What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συνταγες Της Προκοπης

nitro912gr

Kraken
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,518
Σόρρυ για την καθυστέρηση φίλε μου, αλλά αυτή η βδομάδα είναι κόλαση...

Βασικά, ακολουθώ ευλαβικά ΑΥΤΕΣ τις οδηγίες και όλες μου οι πίτσες βγαίνουν σχεδόν τέλειες, τόσο σε ψήσιμο όσο και σε γεύση ζύμης. Περιττό να σου πω ότι από τότε έχω κόψει τα πιτσοdelivery. Ναι, τόσο καλές βγαίνουν. Να σημειώσω εδώ ότι δεν έχω αγοράσει ούτε pizza slab ούτε τίποτα. Τα πάντα γίνονται σε ένα ρηχό ταψί στον φούρνο.

Ρίξε μια ματιά στις οδηγίες αυτές και μη διστάσεις να με ρωτήσεις για ό,τι σε προβληματίζει σχετικά με την παρασκευή της ζύμης!
Dim Gian Bot will be glad to be of service! ;)
Τελικά είναι φθηνότερο να την κάνεις σπίτι;
Πήγα να τα βάλω κάτω μια φορά και δεν μου βγαίνουν τα κουκιά, μια σπέσιαλ σε ξυλόφουρνο την παίρνω 6,5€ ντελίβερι, 6,5€ θέλω μόνο για το τυρί και το μπέικον αν τα αγοράσω :p
 

Dim Gian Bot

Mind-flayer
Joined
Apr 2, 2016
Messages
2,288
Τελικά είναι φθηνότερο να την κάνεις σπίτι;
Πήγα να τα βάλω κάτω μια φορά και δεν μου βγαίνουν τα κουκιά, μια σπέσιαλ σε ξυλόφουρνο την παίρνω 6,5€ ντελίβερι, 6,5€ θέλω μόνο για το τυρί και το μπέικον αν τα αγοράσω :p

Δεν με νοιάζει το κόστος σε αυτήν την περίπτωση...

Αποφάσισα να μπω στην όλη διαδικασία για λόγους καθαριότητας και για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο λόγω covid. Ομολογώ πως πάντα σιχαινόμουν τους ντελιβεράδες (πόσο μάλλον τώρα), αλλά και τελευταία (προ covid) είχα παρατηρήσει αρκετές διακυμάνσεις στην ποιότητα των υλικών αλλά και του ψησίματος. Τη μία ήταν καλή, την άλλη μέτρια, την άλλη ό,τι να 'ναι.

Ως πιτσολάτρης (προσοχή στο spelling) η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν κατάφερα να αγγίξω την τελειότητα (για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον) φτιάχνοντας τη δική μου πίτσα με τα χεράκια μου. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα κατάφερνα κάτι τέτοιο.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
9,181
@nitro912gr Αν πάρεις τα δικάς τους υλικά τότε ίσως σου βγει φθηνότερα. Επίσης είναι ιεροτελεστία, από το άπλωμα των υλικών στον πάγκο μέχρι το κόψιμο στο ταψί.

Για τον γύρο, επειδή είμαι και νιούφης, είχα την εντύπωση ότι ο κανονικός/παραδοσιακός ήταν με κιμά και μάλιστα ήταν και κάπως πικάντικος και όχι με κομμάτια κρέατος όπως αυτό που παρουσίασαν αυτοί. Ισχύει ή τα παιδικά μου χρόνια ήταν ένα ψέμα; Επίσης να σημειώσω ότι στην πίτα δεν έβαζαν πατάτες. Μιλάμε για τα μέσα-αρχές 90ς
 
Last edited:

Eaglos

Hobgoblin Captain
Joined
Jan 3, 2020
Messages
377
6,5€ θέλω μόνο για το τυρί και το μπέικον αν τα αγοράσω.
4 ευρω για 350-400γρ γραβιερα σε προσφορα, 1,5 ευρω μπεικον, 1,5 ευρω αλευρι 00, 2-3 ευρω μεγαλος πελτες (κιλο) και βγαζεις 4-5 πιτσες και μενουν υλικα.

Δεν υπαρχει συγκριση στην ποιοτητα σε σχεση με την ετοιμη.
 

nitro912gr

Kraken
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,518
ίσως βάζω πολύ τυρί 😅

γενικά αγοράζω 4€ γκούντα (κάπου 600γρ), 2€ για ζαμπόν/κοτόπουλο/γαλοπούλα, 2€ για μπέικον, 0,70 τοματοπολτό, πιπεριές, μανιτάρια, αλεύρι.
Ναι με αυτά βγαίνουν 2 πίτσες και μένουν και υλικά, αλλά δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο μου κοστίζει να καίει ο φούρνος τόση ώρα.

Για την ποιότητα οκ, ανάλογα που αγοράζεις πίτσα, αυτή που παίρνω απέξω δεν την φτάνω σε ποιότητα λόγο ξυλόφουρνου που του δίνει άλλη γεύση, σίγουρα η δική μου έχει περισσότερο τυρί πάντως :p


@nitro912gr Αν πάρεις τα δικάς τους υλικά τότε ίσως σου βγει φθηνότερα. Επίσης είναι ιεροτελεστία, από το άπλωμα των υλικών στον πάγκο μέχρι το κόψιμο στο ταψί.

Για τον γύρο, επειδή είμαι και νιούφης, είχα την εντύπωση ότι ο κανονικός/παραδοσιακός ήταν με κιμά και μάλιστα ήταν και κάπως πικάντικος και όχι με κομμάτια κρέατος όπως αυτό που παρουσίασαν αυτοί. Ισχύει ή τα παιδικά μου χρόνια ήταν ένα ψέμα; Επίσης να σημειώσω ότι στην πίτα δεν έβαζαν πατάτες. Μιλάμε για τα μέσα-αρχές 90ς
μήπως το μπερδεύεις με το ντονέρ; ως παιδί αυτό νόμιζα είναι ο γύρος γιατί αυτό μου αγόραζαν και τρώγαμε.
 

Dim Gian Bot

Mind-flayer
Joined
Apr 2, 2016
Messages
2,288
Και να το πρώτο "λάθος" (αν και γούστα είναι αυτά). Στην πίτσα βάζουμε (σχεδόν) πάντα μοτσαρέλα, έστω σαν "βάση", και άμα θέλουμε μετά, βάζουμε και γκούντα ή κάποιο άλλο τυρί, ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε.

Κάποια στιγμή θα επανέλθω με συνταγή σάλτσας ντομάτας για πίτσα.

@nitro912gr : Τι θα έλεγες αν μπορούσες να φτάσεις σε ποιότητα την πίτσα του ξυλόφουρνου σε γεύση σε ποσοστό 90% (για το 100% πασπάλισέ την γύρω γύρω με ξυλοκάρβουνα :Ρ); Κατά τη γνώμη μου, παίζει μεγάλο ρόλο η ζύμη και ο χρόνος ωρίμανσής της.
 
Joined
Nov 24, 2019
Messages
1,460
εχει δικιο ο νιτρος.
και στην αθηνα μεχρι τα μεσα των 80s τουλαχιστον, η μεγαλη πλειοψηφια των σουβλατζιδικων εγραφε απ εξω "γυρος - ντονερ" και τελικα εβαζε ντονερ μεσα στην πιτα. ειναι χαρακτηριστικες οι διαφορες. και οντως ηταν πιο πικαντικο και πιο νοστιμο, για τους δικους μου καλυκες τουλαχιστον, απ τον "κλασικο" γυρο.

και στο αλλο καυτο θεμα, που νομιζω εχει ξανασυζητηθει στην κουνενα, ΠΟΤΈΣ πατατες μεσα στην πιτα. αλλοιωνεις το προιον, τελος.
αν θες πατατουλα, παιρνεις χωριστα, στο κλασικο (αν εισαι τυχερος) σακουλάκι - λαδοχαρτο...
νιαμ νιαμ.

doner.jpg Sandwich bag-2_500x0.jpg photo-1594881798661-4c77c99551a8.jpg
 
Last edited:

nitro912gr

Kraken
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,518
Και να το πρώτο "λάθος" (αν και γούστα είναι αυτά). Στην πίτσα βάζουμε (σχεδόν) πάντα μοτσαρέλα, έστω σαν "βάση", και άμα θέλουμε μετά, βάζουμε και γκούντα ή κάποιο άλλο τυρί, ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε.

Κάποια στιγμή θα επανέλθω με συνταγή σάλτσας ντομάτας για πίτσα.

@nitro912gr : Τι θα έλεγες αν μπορούσες να φτάσεις σε ποιότητα την πίτσα του ξυλόφουρνου σε γεύση σε ποσοστό 90% (για το 100% πασπάλισέ την γύρω γύρω με ξυλοκάρβουνα :Ρ); Κατά τη γνώμη μου, παίζει μεγάλο ρόλο η ζύμη και ο χρόνος ωρίμανσής της.
Κάτσε φτιάχνω το σπίτι στο χωριό, θα χτίσω έναν ξυλόφουρνο έξω για πίτσες τι νομίζεις ότι έψαξα να το βρω το βίντεο παραπάνω :p

γκούντα τώρα, περί ορέξεως, δεν ξέρω από μοτσαρέλες, οι πίτσες που μεγάλωσαν είχαν γκούντα. Ελάχιστες να έχω φάει με μοτσαρέλα, έλεγε η L artigiano ότι βάζουν μοτσαρέλα, έβαζαν;
 

Dim Gian Bot

Mind-flayer
Joined
Apr 2, 2016
Messages
2,288
Κάτσε φτιάχνω το σπίτι στο χωριό, θα χτίσω έναν ξυλόφουρνο έξω για πίτσες τι νομίζεις ότι έψαξα να το βρω το βίντεο παραπάνω :p

γκούντα τώρα, περί ορέξεως, δεν ξέρω από μοτσαρέλες, οι πίτσες που μεγάλωσαν είχαν γκούντα. Ελάχιστες να έχω φάει με μοτσαρέλα, έλεγε η L artigiano ότι βάζουν μοτσαρέλα, έβαζαν;

Όταν τον φτιάξεις, περιμένω πρόσκληση ε; :Ρ

Όχι μόνο η L' artigiano, όλοι βάζουν μοτσαρέλα. Δεν εννοώ τη λευκή, νωπή μοτσαρέλα (αυτή που είναι σε μπάλες - μπαίνει σε συγκεκριμένες συνταγές και, φυσικά, στην κλασική μαργαρίτα), αλλά την κιτρινωπή, αυτή που μπορείς να τρίψεις. Αν ζητήσεις στο ΣΜ μοτσαρέλα για πίτσα, θα καταλάβεις τι εννοώ.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
9,181
Μοτσαρέλα και μορταδέλα λέμε. Μέσα στην ζύμη βάζεις και πολύ καλά ψιλοκομμένο σκόρδο και ρίγανη και απογειώνεται και βάζεις και λίγο στην σάλτσα ντομάτας η οποία ειδικά όταν είναι η εποχή της δεν αξίζει να χρησιμοποιείς ετοιματζίδικες λύσεις.

@Χειρομαλάχτης Μπορεί να ήταν και ντονέρ τώρα που το λέτε. Σίγουρα πάντως ήταν πολύ πιο νόστιμο από τι σημερινό χαρτί με λίπος και εκατό καρυκεύματα για να μοιάσει με κρέας. Στην πορεία κάπου εξαφανίστηκε τελείως και έβρισκες μόνο σουβλάκια, με τα τελευταία 4 5 χρόνια να έχει επανέλθει πλήρως. Εγώ ως τίμιος χωριάτης μέσα βάζω είτε κοντοσούβλι είτε κοκορέτσι
 

Dim Gian Bot

Mind-flayer
Joined
Apr 2, 2016
Messages
2,288
Επίσης, όσον αφορά την ποσότητα των υλικών και κυρίως του τυριού, αν μιλάμε για πίτσα που δεν υπερβαίνει τα 30 εκατοστά σε διάμετρο, δεν βάζεις πάνω από 50-60 γραμμάρια τυρί (μοτσαρέλα, αυτή, την κιτρινωπή), αλλιώς η πίτσα "πνίγεται" και εκτός του ότι το τυρί γίνεται μια μάζα, "κλέβει" και τις υπόλοιπες γεύσεις.
Εκεί που το παρακάνω λίγο είναι στην πεπερόνι, όπου είναι ουσιαστικά τυρί + πεπερόνι. Εκεί βάζω περίπου 5ο γρ. μοτσαρέλα και άλλα 50 γκούντα. Πολλές φορές, αυτά "παίζουν" και με το μάτι. Αν βλέπεις ότι η ζύμη είναι πολύ "άδεια" σε κάποια σημεία, ε ρίχνεις κατιτίς παραπάνω σε τυρί, αλλά πάντα με προσοχή.

Συμφωνώ με τον @Chronomancy όσον αφορά τη σάλτσα ντομάτας. Αν είναι η εποχή της, εννοείται φρέσκια. Αλλιώς, αποφλοιωμένα ντοματάκια (ποτέ πελτέ και άλλα τέτοια - τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα).
 

nitro912gr

Kraken
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,518
Μοτσαρέλα και μορταδέλα λέμε. Μέσα στην ζύμη βάζεις και πολύ καλά ψιλοκομμένο σκόρδο και ρίγανη και απογειώνεται και βάζεις και λίγο στην σάλτσα ντομάτας η οποία ειδικά όταν είναι η εποχή της δεν αξίζει να χρησιμοποιείς ετοιματζίδικες λύσεις.

@Χειρομαλάχτης Μπορεί να ήταν και ντονέρ τώρα που το λέτε. Σίγουρα πάντως ήταν πολύ πιο νόστιμο από τι σημερινό χαρτί με λίπος και εκατό καρυκεύματα για να μοιάσει με κρέας. Στην πορεία κάπου εξαφανίστηκε τελείως και έβρισκες μόνο σουβλάκια, με τα τελευταία 4 5 χρόνια να έχει επανέλθει πλήρως. Εγώ ως τίμιος χωριάτης μέσα βάζω είτε κοντοσούβλι είτε κοκορέτσι

Έχουμε εδώ ένα που βάζει και εξοχικό αν το ζητήσεις. Ναι το ντονέρ έχει εξαφανιστεί, δεν είναι για τους φλώρους φαίνεται, έβρισκα στον Κορυδαλλό για λίγο καιρό αλλά σιγά σιγά σταμάτησαν όλα τα μαγαζιά να βάζουν, μόνο εγώ θα έπαιρνα μάλλον :p

Για την πίτσα τώρα, λατρεύω την ρίγανη αλλά στην σάλτσα της πίτσας πάει ο βασιλικός καλύτερα. Αυτό για το σκόρδο ναι γαμεί, αλλά δεν της αρέσει της συζύγου και ρίχνω λίγο τριμμένο σκόρδο. Γενικά την σάλτσα την κάνω τοματοπολτό, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι, τριμ. σκόρδο και βασιλικό.

Παλιά έκανα το λάθος να την μαγειρέψω σε κατσαρολάκι πριν την βάλω στην πίτσα, μέγα σφάλμα, το αναφέρω για να μην το κάνει κανένας από λάθος. Λες και έτρωγα μακαρόνια ήταν :p
 

Tony Corvus

Kraken
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,360
Ισχύει για το Κιργιστάν. Ο συγκάτοικος μου ήταν από εκείνα τα μέρη και μας έλεγε τα καλύτερα
 
Last edited:

nitro912gr

Kraken
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,518
Ισχύει για το Κιργιστάν. Ο συγκάτοικος μου ήταν από εκείνα τα μέρη και μας έλεγε τα καλύτερα

τιναυτόρε εγώ περίμενα κανένα βίντεο που πάνε και ψήνουν τίποτα.

Σαν τους αρχηγούς μας εδώ


και εδώ


να ψαχτούμε και εδώ λίγο πάντως :p
 

lelos kounelos

Ancient Red Dragon
Joined
Dec 9, 2012
Messages
10,459
ίχα παρατηρήσει αρκετές διακυμάνσεις στην ποιότητα των υλικών αλλά και του ψησίματος. Τη μία ήταν καλή, την άλλη μέτρια, την άλλη ό,τι να 'ναι.
Σωστη η παρατηρηση σου. Ισως να εχουν μερες οπου πρεπει να δωσουν τα κοντινοληκτα ή εχει ρεπο ο σωστος και κανει την δουλεια του το ατομο που σηκωνει το τηλεφωνο. Την μια μερα περιμενα τον ντελιβερα να μου φερει mix grill για δυο ατομα που ηταν ολο για μενα. Ετρωγα και τις χαρτοπετσετες με τα λαδια. Καποια αλλη στιγμη το ενστικτο της αυτοσυντηρησης μου ελεγε, αστο, φτιαξε κανενα αβγο ματι.
Δεν επαθα ποτε τιποτα αλλα η γευση ειναι κατι που μας συντροφευει σε ολη μας την ζωη και δεν μπορουν να μας ξεγελασουν οι διαφοροι πουρναρειδες. εξαιρουνται οι covid περιπτωσεις.
αλλά δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο μου κοστίζει να καίει ο φούρνος τόση ώρα
Μπορεις, αν ξερεις ποσα Watt ειναι το ψηστηρι σου. Αυτο που ισχυει ομως ειναι οτι τα αυτοκολητα που αναφερουν τα Watt της συσκευης ειναι τα μαξιμουμ γιατι καπως μας πιανουν τον ποπο με τον εντυπωσιασμο.

EDIT
Μηπως να αλλαξει ο τιτλος του θεματος σε "πιτσα αγαπη μου";
 
Top Bottom