What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συζήτηση για τις next gen κονσόλες

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Το θέμα είναι πως το ΚΤΕΛ τείνει να γίνει TGV.

Στο μάρκετινγκ μπορεί, στην πραγματικότητα δύσκολα.
 

shredder

Death Knight
Joined
Sep 17, 2013
Messages
4,410
Αρα μας λεει οτι με τα φετινα high end pc θα τρεχουμε ολα ultra 4k 60 fps ενω με ενα μετριο σημερινο pc οπως RTX 2070 SUPER και 970 evo και παλει τρεχει με καλυτερα γραφικα σπο ps5. Αρα καλα κανω και πειμενω να βγουν καλυτερες καρτες. 513 ευρω η πιο φθηνη RTX 2070 SUPER Zotac GeForce RTX 2070 Super 8GB (ZT-T20710E-10M) και 204 ευρω ο 1 tb 970 evo Zotac GeForce RTX 2070 Super 8GB (ZT-T20710E-10M) Αρα με μολις 717 ευρω το pc μου γινετια καλυτερο απο ps5 και xbox series x. Αλλα θα παει κοντα στα 1000 οπως φαινεται λογω του 2tbssd πολυ πιο γρηγορου απο τον 970 και της RTX 3000 καρτας γραφικων.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Και Intercity Express να είναι τελικά, δεν θα χαλάσει κανέναν.

Σίγουρα, όμως οι πιθανότητες είναι ότι θα βγει πάλι καρβουνιάρης.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Αυτό που μας λένε δηλαδή (και σε αυτό το βίντεο που ανέβηκε σε άλλο thread) είναι ότι με 500-600€ που θα κάνουν οι καινούργιες κονσόλες θα παίρνεις επιδόσεις RTX 2080 (εξαιρώντας όλα τα υπόλοιπα SSD, CPU); Να πάω να πάρω δύο άμα είναι να τις κάνω Crossfire στο PC μου. Θα βγει δηλαδή το CyberPunk π.χ. και θα το τρέχουν καλύτερα οι κονσόλες από ένα PC με i5, RTX2070; Το 4Κ 30fps που λένε ότι θα πιάνουν πάντα, αλλά όχι πάντα τελικά όπως είπαν και για το AC Valhalla, σε τι PC settings θα αντιστοιχούν;

Σχετικά με τους SSD ήταν όντως εντυπωσιακό το Trailer του Ratchet and Clank και η στιγμιαία μετάβαση από την μία διάσταση στην άλλη, αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο δεν ξέρω σε πόσα παιχνίδια θα εφαρμοζόταν. Από εκεί και πέρα, αν καταλαβαίνω καλά, μιλάμε για ελαχιστοποίηση των loading times και για το (πολύ καλό) Smart Resume. Είναι πολύ πιθανό βέβαια να υπάρχει και κάτι παραπάνω που εγώ δεν το έπιασα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Αγαπητέ @Admiral, το προσωπικό bias, με το οποίο όλοι παλεύουμε, είναι ακατανίκητο.

Όταν απολαμβάνεις έναν πίνακα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι τα υλικοτεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί ο εικαστικός για να αποτυπώσει τη φαντασία του στον καμβά; Ένα μυθιστόρημα σε κερδίζει πρωτίστως λόγω ποιότητας χαρτιού της έκδοσης που έχεις στα χέρια σου;

Τα benchmarks έρχονται, μα με αυτά θα ασχοληθούν πάνω από 10' μόνο οι κλασικοί tech youtubers/press, παράγοντας περιεχόμενο παντελώς εκτροχιασμένο από τον πραγματικό θησαυρό που κρύβει η ενασχόληση με τα παιχνίδια. Μαζί τους, και όσοι διαβάζουν reviews πριν αγοράσουν μέχρι και βάση για γλάστρα. Τους υπόλοιπους, θα μας προσπεράσουν. Και 4κ/58 να είναι. Και 2Κ/80. Πράγματα μηδαμινής σημασίας. Glorified marketing, διύλιση τεχνητών αναγκών στο ανώτατο επίπεδο. Είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό και θα επιτρέπει στους δημιουργούς να παράξουν ωραίες εμπειρίες. Το ότι δε χρειάζεται κανείς να δώσει 2Κ ευρώ για να τις χαρεί, ή δε χρειάζεται να στήσει με το στανιό PC για να το κάνει, καλό είναι, όχι κακό.

Δεν έχω αντλήσει ποτέ μεγαλύτερη χαρά από παιχνίδι, όση άντλησα παίζοντας The Legend Of Zelda: Link's Awakening στο original Game Boy, κολλημένος στη μπαλκονόπορτα για να αντανακλά η reflective screen το φως του ήλιου στα μάτια μου, μπας και διακρίνω τι γίνεται. Και, πιθανολογώ εύλογα, πως κανενός το αγαπημένο παιχνίδι δεν κέρδισε τη θέση του λόγω του τεχνικού τομέα. Όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν στα καλά παιχνίδια. Όχι στα πολλά-λίγα, φθηνά-ακριβά. Στα παιχνίδια που σου δημιουργούν αναμνήσεις, που αξίζουν το χρόνο που διεκδίκησαν από τη ζωή σου έναντι άλλων δραστηριοτήτων. Παιχνίδια που σε κάνουν να παρακινείς κόσμο να παίξει κάτι, να ανοίξει αυτή την πόρτα στη Νάρνια χωρίς φόβο και πάθος.

Νομίζω πως πραγματικά το τεχνικό κομμάτι είναι προπέτασμα καπνού για σένα. Έχεις ανάξει τα Windows PCs σε κάποιο avatar "ανοιχτής πλατφόρμας", γεγονός που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Πρόκειται για κλειστό software, πάνω σε κλειστό hardware. Υπάρχουν απλά κοινά standards και το μοναδικό τους, όχι αμελητέο, πλεονέκτημα, είναι οι πολλαπλοί hardware vendors. Αλλά και στο PC είσαι εγκλωβισμένος σε πρακτικά ένα API, με το DirectX να κυριαρχεί και τα OpenGL και Vulkan να αγκομαχούν, όπως και οτιδήποτε ανοιχτό, κάτω από τη μπότα της Microsoft.

Παιχνίδια υπήρχαν πριν τα Windows PCs, θα υπάρχουν και μετά από αυτά, γιατί το μέσο θα αλλάξει, η αγάπη μας για όμορφες ιστορίες όχι.

Screenshot_2020-06-17 Συζήτηση για τις next gen κονσόλες.png
 
Last edited:

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,417
νταξ παιδιά έχει δίκιο ο @Admiral εδώ για τις άλλες μας έλεγαν για 1080p και μας βγήκε 500άρι με upscale... ο πίσαντ όμως κράτησε ότι το βάζει στην fullHD TV και δίνει σήμα 1080p...
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957
Προσωπικά με απασχολεί το PC μου να τρέχει τα multiplatform ΑΑΑs σε παρόμοια επίπεδα ποιότητας με τα κονσολοκούτια (και ~60 fps φυσικά). Οπότε η συζήτηση γύρω από τα specs και τις τεχνολογίες των κονσολών με απασχολούν όχι για ναρκισσιστικούς αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους. Όσο πιο κοντά βρίσκονται οι επιδόσεις τους στο τωρινό μου μηχάνημα (που σε μερικούς μήνες κλείνει 5ετία), τόσο μικρότερη η ανάγκη για ολική αναβάθμιση. Το αν η Sony υπερβάλλει στις ανακοινώσεις της ή το τάδε στούντιο βγαίνει και γλείφει το μηχάνημα πατόκορφα προκειμένου να ανέβουν οι προπαραγγελίες, ποσώς με ενδιαφέρει. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι (#διπλής).
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
Τα benchmarks έρχονται, μα με αυτά θα ασχοληθούν πάνω από 10' μόνο οι κλασικοί tech youtubers/press, παράγοντας περιεχόμενο παντελώς εκτροχιασμένο από τον πραγματικό θησαυρό που κρύβει η ενασχόληση με τα παιχνίδια. Μαζί τους, και όσοι διαβάζουν reviews πριν αγοράσουν μέχρι και βάση για γλάστρα. Τους υπόλοιπους, θα μας προσπεράσουν.
Δεν ισχύει, η πλειοψηφία του κόσμου χαζεύει με τα γραφικά και η βιομηχανία αυτό τους δίνει, από την εποχή του ps3/xbox360 λίγο-πολύ. Θεωρείς τυχαίο ότι τα γραφικά προχώρησαν αλλά το level design, η Α.Ι. κλπ όχι ιδιαίτερα;

Δεν έχω αντλήσει ποτέ μεγαλύτερη χαρά από παιχνίδι, όση άντλησα παίζοντας The Legend Of Zelda: Link's Awakening στο original Game Boy, κολλημένος στη μπαλκονόπορτα για να αντανακλά η reflective screen το φως του ήλιου στα μάτια μου, μπας και διακρίνω τι γίνεται.
Καταλαβαίνω τι λες αλλά εδώ μιλάει η νοσταλγία. Δεν ξέρω πότε το έπαιξες, αλλά εγώ από παιδί που είχα να το ξανανοίξω, πρόσφατα το ξέθαψα από το υπόγειο με μερικά παιχνίδια. Δεν παλεύεται πάνω από κάποια λεπτά (το ίδιο και το GG από ότι μου έλεγε ένας φίλος μου). Το ghosting της οθόνης και το πόσο μικροσκοπικά είναι τα γραφικά, δείχνουν ότι μερικές αναμνήσεις είναι σε κάδρο με ξεραμένα τριαντάφυλλα.

Έχεις ανάξει τα Windows PCs σε κάποιο avatar "ανοιχτής πλατφόρμας", γεγονός που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Πρόκειται για κλειστό software, πάνω σε κλειστό hardware.
Στο pc μπορώ να αγοράσω τα games μου από όποιον θέλω, να τα μοντάρω, να τα patchάρω με ανεπίσημα αρχεία, να τρέξω παλιότερα μέσω open source ports, να έχω δωρεάν online κλπκλπ. Στην κονσόλα όχι. Μια χαρά ανοιχτή φαίνεται σε μένα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Αγαπητέ @Adhan

* Για το πρώτο touché. Δυστυχώς, μπήκε στη μέση το δικό μου προσωπικό bias και τα άτομα που συναναστρέφομαι/εκτιμώ.
* Για το δεύτερο, σε original Game Boy έχω να παίξω πάρα πολλά χρόνια. Το παιχνίδι το έχω παίξει πάμπολλες φορές, σε όλες τις γενιές Game Boy (πλην Advance SP), σε emulators, εσχάτως και το remake σε δανεικό Switch. Προφανώς σήμερα, και με την τωρινή μου όραση, θα υποφέρω σε GameBoy DMG. Το point όμως δεν ήταν η άρνηση της προόδου, ήταν πως τα αγαπημένα μας παιχνίδια δεν βρίσκονται εκεί που είναι στην καρδιά μας λόγω γραφικών.
* Για το τρίτο, αυτό που περιγράφεις δεν είναι ανοιχτή πλατφόρμα. Είναι παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα, με κάποια στοιχεία ελευθερίας. Homebrew και στο Switch τρέχεις. Linux και σε XBOX gen 1 τρέχεις. Γενικώς, έχει ξεφύγει το πράγμα, ότι θες τρέχεις πλέον οπουδήποτε. Η διαφορά έγκειται στην απώλεια της εγγύησης ή/και online υπηρεσιών.

Κανείς δεν είπε ότι οι κονσόλες είναι PC. Αυτό που είπα είναι πως τα Windows PC δεν είναι ανοιχτά (fact) και το κυνήγι επιδόσεων ανούσιο (personal opinion).
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Αυτό που μας λένε δηλαδή (και σε αυτό το βίντεο που ανέβηκε σε άλλο thread) είναι ότι με 500-600€ που θα κάνουν οι καινούργιες κονσόλες θα παίρνεις επιδόσεις RTX 2080 (εξαιρώντας όλα τα υπόλοιπα SSD, CPU); Να πάω να πάρω δύο άμα είναι να τις κάνω Crossfire στο PC μου. Θα βγει δηλαδή το CyberPunk π.χ. και θα το τρέχουν καλύτερα οι κονσόλες από ένα PC με i5, RTX2070; Το 4Κ 30fps που λένε ότι θα πιάνουν πάντα, αλλά όχι πάντα τελικά όπως είπαν και για το AC Valhalla, σε τι PC settings θα αντιστοιχούν;

Με βάση αυτά που ξέρουμε και με τον αστερίσκο ότι υπάρχουν ακόμη άγνωστα στοιχεία (π.χ. ray tracing) οι GPUs των consoles είναι πάνω-κάτω σε αυτό το επίπεδο (2070-2080). Αυτό δεν είναι περίεργο. Οι υψηλές τιμές που κράτησε η Nvidia λόγω έλλειψης ανταγωνισμού δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή αξία του hardware, μιλάμε για κάρτες 2+ ετών που πέρα από το ray tracing είχαν μικρή αύξηση επιδόσεων από τη σειρά 1080 που είναι τεσσάρων ετών. Στις GPUs συμβαίνει το ίδιο που γινόταν στις CPUs, όσο η AMD πετούσε αετό πληρώναμε χρυσάφι τους 4 πυρήνες. Με τον αυξημένο ανταγωνισμό από AMD και κονσόλες θα επανέλθουν οι τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα. Γι' αυτό φωνάζω τόσο καιρό "μην αναβαθμίζετε ακόμα".

Αγαπητέ @Admiral, το προσωπικό bias, με το οποίο όλοι παλεύουμε, είναι ακατανίκητο.

Διαφωνώ κάθετα. Οι προτιμήσεις είναι φυσικά λογικές και ανθρώπινες, όμως αν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά πρέπει όταν διατυπώνεις ένα επιχείρημα να αφήνεις τα biases στην άκρη.

Τα benchmarks έρχονται, μα με αυτά θα ασχοληθούν πάνω από 10' μόνο οι κλασικοί tech youtubers/press, παράγοντας περιεχόμενο παντελώς εκτροχιασμένο από τον πραγματικό θησαυρό που κρύβει η ενασχόληση με τα παιχνίδια. Μαζί τους, και όσοι διαβάζουν reviews πριν αγοράσουν μέχρι και βάση για γλάστρα. Τους υπόλοιπους, θα μας προσπεράσουν. Και 4κ/58 να είναι. Και 2Κ/80. Πράγματα μηδαμινής σημασίας. Glorified marketing, διύλιση τεχνητών αναγκών στο ανώτατο επίπεδο. Είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό και θα επιτρέπει στους δημιουργούς να παράξουν ωραίες εμπειρίες. Το ότι δε χρειάζεται κανείς να δώσει 2Κ ευρώ για να τις χαρεί, ή δε χρειάζεται να στήσει με το στανιό PC για να το κάνει, καλό είναι, όχι κακό.

Δεν έχω αντλήσει ποτέ μεγαλύτερη χαρά από παιχνίδι, όση άντλησα παίζοντας The Legend Of Zelda: Link's Awakening στο original Game Boy, κολλημένος στη μπαλκονόπορτα για να αντανακλά η reflective screen το φως του ήλιου στα μάτια μου, μπας και διακρίνω τι γίνεται. Και, πιθανολογώ εύλογα, πως κανενός το αγαπημένο παιχνίδι δεν κέρδισε τη θέση του λόγω του τεχνικού τομέα. Όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν στα καλά παιχνίδια. Όχι στα πολλά-λίγα, φθηνά-ακριβά. Στα παιχνίδια που σου δημιουργούν αναμνήσεις, που αξίζουν το χρόνο που διεκδίκησαν από τη ζωή σου έναντι άλλων δραστηριοτήτων. Παιχνίδια που σε κάνουν να παρακινείς κόσμο να παίξει κάτι, να ανοίξει αυτή την πόρτα στη Νάρνια χωρίς φόβο και πάθος.

Ιντερνετικέ μου φίλε, ωραία τα γράφεις και χίλια δίκια έχεις, αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα που συζητούσαμε; Μιλούσαμε για το αν οι ικανότητες των game consoles όπως παρουσιάζονται στο μάρκετινγκ θα επιβεβαιωθούν στην πράξη, πότε μίλησε κανείς για software; Ασφαλώς είναι απόλυτα δεκτή η θέση "δεν με απασχολεί το hardware, μόνο τα games" αλλά δεν απαντά σε κάτι σχετικά με τη συζήτηση που ανοίξαμε.

Νομίζω πως πραγματικά το τεχνικό κομμάτι είναι προπέτασμα καπνού για σένα. Έχεις ανάξει τα Windows PCs σε κάποιο avatar "ανοιχτής πλατφόρμας", γεγονός που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Πρόκειται για κλειστό software, πάνω σε κλειστό hardware. Υπάρχουν απλά κοινά standards και το μοναδικό τους, όχι αμελητέο, πλεονέκτημα, είναι οι πολλαπλοί hardware vendors. Αλλά και στο PC είσαι εγκλωβισμένος σε πρακτικά ένα API, με το DirectX να κυριαρχεί και τα OpenGL και Vulkan να αγκομαχούν, όπως και οτιδήποτε ανοιχτό, κάτω από τη μπότα της Microsoft.

Αν θέλεις εξήγησέ μου πώς ορίζεις το ανοικτό hardware και software ώστε να απαντήσω σωστά.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Το αν πρέπει να αφήνει κανείς το bias στην άκρη και η ικανότητά του να το κάνει, είναι δύο παντελώς διαφορετικά ζητήματα.

Στις τελευταίες 4 σελίδες, δηλαδή σε πάνω από το 30% του θρεντ, την ώρα που γράφεται αυτό το ποστ, έχουμε μιλήσει για :
  • Εξωτερικό design
  • Cooling
  • PS5 Presentation και σχετικό performance sample
  • Steamboxes/Linux gaming
  • Βίτσια του Σρέντερ
Η μοναδική αναφορά στο "αν οι ικανότητες των game consoles όπως παρουσιάζονται στο μάρκετινγκ θα επιβεβαιωθούν στην πράξη" έγινε από εσένα, με αφετηρία τα presentation demos και μέσο τις αναφορές περί ΚΤΕΛ και καρβουνιάρη. Συνεπώς δεν εξέλαβα τη συζήτηση ως επικεντρωμένη σε αυτό.

Η ανοιχτή πλατφόρμα είναι σαφώς ορισμένη:

Δεν υπόκειται σε προσωπικές ερμηνείες. Δεν είναι τα πάντα θέμα γνώμης.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
Για το τρίτο, αυτό που περιγράφεις δεν είναι ανοιχτή πλατφόρμα. Είναι παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα, με κάποια στοιχεία ελευθερίας. Homebrew και στο Switch τρέχεις. Linux και σε XBOX gen 1 τρέχεις. Γενικώς, έχει ξεφύγει το πράγμα, ότι θες τρέχεις πλέον οπουδήποτε. Η διαφορά έγκειται στην απώλεια της εγγύησης ή/και online υπηρεσιών.
Το να σκαλίσεις/χακέψεις κάτι στην κονσόλα θέλει κόπο και χρόνο (βλ. τσιπάρισμα παλιότερα ή σπάσιμο region locking κ.α. το know how είναι προνόμιο λίγων και δε μιλάω για να αλλάξεις ένα δίσκο), και αυτό εάν είναι εφικτό, καθώς εσύ αναφέρθηκες σε λειτουργικό, ενώ αυτά που είπα είναι αδύνατα στην συντριπιτκή πλειοψηφία τους σε μια κονσόλα. Ξανά, επιλογές.

Επιπλέον, είναι παράνομο (πρόσεξε δε μίλησα για ηθική και προσωπική οπτική) αφού υποτίθεται πειράζεις κάτι που δεν είναι "as intended", αυτό που τέλος πάντων σου πούλησε ο κατασκευαστής και συμφώνησες να αγοράσεις με τους όρους του. Στα pc το "πείραγμα" είναι ευκολότερο και δε θυμάμαι κανένα να έρχεται με συγκεκριμένο OS προεγκατεστημένο. ;)
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,417
Ρε μπρο σοβαρά τώρα; Δεν είναι ανοιχτά τα pc που βάζω ότι παπαρίτσα κατεβάσω από τα σκοτεινά κατώγια των ίντερνετζ;
Που άμα θέλω τα ξηλώνω όλα και βάζω linux/OSX/BSD/κάτιπουτοξέρουν5καιαν;

Το θέμα δεν είναι αν τα windows per se είναι ανοιχτά ή όχι, που και πάλι δες που είναι και που πάει το MacOS/iOS/Android και θα δεις πως είναι ορθάνοιχτα, το θέμα είναι αν μπορώ να κάνω ότι αγαπάω επάνω στο hardware μου; Μπορώ.
Στις κονσόλες μπορώ; Όχι, με αστερίσκους, όπου αστερίσκοι θέλει κόλπα που βάζουν σε κίνδυνο το hardware, οπότε πάει περίπατο αυτό.

Μην τρελαθούμε τώρα, δεν είμαι πολέμιος της κονσόλας και είχα στο παρελθόν, αλλά στο θέμα ποιος είναι ανοιχτός και ποιος κλειστός είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Το αν πρέπει να αφήνει κανείς το bias στην άκρη και η ικανότητά του να το κάνει, είναι δύο παντελώς διαφορετικά ζητήματα.

Στις τελευταίες 4 σελίδες, δηλαδή σε πάνω από το 30% του θρεντ, την ώρα που γράφεται αυτό το ποστ, έχουμε μιλήσει για :
  • Εξωτερικό design
  • Cooling
  • PS5 Presentation και σχετικό performance sample
  • Steamboxes/Linux gaming
  • Βίτσια του Σρέντερ
Η μοναδική αναφορά στο "αν οι ικανότητες των game consoles όπως παρουσιάζονται στο μάρκετινγκ θα επιβεβαιωθούν στην πράξη" έγινε από εσένα, με αφετηρία τα presentation demos και μέσο τις αναφορές περί ΚΤΕΛ και καρβουνιάρη. Συνεπώς δεν εξέλαβα τη συζήτηση ως επικεντρωμένη σε αυτό.

Καμία αντίρρηση, αλλά σε μένα απάντησες. Δεν είναι λογικό όταν κάνεις quote ένα δικό μου post να θεωρήσω ότι απαντάς σε αυτό; Αν ήθελες να κάνεις μια γενική τοποθέτηση γιατί έκανες quote και δεν έγραψες απευθείας ένα post με την άποψή σου;

Η ανοιχτή πλατφόρμα είναι σαφώς ορισμένη:
Δεν υπόκειται σε προσωπικές ερμηνείες. Δεν είναι τα πάντα θέμα γνώμης.

Αυτά αναφέρονται σε open source, όχι σε open platform.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Όχι Νίτρε, δεν είναι. Πες την όπως θες, πες την Κώστα άμα γουστάρεις, ανοιχτή μην τη λες. Όπως λες κι εσύ, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: αν δεν έχεις πρόσβαση σε schematics και source code, δεν είναι public knowledge, δεν είναι ανοιχτή, τι να κάνουμε. Είναι παραμετροποιήσιμη. Εύκολα και νόμιμα, για να υπερθεματίσω το point του Adhan.

Και για να απαντήσω και στο Ναύαρχο, από τη στιγμή που μια υπολογιστική πλατφόρμα αποτελείται από software και hardware, είναι όσο ανοιχτή της επιτρέπουν τα παραπάνω να είναι.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Όχι Νίτρε, δεν είναι. Πες την όπως θες, πες την Κώστα άμα γουστάρεις, ανοιχτή μην τη λες. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε schematics και source code, δεν είναι public knowledge, δεν είναι ανοιχτή, τι να κάνουμε. Είναι παραμετροποιήσιμη. Εύκολα και νόμιμα, για να υπερθεματίσω το point του Adhan.

Και για να απαντήσω και στο Ναύαρχο, από τη στιγμή που μια υπολογιστική πλατφόρμα αποτελείται από software και hardware, είναι όσο ανοιχτή της επιτρέπουν τα παραπάνω να είναι.

Δεν υπάρχει λόγος να τα μπλέκουμε. Άλλο ο ανοικτός κώδικας και άλλο η ανοικτή αρχιτεκτονική ή η ανοικτή πλατφόρμα.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,417
νομίζω μπλέκεις λίγο τους όρους ενώ ξέρεις τι εννοούμε, open source δεν είναι, αλλά δεν είναι θέμα παραμέτρων, είναι θέμα ότι αγόρασα το hardware και είναι δικό μου να το κάνω ότι θέλω. Άμα θέλω να βάλω επάνω μια open source κάρτα σε pcie μπορώ, για να στο πάω και πιο στα νερά σου. Άμα θέλω να περάσω και open source drivers στα windows για να δουλέψει η κάρτα, μπορώ. Χωρίς να θέσω σε κίνδυνο το hardware (κοινώς να το brikάρω) ή να χάσω την εγγύηση μου.
 
Top Bottom