Δεν το είχα ακούσει, φαίνεται ενδιαφέρον. Αν όντως βάλεις το Cosmic πες μας εντυπώσεις.
Δοκίμασα χθες και σημέρα το Cosmic Desktop. Και μιας και το είχα πάρει απόφαση να δοκιμάσω κάτι άλλο, τραβηξα τα backup μου, έβγαλα τα στικάκια από το συρτάρι και έτοιμος για φορμάτ και νέες περιπέτειες.
Αρχικά εγκατέστησα το Pop OS να δω πως έρχεται από την μαμα εταιρεία. Είναι όμορφο, είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο, αλλά έχει ακόμα πολλά bugs. Πχ το application button δεν λειτουργούσε μετά από κάποιο στιγμή, ούτε μπορούσα να ανοίξω το πάνελ με το keyboard shortcut. Ή σε tiling mode κουνώντας τον music player να εξαφανίζονται τα play/stop/pause κουμπιά κτλ. Εγκατέστησα και steam και προσπάθησα να τρέξω 2 παιχνίδια (Skyrim και No Mans Sky). Και τα 2 είχαν θέματα. Κάποιες φορές δεν έμεναν σε full-screen mode, έκαναν αυτόματα minimize στο τασκ. Τα in games menus δεν λειτουργούσαν, δεν μπορούσες να τα επιλέξεις κτλ.
Μετά λέω ας δοκιμάσω το Cosmic με το CachyOS. Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) το συγκεκριμένο distro δεν μπόρεσα να το εγκαταστήσω. Δοκίμασα 5-6 φορές, η εγκατάσταση του λειτουργικού κολλούσε για ώρα στο 15% και μετά μου έβγαζε σφάλμα και abort installation. Και ξανα μανα restart το πι-σι, γιατί αλλιώς με απλό ξανατρέξιμο του installer δεν μπορούσε καν να κάνει φορμάτ τον δίσκο. Το έψαξα στο ιντερνετς, υπάρχει σαν πρόβλημα που το συνάντησαν και άλλοι. Κάτι με την συνδεση στους cachyos servers. Υπήρχε διαθέσιμο troubleshooting, αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να λύσω το πρόβλημα. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα λύνει αυτός που διανέμει το λειτουργικό και όχι ο χρήστης.
Όλη αυτή η διαδικασία με έκανε να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο το Fedora το οποίο είναι rock solid, που λένε και στο χωριό μου. Τουλάχιστον από την εμπειρία που έχω αποκομίσει εγώ σαν άπειρος χρήστης λινουξ. Οπότε επιστροφή σε Fedora.
Όταν έβαλα Fedora στο πι-σι μου ήταν στην έκδοση 36 αν θυμάμαι καλά και δεν είχα ξανακάνει φορματ από τότε. Κάθε φορά που έβγαινε νέα έκδοση, έκανα το update μέσα από το λειτουργικό χωρίς κανένα πρόβλημα. Κατέβασα λοιπόν το νέο .iso με την καινουρια έκδοση (43) και διαπίστωσα πως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Προς το καλύτερο.
Το GUI του installer έχει αλλάξει, είναι πολύ πιο απλό και κατανοητό για κάποιον άπειρο χρήστη, με ξεκάθαρα και απλά βήματα και επιλογές. Και μόλις μπεις για πρώτη φορά στο λειτουργικό σου δίνεται πλέον η επιλογή να ενεργοποιήσεις τα rpm-fusion repositories, χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις μέσω terminal (και ένας νέος χρήστης παλιά δεν θα ήξερε καν οτι μπορεί/πρέπει να το κάνει για να εγκαταστήσει κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές). Και το fluthub είναι ενεργοποιημένo από μόνο του επίσης. Με λίγα λόγια η καλύτερη out of the box linux εμπειρία που είχα ποτέ.
Το Gnome είναι το desktop που μου αρέσει πιο πολύ από όλα τα διαθέσιμα που υπάρχουν για το λινουξ. Κυρίως γιατί είναι "καθαρό" και απλό. Αλλά μου αρέσει και η ιδέα του tiling. Ναι, ξέρω υπάρχουν και tiling windows manager διαθέσιμοι όπως το Sway ή το Hyprland, αλλά το Cosmic δείχνει να παντρεύει το Gnome με το tiling, και όντως το κάνει, αλλά θέλει ακόμα τον χρόνο του, μέχρι να διορθώσει τα bugs που έχει.
Όπως και να χει αυτή ήταν η πολύ περιορισμένη εμπειρία μου με το Cosmic και μπορεί κάποια πράγματα να τα έκανα κι εγώ λάθος. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κάνας σουπερ λινουξ user. Η εμπειρία μου με το αντικείμενο είναι ελάχιστη.
Σόρρυ για το σεντόνι