What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Mας ρωτάτε, σας απαντάμε.

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Μπορείς να αγοράσεις Ryzen σκέτο για λαπτοπ; Δηλαδή να αγοράσεις ξεχωριστά μητρική, ryzen CPU και RAM, για να εγκαταστήσεις σε παλαιότερο λάπτοπ.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Παίδες να ρωτήσω. <br><br>Έχουμε 2 HDDs της ίδιας εταιρείας. Αυτόν <br><br>https://www.skroutz.gr/s/6924588/Hitachi-Ultrastar-He8-6TB-SAS-III.html<br><br>και αυτόν :<br><br>https://www.skroutz.gr/s/11770263/Hitachi-Deskstar-NAS-6TB.html<br><br>Ίδια χωρητικότητα, ίδια RPMs, ίδια cache, ίδιες διαστάσεις.<br>H μόνη διαφορά είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας. 6gbit vs 12gbit. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Βγάζει διπλάσια ταχύτητα σε read/write?
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Η διαφορά στα gbit είναι το λιγότερο. Δε νομίζω να υπάρχει πρακτική διαφορά, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.<br><br>Ο Deskstar είναι ένας κλασσικός σκληρός δίσκος με μεγάλη χωρητικότητα. Ο He8 (όπως λέει και το όνομά του) περιέχει Ήλιο στο εσωτερικό του. Περισσότερες πληροφορίες, http://www.storagereview.com/hgst_ultrastar_helium_6tb_enterprise_hard_drive_review" class="bbcode_url">εδώ.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,718
<blockquote><br>Παίδες να ρωτήσω. <br><br>Έχουμε 2 HDDs της ίδιας εταιρείας. Αυτόν <br><br>https://www.skroutz.gr/s/6924588/Hitachi-Ultrastar-He8-6TB-SAS-III.html<br><br>και αυτόν :<br><br>https://www.skroutz.gr/s/11770263/Hitachi-Deskstar-NAS-6TB.html<br><br>Ίδια χωρητικότητα, ίδια RPMs, ίδια cache, ίδιες διαστάσεις.<br>H μόνη διαφορά είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας. 6gbit vs 12gbit. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Βγάζει διπλάσια ταχύτητα σε read/write?<br></blockquote><br><br>Έπιασα και έψαξα το θέμα λιγάκι και από αυτά που κατάλαβα προκύπτει ότι για οικιακή χρήση είναι καλύτερη η SATA. (η SAS έχει κάποια πλεονεκτήματα που αφορούν κυρίως data centers).
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,441
Και μάλλον δεν δουλεύει ο SAS σε normal μητρικές, αν δεν έχεις controller.<br><br>Αν και νομίζω ότι σε κάποιους SAS controllers δουλεύουν οι SATA δίσκοι.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Υπάρχει κάποιο κολπάκι να κάνω επέκταση τις θύρες SATA 3 στην motherboard μου; Έχω 6 και θέλω παραπάνω. Κάνα μαραφέτι παρόμοιο με την επέκταση System Fans?
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,683
https://www.skroutz.gr/c/134/pc-controlers.html?from=most-popular&keyphrase=sata+3+controller<br>Αγνόησε μερκά που λενε για συνδεση Μ2.<br>Διαλέγεις και παίρνεις.
 

devvy

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,750
Ερώτηση 1η<br>Μπορώ να συνδέσω δύο δίσκους ή ένα δίσκο και ένα dvd drive στο ίδιο καλώδιο του psu; Το psu έχει τη δυνατότητα σύνδεσης μέχρι και 3 συσκευών στην ίδια γραμμή απλώς ρωτάω αν είναι σώφρον σε βάθος χρόνου. Ο ένας δίσκος είναι μηχανικός και ο άλλος solid state (το αναφέρω από πλευρά κατανάλωσης) και το drive χρησιμοποιείται 3-4 φορές το χρόνο, το psu είναι Corsair CX600.<br>Ερώτηση 2η<br>Επειδή δεν έχω ξαναπεράσει windows σε διαφορετικό δίσκο από αυτόν που ήταν προηγουμένως εγκατεστημένα, κατά την εγκατάσταση μου δίνουν τη δυνατότητα να φορμάρω δίσκο διαφορετικό πέραν από αυτό που θα περάσω τα windows; Επειδή θέλω όσο το δυνατόν πιο καθαρή εγκατάσταση να μπω με κανένα live usb και να καθαρίσω τον παλιό καλύτερα;<br><br>EDIT: Μήπως, για να είμαι καλυμμένος να αποσυνδέσω το drive και άμα το χρειαστώ στο μέλλον να πάρω ένα usb σε sata αντάπτορα;
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
1.<br>Δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. Έχω κι εγώ νομίζω 2 (ή 3) δίσκους στο ίδιο sata τροφοδοσίας και δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.<br>Αν παρόλα αυτά σε ανησυχεί, βάλε έναν δίσκο και το drive στο ίδιο καλώδιο.<br><br>2.<br>Τα windows έχουν ίσως το ευκολότερο περιβάλλον εγκατάστασης/format. Κάνεις boot από το cd/usb και σε κάποιο σημείο θα σου βγάλει να επιλέξεις τον δίσκο εγκατάστασης. Εκεί μπορείς να κάνεις format όποιον θες, να επιλέξεις απλώς τον νέο και να περάσουν εκεί, κτλ. Ο δίσκος που πατάς, θα είναι και ο δίσκος που θα μπουν.<br>Επίσης, συνηθίζω (πες με παρανοϊκό) να αποσυνδέω κάποιον δίσκο που έχει εγκατεστημένο κάποιο OS (αν με ενδιαφέρει προφανώς) για όσο διαρκεί η εγκατάσταση σε άλλον δίσκο. Σε περίπτωση που στραβώσει κάτι ή σε περίπτωση που κάνω κάποιο λάθος (κυρίως για εγκατάσταση linux αυτά).
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Έστω ότι υπάρχει μία πρίζα ethernet στον χώρο και πρέπει να συνδεθούν 5 PC στο internet (ή και παραπάνω). Είχα σκεφτεί να μπει ένας ασύρματος router στην πρίζα αυτή και στα PCs να μπουν ασύρματες κάρτες δικτύου ώστε να συνδεθούν πάνω στον router.

Αρχικά, στέκει η σκέψη μου; Αν ναι, ο router συνδέεται στην πρίζα μέσω της WAN θύρας του πρώτου και δεν χρειάζεται κάποια άλλη ρύθμιση; Αν δεν υπάρχει WAN θύρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια απ' τις LAN;

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο;
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,560
ψαχνω για πολυ φτηνη λυση laptop ή για συσκευη που να μπορει να τρεξει linux.
το φτηνοτερο που εχω βρει ειναι $99 χωρις εξοδα αποστολης. ειναι πολυ ακριβο.
να εξηγησω τι θελω να κανω.

Τα περισσοτερα συνεργεια στη χωρα ειναι μια ταμπελα απο ξυλο που βρηκαν στον δρομο και την κρεμασαν πανω σε ενα δεντρο. επανω εγραψαν "σιναιργοιο. ιδικαιβομαστε σε εποισκεβες αφτοκινιτον" και κατω απο την ταμπελα ειναι το συνεργειο. δεν ειναι ολα τα συνεργεια ετσι, ομως οσοι αλλαζουν λαδια/επισκευαζουν λαστιχα ειναι. το ιδιο και τα πλυντηρια αυτοκινητων, που στο 100% των "εταιριων" ειναι ενας τυπος που κραταει ενα σφουγγαρι και εναν κουβα με βρωμικο νερο και στεκεται στην ακρη του δρομου.

τελος παντων, αυτα για να εχουμε μια εικονα στο μυαλο μας.
αυτο που δεν υπαρχει ακομα και στα συνεργεια που εχουν ταβανι απο μπετο, ειναι τα διαγνωστικα μηχανηματα.
εκανα μια ερευνα αγορας και  μπορω να στησω ενα τετοιο μαραφετι αλλα θα μου βγει γυρω στα $110 μαζι με το καλωδιο που κουμπωνει στο αυτοκινητο.
$110 ειναι ενα κλασσικο μηνιατικο για τους ντοπιους. εγω θελω να στησω κατι που θα ειναι υπερβολικα φτηνο και χρησιμο.
πρωτα πρωτα μονο το πρεστιζ που θα αποκτησει καποιος εχοντας ενα διαγνωστικο μηχανημα, θα εκτοξευσει την πελατεια του ομως πριν απο αυτο, πρεπει να του δωσει αδεια το πορτοφολι του.

μετα μπηκα στον κοπο και βρηκα οτι παιζουν καποια ετοιμα, που μοιαζουν με πολυμετρα, εχουν ενα κοστος $50 - $60. το προβλημα ειναι οτι δεν κανουν shiping στη χωρα. βασικα κανενας δεν στελνει τιποτα στη χωρα. υπαρχει λυση ομως δεν θελω να την χρησιμοποιησω.
επειδη θελω να κανω κατι που να ειναι made in kounelos, θα μεινω στο αρχικο σχεδιο και το προβλημα μου ειναι το hardware. οι απαιτησεις μου (πλην linux) ειναι μικροτερες της πασιεντζας
θυμαμαι παλια διαβαζα για εναν υπολογιστη με υπερβολικα χαμηλο κοστος το οποιο το χαριζαν σε σχολεια στην Αφρικανικη Ηπειρο. αλλα εχω καψει ασφαλειες τον τελευταιο καιρο και δεν βρηκα κατι. οχι οτι εφαγα μερονυχτα να ψαχνω.
εχετε καποια αποψη επι του θεματος;
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
κάτι τέτοιο ίσως; http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=51166&amp;cat=111
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,560
rikimaru, το τερματισες!!!!! αυτο πρεπει να κανει την δουλεια και η τιμη ειναι οτι πρεπει. που ειναι τα κομβια των 10.000 thank you;;;;;
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,353
Jimmy αν δεν κάνω λάθος θες ένα wireless bridge. Λογικά πρέπει να το σετάρεις ως secondary network. Ακριβώς πως και τι, δεν ξέρω πάντα εμπειρικά τα βρίσκω... (Νομίζω ότι όταν βάζεις τα μηχανάκια σε bridge mode παίζεις με τις ethernet και όχι με την WAN θύρα). Πολλά ασύρματα router έχουν bridge mode και υπάρχει και open source firmware για διάφορες μάρκες, προσωπικά θα συνιστούσα να πάρεις ένα με έτοιμο, με bridge mode, γιατί αλλιώς είναι μπλέξιμο..

Εναλλακτικά για ενσύρματη λύση θες ένα network switch πιστεύω. Πρακτικά είναι σαν πολύμπριζο για ethernet.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Το σκέφτηκα το switch, αλλά θα μπλέξουν με τα καλώδια. Δεν θα έχω φυσική παρουσία στο χώρο αλλά τηλεφωνική, οπότε γενικά KISS.

Θα έχω κατά νου και το bridge mode. Έχουν έναν router και περιμένω να μου πει το μοντέλο, οπότε βλέποντας και κάνοντας.

Βέβαια, το αστείο είναι να γίνει το σετάρισμα και να τους την πουν οι στόκοι στο τμήμα δικτύων (ή όπως το λένε).

Thanks.
 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
[quote quote=498530]ψαχνω για πολυ φτηνη λυση laptop ή για συσκευη που να μπορει να τρεξει linux. το φτηνοτερο που εχω βρει ειναι $99 χωρις εξοδα αποστολης. ειναι πολυ ακριβο. να εξηγησω τι θελω να κανω. Τα περισσοτερα συνεργεια στη χωρα ειναι μια ταμπελα απο ξυλο που βρηκαν στον δρομο και την κρεμασαν πανω σε ενα δεντρο. επανω εγραψαν “σιναιργοιο. ιδικαιβομαστε σε εποισκεβες αφτοκινιτον” και κατω απο την ταμπελα ειναι το συνεργειο. δεν ειναι ολα τα συνεργεια ετσι, ομως οσοι αλλαζουν λαδια/επισκευαζουν λαστιχα ειναι. το ιδιο και τα πλυντηρια αυτοκινητων, που στο 100% των “εταιριων” ειναι ενας τυπος που κραταει ενα σφουγγαρι και εναν κουβα με βρωμικο νερο και στεκεται στην ακρη του δρομου. τελος παντων, αυτα για να εχουμε μια εικονα στο μυαλο μας. αυτο που δεν υπαρχει ακομα και στα συνεργεια που εχουν ταβανι απο μπετο, ειναι τα διαγνωστικα μηχανηματα. εκανα μια ερευνα αγορας και μπορω να στησω ενα τετοιο μαραφετι αλλα θα μου βγει γυρω στα $110 μαζι με το καλωδιο που κουμπωνει στο αυτοκινητο. $110 ειναι ενα κλασσικο μηνιατικο για τους ντοπιους. εγω θελω να στησω κατι που θα ειναι υπερβολικα φτηνο και χρησιμο. πρωτα πρωτα μονο το πρεστιζ που θα αποκτησει καποιος εχοντας ενα διαγνωστικο μηχανημα, θα εκτοξευσει την πελατεια του ομως πριν απο αυτο, πρεπει να του δωσει αδεια το πορτοφολι του. μετα μπηκα στον κοπο και βρηκα οτι παιζουν καποια ετοιμα, που μοιαζουν με πολυμετρα, εχουν ενα κοστος $50 – $60. το προβλημα ειναι οτι δεν κανουν shiping στη χωρα. βασικα κανενας δεν στελνει τιποτα στη χωρα. υπαρχει λυση ομως δεν θελω να την χρησιμοποιησω. επειδη θελω να κανω κατι που να ειναι made in kounelos, θα μεινω στο αρχικο σχεδιο και το προβλημα μου ειναι το hardware. οι απαιτησεις μου (πλην linux) ειναι μικροτερες της πασιεντζας θυμαμαι παλια διαβαζα για εναν υπολογιστη με υπερβολικα χαμηλο κοστος το οποιο το χαριζαν σε σχολεια στην Αφρικανικη Ηπειρο. αλλα εχω καψει ασφαλειες τον τελευταιο καιρο και δεν βρηκα κατι. οχι οτι εφαγα μερονυχτα να ψαχνω. εχετε καποια αποψη επι του θεματος;[/quote]

brb lelo με προτασεις αν δεν εχεις καταληξει ακομα.. :)
 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
λοιπον...επιλογες...

το raspberry ειναι μια πολυ καλη επιλογη αλλα θα πρεπει να υπολογισεις επιπλεον χρηματα για ενα μικρο case..κ αν θελεις κ τη γνωμη μου μερικα επιπλεον ευρω για ψυκτρες γιατι δε ξερω σε τι συνθηκες θα μπει το καημενο να δουλεψει..

εκτος κ αν δε πειραζει αν ψηθει η πλακετα στον ηλιο ή ο μαυρουκος ριξει κανα κουβα νερο κ το παρουν τα σκαγια...:p:p

επισης θα χρειαστεις μια obd II φυσσα σε usb για το διαγνωστικο σου καθως κ ενα πληκτρολογιο / ποντικι

μια δευτερη επιλογη ειναι... περιπου 15 χρονων παλια.

VIA EPIA M 10000 m/b . mini-ITX , all in one (ακομα κ ψυκτρες με ανεμιστηρα εχει ετοιμα) . Nehemiah cpu περιπου στα επιπεδα ενος Ρ3 - 1ghz κ gpu S3 savage2000 ( aka unichrome )  integrated.

Εσυ πρεπει να βαλεις ddr ντιμακι κ σκληρο δισκο / προαιρετικο το cd (σχετικο μειονεκτημα - εχει μονο IDE controller) . To τροφοδοτικο επισης ειναι εξτρα κοστος οπως κ το case. Ειναι pc απο την εποχη που τα ΧΡ ηταν top of the crop . Σε αυτο ειχα επισης ενα διαστημα τη retail διανομη της suse κ δουλευε αψογα στο αυτοκινητο.

και...

Τελος - μαλλον αν καταλαβα καλα ελεγες για το EeePc της Asus

(καπου εχω επισης ενα τετοιο αλλα με ΧΡ επανω :) )

K oi 3 προτασεις ειναι περιπου στα 100 ευρω το πολυ - παιζει μονο η τροφοδοσια που θα βαλεις στο epia.

Για να καταλαβεις πως ειναι τα 2 πρωτα :

παιδες ο firefox δε θελει με τιποτα να ανεβει μια φωτο ..

<img src="https://s31.postimg.cc/vojic4a9n/DSC_0109.jpg" />
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,560
devilride ευχαριστω φιλαρακι. η φωτογραφια... την ιδια απορια ειχα και γω. πεταξα url και καρφωσα τα  [imgg] [/imgg ] μια χαρα πηγε.

σημερα μελετουσα το raspberry. το πρωτο πραγμα που μπηκε στη λιστα ειναι το case. ολοσωστη η παρατηρηση σου γιατι γενικα παιζει ζεστη και αρκετη σκονη. επισης οι μαυρουλιδες ειναι πολυ τσαπατσουλιδες. δεν νοιωθουν τι παει να πει "ευαισθητο-μη κλωτσατε".
ενας μου ειχε ερθει για δουλεια. μου συστηθηκε σαν γνωστης ηλεκτρονικων. του λεω θα σε παρω δοκιμαστικα. 30 μερες. τον εδιωξα την ιδια μερα. πηγε σε ενα μηχανημα και εβγαλε την μητρικη χωρις να κλεισει το ρευμα.

αυτα σκεφτομουν σημερα, γιατι η ιδεα με το raspberry ηταν οντως πολυ καλη και ξεκινησα να δω αν μπορω να το βαλω μπροστα σαν project.

ενα αλλο ειναι οτι παιζει μεγαλο προβλημα με το ρευμα. το setup της τοπικης ΔΕΗ ειναι κανονικα τριτοκοσμικο. Αν δεν κανω λαθος, εχουν κουμπωσει βιοτεχνιες σε μονοφασικο ρευμα και μολις γυρνανε την μιζα πεφτει το ρευμα σε ολοκληρες συνοικιες. νο σιτ. δεν ξερω τι στησιμο εχουν κανει αλλα ειναι καποιοι που περιμενουν να κλεισουν οι βιοτεχνιες για να φορτισουν το κινητο τους. το ρευμα που φτανει σπιτι τους δεν φτανει ουτε για αυτο.
Αν τα καταφερω και στησω κατι, θα πρεπει να εχει μπαταρια.

το καλωδιο το βρηκα εχει 6-7 λιρες αγγλιας και το στελνουν αφρικη. οθονη, ποντικι, πληκτρολογιο ειναι πραγματα που και εδω τα βρισκεις πολυ φτηνα.
νομιζω ζηταω υπερβολικα πολλα με ελαχιστο κοστος.

 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
lelo θα βαλω απλως το link..

για καποιο λογο το insert image αρνειται πεισματικα να λειτουργησει..

παιδικες αρρωστιες i guess...θα φτιαξει..:):)

https://postimg.cc/image/8n2x6dalz/
 
Top Bottom