Αν και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει χρυσαυγίτης/φασίστας/ναζί εδώ μέσα (ελπίζω δηλαδή) ας μοιραστώ και εγώ μια ιστορία: κολλητός μου μαζί με έναν άλλο φίλο μας γυρνούσαν προς σπίτι τους κατά τις 10 το βράδυ, περιοχή κάπου κοντά στα Εξάρχεια (εξάρχεια είχε σπίτι ο κολλητός), εποχή 2003-2004 , δεν θυμάμαι ακριβώς. Ο φίλος μας πάνκις και φαινόταν (κολλητά τζιν, παραμάνες, ραφτά από πανκ μπάντες κτλ.) Ξαφνικά τους κυκλώνουν καμιά δεκαριά ούγκανα χρυσαυγόπουλα από το πουθενά (ξυρισμένα κεφάλια, παραλαγές, μαύρες μπλούζες...τα γνωστά). Το μόνο που ξεστόμισαν ήταν κάτι του στυλ : "θα πήγαινες φαντάρος για την πατρίδα?" Και μετά απλά όρμηξαν (btw, είχαν και κάτι κοντόξυλα). Ο κολλητός ποιο μικροκαμωμένος και γρήγορος κατάφερε να ξεγλιστρήσει με την μία, ο άλλος φίλος μας δυστυχώς όχι. Τον σπάσαν στο ξύλο (μιλάμε για πολλά ράμματα, στο πρόσωπο κυρίως). Έτσι απλά! Η ειρωνία : 50-100 μέτρα ποιο μακριά στην γωνία υπήρχε μπάτσος-φύλακας σε είσοδο (κάποιας τράπεζας, δεν θυμάμαι ποια). Ο κολλητός έτρεξε εκεί και φώναζε "ρε θα τον σκοτώσουν, κάντε κάτι" και ο μπάτσος ήταν "λυπάμαι, δεν μπορώ να αφήσω το πόστο μου" με χαλαρό υφάκι "στα @@ μου". Επίσης κάτι γιαγιάδες από τα μπαλκόνια φώναζαν "θα το σκοτώσετε το παιδί" (αν είχαν πάρει αστυνομία δεν γνωρίζω, δεν φάνηκε ποτέ πάντως) Τελικά τον γλίτωσαν μέλη της ΚΝΕ που ήρθαν με αμάξια ύστερα από τηλεφώνημα, παίζει και να τον είχαν σκοτώσει, χωρίς υπερβολές. Λίγες μέρες πριν είχα πάει και εγώ Αθήνα για λίγες μέρες για βόλτα στον κολλητό, θα μπορούσε...
Δεν έχω ζήσει Αθήνα (ευτυχώς) αλλά ξέρω από έγκυρες πηγές (κολλητός , φίλοι, οικογένεια έχουν ζήσει για πολλά χρόνια) ότι η ΧΑ ήταν γνωστή για το καφριλίκι και φασιστιλίκι της από τις εποχές που η δύναμη της ήταν στο 0.1% . Και αυτό ήταν το μεγάλο σοκ όταν την έβλεπα να γιγαντώνεται : τουλάχιστον η μισή Ελλάδα ήξερε τι σκατάνθρωποι ήταν, γνώριζε πολύ καλά!