What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Official Off-Topic Thread

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,271
Η μόνη μου επαφή με μακ είναι τα ξινόμηλα. Παρόλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω δουλέψει σε πιο σταθερό σύστημα. Αθόρυβο, γρήγορο, μικρή κατανάλωση και με ορισμένες εφαρμογές που λείπουν από τα πισιά.<br>Αν λοιπόν ήθελα υπολογιστή γραφείου για επιχείρηση και δεν υπήρχαν λόγοι συμβατότητος, μακηδες θα έπαιρνα. Δεν υπήρχε πιο σπαστικό πράγμα στη δουλειά από τη φασαρία που κάναν οι υπολογιστές, ειδικά δε όταν αρχίζαν να μπουκώνουν με σκόνη και έτρεχαν simulations.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,433
@Λύγκας: Αν θες να γράψεις εφαρμογή για MacOS X και iOS, αναγκαστικά θα πάρεις Mac.<br><br>@Χρονομάντης: Σε λογιστικά φύλλα και έγγραφα όλα πλέον γρήγορα και αθόρυβα είναι (αν έχουν SSD ειδικά). Και αν θες σταθερότητα α λα Unix, υπάρχει το Linux και το FreeBSD.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,271
Μιλάω για τα φουρφούρια κυρίως, αν δεν το κατάλαβες. Τώρα αν εσύ δουλεύεις ακόμη με IDE, είναι δικιά σου επιλογή.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,433
Και εγώ μιλούσα για μηχανικούς δίσκους (ένα αρκετά θορυβώδες εξάρτημα, και αιτία αισθητής υστέρησης σε απόκριση).
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,271
Και θες να μου πεις ότι ακούς δίσκο SATA να βγάζει αγκομαχητά; Μπορεί να δημιουργείται ήχος, αλλά είναι ανεπαίσθητος και σε καμία περίπτωση δεν ξεχωρίζει μέσα στους ήχους που επικρατούν σε ένα γραφείο ή ακόμη και μέσα στη μονάδα.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Το θέμα του θορύβου κανονίζεται (εν μέρει). Ένας από τους λόγους που παίρνουμε PC είναι για να το κάνουμε βίδες.<br>Βέβαια, στον επαγγελματικό χώρο όπου επικρατεί αυτό που είπε ο North (δηλ. πέταμα και πάμε για καινούργιο), δεν θα κάτσει κανένας να κάνει ένα στοιχειώδη καθαρισμό στο κουτί. Άρα το Mac είναι πιο αθόρυβο σε βάθος χρόνου.<br><br>Τώρα συγκριτικά με τα Windows, προφανώς το OSX είναι πιο σταθερό μιας και είναι optimized για συγκεκριμένο hardware.<br><br>Από κει και πέρα, επιλογές υπάρχουν. Αν κάποιος κάνει <u>αποδεδειγμένα</u> πιο καλά τη δουλειά του με το x λειτουργικό, θα πάρει και το ανάλογο μηχάνημα. Τίποτα δεν είναι τέλειο.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,987
<blockquote><br>Η μόνη μου επαφή με μακ είναι τα ξινόμηλα. Παρόλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω δουλέψει σε πιο σταθερό σύστημα. Αθόρυβο, γρήγορο, μικρή κατανάλωση και με ορισμένες εφαρμογές που λείπουν από τα πισιά.<br>Αν λοιπόν ήθελα υπολογιστή γραφείου για επιχείρηση και δεν υπήρχαν λόγοι συμβατότητος, μακηδες θα έπαιρνα. Δεν υπήρχε πιο σπαστικό πράγμα στη δουλειά από τη φασαρία που κάναν οι υπολογιστές, ειδικά δε όταν αρχίζαν να μπουκώνουν με σκόνη και έτρεχαν simulations.<br></blockquote><br><br>Έχει περάσει καιρός από τότε που κοιτούσα τις τιμές των Mac (από περιέργεια και μόνο). Δεν ξέρω αν από τότε τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τιμολογιακά για τον απλό χρήστη, αλλά πιστεύω πως αν κανείς διαθέσει το ίδιο ποσό για αγορά PC, παίρνει σούπερ μηχάνημα.  :pcmr:<br><br>Τώρα, αναφορικά με τα ανεμιστήρια και το θόρυβο, πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα <b>στησίματος και επιλογής εξαρτημάτων</b> (κουτί, σωστή διευθέτηση καλωδίων, ανεμιστήρες), <b>συντήρησης</b> (ένα φυσηματάκι κάθε 6 μήνες δεν είναι κάτι το τραγικό) και <b>περιβάλλοντος εργασίας</b> (π.χ. αν είναι σε μηχανουργείο, την π@τσισες - κάθε μήνα θα χρειάζεται άνοιγμα του κουτιού και φύσημα με... πιεστικό  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />).<br><br>Αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Mac, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις χέρι (τουλάχιστον όχι όπως σε ένα PC). Παίρνεις Mac; Τον "παντρεύτηκες"!
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Η μόνη εμπειρία που έχω με mac είναι από MacBook που το είχα πάρει για λάπτοπ. Πραγματικό σκυλί του πολέμου. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από θέμα βλάβης , ενώ σε άλλους έχουν ψοφήσει λάπτοπ πιο νέα από το δικό μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον φορτιστή του που δεν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικός σε δόντια κουνελιού.... Ούτε η τσέπη μου με τα 90 ευρώ που έσκασα για έναν καταραμένο φορτιστή. Και μάλιστα είμαι και διπλός μακάκας γιατί μου τον ξαναάρπαξε η σπορά του διαβόλου.... Θα μπορούσα να πάρω μαούδι  φορτιστή, αλλά θα μπλέξω με το ταχυδρομείο της Κρήτης και το αποφεύγω.<br><br>Μου άρεσε πολύ το λειτουργικό του. Πραγματικά φτιαγμένο για Αμερικάνους. Ήταν μια εμπειρία.... Όπως επίσης και η μπαταρία του , που στα νιάτα του άντεχε 5 ώρες και μετά από 4 χρόνια έπεσε η απόδοση στις 3 ώρες. Όσον αφορά τα παιχνίδια του είχα dual Boot με windows. Όχι ότι με ενδιαφέραν ιδιαίτερα εκείνη την εποχή. Το wow το έπαιζε στα Leopard και τα άλλα τα έπαιζα στα 360. ( όχι έτσι... για να μαθαίνεις Chosen. Mac laptop για να σερφάρω και 360 συνδεδεμένο σε οθόνη pc. The true Peasant Master.) <br><br>και σαν σύστημα γενικότερα έλεγε. είχε unix μέσα. Θα μου πείτε γιατί δεν έβαλα Linux ; γιατί είχα παλιά και ήθελα και την εμπειρία ενός τρίτου λειτουργικού. <br><br>Πάλιες εποχές όμως... Πλέον φοβάμαι ότι το έχει χάσει ακόμα περισσότερo η apple.... Για παράδειγμα εμένα είχε μια χαρά usb θύρες όπου μπορούσες να συνδέσεις εξωτερικό σκληρό. Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ισχύει ακόμα.
 

Mogrey665

Lich
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism Order of Alucard
Joined
Feb 23, 2013
Messages
5,932
ωραία ολα αυτά αλλά δεν βλέπω κανέναν να αναφέρει την τιμή του νέου mac <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> ειναι 5000 δολάρια. κοντά στην τιμή του να το έφτιαχνες μόνος σου ακριβός τα ίδια κομμάτια αλλά δεν νομίζω να ήταν στις ανάγκες ενός σπιτιού οθόνη με κόστος 1300 δολάρια. η τροφοδοτικό στα 250 δολάρια. και ούτω καθεξής. <br><br>ξέχασα να αναφέρω (ενώ ήθελα-το μυαλό μου στο φαι είναι σορρυ) οτι το μηχάνημα προφανώς δεν στοχεύει στα νοικοκυρια. στοχεύει τπτ επιχειρήσεις μάλλον και τπτ καμένους appleαδες <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Ε καλά. Θα είναι για συγκεκριμένη δουλειά mac που κάνει 5000... Ακόμα και τότε που είχα πάρει το laptop τα desktop mac ήταν πανάκριβα και αναρωτιόμουν γιατί να πάρει κάποιος αν δεν είναι επαγγελματίας.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
<blockquote><br>Πάλιες εποχές όμως... Πλέον φοβάμαι ότι το έχει χάσει ακόμα περισσότερo η apple.... Για παράδειγμα εμένα είχε μια χαρά usb θύρες όπου μπορούσες να συνδέσεις εξωτερικό σκληρό. Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ισχύει ακόμα. <br></blockquote><br>Lynx, η τωρινή κατάσταση της Apple χαρακτηρίζεται με μία μόνο λέξη. Αντάπτορες.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
το θεμα του στραβωματος μου για τα mac. εκτος απο ιδεολογικο, επειδη ειναι αληταραδες. ειναι οτι ειναι μια ακριβη μοδα.<br>αν ηταν φτηνοτερα, δεν θα τα προτιμουσε κανενας.<br>παλαιοτερα ειχα ενα mac book pro, το μονο που αξιζε ηταν το πανακριβο ποντικι.<br>δηλαδη μεχρι τωρα εχουμε οτι καποιος θα προτιμησει αυτη την αλητεια, επειδη δεν θα κανει θορυβο. 5κ για λιγοτερο θορυβο; <br>ας αγορασει εναν κουβα με μερικα σεντσια, για να σκεπασει το pc του.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Το φαινόμενο apple είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Διδάσκεται σε πανεπιστήμια το marketing της apple.<br>Όπως πολύ ορθά λέει και ο lelos αν ήταν φθηνότερα δεν θα τα προτιμούσε κανείς.<br>Πριν κάποια χρόνια είχα μία φίλη που ήταν φανατική οπαδός της apple. Όταν την ρώτησα γιατί επιλέγει apple είχε διάφορα "κούφια" επιχειρήματα. Την έκανα πολύ χάζι (ήταν και ωραία γκόμενα). Στα επιχειρήματα της όμως, εκεί που με ισοπέδωσε και με άφησε άφωνο ήταν ότι "Ναι, αλλά έχει 2 αυτοκόλλητα μέσα!!!"...<br>Ακόμα και σήμερα που έχει λιγάκι σιτέψει, βρίσκει γκόμενους να την κάνουν δώρο το τελευταίο iphone. Έχει μαζεύει πολλά αυτοκόλλητα.<br><br>Στην δουλειά μου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι φανατικοί macάκες. Εμένα προσωπικά με βολεύει γιατί οτιδήποτε συμβαίνει τους λέω "θα τα στείλουμε στην i-system, εγώ δεν τα ακουμπάω και φυσικά δεν τα ανοίγω". Αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν πληρώνουν για αναβάθμιση ενός imac από 2GB Ram σε 4GB 120€.  :facepalm:<br><br>Όπως προανέφερα και στην αρχή του post μου, στην apple κατοικοεδρεύουν οι θεοί του marketing. Είναι status. Ο πρόεδρος τα έχει όλα apple, εκτός από το ρολόι του που είναι rolex. O διευθύνων πήγε και πήρε ένα συλλεκτικό άλμπουμ αξίας 300€ που είχε μέσα τα μοντέλα που έχει βγάλει η apple... 300€ για να αγοράσεις διαφημιστικές φωτογραφίες φυλλαδίων περασμένων ετών...<br><br>Να πούμε όμως και κάποιες άλλες αλήθειες. Η apple πήρε ένα σύστημα (unix) το οποίο είναι ελεύθερο, το τροποποίησε και το έκανε κλειστό (αυτό το έχουν κάνει και άλλες εταιρίες). Το πρόβλημα είναι πως κάθε καινούργια version είναι χειρότερη από την προηγούμενη και πιο κλειστή. Στην leopard μπορούσες να πειράξεις και 5 πράγματα, στην sierra έχεις πρόβλημα να εγκαταστήσεις πρόγραμμα που δεν το υποστηρίζει το itunes. Σου βγαίνει η πίστη. Αλλά οι macάκες επιμένουν ότι αυτός είναι ο λόγος που "δεν κολλάνε ιούς". Όχι ότι η apple θέλει να τα κλειδώνει όλα για να τα πουλάει όλα.<br>Τον προηγούμενο μήνα πήρανε 2 macbook pro (το οποίο παρεμπιπτόντως βγαίνει και σε χρυσό-ροζ χρώμα, μάλλον για την φίλη μου με τα αυτοκόλλητα). Δώσανε 5 χιλιάρικα. Από 2,5. Όταν τους έδειξα τι μηχανήματα θα παίρνανε με τα μισά λεφτά, η απάντηση τους ήταν πως "δεν είναι apple!!!". :smash:<br><br>Κλείνω το όσο μπορούσα πιο συνοπτικό post μου λέγοντας πως ο πρώτος μου υπολογιστής το μακρινό 1986 ήταν ένας apple IIc. Ακόμα δουλεύει. Κάποτε λοιπόν, έφτιαχναν ωραία μηχανήματα. Μετά ήρθαν τα mac και το marketing.
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
Σαν κάτοχος και χρήστης αποκλειστικά laptop/ultrabook εδώ και 7 χρόνια (δηλαδή ελαχιστότατη αναγκαστική επαφή με desktop και ανυπαρξία στατικού desktop στο σπίτι) και λάτρης του μινιμαλιστικού design, το νέο και ΑΙΟ Mac Pro με ενθουσιάζει. Θα το αγόραζα; Όπως και για τα Macbook Pro είναι όχι για μένα προσωπικά, αλλά ως ένα compact σύστημα με σταθερή απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής, εύκολα μπορώ να σκεφτώ άτομα που θα μπορούσαν να το κρατήσουν για μια δεκαετία σχεδόν. Οπότε 5000€/(360d*10y)=~1,40€/μέρα περίπου ένα εισιτήριο ΟΑΣΑ.  Υπό αυτή τη συνθήκη και απόσβεση θεωρώ ότι αξίζει.<br><br>Η συζήτηση για το αν τα αξίζουν πρέπει να αναχθεί και σε ένα επίπεδο κοστολόγησης χρόνου, πέρα από το ονομαστικό κόστος και το έξυπνο μάρκετινγκ. Διότι οι συνήθεις λόγοι που εκφράζονται για την αγορά Mac προϊόντων της Apple είναι 3-4 ακριβώς και είναι λίγο πολύ κοινά αποδεκτοί από τους περισσότερους ως σημεία υπεροχής(?). Αλλά πόσο χρόνο προτιμάει κάποιος να αφιερώσει/χάσει προκειμένου να στήσει ένα μη-Apple σύστημα (ακόμα και αν είναι pre-built - BTO απαιτείται περισσότερη διαδικασία σχετικά), να συνδέσει πάνω του περιφερειακά μη-Apple, να περάσει προγράμματα και να τα αναβαθμίσει, να αντιμετωπίσει τις πρώτες buggy καταστάσεις, κτλ κτλ...;;; Η Apple έχει καταφέρει, εφόσον παραμείνεις εντός του οικοσυστήματος Apple να μην έχεις καμία σκοτούρα επί του software+hardware. Αυτό κοστίζει γιατί ο χρόνος είναι χρήμα.<br><br>Απλοποίηση (ή υπεραπλούστευση) είναι η μαγική λέξη. <u> Το αγοραστικό κοινό του είναι απαιτητικό, συγκεκριμένο και θα το βρει σίγουρα.<br>Breakthrough δεν θα χαρακτήριζα το νέο Mac Pro με καμία δύναμη, αλλά incremental innovation άνετα!</u>
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Κάτι off topic ήθελα να γράψω, αλλά δεν θυμάμαι τι. Ουφ, γερνάμε.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
εγω θα συμφωνησω με τον Νικολα και η Ροζα θα διαφωνησει με τον cerc.....<br>
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,701
Για την ιστορία μερικές επιδόσεις σε παιχνίδια σε ένα mac mini εποχής haswell με intel iris γραφικά.<br><br><br>http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel-mac-clear&num=3<br><br>Τo OS X έχει μείνει στάσιμο στην υποστήριξη opengl και όπως φαίνεται μένει πίσω και σε επιδόσεις, όχι μόνο σε χαρακτηριστικά, ενώ σε αρκετές συνεντεύξεις έχω δει να λένει ότι δεν συμμορφώνεται και σωστά με το πρότυπο. Δεν υποστηρίζει Vulkan και εν γένει είναι εξαιρετικά εχθρικό στα παιχνίδια και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από επιλογή.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Σε συνέχεια του προηγούμενου post μου και επαυξάνοντας τα λεγόμενα του lucinos, η apple συναρτήσει του κόστους κτήσης ενός αξιοπρεπούς μηχανήματος της, είναι τεχνολογικά πίσω. Για όποιον ενδιαφέρεται παραθέτω ένα άρθρο σχετικά με την apple και το VR<br>https://www.engadget.com/2017/06/07/mac-vr-support-is-more-confusing-than-you-think/<br><br>Θα συμφωνήσω και με τον Σερκ αλλά και με όποιον άλλον επιχειρηματολογήσει για την ποιότητα κατασκευής των μηχανημάτων της. και για το design. Αλλά είναι υπερεκτιμημένα!!!<br>Απλώς ενδεικτικά αναφέρω την παρακάτω πρόταση που είναι σαφώς φθηνότερη από οποιοδήποτε νέας γενιάς macbook pro:<br>http://www.skroutz.gr/s/10886986/Asus-Rog-GL702VM-GC017T-i7-6700HQ-16GB-1TB-512GB-GeForce-GTX-1060-FHD-W10.html<br><br>Δεν έκανα καμιά σοβαρή έρευνα για να βρω το παραπάνω laptop.<br>Σίγουρα άμα το ψάξω λίγο καλύτερα θα βρω μηχάνημα ακόμα καλύτερο και πανίσχυρο σε τιμή κάτω από 2000 ευρώ.<br><br>Τι θέλω να πω εν ολίγοις:<br>Αν υπάρχουν λόγοι status τότε σαφώς η apple είναι αναγνωρίσιμη και αξιόπιστη.<br>Αν όμως η κουβέντα γίνεται στο συγκεκριμένο forum όπου η απόδοση στα παιχνίδια (ακόμα και για τα παιχνίδια του άμεσου μέλλοντα χρόνου, δηλαδή VR) είναι το κύριο κριτήριο, τότε τα mac υπολείπονται του ανταγωνισμού και η αλήθεια είναι πως οι gamers δεν είναι το target group της apple.<br>Δηλαδή, δεν μας θέλει αυτή, δεν την θέλουμε και εμείς!!! :deal:<br><br>
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Ερώτηση γκάηζ :<br><br>Πήγαμε και αγοράσαμε κάτι πραγματα από ένα κατάστημα. Πληρώσαμε μέσω POS και μας κόψαν τιμολόγιο. Το τιμολόγιο το πήραμε, την απόδειξη του POS όμως την ξεχάσαμε.<br>Γνωρίζεις κανείς αν έχει σημασία για την εφορία όταν πάμε να παραδώσουμε τις αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολογήτου;<br>Στο τιμολόγιο γράφει ότι πληρώσαμε με χρεωστική αλλά δεν γράφει από ποιο λογαριασμό τραπέζης πληρώθηκε.<br>Μπορούμε να πάμε αύριο και να ζητήσουμε αντίγραφο της απόδειξης του POS;<br>Απλά ήταν πολλά τα χρήματα και θέλουμε να τη φυλάξουμε.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Νομίζω φαίνονται κατευθείαν τα λεφτά μέσω της τράπεζας. Δεν "κρύβονται". Οπότε πάρετε/δεν πάρετε την απόδειξη του pos, νομίζω δεν έχει σημασία. Δεν είμαι 100% σίγουρος όμως.
 
Top Bottom