Steam Deck και λοιπά PC handhelds

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Δεν ξέρω αν είναι για το Deckard (VR headset) ή το επόμενο Steam Deck, αλλά η Valve μαγειρεύει κάτι με ARM
Αποκλείω πλήρως να είναι για Steam Deck. Το VR μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο. Είναι πάντως πολύ σημαντικό να βγει επιτέλους το Proton-ARM για να προλάβει την Microsoft η οποία ευτυχώς έχει καθυστερήσει πολύ. To πλεονέκτημα για το Proton είναι ότι είναι στοχευμένο στα παιχνίδια ενώ η Microsoft έχει να υποστηρίξει ολόκληρο το χάος τών Windows. Το Proton-ARM θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπερέχει σημαντικά στα παιχνίδια σε σχέση με τα Windows-ARM. Το πιο κοντινό για την microsoft αν θελήσει να το ανταγωνιστεί θα ήταν να βγάλει το λειτουργικό τού Xbox για ARM.

Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή για το Proton-ARM θα ήταν και η υποστήριξη για το Raspberry Pi και τα αδερφάκια του. Μια άλλη ιδέα θα μπορούσε να είναι η υποστήριξη «έξυπνων» τηλεοράσεων αν και εκεί το βρίσκω λιγάκι απίθανο να συνεργαστούν.

ανέβασε σχετικό άρθρο και το tomshardware.

Περίπου κάνει και την δική μου σκέψη
Considering the early stage of Arm gaming on Windows, Valve's work on Proton for Arm also raises some interesting long-term questions for existing Arm devices, especially the high-end Snapdragon X chips. Depending on how things shake out, we may eventually end up with a Linux Arm gaming experience that is overall superior to actual Windows for Arm gaming, which would be a real treat for proponents of Linux.

Σημειώνω ότι το windows-arm έχει προβλήματα όχι μόνο επιδόσεων αλλά και «συμβατότητας» ανάμεσα στα οποία φυσικά και δεν παίζουν τα anticheats.

Last edited:
με τις επιδώσεις των νεότερων AMD APU δεν βλέπω λόγο να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με τέτοια μετάβαση, είναι μεγάλο βήμα από μόνη της η μετάβαση σε linux, να μπει και ο παράγοντας ARM τώρα; Γιατί;

Να το έχουν σαν case study, σε φάση μην τυχών ξέρω εγώ, οκ.

με τις επιδώσεις των νεότερων AMD APU δεν βλέπω λόγο να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με τέτοια μετάβαση, είναι μεγάλο βήμα από μόνη της η μετάβαση σε linux, να μπει και ο παράγοντας ARM τώρα; Γιατί;
Για Steam Deck το είπα, αποκλείεται. Όμως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία σε κατασκευαστές και είναι λογικό να θέλει να έχει επιλογές. Επαναλαμβάνω ότι το να μεταφέρει κανείς το Proton σε arm δεν είναι τετριμένο, αλλά είναι απείρως πιο εύκολο από το να μεταφέει τα windows σε arm.

ναι και εγώ γενικά λέω, εδώ οι κατασκευαστές βαριούνται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα από το να στουμπώσουν ένα laptop σε ένα handheld (κάποιοι σαν την Acer ούτε καν αυτό), με ARM και εξομοιώσεις θα ασχοληθούν;

ναι και εγώ γενικά λέω, εδώ οι κατασκευαστές βαριούνται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα από το να στουμπώσουν ένα laptop σε ένα handheld (κάποιοι σαν την Acer ούτε καν αυτό), με ARM και εξομοιώσεις θα ασχοληθούν;
Η λογική πάντως λέει ότι μιλάμε για VR. Ότι συμπεριλαμβάνονται και VR παιχνίδια πρακτικά το αποδεικνύει. Το όλο θέμα ARM vs x86 μην το βλέπεις καθόλου με όρους επιδόσεων/κατανάλωσης. Το θέμα με την x86 είναι πόσο εξαιρετικά ανελαστική είναι. Στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρεις να πείσεις την AMD να σού βάλει καλύτερη igpu (όπως γίνεται με τα Steam Deck/Xbox/Playstation). Με την δε intel δεν έχεις απολύτως καμμία ελπίδα για οποιαδήτε συνενόηση. Με την ARM τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχεις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας για να φτιάξεις επεξεργαστή όπως τον θες. Οπότε περισσότερο για «ιστορικούς» λόγους η ARM έχει κυριαρχίσει σε κάθε είδους συσκευές και στο VR. Η Valve το δουλεύει χρόνια το VR και μάλλον είναι πιο απλό να κρατήσει την ARM από το να στουμπώσει μέσα στο VR ένα PC. Λογικά θα είναι προτιμητέο να υπάρχουν ιθαγενή ARM παιχνίδια, κάτι που θα δίνει σίγουρα καλύτερες επιδόσεις αλλά η ύπαρξη τού proton-arm (κάτι που είναι απίστευτα μικρότερο πρόβλημα από το ίδιο το proton) θα δίνει επιλογή για πάρα πολλά παιχνίδια. Και αν υπάρχει το proton-arm γιατί να μην χρησιμοποιηθεί και σε διανομές για υπολογιστές με snapdragon ή apple ή ακόμα και Raspberry Pi;

Last edited:
θα δείξει, έχει βάση αυτό που λες, αλλά όπως βλέπουμε αν δεν είσαι apple είναι ζόρι να φτιάξεις καλό ARM τσιπάκι.

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι οι GPU του SoC πάντως αν προχωρήσει ένα τέτοιο project.

Ελλαδάρα!

(να το συμπληρώσω) Γνωστή και για το χειρότερο ίντερνετ σε όλη την ΕΕ.

Αν πηγε Κρητη και ειχε χρονο για gaming, κατι εκανε λαθος. Εκτος αν ειναι η 1535η φορα που πηγαινει.

@lucinos θα μπορούσε θεωρητικά το VR να είναι προπομπός και για το desktop/ Steam Deck;

Last edited:
@lucinos θα μπορούσε θεωρητικά το VR να είναι προπομπός και για το desktop/ Stram Deck;
Όχι.

Πιστεύω ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμα από το να ξαναδοκιμάσει η Valve για desktop. Αν δούμε να ασχολείται με καινούργιο Steam Controller ίσως.

Θα ήθελα να δω κάποιον τρίτο να δοκιμάζει. Θα μπορούσε είτε να είναι ένα σχετικά κανονικό desktop όσο πιο μικρό και φτηνό γίνεται αλλά με κανονική κάρτα γραφικών (την RX 6600 ή κάτι τέτοιο) ή μια άλλη ιδέα είναι πάρε ένα λάπτοπ με κάτι σαν την phoinix apu πέτα την οθόνη, πέτα την μπαταρία, κράτα το πληκτρολόγιο για μια κάπως ρετρό αισθητική και έχεις μια λεπτή «κονσόλα» και το πληκτρολόγιο δεν θα είναι για να το χρησιμοποιείς αλλά θα υπάρχει και σαν επιλογή. Αυτά με κάτι σαν το Bazzite και κάποιο κοινό χειριστήριο θα μπορούσαν να πωλούνται σαν υβριδική πισί-κονσόλα.

Last edited:
Έκπτωση στα μοντέλα LCD των 64GB και 512GB τα οποία η Valve θα αποσύρει μόλις εξαντληθούν. 313,65€ και 351,75€ αντίστοιχα.

Πάρτε το 64αρι να εξαντληθεί και μετά να πουλήσω το δικό μου ως συλεκτικό στο ebay. :devilish:

Το οποίο βασικά είναι τρελό value for money γιατί αναβαθμίζεις τόσο εύκολα το ssd που οκ αρκεί να μην είσαι εντελώς άγαρμπος με το κατσαβίδι είναι.
btw όποιος θέλει μπορεί να με σπονσοράρει να το πάρω, έχω 123€ στο ακάου, μπορείτε να τσοντάρετε να ανέβει το ποσό να πάρω το deck, γιατί τώρα με τον μπέμπη δε μπορώ να παίζω στο pc :p

Δεν χρειάζεται καν να αλλάξεις τον SSD, βάζεις απλά μια σοβαρή SDHC. Δεν θα δεις διαφορά.

από χθες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποιες φώτο από ένα νέο steam controller, πολύ πτωχό κατά την γνώμη μου σε σχέση με το παλιό.

steamcontroller2-2.jpegsteamcontroller2.jpeg

από χθες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποιες φώτο από ένα νέο steam controller,
Δεν το φτιάχνει η ίδια Valve. Το gamingonlinux είχε ανεβάσει άρθρο τον Ιούνιο:

Δεν το φτιάχνει η ίδια Valve. Το gamingonlinux είχε ανεβάσει άρθρο τον Ιούνιο:

χμ 50άρικο με άμεση μετατροπή, ακριβούλι. Δε ξέρω ωραίο φαίνεται, αλλά...

Μακάρι γμτ να έβγαζε πάλι το κανονικό η valve.

Το σημαντικό που μένει είναι πόσο μεγάλη σχέση έχει η συνεργασία αυτή με την υποστήριξη ARM. Όπως είναι αυτή την στιγμή η υποστήριξη ARM είναι «χειροκίνητη», όχι κάτι πολύ δύσκολο αλλά αφαιρεί χρόνο από εργαζομένους στην Valve και ο χρόνος είναι χρήμα. Η Valve προσφέρει χρήμα για κάτι που η κοινότητα έτσι και αλλιώς ήθελε αλλά θα γλυτώσει και χρήμα για την ίδια την Valve για την υποστήριξη ARM.

Όλα νομίζω δείχνουν ότι πάμε για καινούργιο VR βασισμένο στην ARM.

Το Steam Deck θα είναι σύντομα διαθέσιμο επίσημα στην Αυστραλία και οι άνθρωποι της Valve έδωσαν συνέντευξη στο αυστραλιανό Press Start.

Δύο ενδιαφέροντα κομματάκια, καταρχάς το επερχόμενο update του λειτουργικού θα βελτιώσει την διάρκεια της μπαταρίας του LCD κατά 10-15%:

We are continuously investing in, even, like, first-generation Steam Deck LCD. So we’re constantly pushing software updates, firmware updates, all the improvements that we’re able to get out of the old OLED, we always try to port it back to the LCD. So we have SteamOS 3.6 coming out soon. It’s going to have, depending on this game and depending on this scenario, like 10 to 15% extra battery life for LCD

Και για μελλοντικό hardware:

We’re working on future generations of this. Steam Deck is kind of the culmination of everything we learned making hardware up to that point with Steam Controller, Steam Machines, Valve Index and Steam Link And so we took all of those things that we learned and said, OK, here’s Steam Deck as one package. And in the same token, we’re going to take the learnings we have from Steam Deck and move it forward to future new hardware as well. So we have things that we’re not talking about today.

Το Steam Deck θα είναι σύντομα διαθέσιμο επίσημα στην Αυστραλία και οι άνθρωποι της Valve έδωσαν συνέντευξη στο αυστραλιανό Press Start.

Δύο ενδιαφέροντα κομματάκια, καταρχάς το επερχόμενο update του λειτουργικού θα βελτιώσει την διάρκεια της μπαταρίας του LCD κατά 10-15%:

Και για μελλοντικό hardware:
μακάρι μαζί με το νέο deck να μας παρουσιάσουν μια πλήρη γκάμα hardware, χειριστήρια, link, machines κτλ

μακάρι μαζί με το νέο deck να μας παρουσιάσουν μια πλήρη γκάμα hardware, χειριστήρια, link, machines κτλ

Δεν νομίζω ότι η Valve έχει την δυνατότητα (κατασκευαστική ή ανθρώπινου δυναμικού) να κυκλοφορήσει τόσα διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα. Λογικά μετά το VR headset θα περάσουν στο Steam Deck 2.

Back