Συμφωνώ 100% και θα έλεγα ότι ούτε η Valve ήταν τότε έτοιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Λειτούργησε όμως υπό το κράτος της πίεσης που άσκησαν τα Windows 8 και η προσπάθεια της τότε ηγεσίας της Microsoft να κλειδαμπαρώσει τα Windows. Σε μερικά χρόνια όμως, με το Steam Proton να έχει εξασφαλίσει συμβατότητα με χιλιάδες τίτλους των Windows, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.
Το έχω ξαναναφέρει αλλά θα το κάνω πιο συγκεκριμένο. Θα ήθελα πολύ να δω αποτελέσματα καινούργιου πειράματος με πιγκουΐνα και με ακόλουθα χαρακτηριστικά:
* Admiral
* Amd gpu (Polaris ή πιο καινούργια)
* Καλή cpu (ryzen 2η, Intel 8η ή πιο καινούργια ryzen/intel)
* «Καινούργιος υπολογιστής» (καθαρός από windows)
* Manjaro
Για κονσολάτη εμπειρία θα αναφέρω το GamerOS όπου η κοινότητα έχει κάνει αυτά που βαρέθηκε να κάνει η Valve.
Επειδή δυστυχώς δεν βλέπω να το έχει παρακολουθήσει κανείς το θέμα (και όσες αναφορές έχουν γίνει είναι πάντα τελείως αποσπασματικές, θα πω εν συντομία το ιστορικό για το 2013-2020.
Το χωρίζω σε 3 περιόδους:
α) 2013-2015
Το linux gaming είχε εκρηκτική εκθετικού τύπου ανάπτυξη. Μια τρομερή ανάπτυξη που όμως μόνο όσοι την παρακολουθούσαν την έβλεπαν. Ο υπόλοιπος κόσμος εντελώς αποσπασματικά σύγκρινε με τα windows.
β) 2015-2018
Τα καλά νέα είναι ότι ήδη είχε πιάσει ένα πολύ καλό επίπεδο με χιλιάδες υποστηριζόμενα παιχνίδια τα οποία μάλιστα κατά μέσο όρο είναι πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των παιχνιδιών γενικά (αυτό δεν είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένα καλό παιχνίδι θα κάνει την έξτρα προσπάθεια να πάει και σε άλλες πλατφόρμες) και επίσης συνεχίζει να υπάρχει αμείωτη η ροή καινούργιων παιχνιδιών.
Όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις. Η ανάπτυξη είναι γραμμική και όχι εκθετική και επίσης οφείλεται σταθερά στούς ίδιους παράγοντες. Κανείς πραγματικά καινούργιος δεν έχει έρθει μετά το 2015 (δεν αναφέρομαι στα indie σε αυτό) Επίσης παρά το γεγονός ότι τώρα υπάρχουν αμέτρητα παιχνίδια, το ποσοστό τού λίνουξ παραμένει στάσιμο ίσως και πτωτικό.
γ) 2018-2020
Έχουμε εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο. Όποιος έχει δοκιμάσει λίνουξ πριν το 19 πρέπει να ξαναδοκιμάσει για να έχει γνώμη γιατί δεν έχει καμμία σχέση. Υπάρχουν πχ κανάλια στο youtube όπως ο Chris Titus που έχει μπει μόλις μέσα σε αυτό το διάστημα και μιλάει για τεράστια εξέλιξη προς το καλύτερο. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ένα αρκετά mainstream κανάλι (Linus Sebastian) κάνει δίκαιη αναφορά στο λίνουξ. Εγώ θα αναφέρω δυο τεχνικές εξελίξεις. Η μία είναι ότι οι ανοικτοί οδηγοί γίνονται επιτέλους πλήρως ανταγωνιστικοί για gaming, η δεύτερη είναι το DXVK (μετάφραση DX σε Vulkan με συχνά ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα windows) το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο τών παιχνιδιών παίζει μια χαρά στο λίνουξ (η πιο συνηθισμένη αιτία για πρόβλημα είναι τα anticheat, το DX δεν είναι πια πρόβλημα).
Όμως ακόμα και με σχεδόν το σύνολο τών παιχνιδιών να παίζει στο λίνουξ, πολύ συχνά και καλύτερα σε σχέση με τα windows, το ποσοστό χρηστών στο steam παραμένει κάτω από 1%. Ακόμα χειρότερα οι εκδότες αρχίζουν να την κάνουν σιγά-σιγά. Έχουμε εξαγορές από την microsoft (πχ obsidian) και άλλους που πάνε στο epic (με εμβληματική περίπτωση το rocket league). Οπότε είμαστε σε καλό δρόμο; Εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος όσο ήμουν πέντε χρόνια πριν.