Προσωπικά πιστεύω πως είναι από τις πιο δίκαιες τελετές των τελευταίων ετών.Αν εξαιρέσουμε αδικίες στις υποψηφιότητες (που ήταν το Gone Girl,οέο;Καλά για ταινίες τύπου Under the Skin δεν είχα ελπίδα),οι βραβεύσεις ήταν για μένα αρκετά ακριβοδίκαιες.Το Birdman ήταν τόσο ολοκληρωτικά καλύτερο κατά τη γνώμη μου που δίκαια σάρωσε στις σημαντικές κατηγορίες.Για μένα θα έπρεπε να πάρει και τα ερμηνευτικά (εκτός του Α Γυναικείου που θα έπρεπε να είναι της Pike από τα αποδυτήρια).Δίκαια και τα τεχνικά του Grand Budapest που είναι το magnum opus του Wes και ένα πραγματικό αριστούργημα (για μένα καλύτερο και από τους Tenenbaums) που αν δεν είχε πέσει πάνω στο Birdman θα έπρεπε να είχε φύγει από την τελετή με 6-7 βραβεία τουλάχιστον.Το Whiplash είναι για μένα μια από τις πιο υπερτιμημένες ταινίες όλων των εποχών.Όταν μας τα έλεγε αυτά ο Αρονόφσκι στο Black Swan,ο Chazelle δεν υπήρχε στο χάρτη.Ξέρω,διαφορετικές ταινίες,αλλά το concept ήταν πάνω κάτω το ίδιο.Επίσης,άδικο για μένα ότι ο μέλλων συνεργάτης του Παπακαλιάτη πήρε το όσκαρ από τον εξαιρετικό Norton.Δεν είναι κακή ταινία το Whiplash,ούτε η ερμηνεία του Simmons,όμως όχι για 6 υποψηφιότητες και νίκη Β Ανδρικού.
Πάμε στο Boyhood.Το περίμενα πως και πως.Είχα ποστάρει ενθουσιώδη σχόλια στο thread πριν ακόμη το δω.Όταν το είδα δεν είχα κουράγιο να γράψω κάτι.Ειλικρινά,από μια Δημιουργία Linklater που προετοιμαζόταν 12 χρόνια περίμενα κάτι απίστευτο.Μια σύνθεση τριλογίας Before με Waking Life π.χ. + μια essence από Dazed & Confused.Αντίθετα αυτό που είδα ήταν μία από τις χειρότερες ταινίες του.Πολύ καλή μεν (δε γίνεται να κάνει κακή ταινία ο Linklater),αλλά τόσο μα τόσο flat και αδιάφορη που τελικά δεν κατάλαβα το σκοπό της.Ταινία για το χρονικό της ωρίμανσης δεν μπορεί να είναι,γιατί είναι τόσο rushed που περνάει όλο αυτό σε fast forward (για μένα θα έπρεπε να είναι τριλογία).Ταινία σχολιασμού των φαινομένων που αντιμετωπίζει το άτομο κατά αυτήν τη διαδικασία επίσης δεν είναι,καθώς ειλικρινά δεν εμβαθύνει πουθενά.Ταινία για τη ζωή ενός φυσιολογικού ανθρώπου σε αυτήν την ηλικία επίσης δεν είναι,καθώς αλλού δε δίνει τη δέουσα προσοχή κι αλλού το παρακάνει.Όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατο να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες.Κρίμα,μεγάλη χαμένη ευκαιρία.Α,και Stone>Arquette.
Κλείνω το σεντόνι λέγοντας πως κατά τη γνώμη μου το 2014 ήταν απίστευτη χρονιά από κάθε άποψη.Πως θα γινόταν αλλιώς από μια χρονιά που είδαμε Her,Only Lovers Left Alive,Under the Skin,Boyhood,Snowpiercer,Nightcrawler,Birdman,Grand Budapest Hotel,Lucy (αν θέλετε το βγάζω έξω αυτό,αλλά προσωπικά μου άρεσε),Captain America 2,Guardians of the Galaxy,Edge of Tomorrow,Gone Girl,Nymphomaniac (εμπίπτει στην κατηγορία Lucy),American Hustle.
Αυτά χωρίς να έχω ακόμη δει το Interstellar.