Ο Μύθος του 'System Builder' Εν Έτει 2026

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Borracho

Ancient Red Dragon
Disclaimer: Προφανώς κανείς δεν αγοράζει PC/κομμάτια με τις τρέχουσες ΓΕΛΟΙΕΣ τιμές, το νήμα αποτελεί αφορμή για μεσήλικες/γεροντοΣκορσεζικές διαπιστώσεις. Βάλτε τσιπουράκι συνγερόντια και πάμε.

Πρόσφατα έπεσα στην ανάγκη να στήσω desktop gaming σύστημα στην κυρά. Μεγαλώνουν τα παιδιά και μια κάθεται ο Αλεξίκος και καίγεται στο Lego Hobbit στο ντέσκτοπ μου, την άλλη έρχεται η κυρά και στρώνεται στο InZoi/Paralives, σκάει και η Λενούσκα για Goat Simulator, Ε ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ, κάπου πρέπει κι ο μπαμπάς να παίξει Symphony of the Serpent γαμώτο μου.

Πριν διαφθείρω πλήρως την κυρά, βολευόταν με κάτι ψευτολάπτοπ-καβουρντιστήρια, να παίζει Tiny Shop Simulator και να προπονεί την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προτού την ξεσπάσει εν πλήρει δόξει στην κεφάλα μου. Απ' όταν την καλόμαθα σε 4Κ/DLSS/RTX/FrameGen αρχίσαν οι απαιτήσεις. Τις κράτησα υπό έλεγχο, αλλά θέλει ένα δυνατό Nvidia σύστημα για να τρέχει σύγχρονους τίτλους σε 1080p.

Ψάχνοντας λοιπόν, διαπίστωσα πως τα προκάτ συστήματα, καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με το παραπάνω και είναι και ιδιαίτερα οικονομικά. Θα δώσεις το κάτι παραπάνω στα παιδιά να πιούν ένα καφέ (ή μη γλουτεϊνούχο γάλα ασβού που πίνουν οι τρέντι ασέξουαλ νέοι σήμερα) αλλά διαπίστωσα με γεροντο-τρόμο πως τα παλιά αξιώματα ('Αν δεν το στήσεις μόνος σου θα σε πιάσουν κώτσο/είσαι γιωτάς/θα σου πουλήσουν τροφοδοτικό Καραβέξ-Τσιν-Τσιν') δεν ισχύουν πουθενά. Τελευταία φορά έστησα σύστημα κομμάτι κομμάτι το 2020 νομίζω και ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου.

Πλέον στα ίδια χρήματα παίρνεις ετοιματζίδικο και γλιτώνεις τον πονοκέφαλο.

Είχατε αντίστοιχες εμπειρίες; Ντισκάς.

Για να είναι ετοιματζήδικο κάπου σε πιάνουν κότσο, i guess τροφοδοτικό/motherboard. Αυτό που γλυτώνεις είναι πιθανώς το σκληρό κεφάλαιο του χρόνου που απαιτεί η έρευνα αγοράς τώρα που δεν μπορείς να δεις την πρόταση του Καρκαλέμη κάθε μήνα για budget/θηρίο.

Btw ένα απ' τα παλιά σου setup Στέφανε (που είχα παραλάβει απ το Κυψελιώτικο άνδρο) λειτουργεί ακόμα και έχει κληροδοτηθεί σε έτερο μέλος της οικογενείας μου.

Απίστευτο, πρέπει να μιλάμε για μηχάνημα σχεδόν 16ετίας πλέον; Χριστέ μου.

Όλσο, ρε αδέρφια δείτε τί με έκανε να αναθεωρήσω : DUTZO Gaming Frostfire | Edullinen:

Πείτε μου τώρα, κομμάτι κομμάτι αν το έχτιζα αυτό, θα έβγαινε φτηνότερα; Θαρρώ πως όχι.

Ακριβώς εκεί είχα το νου μου, τροφοδοτικό/motherboard τα 'ψιλά γράμματα', αλλά τις 1080p λούμπεν ανάγκες του Paralives τις καλύπτει θαρρώ :D

ΥΓ NLT Media ρε, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ του adult gaming χώρου. #ΔενΈχωΜετοχούλες #ΟΝτίμαΕίναιΣοβαρόΠαιδί

ρε αδέρφια δείτε τί με έκανε να αναθεωρήσω : DUTZO Gaming Frostfire | Edullinen:

Πείτε μου τώρα, κομμάτι κομμάτι αν το έχτιζα αυτό, θα έβγαινε φτηνότερα; Θαρρώ πως όχι.
Γλιτωνεις μανι μανι καπου 150 ευρα για τα windows 11 αυτο το χρησιμοποιω για να απλοποιησω τη κατασταση και να βγαλω μπλιμπλικια οπως μαουςπαντ κουτι και .jäähdytin, (οτι σκατα ειναι αυτο δε μετεφραζε, λογικα ψυκτρα;)

Παραβλεποντας που λες αυτα, θα μεινω στο κορμο, βαζοντας ελληνικη αγορα (σκρουτζ) με τη τερμα υπερτιμημενη κατασταση
CPU 125
GPU 395
Mobo 117
RAM 290
HDD 142
PSU 55

-> 1124 ευρα που εξω σιγουρα ειναι φτηνοτερα. Με αυτες τις τιμες του 24%φαπα, εχεις φτηνοτερα 25 ευρα στο ιδιο συστημα

Τωρα αν παμε σε αλλαγες στο συστημα
- πχ αντι την ασπρη GPU πας στην μαυρη πας στα 320 - 80 ευρα απο δω
-αν παρεις τη συμβατη B650M‑HDV/M.2, πας στα 90 - 30 ευρα απο κει

Σου βγαινει κανα 150αρι ευρα πιο φτηνα (~13% κατω ) και με 2 καλυτερα εξαρτηματα (mobo/gpu)

Μέσα ρε παιδί μου, αλλά θέλω να πω 150Ε δεν κάνουν διαφορά στην καπιταλιστική μου δυστοπία, δεν είναι πχ ό,τι γλίτωσα 300-400Ε και είδα ουσιαστική διαφορά. Άσε που η κυρά έδωσε συγκεκριμένο ΛΕΥΚΟ σπέκ για να πηγαίνει με το σαλονάκι της, ΔΕ ΘΑ ΤΗΣ ΤΟ ΜΑΓΑΡΙΣΩ ΜΕ ΜΑΥΡΕΪΚΗ ΚΕΗΜΙΝΚ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.

#ΜηΣαςΤύχει #ΟΓάμοςΕίναιΕυτυχία #ΟλοκλήρωσηΑνθρώπινηςΕμπειρίας #ΚάντεΚαιΠαιδάκια

Νταξει, αν θες λευκο θα πλερο.-

(Αλλα επιμενω πως οι τιμες ειναι οι γδαρσιματικες της Ελλαδας, στη φιλανδια η οπου αλλου δεν εχει 24% φαπες νομιζω θα γλιτωσεις παραπανω απο 13%, κανα 25% το φανταζομαι. Και νταξει το να πληρωσεις το 1/4 κατω της τιμης αξιζει το handpicking/building αν το βαριεσαι)

Disclaimer: η επιλογη εξαρτηματων και το χτισιμο τους ειναι το πιο διασκεδαστικο βημα αποκτησης πισι για μενα.

Disclaimer: η επιλογη εξαρτηματων και το χτισιμο τους ειναι το πιο διασκεδαστικο βημα αποκτησης πισι για μενα.

Ακριβώς αυτό. Η μισή χαρά είναι η επιλογή των κομματιών και το στησιμο του πι-σι από σενα τον ίδιο. Η άλλη μισή είναι που φτιάχνεις/θα έχεις καλύτερο πι-σι από τον Σρέντερ.

Παιδιά ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Φινλανδία έχει ΦΠΑ 25.5% πλέον, oι ακροδεξιοί νεοφιλελέδες τρέχουν αφηνιασμένοι στην κυβέρνηση, δε γλιτώνεις τίποτε.

Ακόμα και με τους ΦΠΑδες μέσα, το "μηχανάκι" που μας δείχνεις @Borracho, μπορεί να το βρεις ακόμα και κάνα 500άρικο παραπάνω εδώ στην Ελλάδα. Μιλάμε πάντα για έτοιμα συστήματα.

Από την άλλη, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, χάνεις τη μισή χαρά άμα δεν το "στήσεις" μόνος σου. Και αυτή η μυρωδιά της καινουργίλας όταν κάνεις το ανπόξινγκ του κάθε κοπόνεντ είναι αξεπέραστη...

Το μόνο θέμα είναι ο λιγοστός χρόνος και η μειωμένη υπομονή λόγω ηλικίας. Ακόμα κι εγώ που γουστάρω τρελά, νομίζω πως δεν έχω πια και τόσο κουράγιο για μια τέτοια διαδικασία. Βέβαια, αν έβλεπα μπροστά μου όλα τα εξαρτήματα (και τα είχε πληρώσει άλλος :Ρ), νομίζω θα μου άνοιγε η όρεξη και θα βούταγα το κατσαβίδι σαν 20χρονος. :Ρ

Πίστεψέ με, με δυο παιδάκια στο σπίτι που τρέχουν ολούθε και ρωτάνε 'ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΑΜΠΑ;' και μια γυναίκα που γλυκοκραδαίνει τον πλάστη, ωρυόμενη ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ; ΔΥΟ ΛΕΠΤΑΚΙΑ ΕΙΠΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΒΙΔΩΜΑ (σκληρά δικό σου για το άλλο θρέντ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ) το τελευταίο που θες είναι να δαπανήσεις τα δέκα λεπτά καθημερινού ελεύθερου χρόνου σου σε βιδώματα. Εκεί τα παραπάνω φράγκα τα δίνεις για ΠΛΑΚΑ για να 'χεις την ησυχία σου.

Όλσο, σκληρότατο έγκλημα που στη Φινλαντία το ίδιο μασίνι κάνει λιγότερα με μισθούς να 'ναι το 3.5Χ της Ελλάδας κατ' ελάχιστον.

Πολλαπλά "ριάξια" για το παραπάνω θρεντ... Αρχικά πάνικ, μετά λαβ, αγκρί και τέλος σαντ... Οπότε, ποιο να επιλέξω τελικά;...

Το αίτημά μου προς τους αδμίν για δυνατότητα πολλαπλών ριαξιών είχε πέσει στο κενό (εδώ και χρόνια).

Πρώτον, διαβάζω συνέχεια το όλσο που γράφεις σαν Όσλο, είπαμε Φινλανδία να μην μπερδευόμαστε ε;

Δεύτερον,
γκουγκλαρα symphony of the serpent και εσκασα στα γελια :ROFLMAO:
το γκούγλαρα και εγώ γιατί δεν είχα ιδέα τι είναι ο σερπεντ και ζήλεψα που το γκουγκλαρε πρωτος ο Νορσαγκααθ.

Τρίτον, το πιτσι το φτιανεις κομμάτι κομματι για να το φχαριστιεσαι περισσοτερο, είναι και αυτό μέρος της μυσταγωγίας και της gaming απόλαυσης οτι το έκανες με τα χερακια σου. Κάνει το μπιπ της εναρξης και σε λουζει ωραιος κρυος ιδρωτας μεχρι να ποσταρει. Ολσο τα μικρα το βραδυ κοιμονται βρε, εγω ειχα ξεκινησει δεκαμιση περιπου και με πηρε μεχρι αργα. Βεβαια δεν ειχα γκρινια απο την κυρα καθως μια συρταριερα που ηθελε, παλι μεχρι τις αργαμιση το ξημερωμα την εφτιαχνα.

Ρε πραγματικά σας ζηλεύω, θέλω να κάνω project (επόμενο βιβλιοθήκη display led) και έχω τι γυναίκα να μου λέει "τι ασχολείσαι, πάρε το φτηνιάρικο ΙΚΕΑ".

Πέστα ρε Πάβελ, η ακραία εχθρική αντίδραση είναι το ΝΤΗΦΩΛΤ, τί είναι αυτά τα συντροφικά 'Ναι αγάπη μου, φκιάσε ό,τι θες', μας δουλέυετε, έρχεσθε από άλλο πλανήτη;!

Το vinegar face του "τόσο χρόνο σπαταλησες για αυτό, θα μπορούσες να το είχες αγοράσει" αλλά παράλληλα να λέει "μμμμ, ναι είναι πολύ ωραίο οκ" προσφέρει τεράστια, γλυκιά γνωστική ασυμφωνία.

Αναλόγως των αναγκών και επιθυμιών μπορεί η καλύτερη λύση να είναι είτε το custom είτε το προκάτ που λέει και ο Στέφανος. Στη δική του περίπτωση για το PC της συζύγου η οποία λογικά δεν έχει το μεράκι του PC builder προφανώς ήταν καλή επιλογή, αγοράζεις το πλήρες σύστημα και ησυχάζει το κεφάλι σου. Το ίδιο θα ίσχυε και αν το σύστημα ήταν μπορατσικό αλλά λόγω ρίαλ λάιφ δεν υπήρχε ο χρόνος ή το κουράγιο για χτίσιμο κομμάτι κομμάτι. Περί ορέξεως ουδείς λόγος.

Μιλώντας προσωπικά, έχω χάσει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός μου για το PC building λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο hardware από το crypto boom και μετά, άρα μιλάμε για πολλά χρόνια πλέον. Πιο πολύ και από το ίδιο το χτίσιμο, μου άρεσε η έρευνα αγοράς και το στήσιμο συστήματος με συγκεκριμένο μπάτζετ. Ήξερα τα πάντα για το hardware, διάβαζα όλα τα reviews και είχα πλήρη εικόνα της αγοράς.

Προοδευτικά αυτή η φλόγα έσβησε. Στην αρχή έλεγα "υπομονή να σπάσει η φούσκα του κρύπτο", μετά "υπομονή να τελειώσει ο κόβιντ", μετά "υπομονή να σπάσει η φούσκα του ΑΙ", ε πλέον λέω "άντε γ%@#θείτε". Εάν κάποια στιγμή η αγορά επιστρέψει σε λογικές τιμές θα επιστρέψω και εγώ στο PC building με μεγάλη χαρά, αλλιώς θα τη βγάλω με κανένα Steam Deck ή Steam Machine που τουλάχιστον ξέρω ότι η Valve δεν θα μου πιάσει τον κώλο.

'Xούκο, έλα στην αγκαλιά μου. Ακριβώς αυτό. Κάποτε είχες ένα αβαντάζ ως μύστης και γνώστης της φάσης. Γλίτωνες χρήματα κι έβγαινες κι από πάνω, ήταν γουίν-γουίν. Πλέον άντε να 'χεις χρόνο να χωθείς σε τίποτε δημοπρασίες για b-stock, second-hand σε καλές τιμές κι ΑΝ σου κάτσουν και γράψε μας μεγάλε. Αν είναι να παρακαλάμε για να δώσουμε τα φράγκα μας, κάτι έχει πάει τραγικά λάθος.

Μ'αρέσει πάντως που το AI upscaling γίνεται η νόρμα γιατί επιτέλους αναγκαστικά θα σπάσει αυτή η γελοιότητα με το πανάκριβο hardware προκειμένου να απολαύσεις τα παιχνίδια 'όπως πρέπει να είναι' . Από την άλλη και τα Steam Machines τα βλέπω στα 800-900 να έρχονται, δηλαδή αν το έντρι λέβελ για το 'γκέημινγκ του μέλλοντος' είναι το χιλιάρικο, με τη μπάτζετ επιλογή εξασφαλισμένη και το 'κυριλέ' στα 2Κ και βάλε, ε όχι ρε μεγάλε, γάμα μας, να βάλω cloud gaming συνδρομή αν είναι.

Back