοντες;
:trollface:
</span>
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
<blockquote>Κάποια εξήγηση? </blockquote>

Κάποια βαριά ρύθμιση θα έκανε την ζημιά. Πιθανοί υποπτοι είναι τα tesselation, Ambient occlusion, reflections, water quality. To physx είναι κλειστό (αν υπάρχει)?
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Tώρα που το σκέφτομαι, maybe driver issue. Δοκίμασε να τρέξεις και με παλιότερους σε medium.
Επίσης, έχεις ορίσει κάποιο Fan profile; ; Ίσως να παίζει throttling λόγω θερμοκρασίας, την οποία θα έλεγα να τσεκάρεις στα medium settings, από περιέργεια.

2ος Νίντζα σήμερα. Σας έχω κάνει κάτι ρε guys; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
7,880


Grmadness wrote:
Tώρα που το σκέφτομαι, maybe driver issue. Δοκίμασε να τρέξεις και με παλιότερους σε medium.
Επίσης, έχεις ορίσει κάποιο Fan profile; ; Ίσως να παίζει throttling λόγω θερμοκρασίας, την οποία θα έλεγα να τσεκάρεις στα medium settings, από περιέργεια.

2ος Νίντζα σήμερα. Σας έχω κάνει κάτι ρε guys; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /></blockquote>

<span class="bbcode_spoiler"><img src="http://n7ugc.disney.go.com/item/kennelclub/562_2gs11k6U3rVp00001004wlk0-h-985305-as/Ninja%20Bunny__600_450_q50.jpg" alt="Ninja%20Bunny__600_450_q50.jpg" class="bbcode_img" />

λειπουν μερικοι ακομα, για να γινουμε και οι εφτα ninja ηταν υπεροχοι</span>

 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,546
Οι θερμοκρασίες που ζητήθηκαν:

Idle: 32 °C
Medium settings: 65 °C
High settings: 68 °C (Βοηθούν και οι 5 έξτρα ανεμιστήρες).

Οι θερμοκρασίες φυσιολογικές μου φαίνονται.

Physx δεν υπάρχει στο MP3, άρα το προσπερνάμε.

Τα FXAA (High), MSAA (Off), Ambient Occlusion (SSAO), Tessalation (High) και Anisotropic Filtering (4x) δεν τα πείραξα καθόλου.

Οι ρυθμίσεις που είχα εξ' αρχής ήταν (σε παρένθεση οι αλλαγές που έκανα):

Texture quality: Very high (High)
Shader quality: High (Normal)
Shadow quality: High (Normal)
Reflection quality: High (Normal)
Water quality: High (Normal)

Στα εντός παρένθεσης είχα τα frame drops. Μόλις το γύρισα στις αρχικές ρυθμίσεις όλα πάνε με 60 fps.
 
Top Bottom