What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρέπει να πληρώνουμε για τα mods;

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Δε ξέρω αν το είδατε στο ίντερνετς η από το update στο steam αλλά πλέον υπάρχει ειδική πλατφόρμα που οι modders μπορούν να πουλήσουν τις δημιουργίες τους.

http://www.pcgamer.com/valve-allows-mod-makers-to-sell-their-creations-on-steam/" class="bbcode_url">Valve now enables mod makers to sell their creations on Steam

Είναι κάτι που με βρίσκει εντελώς στην απέναντι πλευρά. Τα mods είναι απ'τους πυλώνες του pc gaming και οι δημιουργοί τους τα φτιάχνουν από αγνή αγάπη και μεράκι η επειδή θέλουν αναγνώριση η και τα 2 μαζί (πόσοι άλλωστε έχουν βρει κανονικές δουλειές σε εταιρείες από mods;). Δε θέλω να πληρώσω για αυτά και να στηρίξω κάτι το οποίο "καταστρέφει" την έννοια του pc gaming και να δίνω περισσότερα λεφτά στις εταιρείες. Προτιμώ χίλιες φορές το donation που δε σε αναγκάζει να αγοράσεις κάτι και τα χρήματα πάνε κατευθείαν στο δημιουργό.

Επίσης

http://www.pcgamer.com/valve-expects-steam-community-to-help-police-paid-mods/" class="bbcode_url">Valve expects Steam community to help police paid mods

Δε μας χέζεις ρε Valve που θα το παίζω και αστυνόμος για να βγάλεις εσύ τα λεφτά σου σε κάτι που είχα τσάμπα τόσο καιρό; Να αστυνομεύσετε τις δικές σας ηλίθιες ιδέες.

Ξέρω βέβαια, πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν free mods, αλίμονο.


Εσείς συμφωνείτε;
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Ουσιαστικά μετατρέπει τα mods σε DLCs τρίτων. Αισχρή ιδεά που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα γιατί κάθε φορά που θα γίνεται ένα παιχνίδι update τα mod του μπορεί να αχρηστεύονται. Χίλιες φορές καλύτερο το Donation button που λέει και ο TomG.

Όσο για το δεύτερο λινκ, η Valve γενικότερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να φορτώσει "δουλειά" στους παίκτες, με διάφορους τρόπους, όπως το Greenlight, την βαθμολόγηση αντικειμένων στα online παιχνίδια της κτλ. Το αποτέλεσμα είναι μαζί με το ποιοτικό περιεχόμενο να περνά και αρκετή σαβούρα. Για μια εταιρία που έχει τζίρο δισεκατομμυρίων αυτό είναι απαράδεκτο.

Είδα μερικά mods/DLCs για το Skyrim και είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. 2 ευρώ για μια πανοπλία, 1 ευρώ για την λευκή μαγκούρα του μάγου κπλ. Να την βάλετε στον κώλο σας την μαγκούρα.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Αν φτιάχνουν τα mods από αγάπη και μεράκι μόνο και θέλουν ακόμα να τα δώσουν τζάμπα, μπορούν μια χαρά να το κάνουν. Αγνοείς τα paid mods και πας παρακάτω. Δεν το βλέπω τόσο δραματικό το θέμα. Η Βαλβ απλά έδωσε το δικαίωμα στους δημιουργούς να το κάνουν και μέσω Steam. Αν και σε τι βαθμό το κάνουν, χαρακτηρίζει και αφορά τους ίδιους.
 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Μπορούν να το κάνουν. Θα το κάνουν όμως; Όπως είπε και ο Nortrom ήδη βγήκαν κάτι mods που ζητάνε 2 ευρώ για μια μαγκούρα. Φαντάσου τι έχει να γίνει δηλαδή με μεγαλύτερα mods.
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Θα γινόταν και αυτό κάποια στιγμή... ελπίζω μόνο να μην το βλέπουμε σε τεράστιο ποσοστό των Mods και οι τιμές να είναι λογικές.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
<blockquote>Valve ... ... gives modders the <i><b>option</b></i> to sell their creations ... ... </blockquote>
Αφού δεν είναι υποχρεωτικό, ο δημιουργός αποφασίζει, η Valve απλά τους δίνει τη δυνατότητα, δε νομίζω πως είναι 100% δίκαιο το κράξιμο κατά της Valve.
Εκτός πάλι αν εννοείτε να επιβάλει να είναι δωρεάν θέλει δε θέλει ο δημιουργός.

Πάντως το θέμα εγγείρει ερωτήσεις, από τη στιγμή που όσα παιχνίδια/devs προσφέρουν εργαλεία για δημιουργία περιεχομένου από οσο ξερω απαγορευουν να βγαζεις λεφτά από το προϊόν τους.
 

devvy

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,750
Και εγώ περισσότερο σαν κίνηση της Valve να δώσει μια διέξοδο στους modders να έχουν εισόδημα το βλέπω, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι, π.χ. να καταλήξουν τα mods 3rd party dlc και ο κάθε βλάκας που βγάζει μια πατάτα να ζητάει 5ευρα και 10ευρα.
Από την άλλη υπάρχει (σύμφωνα με το faq της valve) και δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο πρώτο 24 ωρο σε περίπτωση που το μετανιώσεις.

<span class="bbcode_spoiler"><blockquote>Try any mod, Risk Free
When shopping for anything, it's still important to spend a little time learning about any product you are about to purchase. But, if after purchase you find that a mod is broken or doesn’t work as promised, you can easily get a refund of that mod within 24 hours of your purchase. View the full refund policy here.</blockquote></span>

Αν και είναι λίγο νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα, πιστεύω ότι τα μοντέλα τύπου Patreon και pay what you want είναι πιο ασφαλή (δίνεται η δυνατότητα αλλά δεν ξέρω ποιος θα την χρησιμοποιήσει)
Επικίνδυνα νερά, ιδιαίτερα για την εταιρία που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του pc gaming. :dry:


ΕDIT:

solaufein wrote:
Πάντως το θέμα εγγείρει ερωτήσεις, από τη στιγμή που όσα παιχνίδια/devs προσφέρουν εργαλεία για δημιουργία περιεχομένου από οσο ξερω απαγορευουν να βγαζεις λεφτά από το προϊόν τους.</blockquote>

Δεν το είχα σκεφτεί αυτό, τι θα γίνει άμα αρχίσουν να ζητάν και οι devs (π.χ. Bethesda) κομμάτι από την πίτα;

Κάπου άκουσα ακόμη ότι η Valve κρατάει το 75% των κερδών, δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν μου φαίνεται και τόσο αθώα η κίνηση της valve.

 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Έγραψα στο αρχικό ποστ ότι τα δωρεάν mods θα συνεχίσουν να υπάρχουν προφανώς. Η Valve και άλλες εταιρείες (πχ Bethesda) θα έχουν κέρδος από αυτό.

Επιμένω ότι προτιμώ χίλιες φορές τα donations.
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
καλα ρε σεις, προφανως δουλευομαστε τωρα μεταξυ μας.
δηλαδη δεν βλεπετε οτι κατι που ηταν φρη μεχρι τωρα, ανοιγει εστω και παραθυρακι ή κερκοπορτα πειτε το οπως θελετε, να πληρωνεται στο αμεσο ή απωτερο σου λεω εγω, μελλον?
τι συνεβη μεχρι τωρα στην ιστορια του web οταν και οποτε ξεκινησε κατι τετοιο? νομιζω νομοτελειακα θα παμε στο "ολα κοστολογημενα" απ το "ολα φρη" που ισχυει μεχρι τωρα.
και ποιος λεει οτι οι μοντερς ειναι παλαδινοι με φτερα? εγω σου λεω οτι αυτοι που βγανουν τα καλυτερα μοδς θα τ αφηνουν φρη μια βδομαδα και μετα μολις βλεπουν οτι εχει γινει απαραιτητο στο ταδε παιγνιδι το μοντ τους, το κοστολογουν 3-4 ευρουλακια.... ή ακομα κι αν εχουν καλη προθεση, βλεποντας τον παραδιπλα μοντερ να κονομαει κι αυτοι να ειναι καλοι αθρωποι, αλλά πανι με πανι, τι θα κανουν τελικα?

βεβαια σωστα θα πειτε οι πιο σαρκαστικοι, τι με νοιαζει εμενα αφου τον ατμο τον συνανταω μονο οταν σιδερωνει ο Π.Ε. με το ατμοσιδερο??
για σας νοιαζομαι βρε κουτα. εγω παντως ολο αυτο το βρισκω προβα και βηματακι για να τιμολογειται εστω και ελαχιστα ο καθε τομεας του αγαπημενου στημ στο μακρινο εστω μελλον.
αλλά δε βαριεσαι. τι μας νοιαζει αφου εχωμε εκει οργανωμενη τη βιβλιοθηκη μας?? α, και τα ατσιβμε? μην ξεχνας τα ατσιβμε. πως θα ζησωμε χωρις αυτα??

φλέιμ μόουδ άουτ.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,491
Ηλίθια, ΗΛΙΘΙΑ VALVE!

Τι σκατά σκέφτεστε;;
Από τις πωλήσεις αυτές των mods, 75% πάει στην εταιρεία που το φτιαξε και 25% στον modder.
Έτσι να πλουτίζουν κι άλλο οι μεγαλοεταιρείες...

Μου φαίνεται θα αρχίσω σιγά σιγά να κατεβάζω πειρατικά πάλι <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,328
Εκεί θα καταλήξει πάλι Epitaph το όλο θέμα.

Ξεθάρεψαν γιατί βλέπουν πως λίγο τα steam sales, λίγο τα achievements, λίγο η έλλειψη αυτοσυγκράτησης των gamers, οδήγησαν πολύ κόσμο μακριά από τα νερά της Καραϊβικής. Τους επανένταξαν στον "πολιτισμένο" κόσμο όπου δεν κινδυνεύουν, δεν είναι κατάπτυστοι και δακτυλοδεικτούμενοι... τους εξαπάτησαν. Τους γλύκαναν με χαμηλότερες τιμές, προσιτές στις μάζες. Και τώρα που όλοι έγιναν μαλθακοί και είναι ανίκανοι να υψώσουν τη μαύρη, ανεβάζουν ξανά τις τιμές ή απλά χρησιμοποιούν νέα κόλπα προκειμένου να κερδίσουν, προσφέροντας παράλληλα προϊόντα πολύ μικρότερης ποιότητας σε σχέση με τα παλαιότερα (γιατί να πληρώσω 50 αιματοβαμμένα δουβλόνια για ένα digital download ή για ένα retail copy που δεν περιέχει απολύτως τίποτα πέρα από ένα steam code)

Ελπίζω πως θα επαναληφθεί η ιστορία, θα πέσουν πάλι έξω 2-3 εταιρείες και θα (ξανα)μαζευτούν.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,572
πολύ μεγάλο φάουλ, πραγματικά με αποξενώνει από τις τακτικές για τις οποίες αγαπήσαμε την vavle και το steam.

+1 για donation και όχι για αγορά.

Άλλωστε όπως είπε ο grotenfrod στο http://www.ragequit.gr/forum/games/2511-steam-o-vol-ii?start=300#106628 αν το mod σκάει τι θα γίνει;
Δεν θα θέλεις κάτι που πλήρωσες να έχει και support?
Δεν τολμάω να φανταστώ να έχω πληρώσει για τα complete mod του stalker που με πετάνε στο desktop 10 φορές πιο συχνά από ότι χωρίς αυτά.

Σαφώς και μπορούν οι modders να τα δίνουν τζάμπα, αλλά όταν εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι με αρκετά λεφτά ώστε να μην τους νοιάζει να πληρώσουν για ένα μέχρι πρωτινός free mod, σαφώς και θα βάλουν όλοι τα mods τους επί πληρωμή, αν μη τι άλλο όσο εθελοντικά και να δουλεύεις, όταν υπάρχει παράθυρο να βγάλεις λεφτά από όλη αυτή την δουλειά σου, θα το περάσεις παίρνοντας και τον μισό τοίχο μαζί.
 

lucky shamrock

Half-Ogre
Joined
Oct 21, 2013
Messages
705
Δε σε υποχρέωσαν να τα αγοράσεις. Απλά μου τη σπάει που τα περισσότερα mods (στο Skyrim) είναι κανά όπλο ή καμιά πανοπλία. Πωπω, σκοτωθήκανε στη δουλειά. Και θέλουνε και να αγοράσουμε αυτές τις βλακείες από πάνω; Κάποιοι βέβαια κάνουνε καλή δουλειά και ίσως και να αξίζουνε κάποια ανταμοιβή. Αλλά εγώ δεν έχω κατεβάσει ποτέ mod για κανένα παιχνίδι, γιατί θεωρώ ότι χαλάει την αυθεντικότητα του κάθε παιχνιδιού, οπότε δε με ενδιαφέρει να αγοράσω κανένα mod.
 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Αυτό το "δε σε υποχρέωσαν να τα αγοράσεις" αν έπαιρνα 1 ευρώ όποτε το άκουγα θα μουν πάμπλουτος. Φυσικά και δε με υποχρεώνει κανείς να αγοράσω κάτι, αυτό έλειπε. Δε σημαίνει όμως πως δε θα κριτικάρω (-ουμε) τις συγκεκριμένες πρακτικές. Θα μπορούσαν να κάνουν τα donations μέσω steam wallet η κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με κάποιες φήμες, μερικά mods που είναι στο Nexus αρχίζουν και διαγράφονται και ως δια μαγείας εμφανίζονται στο Steam Workshop ως paid mods.
 

agapitos

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 28, 2013
Messages
346
Το μεγάλο θέμα είναι γιατί mods που ήταν δωρεάν τόσα χρόνια από την κυκλοφορία του παιχνιδιού, να είναι επί πληρωμή τώρα;
Υπάρχει άλλη μέθοδος απόκτησης των mods δωρεάν; πχ Nexus;
Το Steam δεν θα παίρνει μερίδιο από τα χρήματα;
Παιχνίδια όπως της Bethesda, που ένα από τα selling point είναι τα mods, πώς θα τα επιρρεάσει;
Μήπως ετοιμάζουν είσοδο των mods και στις κονσόλες "νέας γενιάς", όπου τίποτα δεν είναι δωρεάν και μας βάζουν στο ίδιο καλούπι;
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,572
sorry ρε παλικάρια, δεν μου αρέσει να στενοχωρώ κανέναν, αλλά όταν έχεις κάτι δωρεάν και μετά σου ζητάνε να το πληρώσεις ε ναι θα διαμαρτυρηθείς.

σε λίγο θα δεχθείτε και να πληρώνουμε το multiplayer σαν τους κονσολάδες.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,324
Μπορώ και χωρίς αυτούς. Αντίθετα, αυτοί δεν μπορούν χωρίς εμένα. Αν δει λοιπόν η bethesda το νέο TES να πατώνει να δούμε μετά ποιανού η γνώμη θα υπερισχύσει. Σταμάτησα να αγοράζω EA. Ubisoft & Bioware δεν τις πολυστηρίζω. Η Blizzard μας πέθανε από χρόνια. Δεν θα πάθω και τίποτα αν αφήσω και τη Bethesda. Κι αν βγει κάνα παιχνίδι τόσο μαμάουα θα υψώσω πειρατική σημαία.
Αν τώρα η πλειοψηφία των PC gamers έχουν γίνει τόσο πρόβατα πια δεν με νοιάζει. Λύσεις πάντα θα υπάρχουν για αυτούς που δεν θέλουν να μπούνε στο μαντρί.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ να είναι free τα Mods, όπως τα μάθαμε και τα αγαπήσαμε. Μην ξεχνάμε πως στην πλειοψηφία τους δεν είναι ξεχωριστές δημιουργίες αλλά "παρεμβάσεις" των ίδιων των gamers πάνω σε ήδη έτοιμους τίτλους! Παρόλο αυτά, για να κάνω και τον δικηγόρο του διαβόλου που λένε, αν μιλάμε για ένα Mod total conversion που εισάγει νέα μοντέλα, νέο texturing, σχεδιασμό νέων περιοχών, μουσικής , μηχανισμών, αλλαγής φιλοσοφίας του gameplay κτλ. κτλ. τότε κάπως το δικαιολογώ, με την έννοια ότι προσφέρει κάποιος μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία. Το να πουλάς ένα skin πανοπλίας ή ένα tweak στα gameplay mechanics είναι απάτη.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,324
Γι αυτό και τέτοια μεγάλα projects στηρίζονται στα donations. Αλλά από τη στιγμή που το 25% παέι στον δημιουργό τι νόημα έχει?
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408


Chronomancy wrote:
Γι αυτό και τέτοια μεγάλα projects στηρίζονται στα donations. Αλλά από τη στιγμή που το 25% παέι στον δημιουργό τι νόημα έχει?</blockquote>

Σωστός, το έθεσα γενικόλογα για τα πολύ μεγάλα total convertions και όχι για το παράδειγμα με το Steam, το οποίο σαν κίνηση το βρίσκω και εγώ απαράδεκτο.

 
Top Bottom