"Πρέπει να θυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι είναι τυχεροί που δουλεύουν"

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Θαρρώ πως η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι πίσω από το ΑΙ θα κρατήσουν. Ίσως το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο τομέας της κβαντικής ξερωγω
ναι η τεχνολογία αυτή καθαυτή δεν είναι φούσκα, όπως δεν ήταν φούσκα το dotcom τεχνολογικά (πρακτικά το ιντερνετ).
Η φούσκα είναι όλοι αυτοί που ρίχνουν λεφτά σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν από καθαρό FOMO και όλοι όσοι αρμέγουν την τρέλα που ακολουθεί.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι πόσο περιπλεγμένη είναι η κατάσταση στο ΑΙ όμως, ας πούμε η nvidia δεν πουλάει απλά ΑΙ λύσεις, δανείζει λεφτά στους πελάτες της για να αγοράσουν τα προϊόντα τους, οπότε αν σκάσει η φούσκα και οι πελάτες χρεοκοπήσουν και την αφήσουν απλήρωτη, την τραβάει και αυτή κάτω. Νομίζω ο Τζένσεν δεν έχει καταλάβει τον διαχωρισμό τεχνολογίας ΑΙ και φούσκας ΑΙ ή τουλάχιστον δεν του τον εξήγησαν σωστά.

Ακριβώς. Η τεχνολογία μια χαρά είναι και θα μείνει και θα αναπτυχθεί και είναι το μέλλον. Αυτό δεν θα γίνει όμως ούτε μέσα στο 2026, ούτε μέσα στο 2027. Όπως με τη dot com φούσκα, τα παπαγαλάκια οι επενδυτές που καίνε δισεκατομμύρια στη φάση, προπαγανδίζουν αλύπητα κι αν τους πιστέψεις, νομίζεις πως έχει ήδη έλθει το AGI.

Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω ούτε ΜΙΑ tech εταιρεία που να βγάζει κέρδη στηριγμένη αποκλειστικά σε ΑΙ λύσεις. Οι περισσότεροι καίνε χρήμα σε ΑΙ τόκενς για να καταλήξουν περίπου στα ίδια με πριν. Και τα παπαγαλάκια δώστου να τσιρίζουν πως απλά 'πρέπει να φτιάχνουμε περισσότερα'. Αυτό που ισχύει, είναι πως οι αυτοματισμοί του ΑΙ σταδιακά καταργούν low level πόστα σε συγκεκριμένους τομείς, οπότε οι εταιρείες που το υιοθετούν με υγιές σκεπτικό, πράγματικά παρουσιάζουν βελτιωμένο EBITDA, όχι επειδή αυξάνουν τα κέρδη τους, αλλά επειδή μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα (Opex) αντικαθιστώντας κόσμο με απλούς ΑΙ αυτοματισμούς.

Αν δηλαδή εγώ είχα πριν 10 σαπορτατζήδες στην ομάδα να στέλνουν ουσιαστικά copy/paste template απαντήσεις, αυτοί προφανώς θα πάρουν όλοι πόδι και ξαφνικά τσούπ, είμαστε πάνω ΧΧΧ.ΥΥΥ ευρώ το χρόνο. Πήγε καλύτερα η μπίζνα; Βρήκαμε πελατάκια περισσότερα; Όχι. Μειώσαμε όμως τα λειτουργικά έξοδα με τρόπο βιώσιμο.

Εταιρείες όπως η Nvidia, γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα, αλλά έχουν χρήματα για ν'αντέξουν το 'ξύλο'. Και φυσικά, όταν καπαρώσουν ολόκληρη την αγορά από τώρα υφιστάμενοι ζημιές μια πενταετία, θα δουν υπερπολλαπλάσια κέρδη αργότερα. Ο σχεδιασμός των CEO's γίνεται με μακροπρόθεσμους στόχους, δεν είναι powerpoint του Kούλη. Ξέρουν τί κάνουν τα κοράκια κι έμαθαν καλά το μάθημα της dotcom φούσκας.

Oracle είχε από χθες προγραμματισμένο απντει στις 00:00 και θα διαρκούσε 6 ώρες,
Ακόμα περιμένουμε...
τίτλος αύριο "τελικά το ΑΙ δεν δούλεψε, επαναπροσλαμβάνει η Oracle όσους έδιωξε".

Δεν θα είναι η πρώτη φορά

'Αρα δεν υπάρχει κάποια φούσκα κα στο μέλλον θα απολυθούν ακόμα περισσότεροι αφού θα είναι πιο εξελιγμένο - ασχέτως, αν θα υπάρχει μια ''αντίσταση'' για τα χ χρόνια.

Πάντως, απολύσεις γίνονται σε όλους τους κλάδους τα τελευταία χρόνια, ίσως και στην τεχνολογία να μην είναι υπεύθυνο μόνο το ΑΙ

Η φούσκα δημιουργείται για τους μικρούς παίκτες, που παίζουν τα σακάκια τους και ελπίζουν σε κάποια τρελή κερδοφορία μέσα σε 1-2 χρόνια. Αυτοί θα χάσουν τα πάντα και τα φράγκα τους θα πάνε στη Big 5/FAANG/Όπως θέτε πείτε την. Είναι σαν το χρηματιστήριο : ο φτωχός που βάζει στην άκρη 3-5Κ κι ελπίζει να τα κάνει 20 να αγοράσει ένα αυτοκινητάκι, χάνει τα πάντα. Ο συστημικά πελούσιος που έχει εκατομμύρια σε φάντ, από τους τόκους και μόνο, ζει και τα δισέγγονά του.

Oι σταθεροί παίκτες της αγοράς, θ'αντέξουν το ξύλο και θα βγουν πολλαπλάσια νικητές σε ορίζοντα δεκαετίας και βάλε. Από εκεί και πέρα, οι απολύσεις πάντοτε υπήρχαν. Τα εργαλεία και η αγορά αλλάζουν διαρκώς. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να είναι τσακάλι, ανήσυχος, κοινωνικός και δραστήριος και να έχει πάει χαμένος. Τώρα αν κάθεσαι σε ένα υπόγειο με ένα PC και περιμένεις να βγάζεις μαγικά χρήματα από 'υποτιτλισμό και μεταφράσεις' που ρίχνεις σε κάποιο απρόσωπο λογισμικό, ΟΚ, εκεί σου έρχονται μαύρες μέρες.

Τι να σου πω. Εγώ βλέπω οι απλοί να τον πίνουμε απο όλα και απο παντού στο μέλλον - ίσως να τα βλέπω πιο μαύρα από ότι είναι.
Σίγουρα αυτοί που θα είναι η αφρόκρεμα δε θα έχουν κάποιο πρόβλημα, ούτε τώρα έχουν - αλλά πόσοι θα μπορέσουν να γίνουν ''αφρόκρεμα''.

Εγώ αυτό που ελπίζω είναι ότι ο παπατζής του ΑΙ Σαμ Άλτμαν θα έχει την κατάληξη του παπατζή των crypto Σαμ Μπάνκμαν, δηλαδή φυλακάρα για μπόλικα χρόνια.

Και τώρα που το έγραψα το ποστ πρόσεξα την ομοιότητα των ονομάτων. Υπάρχει κάπου καλούπι παπατζήδων που παράγει αυτά τα φυντάνια;

Εγώ αυτό που ελπίζω είναι ότι ο παπατζής του ΑΙ Σαμ Άλτμαν θα έχει την κατάληξη του παπατζή των crypto Σαμ Μπάνκμαν, δηλαδή φυλακάρα για μπόλικα χρόνια.

Και τώρα που το έγραψα το ποστ πρόσεξα την ομοιότητα των ονομάτων. Υπάρχει κάπου καλούπι παπατζήδων που παράγει αυτά τα φυντάνια;
Ναι !! Το MCU!!!!!

:trollface::trollface:

Boom, bitch!

That guilt trip though (μα γιατί δεν είσαι ομαδικός παίκτης σις, λμαο)

Btw σε αρκετές χώρες πχ Αυστραλία, Γερμανία κλπ είναι παράνομο να σε καλεί ο εργοδότης μετά τη δουλειά.

Μου έχει τύχει φυσικά. Μα ρε μλκ είμασταν 8 ώρες μαζί, μισή ώρα μετά το σχόλασμα το θυμήθηκες; Στείλε μην. ή αύριο το πρωί από κοντά. Αν δε θυμάσαι τι ήθελες, τότε ΔΕΝ ήταν αρκετά σημαντικό.

Εδώ πάντως και 1 λεπτό να κάτσεις παραπάνω, θα το πληρωθείς.
Όχι ότι έχει τύχει πολλές φορές να με ενοχλήσουν εκτός δουλειάς.
Μια φορά έτυχε βασικά και εκεί μου ζήτησαν συγνώμη, λολ

Καλά, και σε εμάς τα πληρώνουν πλέον, αν για κάποιο λόγο κάτσεις παραπάνω. Έχουν σφίξει τα πράγματα.
Απλά όταν φεύγω, το work mode θελώ να τερματίζει.

Πάνο αυτό είναι ΙΕΡΟ και από τη στιγμή που το έχεις ως αξία, πολύ απλά δεν έχεις Σλακ/Τήμς στο κινητό και δεν ασχολείσαι εκτός ωρών εργασίας. Προφανώς τώρα αν είσαι on call engineer είναι μέρος της δουλειάς ή αν δυο μέρες το χρόνο έχετε global launch, εντάξει, θα κάτσεις να το παρακολουθήσεις και θα έχεις το νου σου, ειδικά αν εξαρτάται η μπονουσάρα σου από δαύτο.

Με την εμπειρία στο χώρο χτίζεται και η αυτοπεποίθησή σου και βάζεις αυστηρά όρια τα οποία ακόμη ευτυχώς, δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει κανένας εργοδότης. Και επειδή οι κρούσεις για δουλειά περνάνε από email και Slack, μπορείς ΚΑΛΛΙΣΤΑ να κάνεις καταγγελία στο HR και μετά τρέχουν και δε φτάνουν.

Το τραγικότερο όλων που παρατηρώ σε μένα φυσικά -κι εύχομαι να μη συμβεί σε σας- είναι πως όσο διαλύονται και τα υπολείμματα της ψευδαίσθησης της συντροφικότητας μέσα στο καμίνι του εφιάλτη που ονομάζεται 'Παιδοκομία', η δουλειά φαντάζει όαση και καταφύγιο λογικής, ηρεμίας και ενήλικης πνευματικότητας. 'Διακοπές' με γυναίκα και παιδιά, ίσον θάνατος ψυχής και σώματος. Γραφειάρα στην πόλη και μήτινγκς; Παραδεισένιες ζεν διακοπάρες. Sad but true, απόλυτος θρίαμβος του ύστερου καπιταλισμού.

Last edited:
πως όσο διαλύονται και τα υπολείμματα της ψευδαίσθησης της συντροφικότητας μέσα στο καμίνι του εφιάλτη που ονομάζεται 'Παιδοκομία', η δουλειά φαντάζει όαση και καταφύγιο λογικής, ηρεμίας και ενήλικης πνευματικότητας. 'Διακοπές' με γυναίκα και παιδιά, ίσον θάνατος ψυχής και σώματος. Γραφειάρα στην πόλη και μήτινγκς; Παραδεισένιες ζεν διακοπάρες. Sad but true, απόλυτος θρίαμβος του ύστερου καπιταλισμού.

Εδω λεει πως η παιδοκομια δε σε κανει πιο χαρουμενο γενικοτερα σε σχεση με ζευγαρια που δεν εχουν παιδια, ισα ισα προσθετει τριβη στα ζευγαρια. Απλα σε καποιους ανθρωπους τους δινει αισθηση σκοπου κλπ.

(Δε κρινω αρνητικα τα ζευγαρια που επελεξαν τα παιδια, οντως σε μερικους ανθρωπους τα παιδια ειναι ο καταλυτης για να βρουν σκοπο, απλα με ευκαιρια αυτο που γραφηκε παραπανω, δειχνω την ερευνα απο ατομα 10 διαφορετικων χωρων που αντιτιθεται στην γενικη αντιληψη πως τα παιδια φερνουν ευτυχια)

Τα παιδιά φέρνουν ευτυχία όταν με το καλό φεύγουν από το σπίτι και έχεις δει τις καρπούς των κόπων σου οποίοι και αν είναι αυτοί. Έχεις ένα ωραίο ρησετ όπου αποκτάς χρόνο για εσένα χωρίς τύψεις και ξαφνικά βγαίνεις όχι πιο ευτυχής αλλά ήρεμος. Μεγάλο project για δυνατούς λύτες...

Edit: έχει ωραίες στιγμές αλλά το grind μακρυά από παππούδες είναι αμείλικτο.

Last edited:
Είναι αυτό που μας λέγανε οι δικοί μας "Κάτσε να κάνεις παιδί και θα με θυμηθείς.... Θα δεις τι περνάμε και θα λες ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ"

Μόνο που επειδή είσαι φορτωμένος με αυτό το 4D chess guilt trip και με πλήρη (εν)συναίσθηση της βαρύτητας, δεν τολμάς να το ξεστομίσεις -μεταφερεις στις μετέπειτα γενιές.

Ελάτε στην αγκαλιά μου αδέρφια-καταραμένοι μπαμπακούληδες. Είναι τεράστιο το θέμα, με άμεσες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Μεγαλώνουμε (στη Δύση πάντα) με αυτή την προπαγάνδα του 'τέλειου παραμυθένιου έρωτα' που καταλήγει με ένα όμορφο 'Just Married' fade-out και κάποια έτσι νεφελώδη υπόσχεση ευτυχίας. Μπού-για, το άλλο με τον Τοτό, το ξέρουμε; Ουσιαστικά όταν γυρίζεις με το πρώτο παιδί από το μαιευτήριο σπίτι και κλείνει η πόρτα πίσω και είστε οι τρεις σας, ξεκινά η ενήλικη ζωή.

Τα περισσότερα ζευγάρια επίσης ξεκινάμε με κάποια πανέμορφη αφελή ιδέα πώς 'Ε θα είναι δύσκολα, αλλά θα τα μοιραστούμε 50/50, θα βάλουμε πλάτη και η αγάπη μας θα θριαμβεύσει'. ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΣΤΕΡΑΚΙΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

Δεν ξέρω αν μερικοί από μας τρώμε την παραμύθα και την προπαγάνδα λίγο περισσότερο από άλλους και είμαστε πιο επιρρεπείς στη 'λούμπα'. Όσο με θυμάμαι, ήθελα να κάνω πάντα όσα με τρόμαζαν -σε λογικά πλαίσια. Να ανοίξω όλες εκείνες τις πόρτες που κοιτούσα από μακριά με ντροπή, φόβο και μια αίσθηση μειονεξίας που δεν είχα φτάσει ακόμη εκεί. Και πήγα. Και τις άνοιξα. Και μου κάναν τα μούτρα κρέας, αλλά παραμένω φρικτά και μυστηριωδώς, νεκροζώντανος, δεμένος στη μυλόπετρα μέχρι ν' αγιάσει η σκόνη από τα κόκκαλά μου.

Οι στατιστικές καλά τα λένε, @Norshgaath , την μηχανική 'βαριά' παιδοκομία των πρώτων ας πούμε τεσσάρων ετών για το κάθε παιδί, κανείς δεν την αναπολεί. Και η ζημιά που κάνει στη σχέση, είναι ανεπανόρθωτη. Από την άλλη, αν αντέξεις, αν δεν σπάσεις και κατορθώσεις να σκοτώσεις κάθε προσωπική επιθυμία κι επιδίωξη και να υπηρετήσεις το καλό της οικογένειας, έχεις μια ευκαιρία να δεις κάτι υπέροχο να συμβαίνει, να καμαρώσεις το ήθος που δίδαξες να απλώνει τα φτερά του στη ζωή και να σε ξεπερνά κατά πολύ.

Στο ενδιάμεσο, ζεις ως το ιδανικό θύμα του καπιταλισμού : η γυναίκα ξεκινά τη μίρλα να πάρετε σπίτι, μετά να φτιάξετε κήπο, να βάλουμε και μια παιδική χαρά για τα παιδιά, μα τί αμάξι είναι αυτό, τί θα πουν οι γείτονες, να πάρουμε αυτό και αρχίζει η Βεγγοτρεχάλα. Και τρέχεις γρηγορότερα απ' ότι έτρεξες ποτέ στη ζωή σου για να βρεις ένα μέρος με γαμημένη ΗΣΥΧΙΑ, να μη σαλεύει φύλλο. Ανοίγεις τα μάτια, είσαι 55.

Και λοιπά και λοιπά που λέγει ο ποιητής.

Hang in there ρε σεις!

Το καλο ειναι πως μετα απο 4 ετη απο τη γεννα αρχιζει και επαναφερεται η ψυχοσωματικη υγεια των γονεων. Το θεμα ειναι να μην πεσουν στη λουμπα του "αμερικανικου ονειρου" που σε βαζει σε ενα τελειως αχρειαστο rat race (με δανεια, αγορες 1242515 παιδικων εξαρτηματων και βιβλιων, ψαξιμο καλης γειτονιας για σχολεια κλπ κλπ) μονο και μονο για να μη μπορεις να αντιδρασεις οταν σου γαμανε τη ζωη οι εργοδοτες

Εχω ζησει εμπειριες και απο τις δυο πλευρες...φιλους που καναν παιδια και τα πηγαν απο το δευτερο μηνα στο Καλλεργη και διακοπες Τσεχια και εχω φιλους που με το που καναν μια κορουλα κλειστηκαν σε μπουνκερ και βγαινουν μονο για να πανε στο εκαστοτε ντελιβερι μποξ για να παρουν τη καινουργια κουδουνιστρα και το διδακτικο βιβλιο η να δουν το νεο οικοπεδο σε μια περιοχη που λενε οι μαμαδες στο παιδικο οτι ειναι in για να "μεγαλωσεις παιδια"

Edit: Α και για να παραμεινουμε on topic
1775375023253.png

Back