Εννοείται πως είναι τέρμα nerdοκουβέντα και εννοείται πως θα σε κάμω ντιμπέιτ.
Λοιπόν, να τα πιάσουμε ένα ένα τα points σου:
- Πάμε πάλι στα γραφικά και στον χειρισμό. Τα γραφικά του MI4 στην εποχή του πάντα, δηλαδή τέλη 2000 όπου και κυκλοφόρησε, ήταν αρκετά καλά. Ασχέτως πως μπορεί να φαίνονται σήμερα (εμένα μου αρέσουν προσωπικά ακόμη) ή της αναπόφευκτης σύγκρισης με 2D ζωγραφιστά που θα έλεγε και ο Adveτσουρινάκης , τα γραφικά στην εποχή τους θεωρήθηκαν από το σύνολο του Τύπου και τον κόσμο ως αρκετά καλά. Υπήρχε μανία με το 3D, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να στο πω εγώ, το θυμάσαι. Πανέμορφα παιχνίδια πάτωσαν γιατί δεν ήταν 3D. Άλλες εποχές.
Τα γραφικά του Gabriel Knight 3 έχουν γεράσει πολύ άσχημα (προσωπικά μου αρέσουν όπως και να 'χει), αλλά ήταν αδύνατο να γίνουν διαφορετικά αφού σου επιτρέπουν πλήρη ελευθερία στον χώρο. Και πάλι, στην εποχή τους πάντα, δεν θεωρήθηκαν σε καμία περίπτωση παρωχημένα, ίσα ίσα που επειδή ακριβώς ήταν πλήρως 3D και επέτρεπαν και την χρήση 3D accelerator, είχαν κάνει αίσθηση.
Ο χειρισμός είναι πιο σύνθετο θέμα, πραγματικά μεγάλη μαλακία η επιμονή της Lucas σε tank controls, μακάρι αν βγάλουν remaster στο ΜΙ4 να φτιάξουν τον χειρισμό όπως στο Grim Fandango Remastered, είναι λες και παίζεις άλλο παιχνίδι πραγματικά.
Το GK3 είναι άλλο θηρίο από την άλλη, ανεξάρτητη κίνηση κάμερας και χαρακτήρα, τελείως unintuitive και πρωτόγονος χειρισμός που δεν θα δούλευε με την καμία σήμερα. Δυνατό παράδειγμα και το RPG/Adventure Anachronox με εξίσου αλλόκοτο χειρισμό.
-Ναι, έχω παίξει εννοείται τα δύο πρώτα Monkey Island, απλά έτυχε να τα δω πρώτη φορά αργότερα, γύρω στο 2002. Δεν μετράω ότι είχα ένα non-interactive demo του Monkey Island 2 (αλήθεια τα θυμάται κανένας άλλος αυτά

, θυμάμαι είχα κατουρηθεί από τα γέλια με την σκηνή στο νεκροταφείο με έναν φίλο που το παίζαμε τότε.
Να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι αν ο γρίφος στον βάλτο στο 4 είναι callback στον γρίφο με τον θησαυρό στο 1, δεν θυμάμαι κανέναν γρίφο από τους δύο πάρα πολύ καλά ώστε να μπορώ να κάνω την σύγκριση.
Ρε φίλε το Mortal Kombat 4 ήταν στα ουφάδικα το 1997, το 1998 άντε και το 1999. Τα MK είχαν ήδη πάρει την κάτω βόλτα από το 1997, η ακμή της δημοτικότητας τους ήταν γύρω στο 1994-1995. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως όταν κυκλοφόρησε για το Dreamcast το 1999, οι κριτικές το ξέσκισαν καθώς είχε ξεπεραστεί πλέον. Το Monkey Island 4 για κάποιο λόγο θεώρησε πως το 2000 ήταν καλή ιδέα να στήσει όχι ένα απλό reference αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού γύρω από κάτι που ήταν οριακά παρωχημένο πλέον.
Θέλω να πιστεύω πως ήταν κάτι που τους επέβαλαν χαρτογιακάδες από τα πάνω με την λογική "για να δούμε τι αρέσει στην νεολαία σήμερα", αλλιώς πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιος θεώρησε πως ήταν καλή ιδέα αυτό το πράγμα.
Σχεδόν το ίδιο γελοίο φαντάζουν σήμερα και τα αστειάκια περί Starbucks και Planet Hollywood, διότι είναι τελείως κενά reference χωρίς κάποιο punchline. Αν απλά αναφέρεις κάτι, δεν το κάνει αυτομάτως αστείο. Τα Monkey Island είχαν ξαναπαίξει με παρόμοια θέματα και είχαν βγάλει πολύ γέλιο, δυστυχώς μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή τα πιο χτυπητά παραδείγματα όσο και αν προσπαθώ να θυμηθώ.
Και άλλα adventures της Lucas είχαν επίσης παίξει με αυτό και μάλιστα είχαν καταφέρει να ενσωματώσουν πολύ καλύτερα στο θέμα τους. Θυμήσου το Sam & Max - Hit The Road που όσο και αν μου σπάει τα αρχίδια σαν παιχνίδι, το χιούμορ του πραγματικά σπάει κόκκαλα. Συγκεκριμένα, είναι τρομερό πόσο έχει πιάσει την κουλτούρα της Αμερικής στα τέλη του 80', αρχές 90' με τα tourist traps στις εθνικές οδούς. Αλλά ακόμα πιο συγκεκριμένα, αν θυμάσαι, έχει μια αλυσίδα καταστημάτων που λέγονται Snuckey's που αν δεν κάνω λάθος κοροϊδεύουν τα Stuckey's. Οι υπάλληλοι σε όλα τα καταστήματα στο παιχνίδι είναι σχεδόν ολόιδιοι, οπότε χωρίς να σου πει τίποτα το παιχνίδι κάνει πλάκα με τους υπαλλήλους των αληθινών τέτοιων καταστημάτων, όπου μοιάζουν να είναι οι ίδιοι σε κάθε κατάστημα.
Αυτά περί references, αν μπορούσα να συνοψίσω σε ένα πράγμα γιατί πραγματικά δεν θέλω να ξαναπαίξω ποτέ το Monkey Island 4 τότε αυτό θα ήταν ξεκάθαρα το Monkey Kombat, απορώ πως γίνεται να σου άρεσε αυτό το πράγμα. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο insult sword fight χωρίς αυτό που έκανε τα προηγούμενα αστεία και διασκεδαστικά, τις φοβερές ατάκες και τα comebacks. Εδώ το μόνο που έχεις είναι μια διαρκής επανάληψη μέχρι να μάθεις όλες τις φράσεις και τι αντικρούει την άλλη.
Καλύτερα να πάω να παίξω κανά Dragon's Lair δηλαδή.
Μου αρέσουν οι συζητήσεις περί νοσταλγίας κλπ, αλλά δεν είναι όλα τα παιχνίδια μονάχα για την εποχή που κυκλοφόρησαν ή που τα παίξαμε ή τουλάχιστον δεν το βλέπω εγώ έτσι. Το Shadow of Comet που ανέφερες ναι πράγματι δεν παίζεται σήμερα για κανέναν λόγο, ακριβώς διότι ο χειρισμός είναι απαράδεκτος, το layout της πόλης χάλια κλπ κλπ. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι δίνει μαθήματα σε θέματα ατμόσφαιρας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για κάποιον που ενδιαφέρεται σήμερα. Το παιχνίδι το είδα για πρώτη φορά πέρσι για παράδειγμα και έπαθα την πλάκα μου σε σημεία, ειδικά εκείνο το βράδυ στο δάσος...
Δεν θεωρώ πως το ΜΙ4 έχει κάτι να σου δώσει, είναι απλά άλλον ένα Monkey Island για κάποιον που τα έχει πάρει με την σειρά και θέλει να τα δει όλα. Ντισκας.