Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Μα βασικά ειδικά στην Ελλάδα μετά τα Κάπιταλ κοντρόλς δεν θα έπρεπε να στραφεί όλος ο κόσμος προς μπιτκοιν; Και δεν μιλάω για λόγο να βγάλεις εύκολο χρήμα όπως κάναν οι περισσότεροι....

Μα βασικά ειδικά στην Ελλάδα μετά τα Κάπιταλ κοντρόλς δεν θα έπρεπε να στραφεί όλος ο κόσμος προς μπιτκοιν; Και δεν μιλάω για λόγο να βγάλεις εύκολο χρήμα όπως κάναν οι περισσότεροι....

Με ότι συναίβει στις ελληνικές τράπεζες (και στις Κυπριακές) είναι απολύτως λογική η σκέψη. Προσωπικά είναι απο τα καμπανάκια που με μετάλλαξαν σταδιαακά σε Bitcoiner.

Σημειωτέων ότι τότενες υπήρχε κινητικότητα στην ελληνική κοινότητα Bitcoin. Είχαν κάνει και κάποια κίνηση για να βοηθήσουν εταιρίες και ανθρώπους με εμβάσματα. Γενικά και απ όσο διαβάζω ήταν πολύ hot συζήτηση μεταξύ των bitcoiners πως ήρθε η ώρα ένας λαός να επωφεληθεί από το Bitcoin.

Αλλά ίσως δεν δούλεψε η κατάσταση όπως περιμένανε για μια σειρά από λόγους. ίσως ο πιο σημαντικός είναι το λεγόμενο fianancial literacy όπου ιδιαίτερα οι έλληνες δεν έχουμε καθόλου (χωρίς να φταίμε εμείς...)

Μετά οι ιδιότητες που προκύπτουν από τo προτόκολλο αμφιβάλλω αν είναι σαφείς, ακόμα και σήμερα, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τον χώρο. ( Censorship resistant, Seizure resistant, Borderless, Permissionless, Pseudonymous, Programmable and Peer to peer )

Και φαίνεται αυτό από το πως συμπεριφέρονται στα νομίσματα τους (τα αφήνουν στα exchanges ή σε webwallets κτλ). Οπότε σαφέστατα υπάρχει και πρόβλημα στο πως φτάνει σωστή πληροφορία στον νεοεισερχόμενο (αν φτάνει). Και αν υπάρχει θέμα σήμερα, το 2015 που ήταν πιο πρωτόγονα τα πράματσ ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Φυσικά ο ελάφαντας στο δωμάτιο είναι η μεταβλητότητα και ο κύριος αποτρεπτικός παράγωντας για πολύ κόσμο. Είναι δύσκολη συνειδητοποίηση πως ακρηβώς πληρώνεται η σταθερότητα του fiat συστήματος και ποιος την πληρώνει ακρηβώς και πως.

Φυσικά ο ελάφαντας στο δωμάτιο είναι η μεταβλητότητα και ο κύριος αποτρεπτικός παράγωντας για πολύ κόσμο. Είναι δύσκολη συνειδητοποίηση πως ακρηβώς πληρώνεται η σταθερότητα του fiat συστήματος και ποιος την πληρώνει ακρηβώς και πως.

Άρα η μεταβλητότητα δεν είναι κάτι που μπορεί μεσοπρόθεσμα να λυθεί; Είναι θεμελιώδες στοιχείο του όλου συστήματος;

Είναι δύσκολη συνειδητοποίηση πως ακρηβώς πληρώνεται η σταθερότητα του fiat συστήματος και ποιος την πληρώνει ακρηβώς και πως.
Αυτό το τελευταίο μπορείς να το εξηγήσεις έστω και μπακάλικα;

Το ότι εμείς οι βολεμένοι δυτικοί δεν έχουμε λόγο να εκτιμήσουμε το παραπάνω ή και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το ουσιαστικό όφελος, δεν συμαίνει ότι ισχύει το ίδιο για το υπόλοιπο χ% του πληθισμού. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να εξηγήσω γιατί το Bitcoin έχει αξία σε κάποιον που ζει στην βενεζουέλα, Αργεντινή ή στην Βόρεια Κορέα σε σχέση με έναν έλληνα.

Σημέιωση: ^Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ

Λογικό ακούγεται, έτσι και αλλιώς δεν χάνονται, αφού έκανε βουτιά τα κρατάς μέχρι να ανέβει πάλι.

Σαν τον χρυσό ένα πράμα. (καλό θα ήταν κάποια στιγμή να σταματήσουν οι ιθαγενείς βέβαια να επενδύουν σε χρυσό να τον απελευθερώσουν για χρήση στην βιομηχανία) Αν βγάλει κάτι καλό το bitcoin θα ήταν να αντικαταστήσει την δέσμευση υλικών αγαθών για νούμερα στον αέρα.

Άρα η μεταβλητότητα δεν είναι κάτι που μπορεί μεσοπρόθεσμα να λυθεί; Είναι θεμελιώδες στοιχείο του όλου συστήματος;

H μεταβλητότηα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον κώδικα. Κατά μία έννοια είναι αλλα αυτό είναι ένα θέμα για μια άλλη φορά.

Ουσιαστικά η μεταβλητότητα είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς ή αν θες του τρόπου που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι κατ επέκταση.

Μπορεί κάποιος να το σκεφτεί ως εξής: Η μεταβλητότητα του Bitcoin είναι θεμελιώδες στοιχείο του fiat συστήματος.
Ο κύκλος χρέους προκαλεί μεταβολές ζήτηση σε όλη την αγορά και το bitcoin δεν είναι εξαίρεση.

Άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη είναι ότι κατά μία έννοια η μεταβλητότητα είναι αντισττρόφος ανάλογη της υιοθέτησης.

Αυτή είναι μια θεώρηση έχει πολύ απλή λογική βάση. Δηλαδή π.χ. αν το σύνολο των νομισμάτων (η λεγόμενη κεφαλαιοποίηση) αξίζουν 100€ αρκούν αγοραπωλησίες αξίας 50€ για να κουνήσουν την τιμή 50%. ΄Οσο η κεφαλαιοποίηση μεγαλώνει, απαιτούνται όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια για να κουνάνε την τιμή σε ίδια ποσοστά. Όταν-αν το Bitcoin κεφαλαιοποιηθεί όσο π.χ. το δολάριο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για πανύσχυρες οντότητες να κουνάνε την τιμή.

Βέβαια πρέπει να πω ότι το παραπάνω είναι αναπόδεικτη θεώρηση. Δηλαδή πριν από λίγους μήνες θα έβαζα και data που το υποστιρίζουν. Αλλά μετά τις τελευταίες συγκυρίες, δεν στοιχειωθετείται. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ισχύει, οι ακραίες συνθήκες στις αγορές προκαλούν θόρυβο. Μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία ερμηνειών, γιατί δηλαδή βλέπουμε αυτήν την απόκληση, αλλά προτημώ να μην μπω σε σπέκουλα εδώ.

Άρα η μεταβλητότητα είναι κάτι που τουλάχιστον θεωρητικά διορθώνεται.

Αυτό το τελευταίο μπορείς να το εξηγήσεις έστω και μπακάλικα;

Η απλή απάντηση είναι το ότι τα εθνικά παραστατικά νομίσματα χρειάζονται εγγυητή, το world reserve status απαιτεί αυτός ο εγγυητής να έχει παγκοσμια δύναμη επιβολής. Με μία λέξη το fiat χρειάζεται imperium από πίσω και στρατιοτική ισχύ για να μπορεί να εγγυάται το παγκόσμιο status quo. Με ότι συνεπάγεται.

Η πιο δύσκολη απάντηση που κρήβει και όλες τις αυτιστικές λεπτομέριες είναι ο τρόπος λειτουργίας της νομισματικής πολιτικής.

Αν θες το πρώτο εξηγεί τον τρόπο επιβολής και διατύρησης και το δεύτερο τον τρόπο ελέγχου και εκμετάλλευσης. Ίσως κάποια στιγμή να απλώσω ένα επικό σεντόνι, που απαιτεί το εν λόγω θέμα.

Η διαφορά με το el salvador και τα παραδείγματα που έφερα στο quote που έβαλες είναι ότι εκεί έγινε με κρατική παρέμβαση. Δηλαδή η κυβέρνηση αποφάσησε ότι θα υποχρεώσει τους πολίτες να δέχονται και Bitcoin. Και αγόρασε Bitcoin με κρατικό χρήμα. Κάτι που είναι αμφιλεγόμενο στον χώρο και δέχεται βαρια κριτική.

Ενώ στην Βενεζουέλα π.χ. (και ο λόγος που την ανέφερα σαν παράδειγμα) δεν χρειάζεται να πει κανείς στον κάτοικο π.χ. ότι το Bitcoin είναι volatile, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Γιατι το Bolivar είναι πολύ πιο volatile και μάλιστα σε αντίθεση με το ₿ η μεταβλητότητα αλλά η μακροπρόθεσμη τάση του, είναι προς τα κάτω. Επίσης δεν χρειάζεται να του εξηγήσεις γιατί είναι ανασφαλές να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα...(λόγω πληθορισμού) ή να του εξηγήσεις πιο είναι το όφελος ενώς παράλληλου συστήματος που καμία κηβέρνηση στην γη δεν μπορεί να βάλει χέρι.

Όταν πραγματικά χρειαζόμαστε την αποκέντρωση... είναι απλά ανεκτίμητη.

Εδιτ:

1655797882418.png

Last edited:

:PCMR:

Με όλα όσα γίνονται γύρω μας, σκεφτόμουν να επενδύσω κάτι τις σε μπιτκόιν (αντί σε κώνειο... :Ρ ).

Ναι, πείτε με παπαρίδη, αλλά το σκέφτομαι. Με ιντριγκάρει η όλη φάση (ειδικά τώρα που το κόιν πέφτει τρελά), αλλά γνώσεις δεν έχω, χρόνο δεν έχω για να μάθω και θα ήθελα μια καθοδήγηση.

Αν μπορεί να βοηθήσει ο @ccwr (και όποιος άλλος ασχολείται) με κάποιο, ας το πούμε, tutorial/beginner's guide για όσους ενδιαφέρονται, νομίζω πως θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές έννοιες και, από κει και μετά, να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν του ταιριάζει το "άθλημα" του μπιτκοϊνισμού και της ενεφτίασης.

Εδιτ:

Το κανάλι του aantonop είναι από τα συμαντικά κανάλια στon χώρο. Και ο ίδιος ο Adreas είναι η φωνή του Bitcoin από τα πρώτα χρόνια. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να καταλάβει κάποιος το tech. Όχι την τιμή. Σοβαρό media για το price action δωρεάν δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως αξιόλογα δωρεάν newsletters)

Κατα κανόνα όταν βλέπεις braindead άρθρα απλά αναπαράγουν ότι θέλει ο εκάστοτε fund manager να κυκλοφορήσει για να δημιουργεί κλίμα στους plebs. Οι plebs κατά κανόνα, ειδικά όταν αρχίζουμε, επειδή δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε πληροφορία από δεδομένα, αναγκαστικά, δυστυχώς ενημερωνόμαστε από άτομα το ίδιο άσχετα με εμάς. Οπότε η φιλική μου συμβουλή σε όποιον θέλει να ψάξει τον χώρο είναι να ξεχάσει τα παραδοσιακά media.

Μπορεί κάποιος σταδιακά, ξεκινώντας από τον αντονόπουλο για ανάπτυξη κριτηρίου, στην συνέχεια να κτίσει ενα twitter feed που να ταιριάζει στα ενδιαφέροντα του στον χώρο. Οι περισσότεροι αξιόλογοι αναλυτές στα crypto είναι στο twitter στο discord και στο medium. Πολύ αξιόλογο για το price action είναι το δωρεάν newsletter της glassnode. (που είναι δωρεάν γιατί προοθεί τα data που πουλάνε, onchain analytics) και το technical roundup(Technical analysis). Τα παραδοσιακά media είναι αυτά που λέμε contrarian indicators, όπως υπονόησα και κάποια ποστ πριν (περί Ευαγγελάτου). Οπότε έχουν χρησιμότητα αλλά αντίστροφη από αυτή που νομίζουν οι nocoiners.

Κάποια στιγμή θα το κάνω και το thread αν δεν με προλάβει άλλος.

Braindead άρθρα μέσα στο χρόνια:

Δηλαδή πως να το πιο απλά, Φανταστείτε δηλαδή investment strategy κάθε φορά που έβγαζε μια από αυτές τις διάνυες άρθρο που μιλάει για τον καταποντισμό, καταστροφή ή θάνατο του Bitcoin. :pP

Edit: Φυσικά δεν αποκλείεται να πάει και $10κ dat's not the point

Last edited:
Με όλα όσα γίνονται γύρω μας, σκεφτόμουν να επενδύσω κάτι τις σε μπιτκόιν (αντί σε κώνειο... :Ρ ).

Ναι, πείτε με παπαρίδη, αλλά το σκέφτομαι. Με ιντριγκάρει η όλη φάση (ειδικά τώρα που το κόιν πέφτει τρελά), αλλά γνώσεις δεν έχω, χρόνο δεν έχω για να μάθω και θα ήθελα μια καθοδήγηση.

Αν μπορεί να βοηθήσει ο @ccwr (και όποιος άλλος ασχολείται) με κάποιο, ας το πούμε, tutorial/beginner's guide για όσους ενδιαφέρονται, νομίζω πως θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές έννοιες και, από κει και μετά, να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν του ταιριάζει το "άθλημα" του μπιτκοϊνισμού και της ενεφτίασης.

Μόνο από αυτόν θα δεις. Έτσι θα βγάλεις κασέρι

έγινε το απαραίτητο εντιτ

Last edited:

Last week, Bitcoin investors saw the largest realized loss ever as a widespread sell-off led to shedding $7.3 billion in shares.

:giankos:

Μ'αρέσει που τραβάει το ανέκδοτο τόσο πολύ.

Κρήντενς, δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά μ'αυτά που γράφεις, πραγματικά μου θυμίζεις όσους βούλιαξαν με το χρηματιστήριο, που τους έβλεπες να έχουν χάσει το 90% των χρημάτων τους, να κολυμπάνε στα χρέη και σαν άμοιροι ποντικοί, κήρυτταν οικονομική θεωρία από την κορυφή του καταρτιού που είχαν σκαρφαλώσει, να τους τραβήξει ο ρούφουλας κάτω πέντε δευτερόλεπτα μετά τους άλλους.

Αν έχεις λυμένο το οικονομικό σου από χρόνια και ξέρεις πως βρέξει-χιονίσει θα κάνεις ζωάρα (Ένας δισεκατομυριούχος που πέφτει από τα 10 δις στα 3 ή το 1, δεν θα δει καμία αλλαγή στην καθημερινότητα ή τον τρόπο ζωής του, τα χρήματα τα βλέπει σαν μάρκες Μονόπολυ) καταλαβαίνω απόλυτα πώς μπορεί να ασχολείσαι έτσι χομπιστικά με τη φάση και να μην αγχώνεσαι καθόλου. Έτσι κι αλλιώς, παιχνίδι με μάρκες που δεν έχεις πραγματικά ανάγκη είναι. Κι εμένα όταν μου έδινε ο θείος μου φράγκα να παίξω στην πόκα, δεν μ'ένοιαζε, έπαιζα με τσαμπουκά γιατί δεν έπαιρνα κανένα ρίσκο.

Ένας νορμάλ άνθρωπος (το 99.9% που υποφέρουμε στο μεροκάματο) αν πάει αυτή τη στιγμή να επενδύσει έστω κι ένα χιλιάρικο σε bitcoin, είναι ξεκάθαρα αυτοκτονικός. Αλλά ξέχασα - 'θα πάρει η αγορά τα πάνω της και θα γίνει εκατομμυριούχος'. Αμέ. Δυό μήνες μετά την αυτοκτονία, πώς.

Εύκολο χρήμα και 'μαγικές' επενδύσεις όταν είσαι γεννημένος εκτός συστήματος και Μεγάλου Τραπεζιού, ΔΕΝ υφίσταται.

ΥΓ Όσοι θέλετε ντε και σώνει να επενδύσετε ημίτρελα, το μοναδικό πράγμα που αξίζει να δεις αυτή την άθλια περίοδο, είναι granite portfolios, επενδύσεις με χαμηλή αλλά σταθερή απόδοση σε δυνατά ακίνητα. Οι μετοχές, το bitcoin και όλος ο αέρας, είναι εντελώς στο διάολο.

ΥΓ2 Τώρα σκεφτείτε τί περιουσίες έχτισαν όσοι ήξεραν τί ερχόταν και σορτάρισαν όλες αυτές τις μετοχές. Πώς είπατε; Δεν τους ακούμε πουθενά αυτούς; Γιατί άραγε...

Α ρε και ναταν παλι ο Σημητιος αρχηδος. Θαχα πουλησει, ολα τα γιδοπροβατα στο χουριο και θαπερνα μπιτικονια, οπως εκανα και παλαιοτερα με τις μετοχες στου χρηματιστηριου. δεν ξαναβοσκου αλλες βουβαλες, ρε.

ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ΟΛΑ 100 ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ

v18xhfP.jpg

ΚΑΙ NVIDIA ΕΧΩ ΚΑΙ AMD ΕΧΩ 3060 3070 3080 ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ΟΛΑ 100 ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ

Κρήντενς, δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά μ'αυτά που γράφεις, πραγματικά μου θυμίζεις όσους βούλιαξαν με το χρηματιστήριο, που τους έβλεπες να έχουν χάσει το 90% των χρημάτων τους, να κολυμπάνε στα χρέη και σαν άμοιροι ποντικοί,

Ωραία βάση να κάνουμε κουβέντα. Και κάπως έτσι νιώθεις μαλάκας για τα λεπτά που σπαταλάς σε ένα setup.

Δεν κηρύττω τίποτα σε κανέναν. Απλά σαν βλάκας που δεν έχει λύσει το οικονομικό του είναι το 3o bear market που ζω και είπα να μεταφέρω την μικρή μου εμπειρία.

Κακώς προφανώς γιατί μετράει η εμπειρία μόνο όσων έχασαν το βιός του στην αγορά Σημίτης ΑΕ.

Εδιτ: Φαντάσου μλκα να έκανα και Price action speculation όπως κάνουν οι ηλίθιοι οι δημοσιογράφοι τι θα έλεγες.....

Anyway κακώς ασχολύθηκα, προφανώς τα άρθρα της ναφτεμπορικής και το CNBC είναι ότι πρέπει για εδώ.

Last edited:
Back