What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Pc vs Laptop. A bit philosophy

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
Χαίρεται.
διαθέτω κοντά στο χιλιάρικο και σκέφτομαι μεταξύ σταθερού υπολογιστή και φορητού....Θα ήθελα λιγο τη φιλοσοφικη κουβέντα αυτή που κάποιος ανταλλάσει στην καφετέρια να μοιραστώ μαζί σας....
Ειμαι μεγαλος φαν τον φορητων για τους λογους
-πιανουν λιγοτερο χωρο
-λιγοτερα καλωδια
-λιγοτερες σκονες
-λιγοτερος θορυβος
-φορητότητα

δεν μου αρέσει
-μικρές οθόνες (εχω 17αρι φορητό)
-κακές οθόνες

αδιάφορο
-οι επιδόσεις τους μου φαίνονται μια χαρα πόσο μάλιστα που δεν παίζω παιχνίδια.

Το φορητό μου τον εχω τεσσερα χρονια προς πέντε και απλά σκέφτομαι κάτι κανούργιο... Θα ήθελα να πάρω κάτι για να ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Αυτο απαιτεί απλά μια οθόνη με 100% srbg color coverage και υψηλές αναλύσεις από την κάρτα γραφικών. Ούτε μεγάλους επεξεργαστές, ούτε πανάκριβες κάρτες γραφικών.

Αυτό που με ξενερώνει στον υπολογιστή όμως είναι ότι
-εάν θέλω να βαλω 32gb μνήμης (μη ρωτάτε γιατί) πρέπεο να σκάσω παρα πολλα (θα περίμενα να μπορώ να βάλω αργή μνήμη και πολυ)
-κάνουνε θόρυβο (ναι τον ακούω το θόρυβο ενός σταθερού) και για να επενδύσω σε αθόρυβο σταθερό πρέπει να σκάσω άπειρα χρήματα
-πιάνουν πολύ μεγάλο χώρο οι πύργοι.. οι λεπτοί πύργοι φαίνεται να είναι και πιο θορυβώδεις.
-δεν έχω πεισθεί ότι με τα ίδια χρήματα παίρνεις καλύτερο υπολογιστή που να πεις "ουάου είναι πολύ καλύτερο από ένα λαπτοπ ίδιων χρημάτων"


πριν αρχίσουνε να πέφτουνε προτάσεις παρακαλώ νιώστε άνετα να μπείτε στη συζήτηση της παρέας και να σχολιάσετε (και το trolling επιτρέπεται)

Α.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Αν δεν παίζεις παιχνίδια τοτε οντως ο φορητος, ειδικά αμα κανει 1000€, ειναι καλυτερη λύση. Αλλα θα εχει παραχωρησεις.
--- Καταρχην δεν υπαρχουν 16GBDDR3 dimm, οποτε 32 GB ειναι αδυνατα στο φορητο, αλλά απο την άλλη τι θα τα κάνεις τόσα?
--- Αν οι επιδοσεις δεν ειναι Α και Ω τοτε επενδυεις λιγοτερα και αγοραζεις μια IPS 24'', καλή,να την εχεις στο σπιτι να ... βγαζεις γουστα.
--- με 1000αρικο μπορεις να φτιαξεις σχετικα αθορυβο μηχανημα desktop και μαλιστα μικρουτσικο σε μεγεθος. Και hybrid καρτες υπάρχουν και φτηνες υδροψυξεις που κανουν πολυ λοιγοτερο θορυβο από τα "σβουρακια" των 4000 στροφων των laptop. Αρκει να δεις που θα κανεις τις παραχωρησεις.

Παντως για το "τσογο" θα κοιταξω ετσι που χαζευω σε πολλα μαγαζια, να δω αν θα μπορει να βγει εντελως αθορυβο με 1000€ μεσω υδροψυξεων κλπ.
 

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
για να γίνω συνήγορος του διαβόλου (για τον εαυτό μου)...
συμφωνώ με την προσεγγισή σου απλά μετά είναι ένα θέμα, εάν αγοράσω μια καλή οθόνη (απαραίτητο) θα πρέπει ο φορητος να υποστηρίζει τόσο υψηλή ανάλυση..
Συνέδεσα τις προάλλες τον παλιο μου φορητο σε μια 24αρα οθόνη και το αποτέλεσμα ήταν άθλιο απλά....

Σήμερα άκουσα ότι έχουνε και το display port οι φορητοί αλλα δεν έχω ιδέα τι σκατά κάνει.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Αρα μιλάς για αναλύσεις πάνω από 1440p κλπ? Τι να σου πώ εκεί, οντως χρειαζεσαι display port γιατι το HDMI καλωδιο δε μπορει να περασει τετοιο σημα, μεχρι 1080p μπορεί, εκτος αν υπαρχει καμια revision που δεν ξερω.
Ακομα βεβαια αναρωτιεμαι τι ακριβως θα τον κάνεις και θελεις τοσο υψηλή αναλυση και τόση μνήμη <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Αν δεν εχει gaming , θα παιζει στανταρακι φορητος που σηκωνει 1600p για , ξερω γω, photoshop ή κατι τετοιο, αλλα από την αλλη δεν εχω κοιταξει τετοιο πράγμα και δε ξερω.
 

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
κοιτα το photoshop στα previews που δινει για πληρη οθονη υποστηρίζει
1024
1440
1680
2048

υποθέτω ότι το 1440 ειναι οκαυ...

ο φορητος που εχω υποστηριζει πλατος μονο μεχρι και 900 το οποίο καταστρεφει τα previews πλήρους οθόνης.
Οπότε ναι ο φορητός πρέπει να υποστήριζει ανάλυση από τη λίστα... όταν το ριχνω στην εξωτερικη οθόνη.

Παρεπιπτόντως ειμαι οκαυ (απο αποψη θορυβου) εαν καποιος φτιαξει ντεσκτοπ υπολογιστη με ανεμιστηρες και κουτι που εχουνε χαμηλο θορυβο
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
καθίστε ρε μάγκες τι φορητό είναι αυτό που δεν βγάζει σε 24άρα ΟΚ σήμα; Εκτός από και τελευταίες 4K όλες οι παλιότερες 24άρεις είναι 1920 επί 1080 ή 1200.
To αρχαίο πλέον macbook που έχω με την nVidia 9400m βγάζει ανάλυση 2560Χ1600, και αυτό από VGA (έχω adapter, αλλά δεν το περιορίζει η VGA) και ενώ την ίδια στιγμή η οθόνη του φορητού τρέχει σε 1280Χ800.
Άρα την δύναμη την έχουν οι κάρτες από καιρό.

Μήπως δεν είχες βάλει την σωστή ανάλυση και έδειχνε τραγικό; ή έχεις κανένα intel GMA ξέρω εγώ;

Για το χρώμα τώρα, τι ακριβώς θες να κάνεις και θες τόσο μεγάλο εύρος χρώματος; Μήπως θα χρειαστείς οθόνη και κάρτα γραφικών που να υποστηρίζουν 30bit βάθος χρώματος; Θα τσούξει αυτό όμως, αν είναι για το χόμπι πάρε μια ultrasharp και μια νορμάλ μοντέρνα κάρτα.

Όσο για το θέμα φορητού εναντίον desktop δεν παίζει σύγκριση, το καλύτερο φορητό που κάνει 2-3 χιλιάρικα φτάνει σταθερό που κάνει 1000 ευρώ, μπορεί και λιγότερα γιατί τα βγάζω τα νούμερα από το μυαλό μου εμπειρικά τώρα.

Για να το κάνεις αθόρυβο το σταθερό δε θες μια περιουσία, παίρνεις ένα κουτί με ηχομόνωση, πχ CM silencio και βάζεις και μια fanless 750, ενώ με 20-30 ευρώ αλλάζεις και το φαν του επεξεργαστή με κάτι χαμηλόστροφο.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
nitro ειτε οι drivers ειτε η καρτα γραφικων περιορίζει την ανάλυση μεσω του VGA βυσματος. Δεν ειναι μονο θεμα τι μπορεί, αλλα και τι το αφήνουν να μπορεί. Δεν μου φαίνεται παράξενο που η Apple τα αφήνει να "τερματισουν" αλλά το 1600p ειναι ζορικο και στο οριο των specification του καλωδιου VGA (πρεπει να ειναι περί τα: 2500+ κατι επί 1500+ κάτι. Ενιοτε παίρνεις και λιγότερα herz.)
Π.χ. η οθόνη που εχω τωρα (dell U3014) αναφ΄ερει ρητά στο manual οτι απο το HDMI βυσμα η μεγιστη αναλυση που θα σηκωσει ειναι 1080p, αν θες παραπάνω οπως 1600p πρέπει να χρησιμοποιήσεις είτε dual link DVI είτε display port.

Ναι με το 1000αρικο μπορεις να φτιάξεις ενα καλό και αθορυβο ΠιΣι πολυ καλυτερο αλλα θα λειπει η φορητοτητα, που ειναι και ο μοναδικος λογος να πας σε laptop.

dervast εκει που ειναι η λίστα που λες στο φορητό σου (αναλυση απο τη λιστα, που γράφεις) η λιστα αυτή ειναι παραμετροπιήσιμη. Τωρα ειμαι σε nVidia και δε μπορω να σου δωσω αλλες οδηγίες αλλά στο control panel της καρτας γραφικων εκει που γραφει resolution -> customize - > create custom resolution -> βαζεις οτι νομιζεις και παιζεις από εκεί. Οι περιορισμοί σου είναι software στο 900 μονο πλάτος όχι hardware, οπως τονισε ο nitro!
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
κάτσε sorry δε το είπα καλά, display port βγάζει, εγώ το έχω γυρίσει σε vga και έτρεξα 1920X1080 και στην οθόνη του laptop 1280Χ800 (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/1383762_10151863425387092_117437360_n.jpg είναι κλειστός ο φωτισμός στο laptop η οθόνη παίζει).

φαντάζομαι ότι ναι με τον αντάπτωρα μου σε vga θα έχει κάποιον περιορισμό και ίσως δεν φτάνει το full, απλά ήθελα να τονίσω ότι το hardware υπάρχει χρόνια τώρα ακόμα και σε entry level.
 

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
Ο φορητός μου:

geforce g210m. Οταν το συνδεω σε οθόνη δινει τη μεγαλύτερη ανάλυση του φορητού μου... κάνω κάτι λάθος.

νιτρο δώσε μου ενα λαπτοπ που μπορει να σηκώσει μια οθόνη για φωτογραφία
σου δίνω μια φτηνή οθόνη αλλά που κάνει για φωτογραφία (την εχω βρει σε πολλά περιοδικά φωτογραφίας και υποστηρίζει όλο το srgb gamut)

http://www.bhphotovideo.com/c/product/829236-REG/Dell_469_1137_U2412M_UltraSharp_24_LED.html

Σταθερό:
μέχρι 800 ευρώ φτιάξτε μου ένα σταθερό που να είναι πολύ αθόρυβο (αυτό το μικρό ανεπαίσθητο ήχο που βγάζουνε οι φορητοί ως αναφορά). Προτεραιότητες. Η πολυ μεγάλη χωρητικότητα σε μνήμης (δεν με νοιάζει ταχύτητα)
κάρτα γραφικων που να υποστηρίζει την οθόνη που έδωσα παραπάνω
τίποτε αλλο

θα ψαξω μετα να σας δειξω φορητούς στα 800 ευρω και συγκρίνουμε.


Υ.Γ Παρολα αυτα ενα ακομα πλεονέκτημα των φορητων ειναι ότι ειναι πιο "δεμένες" κατασκευές... Πόσοι και πόσοι σταθεροί δεν έχουνε προβλήματα μετά από καιρό στο σασί τους (tower) αρχίζουνε και τρίζουνε ή τα ανεμιστηράκια χαλάνε... Εχω ένα φορητό acer σχεδόν 5 χρόνια..σκυλί
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682


dervast wrote:
Ο φορητός μου:

geforce g210m. Οταν το συνδεω σε οθόνη δινει τη μεγαλύτερη ανάλυση του φορητού μου... κάνω κάτι λάθος.

</blockquote>

Οχι δεν κάνεις κάτι λάθος αλλά μπορείς να δοκιμάσεις το εξής:
αφου συνδεσεις την εξωτερική οθόνη πήγαινε στο nvidia control panel εκει που λέει change resolution. -> customize - > create custom resolution -> δεξου τη προειδοποίηση και φτιαξε/επελεξε αυτή που υποστηρίζει η οθόνη σου. Από κάτω στα timings ριξε επίσεις μια ματια, μη γραφει τωρα 120Hz η οτιδηποτε, διαλεξε ξερω γω CVT ή κατι τετοιο. Πιθανον να κανεις δουλεια στο automatic. Για δες το.

Δεν ξερω ρε συ, αλλα ενας καλός μικρός mATX desktop με kaveri σε καλό κουτί και με καλή ψυξη κλπ δε πρεπει να περασει το 600-700αρι € (αυτο ποιο πολυ γιατι θες ενα σωρο μνημη, ντε και καλα, τι τι θες τοση μνημη? :angry: ) και παιρνεις και την εν λογω οθονη ... τσουπ ... 1000€. :whistle:

 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
όπως είπε ο solaufein και με ένα μικρό σχετικά σύστημα είσαι άρχοντας, βασικά για φωτογραφία σου κάνει πρακτικά κάθε μοντέρνο φορητό ή σταθερό μηχάνημα, η φωτογραφία δεν είναι time sensitive εφαρμογή, οπότε μπορείς να ρίξεις βάρος σε άλλα πράγματα.

Προσωπικά δουλεύω φωτογραφία σε επαγγελματικό επίπεδο σε ότι σύστημα πέσει στα χέρια μου χωρίς θέμα, απλά κάνω ένα τσεκ μετά στο βασικό μου σύστημα που έχω την U2312HM με καλιμπραρισμένο προφίλ (βασικό αυτό, από το εργοστάσιο δεν πιάνει πάντα το srgb όπως πρέπει, αν πάρεις την 24άρα βρες εδώ: http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/dell_u2412m_custom.icc)

Θα επανέλθω σε λίγο με ένα σύστημα, αν δεν προλάβω το βράδυ <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
δεν κατάλαβα όμως το χιλιάρικο μαζί με την οθόνη; Έβγαλα ένα στα περίπου 870, δεν ξέρω από που θα αγοράσεις μπορεί να βγει και φθηνότερο εκεί.

CPU/GPU
http://www.skroutz.gr/s/4341338/AMD-A10-7850K-Box.html

MOBO
http://www.skroutz.gr/s/3941407/Asus-A88XM-A.html

RAM
http://www.skroutz.gr/s/2281189/Mushkin-994050-32GB-4x8G%CE%92-DDR3-PC3-12800-9-9-9-24-Blackline.html

optical
http://www.skroutz.gr/s/3544991/Samsung-SH-224DB.html

CPU cooler
http://www.skroutz.gr/s/418750/CoolerMaster-Hyper-TX3-EVO.html

HDD
http://www.skroutz.gr/s/4075218/Western-Digital-Caviar-Black-1TB-WD1003FZEX.html

SSD
http://www.skroutz.gr/s/3710435/Sandisk-Extreme-II-SSD-240GB-for-Notebook.html

PSU
http://www.skroutz.gr/s/417911/XFX-ProSeries-450W-Core-Edition-Full-Wired-Bronze.html

case
http://www.skroutz.gr/s/4099723/CoolerMaster-Silencio-551.html


Για laptop τώρα δεν ξέρω τι να σου πω, αφού θες τόση RAM φαντάζομαι θες να τρέχεις και κάτι άλλο που ρουφάει ram σαν νεροφίδα.
Αλλιώς θα πρότεινα ένα macbook pro με retina display.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
300 € κανουν τα 32GB μνημη! πανω απο το 1/3 της τιμης, μιλαμε! Βρε σιγουρα σου χρειαζεται?

Ωραιο συστημα, nitro. Αριστο, με παραχωρηση στη μνημη βαζεις και ανεξαρτητη καρτα απάνω να παιξεις και το παιχνιδι σου στα 1440 (στην οθονη δηλαδη τη dell ultrasharp :woohoo: )
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
κοίτα αν είναι να μπει λιγότερη μνήμη και ξεχωριστή κάρτα γραφικών, πάει καρφί για τον 8320 σε ΑΜ3+, τα λεφτά τα ίδια θα βγουν.

Ο λόγος που έβαλα APU είναι για να έχουμε ένα fan λιγότερο, σε απόδοση CPU είναι σαν τον 1090Τ μου πάντως, δεν μου έχει φανεί λίγος σαν επεξεργαστής πουθενά ακόμα.
 

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
το σύστημα φαίνεται ενδιαφέρον... ακόμα δεν καταλαβαίνω για το τοσο μεγάλο καπέλο για τη μνήμη από τα 16 να πας στα 32

επισης εαν σας πιανω σωστα ακομα και οι ενσωματωμενες καρτες γραφικων μπορουν να οδηγηοσυν 24 αρα οθονη σε καλη αναλυση. Την οθονη δεν την εχω ακομα αλλα θα την αγοράσω γιατι υποστηρίζει 100% το srgb ενώ έχω ήδη συσκευή καλιμπραρίσματος να χρησιμοποιήσω.
Πως και μου έβαλες ssd? εγώ θα αφηνα νορμαλ σκληρο με ισως μια απλη εξωτερικη καρτα γραφικών.

απο άποψη θορυβων πως εισαι σίγουρος; Μπορουμε να χωρεσουμε ολα αυτα σε μικρο κουτί;
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
σίγουρος δεν είσαι ποτέ, απλά το κουτί έχει ηχομόνωση και όλα τα άλλα είναι χαμηλών στροφών.

οι ενσωματωμένες των apu μέχρι και gaming φτάνουν, αλλά και αυτό που έχεις στο laptop άνετα φτάνει την ανάλυση της 24άρας, απλά κάποια ρύθμιση σου έχει ξεφύγει.

είχε έρθει ο kuivama με έναν ssd σπίτι όταν τρέχαμε τα bench για την fatal1ty και από τότε δεν μου κάνει καρδιά να προτείνω σύστημα προς 1000άρικο χωρίς ssd.
Άλλος κόσμος λέμε, εγκατάσταση windows σε 10 λεπτά...

o sandisk που λέω είναι πολύ καλός και προτείνεται από μεγάλα site (anandtech) που τους λιώνουν στις μετρήσεις για επαγγελματική χρήση, το έψαχνα προχθές γιατί θέλω να πάρω και εγώ έναν και από ότι φαίνεται είναι καλύτερος από τον samsung evo ο οποίος είναι mainstream, αλλά στα ίδια λεφτά με το sandisk.
 

dervast

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 5, 2012
Messages
218
ευχαριστώ
είδα λίγο και το φορητό μου .. δεν με αφηνει το control center τησ nvidia να τρέξω μεγάλη ανάλυση δυστυχώς....
στο customization μου δινει μονο μικροτερες αναλυσεις... (δίνει μέχρι και 1600*900 και όχι 1600*1200)

στα χρήματα.. ε ας ανένβ λιγο ακόμα για πιο μαζεμενο κουτί με ηχομόνωση, πιο αθορυβα ανεμιστηράκια

αλλα ρε παιδια γιατι τοσο μεγαλο το φεση για 32 μνήμη;;;; τι πρεπει να κανω ο καψερος για να ριξω το κόστος της;

για το ssd πάντως έχεις δικιο θα ριξω επανω και το swap του photoshop.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682


dervast wrote:
ευχαριστώ
είδα λίγο και το φορητό μου .. δεν με αφηνει το control center τησ nvidia να τρέξω μεγάλη ανάλυση δυστυχώς....
στο customization μου δινει μονο μικροτερες αναλυσεις... (δίνει μέχρι και 1600*900 και όχι 1600*1200)
</blockquote>

Περίεργο, δε μοιάζει καπως ετσι?
<img src="http://s21.postimg.org/u3e9cz5vb/nvidiaresol.jpg" alt="nvidiaresol.jpg" class="bbcode_img" />

 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452


solaufein wrote:


dervast wrote:
ευχαριστώ
είδα λίγο και το φορητό μου .. δεν με αφηνει το control center τησ nvidia να τρέξω μεγάλη ανάλυση δυστυχώς....
στο customization μου δινει μονο μικροτερες αναλυσεις... (δίνει μέχρι και 1600*900 και όχι 1600*1200)
</blockquote>

Περίεργο, δε μοιάζει καπως ετσι?
<img src="http://s21.postimg.org/u3e9cz5vb/nvidiaresol.jpg" alt="nvidiaresol.jpg" class="bbcode_img" /></blockquote>

ή να το βάλεις από τα windows, για τα 7 πας επιφάνεια εργασίας, δεξί κλικ και screen resolution, εκεί επιλέγεις την δεύτερη οθόνη και διαλέγεις την native ανάλυση της.

john σε αγνοούμε <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />



 
Top Bottom