PILLARS OF ETERNITY II: DEADFIRE Post-Release Thread

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Σε γενικευμένη κλίμακα, θαρρώ πως οφείλεται περισσότερο το ότι, όπως είχα γράψει και στο τελευταίο PCMRace, ατόνησε κατακόρυφα το nostalgia factor για τα Infinity Engine clones. Ο κόσμος έπαιξε, έλιωσε και λάτρεψε το πρώτο Pillars (εν μέρει επειδή ΕΠΡΕΠΕ να το λατρέψει ως φόρο τιμής στα νιάτα του και τον σπυριάρη έφηβο εαυτό που έβριζε τον Yoshimo κτλ κτλ), αλλά μετά τη χιλιοστή αντίστοιχη κυκλοφορία συνειδητοποίησε πως δεν γίνεται να παίζεις 100 IE-clones το χρόνο εν έτη 2018-2019.

Πόσο μάλλον όταν είχε βγει και το Original Sin 2, που αντικειμενικά ως "Old-skool RPG" προσέφερε αρκετές περισσότερες και πιο "διαφορετικές/νεωτεριστικές" συγκινήσεις σε σχέση με το πιο παραδοσιακό real-time-with-pause Pillars 2, το οποίο χωρίς να το παίξει κανένας συμπεραίνει πως "ντάξ μωρέ, μια απ'τα ίδια με το 1 θα είναι (το οποίο μόνο εν μέρει είναι σωστό, υποθέτω), καλό αλλά θα το δω αργότερα".

Συνυπολογίζω και τον παράγοντα ότι έπραξαν την αδιανόητη μπετοστοκιά να ανακοινώσουν πως θα βγάλουν 3 DLC για το γκεημ, ήδη πριν την κυκλοφορία του. Δεδομένου του πόσο είχαν βελτιώσει αντίστοιχα την βανίλλα Pillars 1 εμπειρία τα 2 White March DLC, είναι σα να λες στον κόσμο "ε, παιδιά, αγοράστε την GOTY σε κάποιο sale μια και καλή".

Συμφωνώ σε αρκετά, my take...

Ακόμα και για την υπερβολή για χάρη της υπερβολής Κώστα, τα ισομετρικά rpg από το μπαμ και δώθε (2013 αν δεν απατώμαι), δεν είναι ούτε 100 προφανώς, ούτε "καμιά 50αριά" όπως είχες γράψει πριν λίγο καιρό στο fb. Αν τα βάλεις κάτω και τα μετρήσεις, θα δεις ότι με το ζόρι είναι γύρω στα 20 (όσα έχουν επίσημα κυκλοφορήσει), κι αυτό υπολογίζοντας και μη kickstarterικά τύπου Age of Decadence. Αυτό μας κάνει περίπου 4 rpg τη χρονιά. Που ακριβώς είναι ο κορεσμός; Ξέρετε πόσα console rpgs βγαίνουν το χρόνο; Ναι σε σχέση με τέλη 90's-αρχές 00's είναι περισσότερα αλλά και πάλι... Εδώ pnc adventure βγαίνουν περισσότερα και δε βλέπω κανένα να αισθάνεται έτσι.

Στέφανε δεν αμφιβάλλω ότι αρκετοί δεν το έπαιξαν αλλά οι περισσότεροι reviewers το κάλυψαν και με το παραπάνω (70 άρθρα στο MC και σκέψου ότι μιλάμε μόνο για αποκλειστικό τίτλο pc, προς το παρόν) κάτι που επιβεβαιώνεται κι από την παρουσία του στα βραβεία του Pope, που σύμφωνα με τον ίδιο οι υποψηφιότητες είναι τα περισσότερο παιγμένα παιχνίδια από κριτικούς κάθε χρονιά. Μεγάλη μερίδα αυτών που το αποθεώνουν και έχουν παίξει ελάχιστα ή καθόλου είναι κλασικοί early-mid 20's χιπστέρια που ακολουθούν τη μόδα: μου είπε ο Μπάμπης ο εφημερηδοπώλης ότι είναι γαμάτο παιχνιδάκι και γω τον εμπιστεύομαι, άρα θα γράψω στο μπλογκ μου πως τα σπάει.

[quote quote=509002]Το τί παίξαμε αυτή την χρονιά, δείχνει πραγματικά και τί αγαπάμε. Θυμάστε τις εποχές που έβγαινε παιχνίδι και τρελαινόμασταν; Που μονοπωλούσε το χρόνο και το ενδιαφέρον μας; Δεν υπήρχε τότε ‘Ε είναι μεγάλο, θα το πιάσω τότε που…’. Απλά παίζαμε. Γιατί ήταν απόλαυση.[/quote]
Μπα, απλά τότε δεν είχαμε χρήματα και δεν υπήρχε πρόσβαση στο internet για να δούμε όλες τις νέες κυκλοφορίες, άρα το backlog ήταν 4-5 παιχνίδια, δηλ. ανύπαρκτο. Κάποια παιχνίδια παλιά, παραείναι "σημαντικά" για το genre τους για να τα αγνοήσεις, δε λέω να ζοριστείς για να τα βγάλεις απλά για να λες, κάποια ίσως έχουν γεράσει και δεν παλεύονται αλλά αρκετά από τα κλασικά άνετα σε στέλνουν για βρούβες και σήμερα, οπότε χρόνος φεύγει κι εκεί.  Εδώ ζήτημα είναι να έχω ακουμπήσει 10 ώρες στο Witcher 3 (είμαι σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 19 θα το βγάλω... το βασικό παιχνίδι :lol: ). Σύμφωνα με το σκεπτικό σου δε μου αρέσει δηλαδή; Ομοίως, δεν έχω ακουμπήσει καν Wasteland και OS. Αλλά ξέρω ότι με ενδιαφέρουν και θέλω να βγάλω κάποια στιγμή φέτος

Το Deadfire επίσης δεν άγγιξα, όχι γιατί μου είναι αδιάφορα αλλά καθαρά γιατί μου τη σπάει το "episodic gaming".  Διάνα πετυχε ο Χέλιον, από τη στιγμή που σου έχουν πει ότι θα βγάλουν 3 dlc περιμένεις (τουλάχιστον αν ήταν 1 μεγάλο exp άντε πες, πάει κι έρχεται να παίξεις το βασικό και κανά 6μηνο-8μηνο μετά να ξαναμπείς στον κόσμο του). Εδώ δεν έχω βρει την όρεξη ακόμα να ξαναεπισκεφθώ το Hollow Knight, παρόλο που έχουν προσθέσει πολύ πράγμα (τα κακά του να παίρνεις κάτι για review, να το λιώνεις και uninstall και μετά να σου έρχονται οι devs και να βάζουν κι άλλα, shame on you, το ίδιο με τα dlc του Redout, δεν ξέρω πότε θα τα παίξω  :-| ).

Κατά τ' άλλα <del>Shit</del> Life happens, υποχρεώσεις, ή και άλλα παιχνίδια που έχουν αυτή την υπόσχεση σφηνακίου. Για μένα φυσικά παίζει ρόλο και ο χρόνος αλλά και το είδος π.χ. πολύ σπάνια να βάλω ένα rpg μετά από κάποιο άλλο, γενικά πάω λίγο κύκλο τα genres για να μη μπουχτίσω.

Τώρα στο γιατί παινεύουν αλλά <strong>δεν παίζουν</strong>, δεν ξέρω τους λόγους, μπορεί να είναι το χιπ πράγμα για να υποστηρίζεις (ή κράζεις σε άλλες περιπτώσεις), μπορεί να είναι αυτό που λες πως πολλοί γουστάρουν multi/gaas/whatever και το wow syndrome-"παίζω 1-2-3 game για όλη μου τη ζωή και δεν έχω χρόνο για άλλα-κάποτε θα το παίξω μωρέ", ξέρω όμως ότι πολλά παιχνίδια είναι θύματα αυτής της κατάρας και δεν είναι το Deadfire το μόνο, ειδικά όσο ήταν προσβάσιμο και το Steam Spy η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, με πολλά παιχνίδια, ακόμα και με καλές πωλήσεις να είναι παιγμένα από λίγους κατόχους τους.

Καλή χρονιά σε όλους  :)

έχω αρχίσει να πιστεύω οτι ο κυρ στέφανος έχει αρχίσει να κουράζετε γενικά-ψυχολογικά με την ίδια την ζωή. ετσι ειναι οταν ζεις αιωνες (υπαρχουν φήμες οτι μεγάλωσε παρέα με τον βλαντ τεπες στα Καρπάθια)

Για τον εαυτό μου δεν θα μιλήσω, τουλάχιστον σε ότι αφορά το 2018. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν μπόρεσα να ασχοληθώ με το gaming όσο ήθελα, ειδικά το single-player, το ότι δεν είχα όρεξη όμως δεν είναι ανάμεσά τους. To 2019 αναμένεται ακόμα χειρότερο, αλλά nil desperandum.

Από εκεί και πέρα, ο παράγοντας χρόνος δεν μπορεί να αγνοείται, όχι μόνο προς το συνολικό gaming χρόνο μέσα σε μια χρονιά, αλλά και ως πόσο μπορεί να αφιερωθεί ο καθένας σε κάτι που απαιτεί προσήλωση. Κοντοζυγώνουν τα δεύτερα -άντα, και στον κύκλο μου είναι gamers με καριέρες και συζύγους και νεογέννητα, και χρόνος για gaming, ΑΝ υπάρχει, είναι μισή ώρα το απόγευμα και άλλο ένα τέταρτο το επόμενο βράδυ και μετά την άλλη βδομάδα. Έτσι βλέπω ανθρώπους που το 2018 έπαιξαν 70 ώρες Heroes of the Storm και να λένε πως θα ήθελαν να παίξουν Pillars of Eternity 2, αλλά δεν έχουν χρόνο. Και έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί το PoE2 και τα συν αυτό δεν είναι games που να σπάνε σε ένα μισάωρο τη βδομάδα επί ένα χρόνο. Δεν είναι ότι είχαν 70 ώρες και διάλεξαν το HotS επειδή τους διασκεδάζει περισσότερο από το PoE2, είναι ότι το HotS παίζεται στο χρόνο που ξεκλέβεις ανάμεσα στο τάισμα του μωρού και την προετοιμασία του powerpoint για το meeting της επόμενης μέρας, και το PoE2 απλά δεν παίζεται έτσι.

Tl;dr - Το πρόβλημα του gaming χρόνου δεν είναι μόνο ποσοτικό, είναι και διαρθρωτικό, και αυτό ορισμένα games τα χαντακώνει παρόλο που πολλοί θα ήθελαν πραγματικά να τα παίξουν.

Εγώ περιμένω υπομονετικά το turn-based mode, διότι ως γνωστόν RTwP = Βελζεβούλ.

Naah, rtwp=best combat system.

Git gud :twisted:  ίδια λογική έχει με το tb, μέχρι και queue actions με το shift μπορείς να κάνεις.

Εξακολουθώ να θεωρώ ότι το Deadfire είναι έπος, και ότι είναι μακράν από τα ομορφότερα παιχνίδια του 2018. Κάθε οθόνη του, ειδικά στις πόλεις/καταυλισμούς, βρίθουν λεπτομέρειας. Οι καλλιτέχνες έδωσαν ρέστα, το ίδιο και οι σχεδιαστές σε βασικά στοιχεία του gameplay, class construction. Ο σχεδιασμός των quests είναι επίσης ιντριγκαδόρικος.Βλέπω ότι έχω γράψει 40 ώρες χωρίς να έχω προχωρήσει την κεντρική ιστορία ιδιαίτερα, αφού είχα αφεθεί στο να εξερευνώ και να "βγάζω" δευτερεύοντα quests παρά να βιάζομαι να βγάλω άλλο ένα παιχνίδι. Πάνω-κάτω ίδια αντιμετώπιση με το πρώτο δηλαδή, το οποίο το κατευχαριστήθηκα - με όλα τα IWD vibes και τα αρνητικά του, και έγραψα ένα γεμάτο 100+ ώρο για ένα playthrough (το οποίο θα είναι και το μοναδικό για την πενταετία).

Εν τέλει το παιχνίδι έμεινε στον πάγο, ακριβώς διότι η Obsidian έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα DLC (τα οποία ευτυχώς δεν τα έβαλε εμβόλιμα της ιστορίας όπως το White March) και αποφάσισα να το πιάσω όταν θα είναι ολοκληρωμένο και σωστά ισορροπημένο/διορθωμένο. Σχετικά με το τελευταίο, ένα παράδειγμα που είχα πρώτη βδομάδα ήταν το bug με τα companion dispositions που έριξε τον Aloth στο Καιάδα με μόνο μία μικρή αρνητική απάντηση. Οπότε ισχύει αυτό που έγραψε και ο Adhan, ότι το GotY ήταν μονόδρομος. Οι συγκυρίες δεν αφήνουν να το τρέξω τώρα, αλλά θα είναι από τα πρώτα παιχνίδια που θα πιάσω όταν έχω σωστό PC. Μακάρι να συμπέσει και με μεγάλης χρονικής διάρκειας χρονικών διαστημάτων, διότι τέτοια παιχνίδια δεν είναι πασάλειμα 2-3 ωρών στο normal "ξέρω τι θα διαβάσω, skip σε όλα", θέλουν το χρόνο τους για να πεις ότι κάτι πήρες από ένα session.

Admiral ποιο είναι το πρόβλημα με το RTwP? Αφού μπορείς να καθορίσεις πότε να παύει ο χρόνος και να έχεις πλήρη έλεγχο και ψευδο-turn-based γύρο. Δεν είναι δα ότι γίνονται τόσα πολλά πράγματα στην οθόνη που δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Ειδικά στο Pillars τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα με τα παλαιότερα Infinity Engine games.

Μιας και οι περισσότεροι καταλήγετε λοιπόν ότι μεγαλώσατε/δεν έχετε χρόνο/life-οικογένεια happened κλπ για το χψ παιχνίδι, προτείνω να αφιερώνετε πλέον τον gaming χρόνο σας σε παιχνίδια που είστε σίγουροι εκ των προτέρων ότι θα γουστάρετε που θα το παίξετε και θα περάσατε καλά μαζί του.

Αυτό έκανα όλο το '18 και πραγματικά όσα έπαιξα τα τερμάτισα και τα απόλαυσα. Προτιμότερο είναι νομίζω απ' το να βάλτε κάτι ενώ είστε σε ντεμέκ κατάσταση ή επειδή είναι "in" ξέρω 'γω ή οτιδήποτε άλλο, παίζει να μην το φχαριστηθείτε και τσάμπα θα χάσετε το χρόνο σας.

Άρα καταλήγουμε ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα : παίζεις ότι σου 'μιλάει', απαλλαγμένος από το άγχος του 'πρέπει να έχω άποψη για το τάδε'. Όχι φίλε, αν πραγματικά δεν το νιώθεις, καμία υποχρέωση δεν έχεις να έχεις 'άποψη' για το τάδε παιχνίδι, ακριβώς γιατί πλέον έχουμε δεκάδες αξιόλογες κυκλοφορίες το χρόνο, όχι 1-2 όπως παλαιότερα, που λίγο πολύ όλοι τις παίζαμε.

Θεωρώ πως αν κάποιος είναι 'σκληρός' RPG-άς, ακόμη και σε σέσιονς μισάωρα, μια χαρά θα το ευχαριστηθεί το Πίλαρς 2, δεν πρόκειται να πτοηθεί. Απλά θα κάνει 3-4 μήνες να το τελειώσει. Θα ασχολείται όμως αποκλειστικά με αυτό. Άσε που λόγω της 'αργής' φύσης του προσφέρεται και για παιχνίδι με αναπάντεχες διακοπές, δεν είναι δηλαδή πως πρέπει να είσαι από πάνω σαν το τρελό όπως σε ένα Heroes of the Storm ή ένα BF5 για παράδειγμα.

Ναι, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε. Μην σε δω να ξαναπαίζεις κανά fantasy rpg λοιπόν, κανόνισε.

Παίζεις ό,τι σου μιλάει, όπως θέλεις να το παίξεις, οπότε θέλεις. Ειδικότερα όταν ο κάθε gamer μπορεί να περάσει τη χρονική φάση (ημέρα, μηνας) "τώρα θέλω να παίξω και fantasy και ΜΠΟΡΩ" ή "μπήκαν φιλαράκια, ας κάνουμε χαβαλε στο Χ ημιανταγωνιστικο μουλτι παιχνίδι" ή "ας βαρεσω grind".

Μισάωρα sessions pillars είναι απλά αστεια εκτός αν κάνει κάποιος κακό speed run. Μαγκιά του καθενός αν θέλει να το κάνει έτσι (αρκεί να μην λέει ότι το γράψιμο είναι γτπ όταν έχει δει λίγα πράγματα επι της ουσίας), προσωπικά θέλω να παίρνω το 100% σε ένα playthrough RPG, ακόμη και αν είναι τρίτης κατηγορίας διαλόγου. Το ίδιο αντιμετώπισα το Witcher 3, το ίδιο το New Vegas, το ίδιο το και το Pillars.

Ερώτηση: αντιμετωπίζετε/έχετε αντιμετωπίσει τυχαία crashes στο παιχνίδι; Στις 27 ώρες περίπου που του έχω αφιερώσει, έχει κρασάρει 5-6 φορές, τις τρεις μάλιστα με μηνυματάκι τύπου να ενημερώσω τους developers (σαν το Oops των παλιών adventures της Sierra). Ευτυχώς γίνεται τακτικά save και δεν χάνεται πρόοδος, αλλά είναι λιγάκι εκνευριστικό με τα μεγάλα loading times του και το απελπιστικά αργό upload του cloud saving...

[quote quote=509253] και το απελπιστικά αργό upload του cloud saving…[/quote]

Protip με παρόμοιες απαλεψιές με games που το cloud save uploading ήθελε μια ώρα: απλά βάλτο στο off για το συγκεκριμένο game, και ξανά στο on μόνο όταν όντως θέλεις να γίνουν update τα cloud saves.

Δεν είχα κανενα crash όσο το έπαιζα, εκτός αν δεν θυμάμαι. Σίγουρα όχι σε τέτοιο βαθμό. Κανένα unity bug?

Ομοίως, κανένα απολύτως θέμα με crashes.

Μάλιστα, ίσως φταίει κανένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ. Ούτως ή άλλως, δεν συμβαίνει συνέχεια για να θεωρηθεί σοβαρό πρόβλημα, αλλά... συμβαίνει.

Απενεργοποίησα και το cloud saving, όπως σωστά μου υπενθύμισε ο Παλαιός. Συνεχίζουμε.

Αντίστοιχα κράσιζ είχα και εγώ, ειδικά μετά από εκτεταμένα sessions. Θα παίζουν τίποτε αδέσποτα memory leaks από 'δω κι από 'κει. Αλλά όπως έγραψες Ζώρζ, τίποτε καταστροφικό.

Και κάπως έτσι σήμερα, το POE 2 κατάφερε να με ξενερώσει τελείως.

Έπεσα σε ένα gamebreaking bug, επιλέγοντας να ακολουθήσω τους Principi, με συνέπεια να μην ολοκληρώνονται τα quests Dance of Death και The Coming Storm για να προχωρήσω παρακάτω.

Κρίμα, γιατί το πρόβλημα αυτό δεν είναι τελείως άγνωστο και μετά από τόσα patches, δεν έχει λυθεί και ούτε υπάρχει εναλλακτική (πέρα από το να ακολουθήσω άλλη faction). Καλού κακού, άνοιξα ticket στο support τους μαζί με το save game.

Too bad.

περίεργα πράγματα. όταν το είχα παίξει εγώ δεν είχα θέματα. βέβαια ήταν γνωστό ότι είχε σε σημεία memory leaks το παιχνίδι και fps drops στην neketaka αλλά ούτε gamebreaking bugs ούτε crashes. τώρα το τι έγινε με τα patches μάλλον σπάσανε τπτ :/

Υστερα από τρεις ώρες προσπαθειών, αποφάσισα να φορτώσω πολύ προηγούμενο save. Και ναι, αυτή τη φορά δούλεψε σωστά!

Δεν ξέρω τι και που έφαγε κόλλημα, αλλά το πρόβλημα υφίσταται και πρέπει να το λύσουν κάποια στιγμή...

Edit: Έπεσα σε νέο bug, όπου η τελευταία μάχη του παιχνιδιού απλά... δε συνέβη. :p Τουλάχιστον έφτασα μέχρι το τερματισμό, έστω και έτσι.

Στην τελική, έγραψα 35 ώρες και άξιζε το κόπο η εμπειρία, έστω και αν μου τα χάλασε στο τέλος.

Back