What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Official Off-Topic Thread

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Το πρωτο, το πρωτο! Υπαρχει Ελλαδα;
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
https://www.skroutz.gr/s/5438653/Ardbeg-10-Year-Old.html" class="bbcode_url">Γιατί να μην υπάρχει;
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Ωραιος! Μολις πλερωθώ το τσιμπάω.
 

Havanezos

Death Knight
Joined
Aug 3, 2013
Messages
2,528
Δοκίμασε και το Talisker κάποια στιγμή! Θυμάμαι το χα πρωτοπιεί πριν χρόνια στην Αίτνα στα Εξάρχεια και από τότε βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις μου!
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Εξαρτάται τι παλέττα ψάχνει. Το Ardbeg αυτοδιαφημίζεται ως το πιο καπνιστό ουίσκι (nope), αλλά σίγουρα το 10άρι είναι εξαιρετικής ποιότητας "budget" single-malt.<br><br>
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,140
<blockquote><br>Εξαρτάται τι παλέττα ψάχνει. Το Ardbeg αυτοδιαφημίζεται ως το πιο καπνιστό ουίσκι (nope), αλλά σίγουρα το 10άρι είναι εξαιρετικής ποιότητας "budget" single-malt.<br></blockquote><br><br>Παλέτες, καπνιστο ουίσκι, δεκάρι, single malt.<br>Απλά, καθημερινά πράγματα.
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
<blockquote><br>Εξαρτάται τι παλέττα ψάχνει. Το Ardbeg αυτοδιαφημίζεται ως το πιο καπνιστό ουίσκι (nope), αλλά σίγουρα το 10άρι είναι εξαιρετικής ποιότητας "budget" single-malt.<br></blockquote><br>Το nope παει στο "πιο καπνιστο" ετσι; Ειναι καπνιστό ομως ε; Σε σχεση με το Talisker ξερεις πως ειναι; Απο το δευτερο εχω πιει  δυο μπουκαλια απο ενα τυπο που μας πουλουσε ιστορια περι ψαγμενων ποτων. Δεν ηταν ιδιαιτερα καπνιστο για να πω την αληθεια αλλα καθολου ασχημο ως γευση.
 

Grotenfrod

Prophet of Nihilism
Staff member
Approval of the Admiral Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Feb 12, 2014
Messages
3,507
Και σε κάποια ημιθανη κοινότητα στην Σκωτία θα συζητάνε για γλυκάνισο και βαθμούς του τσίπουρου.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,324
Όποιος βρεθεί στο Gatwick, να επισκευτεί το World of Whiskies και να τσιμπήσει κανά τέτοιο από τα duty free (κάνουν προσφορά σε συγκεκριμένα ουίσκια 2 μπουκάλια -του λίτρου btw- για 70 λίρες):<br><br><span class="bbcode_spoiler"><br><img src="https://img.thewhiskyexchange.com/900/iojob.non.jpg" alt="iojob.non.jpg" class="bbcode_img" /><br></span><br><br>Μεγάλη μορφή ο πωλητής. Τραβούσε τα μαλλιά του νωρίτερα με ένα ζευγάρι Ρώσων που το μοναδικά κριτήριά τους ήταν πόσων ετών είναι το ουίσκι και πόσο κάνει. Ε, μετά ήμουν εγώ παρέα με άλλους 2, κατάλαβε ότι κάτι σκαμπάζουμε από ουίσκια (έτυχε και οι 3 να είμαστε τύποι που προτιμούμε το ουίσκι τελείως σκέτο και μας αρέσουν τα καπνιστά) και χάρηκε ο άνθρωπος. Μας έβαλε και δοκιμάσαμε μερικά ουίσκια, ακόμα και αρκετά πιο ακριβά από το ποσό που κοιτάζαμε, και στο τέλος, μετά που αγοράσαμε αυτά που θέλαμε, μας έβαλε και άλλη μια γύρα από το πιο ακριβό που είχαμε δοκιμάσει.
 

Arwindan

Mind-flayer
Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 3, 2012
Messages
2,487
Έχει πουλήσει κάποιος από εσάς πράγματα μέσω ebay να του κάνω μερικές ερωτήσεις;
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,987
Να κάνω μια χαζή ερώτηση; Για κάποιον που δεν του αρέσει το ουίσκι, ποιο από τα παραπάνω θα του προτείνατε; Με άλλα λόγια, πόσο διαφέρουν αυτά τα γουίσκια από αυτά που συναντάμε στα σουπερμάρκετ;...
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Η πρώτη διάκριση που μπορεί να κάνει κάποιος στο Whiskey είναι μεταξύ Single-Malt (μία ποικιλία σπόρου) και Blended ("μπασταρδεμένα" ουίσκια προϊόν ανάμειξης παραγώγων διαφορετικών αποστακτηρίων). Επίσης υπάρχει η διαφορά μεταξύ του Bourbon (αμερικάνικο ουίσκι) και του Scotch, τα οποία έχουν σαφή περιγραφή και στάνταρ παραγωγής για να χαρακτηριστούν ως τέτοια (περίπου ως ΠΟΠ). Αυτό απαντάει στο πώς μπορείς να διακρίνεις το πρώτα πράγματα που γράφει η ετικέτα πάνω στο μπουκάλι.<br><br>Τα single-malt είναι ακριβότερα διότι είναι ανόθευτα από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα δε Blended, όπως έγραψα παραπάνω, συνήθως αποτελούνται από 30% single-malt ποικιλία του Χ αποστακτηρίου αναμειγμένη με "καθαρό" αλκοολικό απόσταγμα (δηλαδή απόσταγμα που δεν έχει μπει σε διαδικασία ωρίμανσης στο βαρέλι).<br><br>Η διαφορά γεύσεως από Single Malt Scotch ουίσκι σε ουίσκι διαφέρει αναλόγως την περιοχή όπου παράγεται και έχει να κάνει με το πρώτο στάδιο καρβουδίσματος του κριθαριού, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε "καπνιστό" ουίσκι (τα καπνιστά χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το λεγόμενο peat που είναι αποξηραμένη λάσπη προϊόν οργανικής αποσύνθεσης μορφής κατσικοκούραδου για να καταλάβεις). Έπειτα μπαίνουν και οι γευστικές πινελιές στο στάδιο της ωρίμανσης που εξαρτώνται αποκλειστικά από τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται (μονής, διπλής ή τριπλής ωρίμανσης). Συνήθως πλέον βλέπεις ουίσκι διπλής ωρίμανσης όπου για τα πρώτα χρόνια τα κλείνουν σε βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί για παρασκευή μπούρμπον και μετά τα μεταφέρουν σε βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν για sherry. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια ωρίμανσης στα τελευταία τόσο γλυκύτερο βγαίνει το ουίσκι στο τέλος.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,987
Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση, Νορθ.<br><br>Υπάρχει δηλαδή ουίσκι που να γλυκίζει αρκετά; Ή τότε δεν λέγεται ουίσκι πια;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Για να το πεις ουίσκι πρέπει να έχει σαφή προέλευση (κριθάρι), διαδικασία παρασκευής (τα Scotch πρέπει να είναι αποκλειστικά διπλής απόσταξης) και ποσοστό αλκοόλ (κάτω από ένα ποσοστό δεν λογίζεται πλέον ως whiskey). Η γεύση δεν έχει να κάνει με την ονομασία, αντιθέτως ψάχνονται και πειραματίζονται για να βγάζουν νέες σειρές. Επίσης πολύ δυνατά έχει μπει η Ιαπωνία στο παιχνίδι που αγοράζει αποστακτήρια σε Ην. Πολιτείες και Σκωτία αβέρτα. Λένε ότι μερικά ιαπωνικά ουίσκι είναι καταπληκτικά (εφάμιλλα των παραδοσιακών σκωτσέζικων), αλλά δεν είχα ποτέ την τύχη να δοκιμάσω.<br><br>Είχα όμως την τύχη να επισκεφτώ αποστακτήριο πρόσφατα και αν θέλεις κάτι δυνατό (σε αλκοολικό βαθμό) αλλά με ωραία επίγευση θα σου πρότεινα αυτό https://www.thewhiskyexchange.com/p/2172/glen-garioch-12-year-old" class="bbcode_url">εδώ. Νομίζω είναι 50-50 ωρίμανση σε μπούρμπον-σέρρυ βαρέλια και αφήνει ωραία γλυκάδα στο τέλος (εκτός αν το μπερδεύω με το Founder&#039;s Reserve). <br><br>Όπως είπε ο Erevos η καλύτερη δουλειά είναι να πας σε ένα duty free και να αρχίσεις να δοκιμάζεις. Γνώμη μου είναι να ΜΗΝ αγοράσεις αλκοόλ από την Αγγλία γιατί ο φόρος είναι πολύ υψηλός, ακόμη και αν είναι στα duty free. Για το ίδιο μπουκάλι μπορείς να γλιτώσεις και 15€ έτσι και το πάρεις από Ελλάδα/άλλη χώρα (το διαπίστωσα από την άσχημη).
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,665
Όσον αφορά τα πιο "γλυκά" ουίσκι, θυμάμαι κάποιοι φίλοι μου μου είχαν αγοράσει κάποτε για γενέθλια (προ κρίσης ακόμα, που ο ΦΠΑ στα ποτά ήταν στο χώμα, ο καβάς της γειτονιάς μάς ήξερε με το μικρό όνομα και αγοράζαμε και διαφορετικό special reserve για πλάκα κάθε βδομάδα) ένα <u>Speyburn</u> που ήταν αρκετά ήπια και γλυκιά γεύση, πρέπει να περιείχε μέλι μέσα ή κάτι τέτοιο.<br><br>Επίσης από τα καλύτερα που είχα πιει την ίδια περίοδο ήταν το 15χρονο Solera Reserve του Glenfiddich, το οποίο είχε κυριολεκτικά γεύση βανίλια. Γενικά Glenfiddich = πχιότητα όσον αφορά τα "γνωστά" ουίσκια της αγοράς.<br><br>Βασιλιάς της κατηγορίας ουίσκι ανεξαρτήτως υφής βέβαια παραμένει το Glenshire που αγοράζαμε κάποτε στα Λιντλ έναντι 7 ή 8 ευρώ, τι ωραίες εποχές ρε γμτ, αντί να πάρεις 2 μπύρες έπαιρνες ένα Glenshire, το έπινες σφηνάκια και ξυπνούσες σε άλλη υπερνομαρχία.<br><br>Παραμένει γεγονός πάντως πως δεν υπάρχει κάποιο ουίσκι που "αντικειμενικά υπεραγαπούν όλοι", καθένας για τον Α ή Β λόγο δοκιμάζοντας εδώ κι εκεί καταλήγει σε συγκεκριμένες γεύσεις που προτιμάει. Γνωστοί μου δεν μπορούν καν να αντέξουν την μυρωδιά του Jameson πχ (ανδρομέδιοι φλώροι, αλλά δεν είναι της παρούσης) όμως μπορούν να πιουν Τζακ σα να πίνουν νεράκι.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,987
Θενκς Hellion! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω ένα από αυτά που λες: ήπιο και με γλυκιά γεύση.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,324
Ήπιο και με γλυκιά γεύση που θες είναι και το Cardhu. <br>Περιγραφή από [url url=http://"https://www.thewhiskyexchange.com/p/1461/cardhu-12-year-old"]εδώ[/url]:<br>"A much-loved single malt, Cardhu is an easy-going, charming Speysider. With clean, crisp oak and sweet malt evoking flavours of honeyed flapjacks and home-made caramel squares, this is one for the sweet-toothed among you.<br>While it’s not often seen here in the UK, Cardhu is the biggest selling single malt whisky in Spain, with its soft, sweet character the perfect match for the warm climate. Cardhu 12 is the perfect drink for the summer – it&#039;s great on its own, but why not try it with a block of ice, or served long with a splash of water, mizuwari style. "
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,265
Αν πίνω τα πάντα με άνεση και μετά την πρώτη γουλιά, αφήνω γεύσεις κτλπ στην άκρη και πίνω σα νεροφιδο  το υπόλοιπο θεωρούμαι ανιωθος ή στα αρχικά στάδια του αλκοολισμού;
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,665
Λαϊκό παιδί, δικός μας.<br><br>"Χμμμ έχει γεύση κάστανο, με μια υπόγευση φρούτων του δάσους και στον ουρανίσκο αφήν..."<br>-ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ, ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΤΩ
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Ντιμ Γιονγκ μποτ αυτό που λέει ο ErevoS. Οποίο πάρεις απο Speyside είναι πολύ ήπιο και αρκετά γλυκό. Άλλα που έχω να σου προτείνω να δοκιμάσεις σε κάποιο μαγαζί είναι τα Acncoc και Scapa. Διακριτικά και τα δύο.<br><br>Disclaimer: Δεν έχω κάβα στο σπίτι, αλλά συνάδελφο Σκώτο που έχει τη δική του.  :blush2:
 
Top Bottom