Ποια διανομή χρησιμοποιείτε;

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Έχω μια απορία, ήταν ποτέ το Ubuntu όντως καλή επιλογή για αρχάριους; Ή ήταν η φήμη του αποτέλεσμα του επιτυχημένου μάρκετινγκ της Canonical;
Ναι! Την περίοδο 2008-2010 ήταν με διαφορά η καλύτερη επιλογή για αρχαρίους. Αλλά έχουμε 2026.

όχι, αυτό δεν είναι θέματα τών linux distros.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά ένα μέρος είναι η ότι όταν κάνεις δοκιμές πάντα εξ ορισμού έχεις το απρόβλεπτο και αυτό δεν έχει σχέση με το λειτουργικό. Αλλά κατά ένα άλλο μέρος και αρκετά μεγάλο τα προβλήματα που αντιμετώπισε είναι αποκλειστικότητες τού Ubuntu. Καμμία άλλη διανομή δεν τα έχει! Πραγματικά το Ubuntu είναι εξαιρετικά κακή επιλογή ειδικά για αρχαρίους και εξαιρετικά κακή πρόταση προς αυτούς. Έμπειροι χρήστες μπορούν να τα καταφέρουν αλλά εκεί μένω με την απορία "why?".

θυμάμαι και τον SAMTIME που είχε την άτυχη επιλογή να δοκιμάσει πρώτα Ubuntu σε αυτόν το 100% τών προβλημάτων και δυσκολιών ήταν εξαιτείας το Ubuntu. Αργότερα ξαναδοκίμασε με Mint και φυσικά είχε πολύ καλύτερη τύχη.

Δεν εχω αντιμετωπισει ποτε κανενα θεμα με ubuntu και ειμαι χομπιστας. Απο την αλλη το Fedora πχ που προτεινε, δεν επαιξε ποτε με τη μια οσες φορες το δοκιμαζα. Οποτε τι συμπερασμα να βγαλεις; Εγω καταληγω στη randomila αναλογως διανομης και hardware.

Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι όμως, αν δεν είναι για αρχάριους και είναι μόνο για έμπειρους χρήστες, γιατί ένας έμπειρος χρήστης να βάλει ubuntu?

Το κλου λέγεται «επίσημη υποστήριξη». Για την συντρηπτική πλειοψηφία τού κόσμου είναι απλά πολύ καλύτερα να την αγνοήσει για τον απλό λόγο ότι συνήθως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Δεν εχω αντιμετωπισει ποτε κανενα θεμα με ubuntu και ειμαι χομπιστας. Απο την αλλη το Fedora πχ που προτεινε, δεν επαιξε ποτε με τη μια οσες φορες το δοκιμαζα. Οποτε τι συμπερασμα να βγαλεις; Εγω καταληγω στη randomila αναλογως διανομης και hardware.
όπως είπα η ραντομίλα υπάρχει πάντα εξορισμού όταν κάνεις «δοκιμές». Και προβλήματα «τυχαιότητας» και άπειρο χάσιμο χρόνο μπορούν άνετα να προσφέρουν και τα windows απλόχερα. Αν ξέρεις τι κάνεις το λίνουξ είναι πολύ καλύτερο να βασίζεσαι σε σχέση με τα windows.

Το Fedora μιας και αναφέρθηκε το θεωρώ πολύ προτιμότερο σε σχέση με το ubuntu αλλά δεν προσπαθεί σοβαρά για out of the box. Υπάρχει μεγάλο πλήθος διανομών που προσπαθούν πολύ περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση πχ Mint/CachyOS/EndeavourOS/PikaOS/Manjaro/Nobara/Bazzite ακόμα και το κανονικό Debian αν κάποιος έχει την προνοητικότητα να πάει από το Live και όχι από την «κανονική» εγκατάσταση.

την εποχή που βγήκε το Hanna Montana Linux (2009) το Ubuntu ως βάση ήταν no brainer. Αλλά έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε. (πολύ λογικά ο τύπος χρησιμοποίησε Debian)

Last edited:
Λίγη προσοχή σε όσους χρησιμοποιούν Arch Linux ή Arch based distros (όπως π.χ. το cahyos) διότι πριν από κανα δυο μέρες εντοπίστηκαν πάνω από 400 malware infected packages στο AUR. Υπόψιν πως αυτό επηρεάζει μόνο όσους χρησιμοποιούν και εγκαθιστούν packages από το AUR.

Προσοχή λοιπόν τι κάνετε install και από που. Μην κάνετε τυφλά copy/paste στον τερμιναλ οτι εντολή βρίσκετε σε διάφορες σελίδες. Προτιμάτε πάντα το επίσημο arch repository για να εγκαταστήσετε τα packages που θέλετε, παρά από το AUR.

Για όποιον δεν ξέρει τι είναι το AUR, το AUR ουσιαστικά είναι σελίδα που ο καθένας ανεβάζει συνταγές για τοπική δημιουργία πακέτων. Επειδή το πακέτο το φτιάχνεις τοπικά ουσιαστικά έχεις θεωρητικά τον πλήρη έλεγχο.

κοιτάξτε κάτω δεξιά:

Packages107594
Orphan Packages13029
Packages added in the past 7 days 273
Packages updated in the past 7 days 4920
Packages updated in the past year 37268
Packages never updated 23746
Registered Users 141963

πάνω από 100 χιλιάδες πακέτα. Πάνω από 140 χιλιάδες χρήστες που έχουν λογαριασμό και μπορούν να ανεβάσουν πακέτα.
Υπενθυμίζω ότι δεν έχει τα ίδια τα πακέτα το AUR για αυτό και μπορεί να είναι μια απλή ιστοσελίδα, έχει τις συνταγές για να τα φτιάξει ο τελικός χρήστης.
Όσο και να βλέπουμε ότι χτυπιέται από τέτοιου είδους επιθέσεις αυτό είναι εξορισμού πιο ασφαλές και αξιόπιστο από το να προσθέτει κάποιος PPAs στο Ubuntu. Με τα PPAs κάνεις την ίδια επικίνδυνη ενέργεια να εγκαθιστάς ξένο λογισμικό αλλά δεν έχεις κανέναν έλεγχο. Με το AUR το φτιάχνεις ο ίδιος και επίσης επειδή είναι μία ιστοσελίδα, που τα έχει ανοικτά σύντομα κάποιος θα δει ότι κάτι είναι κακόβουλο. Οπότε με λίγη προσοχή συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Από την άλλη το σωστό βεβαίως είναι κανείς ποτέ να μην εγκαθιστά ξένο λογισμικό στο σύστημα. Προσωπικά τα τελευταία αρκετά χρόνια έχω μειώσει πάρα πολύ τα πακέτα από το AUR με κύριο τρόπο αντικατάστασης το flathub οπότε έχουν περιοριστεί σε πολύ διαχειρίσιμο αριθμό επίσης στην τακτική ενημέρωση που κάνω ποτέ δεν ενημερώνω το AUR. Το τελευταίο το ενημερώνω μόνο όταν έχω την διάθεση και πάντα αφού ελέγξω πρώτα τι μπορώ να σβήσω από το AUR. Επίσης σε συγγενείς που έχω εγκαταστήσει Arch-based, δεν τούς έχω κανένα πακέτο από το AUR. Ο περισσότερος κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται να βάλει απολύτως τίποτα από το AUR.

Αυτό που κάνει την κατάσταση με το AUR κάπως πιο επικίνδυνη είναι ότι ο κόσμος για να αυτοματοποιήσει την διαδικασία χρησιμοποιεί AUR-βοηθούς (πχ yay/paru). Αυτό δεν υποστηρίζεται στο κανονικό Arch και ο τρόπος να τούς εγκαταστήσει κάποιος στο Arch είναι μαντέψτε, ναι από το AUR. Οι διανομές όμως που βασίζονται στο Arch (Manjaro/CachyOS/EndeavourOS) τούς έχουν στα δικά τους αποθετήρια. Αυτή η διευκόλυνση μπορεί να δημιουργήσει την λάθος αντίληψη ότι το AUR είναι κανονικά υποστηριζόμενο λογισμικό και αν κανείς το αντιμετωπίζει έτσι τότε αργά ή γρήγορα θα κατεβάσει κάτι κακόβουλο.

Το άλλο θέμα που μπορεί να την πατήσει ακόμα και κάποιος που ξέρει τι κάνει είναι ότι προσβλήθηκαν αρκετά ορφανά πακέτα. Αν ο χρήστης που διαχειρίζεται ένα πακέτο σταματήσει να ασχολείται αυτό γίνεται ορφανό και κάποιος άλλος μπορεί να το αναλάβει. Σε αυτό κάπως πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες γιατί μπορεί να την πατήσει οποιοσδήποτε χρήστης δεν το παρακολουθεί με αρκετή δόση παράνοιας. Ναι θεωρητικά όποτε ενημερώνεις το AUR και όχι μόνο όταν εγκαθιστάς πρέπει να προσέχεις αλλά στην πράξη ποιος κάνει κάτι τέτοιο;

Σε κάθε περίπτωση ο πολύς κόσμος μπορεί και πρέπει να αποφύγει τελείως το AUR και όσοι το χρησιμοποιούν πρέπει να κρατάνε την χρήση του πολύ περιορισμένη και να το ενημερώνουν με πολύ προσοχή.

Back