Πήγα στο Rebrain Greece στο Amsterdam, και παραθέτω μια σύνοψη πραγμάτων που ακούστηκαν, προς σκέψη και συζήτηση.
Τα παρακάτω ειπώθηκαν στις δημόσιες παρουσιάσεις των εταιρειών και των φορέων του Rebrain Greece (όλα τα παρακάτω ειπώθηκαν δημόσια, σχεδόν επί λέξει. Σε κάποια προσθέτω τον προσωπικό μου σχολιασμό)
Εκπρόσωπος Alpha Bank:
· Αν σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Ελλάδα ετοιμαστείτε για αποστολή στο Αφγανιστάν. (αυτό ειπώθηκε αυτολεξεί)
· Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που θα είστε σίγουροι ότι δεν θα δουλέψετε.
· Δεν υπάρχει work-life balance.
· Εγώ σχεδόν ποτέ δεν έχω δει την οικογένειά μου πριν τις 7.
· Όμως, έχουμε όραμα, οπότε ελάτε σε εμάς για το όραμα.
Εκπρόσωπος Eunice:
· Αν περιμένετε να μπει η χρονιά, να ζητήσετε άδεια για τον Αύγουστο π.χ., και να την πάρετε, τότε να μην έρθετε στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ολλανδία.
· Για να έρθετε εδώ πρέπει να έχετε φιλοδοξία, όραμα, και αυτό σημαίνει ευέλικτα ωράρια, αν χρειαστεί θα κάτσετε παραπάνω.
· Είναι κακό που οι ερωτήσεις σας αφορούν στο πόσες ώρες θα δουλεύετε και στα εργασιακά σας δικαιώματα, το καλό θα ήταν να αναρωτιόντουσαν περισσότεροι Έλληνες πως θα ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Εκπρόσωπος DEMO:
· Όταν κλείνει η εταιρεία τον Αύγουστο, θα παίρνετε αναγκαστικές άδειες, έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, μην περιμένετε να διαλέγετε εσείς πότε θα παίρνετε άδειες όπως στην Ολλανδία.
Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι εταιρειών δεν έκαναν παρόμοια σχόλια συγκρίνοντας Ελλάδα με εξωτερικό, και μας παρουσίασαν απλώς τις εταιρείες τους.
Κεραμέως:
· Η χώρα πηγαίνει πολύ καλά (ανέφερε αυξήσεις βασικού μισθού, μείωση ρυθμού ανάπτυξης πληθωρισμού κ.ο.κ.).
· Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει μειώσει τις απλήρωτες υπερωρίες σε έναν κλάδο κατά 63% (δεν ανέφερε όμως σε ποιον κλάδο).
(Σε ιδιωτική συζήτηση εκπρόσωπος εταιρείας μας είπε ότι τους βάζουν να κάνουν checkout με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις 17.00 και μετά συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι το βράδυ χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.)
· Σε ερώτηση του κοινού για το ότι η Ελλάδα έχει τη 2η χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη και η Ολλανδία την 3η καλύτερη:
“Η Ολλανδία έχει 46% υψηλότερο κόστος ζωής.”
Παραπλανητική απάντηση, αφού η αγοραστική δύναμη είναι η σχέση μισθού/κόστου ζωής.
· Σε ερώτηση του κοινού για το ότι τα διδακτορικά στην Ελλάδα δεν πληρώνονται, άρα πως περιμένει η κυβέρνηση να δοθεί ώθηση στην καινοτομία;
“Εμείς θεσπίσαμε στην Ελλάδα τα βιομηχανικά μεταπτυχιακά”.
· Σε ερώτηση του κοινού για το ότι στην Ολλανδία μεγάλο ποσοστό δουλεύει 4ημερο 8ωρο με μισθό 5ημερου.
“Και στην Ελλάδα θεσπίσαμε 4ημερη εργασία. 4 ημέρες Χ 10 ώρες”, όπου ακολούθησαν πολλά γέλια από το κοινό.
· “Θεσπίσαμε στην Ελλάδα το δικαίωμα στην αποσύνδεση, άρα δεν έχετε υποχρέωση να απαντάτε στον εργοδότη σας μετά τις 17.00”.
Πέρα από του ότι πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, αυτό αποτελεί παραπλανητική απάντηση, καθώς το δικαίωμα αυτό αφορά μόνο τηλεργαζόμενους χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι όροι εφαρμογής του ούτε σε αυτούς, ούτε σε όσους εργάζονται on-site.
Τα παρακάτω ειπώθηκαν σε πηγαδάκια, αλλά αξίζει να ακουστούν.
Σε ιδιωτική συζήτηση φίλου με εκπρόσωπο της EY:
- Δεν αναφέρουμε το salary range στην αρχή της recruiting διαδικασίας, αυτό το μαθαίνετε στο offer.
- Δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη να γυρίσετε οι Έλληνες του εξωτερικού στην Ελλάδα. Λαμβάνουμε 40.000 βιογραφικά το χρόνο και εσείς του εξωτερικού δεν είστε κατά κανόνα καλύτεροι από αυτούς που είνβρίσκονται αι στην Ελλάδα.
(προσωπικό σχόλιο: λαμβάνουν τόσα βιογραφικά γιατί οι απόφοιτοι κυρίως οικονομικών σχολών έχουν κυρίως 2 επιλογές στην Ελλάδα: ή να δουλέψουν για 800 ευρώ 12ωρα σε μικρά γραφεία και σε μικρές εταιρείες, ή να δουλέψουν για 1000+ ευρώ 12ωρα στις Big4. Και προφανώς διαλέγουν το δεύτερο, και για τα περισσότερα χρήματα, και για την όποια ελπίδα ότι βάζοντας στο βιογραφικό τους Big4 θα βρουν αργότερα καλύτερη δουλειά.
- Η PWC και η Deloitte έχουν δεύτερα γραφεία όπου πηγαίνουν τους εργαζόμενούς τους μετά τις 18.00 για να μην τους πιάνει η Επιθεώρηση Εργασίας. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό.
Σε πηγαδάκι ακούστηκε από εκπρόσωπο της ΝΔ που δουλεύει στο Υπουργείο:
- Η Ελλάδα σας σπούδασε, και τώρα καρπώνονται τα οφέλη οι χώρες του εξωτερικού, δεν έχετε χρέος να επιστρέψετε στην Ελλάδα αυτά που σας έδωσε;
- Θα έπρεπε να νιώθετε πατριωτικό χρέος να συνδράμετε στην προσπάθεια που γίνεται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα.