Πολιτική ορθότητα και δικαιώματα κοινωνικών ομάδων

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Είναι και λίγο θέμα οπτικής γωνίας και προσωπικού "βολέμματος" του καθενός στον μικρόκοσμό του. Πχ όπως προειπώθηκε είναι τεράστιο θέμα οι συνθήκες ζωής των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των sex workers παγκοσμίως, αλλά για τους βολεμμένους λευκούς 18χρονους μεγαλοαστούς με σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν "κοινωνική δικαιοσύνη" και "αγώνας για ίσα δικαιώματα" σημαίνει πόλεμος στο manspreading στο μετρό ή μποϋκοτάζ σε εταιρίες επειδή δεν προβάλουν αρκετούς τρανς χαρακτήρες στα παιχνίδια/ταινίες τους και άλλα τέτοια αστεία.

Ευτυχώς δεν έχει λάβει ακόμα διαστάσεις αυτό το κίνημα στην Ελλάδα πέρα από διάφορα γραφικά γκρουπ στο φβ.

[quote quote=518079]Για μένα η πολιτική ορθότητα και ο διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εσφαλμένα μπει στο ίδιο τσουβάλι.
[/quote]

Συμφωνώ απολύτως.

Όσον αφορά τα περί πολιτισμικού σχετικισμού που αναφέρει ο mits@kos, εννοείται ότι είναι σωστά, όμως επέλεξα να μην τα θίξω στο αρχικό post επειδή τα θεωρούσα αυτονόητα. Ο αρχικός σκοπός του νήματος ήταν να συζητηθεί το ζήτημα των κοινωνικών δικαιωμάτων στις κοινωνίες οι οποίες αρχικά αναγνωρίζουν την ύπαρξή τους και αν μεγάλο μέρος αυτών των κοινωνιών αντιλαμβάνεται την πραγματική διάσταση του όρου "δικαίωμα", αλλά και πότε στην ουσία ξεφεύγουμε από τον αρχικό στόχο και φτάνουμε στην υπερβολή, υποστηρίζοντας θέσεις απλώς για να φανούμε "πολιτικά ορθοί".

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υφίστανται σε κοινωνίες με διαφορετικούς πολιτισμικούς και ηθικούς κώδικες από τους δικούς μας (υποθέτοντας ότι οι δικοί μας αξιακοί κώδικες στα συγκεκριμένα ζητήματα είναι ορθοί, κάτι που κατά τη γνώμη μου ισχύει). Όμως αν το αρχικό topic δεν μπορεί να συζητηθεί εκτενώς σε ένα forum μία φορά, τότε το πρόβλημα του πολιτισμικού σχετικισμού δεν μπορεί να συζητηθεί δέκα, κυρίως επειδή δεν υφίσταται, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, λύση. Προφανώς απορρίπτεται εξ αρχής το ενδεχόμενο βίαιης επιβολής ενός πολιτισμικού και ηθικού κώδικα αντίστοιχου του δυτικού σε κοινωνίες με εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες (ούτως ή άλλως αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί το νέο σύστημα, αυτό θα απορριφθεί στην πράξη, όπως είπε και νωρίτερα ο Savatar). Αλλά για να επέλθει πολιτισμική αλλαγή απαιτείται χρόνος και κυρίως δεκτικότητα και το δεύτερο είναι το κύριο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή.

Όσο για τις χιλιετίες κοινωνικής αδικίας, προσωπικά δε βλέπω τι μπορεί να γίνει το 2020 για να αντισταθμίσει κάτι που έγινε στο Μεσαίωνα. Συμφωνώ με τον Jimmy εδώ. Αναγνωρίζεις τα λάθη σου ως ανθρωπότητα, μαθαίνεις από την ιστορία ώστε να μην τα επαναλάβεις και προσπαθείς να προοδεύσεις χωρίς να διαιωνίζεις έριδες και έχθρες του παρελθόντος, βάζοντας έτσι την κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο και ατέρμονο διχασμό.

[quote quote=518096]

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υφίστανται σε κοινωνίες με διαφορετικούς πολιτισμικούς και ηθικούς κώδικες από τους δικούς μας (υποθέτοντας ότι οι δικοί μας αξιακοί κώδικες στα συγκεκριμένα ζητήματα είναι ορθοί, κάτι που κατά τη γνώμη μου ισχύει).

[/quote]

Ελάχιστοι όμως αντιλαμβάνονται οτι οι δικές μας οι κοινωνίες έστω και αν έχουν "ορθούς αξιακούς κώδικες" (εδώ γελάνε) αποτελούν απο μόνες τους ένα πρόβλημα.

Κοινώς συζητάμε αν κάτι μυρίζει άσχημα (πολιτική ορθότητα) τη στιγμή που κολυμπάμε στα σκατά (ευρύτερη κοινωνική λειτουργία)

θελουμε να εξαφανισουμε "τροπους σκεψης" χιλιαδων ετων μεσα σε ελαχιστο χρονο και φορωντας το επισημο ενδυμα της ιερας εξετασης. αυτο δεν δουλευει μαναμου.
Οι κοινωνιες μας ειναι εγκλωβισμενες σε ενα φαυλο κυκλο με αλλεργιες ως προς το διαφορετικο και την ιδια στιγμη ολοι βαδιζουν με την ιδια ερωμενη, την ακρη. ολα υιοθετουν ακραιες αποψεις. ουτε αυτο δουλευει μαναμου.
αυτο που δουλευει ειναι η υποκρισια.
Να σας δωσω ενα παραδειγμα υποκρισιας; Η Αμερικη μπηκε στον δευτερο παγκοσμιο πολεμο για να εγγυηθει την ελευθερια. εχετε ριξει μια ματια για τα δικαιωματα των μαυρων της αμερικης εκεινη την περιοδο; Το ιδιο συμβαινει και σημερα.

προσωπικα τις σεξεργατριες στην ταυλανδη τις καταλαβαινω υπερβολικα καλα και  οχι επειδη ημουν πελατης αλλα μεσα απο σχεση σεβασμου και κοινωνικων σχεσεων.
οι ταυλανδεζες σεξεργατριες ειναι αυτες που δεν καταλαβαινουν τι δουλεια εχουν εκει οι συναδελφισες τους απο το πρωην ανατολικο μπλοκ.
Αυτο ειναι ενα θεμα το οποιο δεν μπορω να το εξηγησω, επειδη παιζουν οι παρωπιδες της καθε κοινωνιας.
Μπορεις να κοιμηθεις με αυτες τις γυναικες, χωρις να πληρωσεις. Το μονο που εχεις να κανεις ειναι να εισαι ανθρωπος, γιατι εκτος απο το χρημα, αυτες οι γυναικες ψαχνουν τον σεβασμο και την αναγκη να μην ειναι κρεας.
Στο κατω κατω, παρε αυτα τα λεφτα και ξαπλωσε, ειναι βιασμος.

Οι κοινωνιες μας ειναι σαπισμενες και εγκλωβισμενες σε εναν μεσαιωνα που δεν τελειωσε ποτε. καποιες στιγμες κατω απο την γυαλιστερη επιδερμιδα, υποδορια, βρισκεται η σαπισμενη σαρκα της κοινωνιας και απο εκει ξεπεταγονται σκουλικια. καποιοι τρεχουν να τα κοψουν στα δυο επειδη ειναι βρωμερα και καποιοι τρεχουν να το σωσουν επειδη ειναι ειδος προς εξαφανιση.
επειδη παρακολουθω την φαση με την δολοφονια της αμερικανιδας βιολογου στην κρητη. Δεν το συνηθιζω αλλα ετυχε να διαβασω και το σχολιο της Ακριτα για το θεμα. Νομιζω οτι δινει πολλες απαντησεις και την βρηκα ολοσωστη, γιατι περιγραφει και την σωτηρια του σκουλικιου.

Ακομα και η φαση που εγραψα για την νοτιοαφρικανα,εξηγει τον τροπο σκεψης των πολλων.
ο παντρεμενος εμαθε οτι η παντρεμενη που πινει το ποτο της στο μπαρ δεν ειναι με τον αντρα της αλλα με αλλον αντρα, αυτο σημαινει οτι ειναι ευκολη. εφαγε μεγαλο ξενερωμα που δεν του εκανε τα γλυκα ματια. Πολυ κοντα στους ισλαμικους νομους για τις γυναικες που δεν κυκλοφορουν με συγγενικο τους προσωπο.
αυτος δεν ειναι ευκολος, η γυναικα ειναι ευκολη. πολυ μεγαλο θεμα και αυτη η ιστορια.

[quote quote=518101]
<blockquote class="gdbbx-bbcode-quote">
<div class="gdbbx-quote-title">https://ragequit.gr/forums/topic/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9/page/2/#post-518096">Raz wrote:
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υφίστανται σε κοινωνίες με διαφορετικούς πολιτισμικούς και ηθικούς κώδικες από τους δικούς μας (υποθέτοντας ότι οι δικοί μας αξιακοί κώδικες στα συγκεκριμένα ζητήματα είναι ορθοί, κάτι που κατά τη γνώμη μου ισχύει).</blockquote>
Ελάχιστοι όμως αντιλαμβάνονται οτι οι δικές μας οι κοινωνίες έστω και αν έχουν “ορθούς αξιακούς κώδικες” (εδώ γελάνε) αποτελούν απο μόνες τους ένα πρόβλημα.

Κοινώς συζητάμε αν κάτι μυρίζει άσχημα (πολιτική ορθότητα) τη στιγμή που κολυμπάμε στα σκατά (ευρύτερη κοινωνική λειτουργία)

[/quote]

Αυτή είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Καμία κοινωνία δεν είναι τέλεια προφανώς κι ούτε θα υπάρξει ποτέ μία ουτοπία όπου όλοι θα ζούμε ευτυχισμένοι (κυρίως επειδή δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα για αυτή την κοινωνία για μία σειρά από λόγους).

Όταν μιλάω για ορθό αξιακό κώδικα μιλάω πάντα για τα συγκεκριμένα ζητήματα.  Π.χ. δεν μπορώ να δεχτώ να πετροβολείται μία γυναίκα επειδή βιάστηκε (νομίζω αναφέρθηκε νωρίτερα) ή επειδή είναι ομοφυλόφιλη.

@Jimmy προφανώς είμαι 150% μαζί σου στα περί ποσοστόσεων. Γι' αυτό και αναφέρομαι σε κάτι που διαφαίνεται να είναι ξεκάθαρα ποσόστωση σε βάρος των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Λέω πως είναι πρακτικά απίθανο να μην υπήρχαν περισσότερες "αντάξιες των προσδοκιών", ώστε εν τέλει να συμπεριληφθούν μόνο 5. Απλά υπόκεινται σε σεξιστική αντιμετώπιση. Και δυστυχώς αυτή δεν περιορίζεται σε ένα κόμμα, το εκάστοτε κόμμα τμήμα της κοινωνίας εκφράζει και αντανακλά.

@Raz αυτό που εννοώ μιλώντας περί ανθρώπων και οικουμενικών-πανανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι αυτό που λέει και ο Λέλος: δε γίνεται να αναμένεις οι καταπιεσμένοι να δώσουν έτσι απλά τόπο στην οργή για τη μεγάλη εικόνα. Αν συμβεί ποτέ αυτό, θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μακρόχρονης διεργασίας, και με την προϋπόθεση ότι δεν ανακύπτουν νέες μορφές καταπίεσης-εκμετάλλευσης-εξόντωσης πληθυσμών. Συνεπώς, για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι καταπιεστές πρέπει να υπομείνουν τη δίκαιη οργή των καταπιεσμένων, να την αφήσουν να εκτονωθεί. Αυτοί κατέχουν το ρόλο-κλειδί. Συνεπώς, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

[quote quote=518105]

<a class="bbp-user-id-102683 bbp-user-mention" href="https://ragequit.gr/forums/users/raz/">@Raz αυτό που εννοώ μιλώντας περί ανθρώπων και οικουμενικών-πανανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι αυτό που λέει και ο Λέλος: δε γίνεται να αναμένεις οι καταπιεσμένοι να δώσουν έτσι απλά τόπο στην οργή για τη μεγάλη εικόνα. Αν συμβεί ποτέ αυτό, θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μακρόχρονης διεργασίας, και με την προϋπόθεση ότι δεν ανακύπτουν νέες μορφές καταπίεσης-εκμετάλλευσης-εξόντωσης πληθυσμών. Συνεπώς, για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι καταπιεστές πρέπει να υπομείνουν τη δίκαιη οργή των καταπιεσμένων, να την αφήσουν να εκτονωθεί. Αυτοί κατέχουν το ρόλο-κλειδί. Συνεπώς, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

[/quote]

Καταλαβαίνω τη λογική σου, και τη σέβομαι. Απλά δυσκολεύομαι να αποδεχθώ, και να "νομιμοποιήσω" αν θες, στο μυαλό μου τη βία από τον οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο. Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο κύμα εκδίκησης θα φέρει περισσότερη βία.

Για να βοηθησω την συζητηση, ισοτητα και ισα δικαιωματα δεν θα δουμε ποτε. Αυτο που θα δουμε και βλεπουμε ειναι χαμενα δικαιωματα.
Για οτι θεωρουμε δεδομενο πρεπει να πεθανουν φουκαραδες και για καθε επιτυχια ενα καινουργιο προβλημα.
Ο σημερινος επαναστατης ειναι ο αυριανος δικτατορας, δεν διαβαζεται τους τοιχους;
δεν εχετε παρατηρησει την ιστορια των δικαιωματων; την διαστροφη που βγαζει αυτη η ιστορια και το παραλογο;

οι μαυροι της Αμερικης, θεωρητικα, απεκτησαν δικαιωμα ψηφου, που ειναι βασικο ανθρωπινο δικαιωμα, μετα τον αμερικανικο εμφυλιο.  Το χολυγουντ εχει δωσει την εντυπωση οτι αυτος ο εμφυλιος εγινε για τα δικαιωματα των μαυρων ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.
Στην ουσια οι μαυροι της Αμερικης καταφεραν να ψηφισουν κανονικα, την δεκαετια του 60. Οι γυναικες καταφεραν να ψηφισουν την δεκαετια του 20. Στην Ελλαδα την δεκαετια του 30; και υπο ορους. Ισα δικαιωματα υπο ορους, αυτο ναι, το καλυτερο που μπορει να γινει.
Δεν μπορει να υπαρξει δυναμη χωρις κακομοιρους, πλουσιοι χωρις φτωχους και ευτηχως ειμαι ετσι και οι γιουβετσι. Οπως ελεγε και ενας φιλος
και φταις κεφτες. ο καθενας παιρνει τα πραγματα οπως τους αρεσει γιατι ο τυπος που κατεβαζει το παραθυρο του αυτοκινητου και φωναζει, μουναααρααααα σε οποιαδηποτε δει στον δρομο, πιτσιρικα εως κουγκαρ, ειναι αυτος που θα γραψει στο fb, για τις pride φασεις, τι μας νοιαζει τι κανετε στο κρεβατι σας.

Η νεα γενια εχει καταγραψει και προβαλει την ουσια της προηγουμενης γενιας. Οι γονεις μου δεν εδιωξαν κανενα απο την εξωπορτα του σπιτιου τους, πλην μιας φορας που εδιωξαν μια επιτροπη Ιεχωβαδων. πρωην βαρυποινιτες εχουν πιει καφε και εχουν αστειευτει με τους γονεις μου.
ναι, εχω παιξει παρτιδες νταμας με ανθρωπο που καταδικαστηκε για ανθρωποκτονια και με αφηνε να κερδιζω. μετα απο τοσα χρονια καταλαβα οτι αυτες οι στιγμες ηταν σημαντικες για αυτον τον ανθρωπο και οχι μονο για αυτον. κανενας δεν μας ενοχλησε με το παρελθον του.
πολλοι εντιμοι μας ενοχλησαν, πραγμα ανεντιμο αλλα για την κοινωνια ειναι εντιμοι επειδη δεν ειναι διαφορετικοι.

Με αφηνε να κερδιζω και μετα απο πολλα χρονια καταλαβα οτι και θυμαμαι πιτσιρικας, ο πατερας μου εφερε εναν φουκαρα πακιστανο να κανει πασχα μαζι μας, να λαδωσει λιγο το αντερακι του. αυτο πριν η μεταναστευση γινει προβλημα μεγαλο.
θυμαμαι μια οικογενειακη φιλη που τα πηρε στο κρανιο με την παρουσια του και ως πιτσιρικας δεν καταλαβαινα το γιατι. ακομα δεν ειχα μαθει οτι το απο που ερχεσαι ειναι προβλημα. Αυτα δεν μου τα εμαθαν οι γονεις μου.
αυτο σημαινει οτι δεν ειχαμε επισκεπτες να μας πουν οτι ολα ηταν καλα επι χουντας. επειδη οι γονεις μου δεν ειχαν θεμα με κανεναν, δεν τους αρεσε η παρεα τους.  Σημερα, την χρυση εποχης της χουντας την σχολιαζουν ατομα που δεν εζησαν εκεινη την εποχη. Να πω οτι δεν διδασκουν στα σχολεια την μαυρη περιοδο της χουντας; Οι πρωτοι δασκαλοι ειναι οι γονεις.

Αφου βρωμαει η κοινωνια, πως θα γινουν τα αυτονοητα; Ε;

επειδη επαιξε σαν σκηνικο στην ανατιναξη του NeoGAF και επειδη δεν ηξερα τι σημαινει το snowflake generation.

https://youtu.be/0kGBQSXX_GU

τα εξηγει ωραια και ριχνει πολυ φως στο δραμα που ζουμε. Δεν ηξερα οτι οι διαφημισεις εχουν δωσει ωθηση στο φαινομενο.
Συμπληρωνω και με ενα δικο μου παραδειγμα.

jump στο 0:20 αν και οι λογικοι ανθρωποι θα το αφησουν να παιξει απο την αρχη εως το τελος
https://youtu.be/YHyW_tGjnTI

Back