Sugamoto Panagia
Lich

Ο Βαρουφάκης και το μερα25 τι λένε για όλα αυτά?
By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.
SignUp Now!Δεν το βλέπω ως κάποια φοβερή διαμάχη ή λογομαχία, αλλά περισσότερο σαν θέμα κοινής λογικής. Δηλαδή εγώ παιδί από χωριό είμαι, δεν μεγάλωσα στα ψηφιακά σπλάχνα της Silicon Valley για να διαβάζω το μέλλον, οπότε συμπαθάτε με, τα λέω απλά, όπως τα βλέπω.Πάμε σε ένα ωραίο παράδειγμα :
Είχα που λέτε ένα χιλιάρικο στην άκρη, λέω αμαρτία να κάθεται, ας το βάλουμε να γεννοβολήσει κάπου. Προθεσμιακή κατάθεση; Το επιτόκιο είναι τόσο αστείο που όταν ας πούμε θα μπορέσεις να τραβήξεις την κατάθεση, μπορεί λόγω πληθωρισμού η όποια προσαύξηση να μη σημαίνει τίποτε. Γκρα-γκράν, άκυρο, γαϊδουράκι. (Και για να εξηγούμαστε, τα μετρητά, ακόμα και σε ισχυρά νομίσματα όπως το δολλάριο ή το ευρώ, από τη στιγμή που ανεβαίνει -όπως γίνεται- ο πληθωρισμός και οι μισθοί μένουν πιο πίσω από το ρυθμό αύξησής του, χάνουν την αξία τους.)
Επειδή δε σκαμπάζω γρι από χρηματιστήριο και ούτε ενδιαφέρομαι να μάθω (ξέρω τουλάχιστον πως καίει την πλέμπα σαν κι εμένα, ως εκ τούτου, το αποφεύγω) δεν μπορώ να αγοράσω ΧΨΖ μετοχές και να περιμένω δυνατές αποδόσεις. Δεν έχω και το χρόνο να ασχολούμαι εξάλλου. Τί διαφημίζει η τράπεζα; Επενδυτικά φάντς, όπου τραβάς τα χρήματά σου ανά πάσα στιγμή και επιλέγεις εσύ το επίπεδο του ρίσκου σου. Λέω, γίναμε. Δεν με πολυκαίνε τα φράγκα, οπότε πάμε για ρίσκο 5/7. Ιστορική απόδοση του φάντ, +5% μετά από ένα χρόνο, +24% στην τριετία, λέω, καθόλου άσχημα. Ας πούμε αγοράζω ένα χιλιάρικο στο φάντ το Γενάρη.
Πραγματικά μέρα τη μέρα ανεβαίνω +2%, μετά πέφτω 1.5%, κάτω-πάνω, αλλά με την πάροδο των μηνών βλέπω να διαμορφώνεται μια σταθερά ανοδική τάση, έχω αυξήσει τα χρήματά μου κατά 3% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Συνεπείς με τη διαφήμισή τους. Σκάει ο πόλεμος και η τελευταία μας 'κρίση' σε όλα τα μέτωπα. Ξεκινά να κατρακυλά το φάντ. Πρώτα γυρίζω στα λεφτά μου, μετά είμαι -2%, μετά -5% (εδώ χτυπάνε καμπανάκι οι συντηρητικοί της Γουόλ Στρίτ) και την επόμενη μέρα, -8%.
Λέω μπάστα, αδέρφια, μας φερμάρουν. Διαβάζω και πέντε άρθρα (τρομολάγνα, του CNBC και των φίλων τους) περί ευρύτερης κατάρρευσης των tech μετοχών στις οποίες ήταν κατά κύριο λόγο επενδυμένο το φάντ. Λέει θα πάνε όλα ακόμα πιο κάτω. Ως εχέφρων άνθρωπος, τραβάω τα πάντα, έχοντας χάσει μόλις 80 ευρώ. Ο τραπεζίτης με ρωτά με απορία 'Μα καλά...δεν ξέρετε πως οι αγορές ανεβοκατεβαίνουν; Να εμπιστεύεστε τις αγορές!' Ξεραίνομαι στα γέλια. Είμαι από την Ελλάδα, ένα από τα πιο αμείλικτα πειραματικά εργαστήρια του νεοφιλελευθερισμού, ξέρω καλά τί σημαίνει 'εμπιστοσύνη στις αγορές' για τους πλεμπαίους σαν και του λόγου μου.
Αποτέλεσμα; Χαίρομαι τα φράγκα που δεν έχασα. Ίσως τα βάλω σε ένα granite portfolio με απόδοση +3% στην τριετία. Μπορεί.
Ένα αντίστοιχο παράδειγμα με τη φετινή σου επένδυση σε crypto, μπορείς να μου δώσεις ρε Κρήντενς; Προσπαθώ να καταλάβω τη λογική για έναν άνθρωπο που ΔΕΝ έχει λυμένο το οικονομικό του.
Γιατί πχ και 'γω παίζω 100 ευρώ κάθε μήνα κουλοχέρη, έτσι, στη μνήμη του Λέμι, επειδή μερικές φορές είναι ωραίο να αγκαλιάζω το εσωτερικό μου βλαχαδερό. Από τη στιγμή που φορτώνει το ψηφιακό καζινάκι, τα θεωρώ όλα από χέρι χαμένα. Αν ένα μήνα τα 100 γίνουν 300, δεν είμαι εγώ τεράστιος μάγκας (και όχι, επειδή διάλεξα τραπέζι με 97.5% επιστροφή και ήξερα πότε φόρτωσε και πότε να φύγω, δεν είμαι καλύτερος από τη μέση γιαγιά στην Πάρνηθα) και ούτε μπορώ να στηριχτώ σ'αυτά ως σταθερό εισόδημα. Είναι γούστο, βίτσιο. Αντί να πιώ δυό Μακάλαν σένια, τα ρίχνω εκεί.
TL;DR Υπάρχει ένας κίνδυνος για όλους εμάς που είμαστε στη φάση με τα γκομπιούτερ απ 'όταν ξεκίνησε. Έχουμε αέρα και νομίζουμε πως επειδή έχουμε δει τα πάντα εν τη γεννέσει, ξέρουμε και μπορούμε να παίξουμε στα δάχτυλα και το μέλλον. Επειδή κάτι γίνεται μέσω app, έχουμε εμείς τον έλεγχο και 'ξέρουμε'. Μπάλες. Αν ήταν σπέκουλα και απάτη σκληρή οι επενδυσάρες σε Φόρεξ στις αρχές των 00'ς (κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν τις πλησίαζε) δεν μπορώ να καταλάβει πώς θεωρεί κανείς το κρύπτο 'ασφαλές' και 'ελεγχόμενο' στα 20'ς.
δεν θα οδηγηθούμε σε ένα σχήμα υπερσυγκεντρωτισμού των nodes στα χέρια
των γνωστών/αγνώστων που έχουν ήδη συγκεντρώσει και όλα τα υπόλοιπα;
Σιγουρα ειδες ορθογραφικα λαθη καθως Μανωλαδα ειναι στην Ηλεια και οχι στον ΗλιαΔεν κατάλαβα τι είδα, όπως το υπόλοιπο θρεντ, αλλά μου άρεσε
Το διαβασα αλλά νομιζω οτι αναφερεται στο επενδυτικο κομματι του Xcoins, οχι στο τεχνολογικο του blockchain.![]()
This time the crypto crash is real
Even committed industry insiders now fear a two-year ‘crypto winter’www.telegraph.co.uk
" But with the cost of living crisis raging, few ordinary investors will have the luxury of hanging around for a revival that may not materialise. As ever with any speculative bubble, the big winners will be the hedge funds that have placed massive bets on crypto’s collapse. The hope is that, with time, regulators catch up and eventually bring some stability to proceedings. For now, investors are on their own. "
Οκ, πιστεύω πως είναι σαφής η θέση του @ccwr . Αναγνωρίζει την αστάθεια και αποθαρρύνει από την επένδυση αν ο στόχος σου είναι απλά να τζογάρεις. Πιστεύει στο κρυπτονόμισμα (ή στο Bitcoin συγκεκριμένα; Δεν είμαι 100% σίγουρος πάνω σε αυτό) ως εναλλακτική του εγκαθιδρυμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
[edit: έκανα μια έρευνα και έλυσα μερικές από τις απορίες που είχα]
Η προσωπική μου επιφύλαξη αφορά στην έλλειψη μεσαζόντων και διαχειριστών. Μπορεί να χειραγωγηθεί η τιμή των κρυπτονομισμάτων από άτομα που έχουν την σχετική ισχύ; Τα ανταλλακτήρια τι ρόλο παίζουν;
![]()
Is Bitcoin a Decentralized Currency?
Bitcoin currency model is getting more attention than any other digital currency proposed to date. In this article, authors analyze Bitcoin's decentralized model and discuss possible solutions to enhance its decentralization.www.infoq.com
Αυτά που γράφει το άρθρο έχουν βάση;
Το παράδειγμα με τον κουλοχέρη ήταν για να ευθυμήσουμε. Ο τζόγος ο καζινικός, είναι σαν παιχνίδι 'Πάρτα Όλα' για ενηλίκους, δεν έχει θέση σε σοβαρή κουβέντα περί επενδύσεων. Δε στάθηκες καθόλου στην μικρή ιστορία της επένδυσης στο φάντ όμως. Εκεί θα με ενδιέφερε να ακούσω μια προσωπική σου ιστορία με crypto από αυτή τη χρονιά, πιστεύω θα αποσαφήνιζε πολλά πράγματα για τα παιδιά που μας διαβάζουν.
Καταλαβαίνω πως ενστερνίζεσαι περισσότερο την ιδεολογική πλευρά του crypto (που στην αγνή και ουτοπική μορφή της, είναι πραγματικά υπέροχη και παρασάγγας ανώτερη από το fiat πανηγυράκι που μας τυραγνάει όλους) παρά την πρακτική υλοποίηση και διαμόρφωση αυτής. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς ψευδαισθήσεις πως τα fiat συστήματα είναι υγιή και αδιάβλητα. Η μόνη διαφορά είναι πως σε περίπτωση κατάρρευσης του fiat, υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί στήριξης, προκειμένου να μην πεθάνουμε στο δρόμο. Θα 'χεις συσσίτια, πρόνοια, τελοσπάντων μια χώρα πτωχευμένη, όπου όμως, η ζωή συνεχίζεται. Γιατί έχεις εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια θύματα.
Με μια κατάρρευση του crypto σαν αυτή που συμβαίνει σήμερα, δεν υπάρχει καμία κάλυψη, καμία δικλείδα ασφαλείας, δεν θα έρθει ο Ερυθρός Σταυρός σπίτι σου να σου φέρει φαγητό και φάρμακα επειδή έπεσε έξω η Κρυπτοφάρμα.
Λέμε θεωρητικά -αν κάνω λάθος διορθώστε- ότι η δύναμη/καινοτομία του Xcoin είναι ότι βασίζεται στο blockchain
το οποίο είναι μια αποκεντρωμένη "βάση δεδομένων" η οποία δύναται να τρέχει σε εκατομύρια υπολογιστές ανά την
υφήλιο. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε -μεταξύ άλλων- υψηλή διαθεσιμότητα της βάσης δεδομένων, ασφάλεια,
προστασία από "πειράγματα" κλπ.
Το ερώτημα είναι, όταν δεν θα είναι πλέον εφικτό να συντηρεί ο απλός κόσμος ένα node λόγω κόστους (πόλεμος, τε-
χνητή κρίση του καπιταλισμού κλπ), δεν θα οδηγηθούμε σε ένα σχήμα υπερσυγκεντρωτισμού των nodes στα χέρια
των γνωστών/αγνώστων που έχουν ήδη συγκεντρώσει και όλα τα υπόλοιπα;