Συζήτηση για τις next gen κονσόλες

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
με controller, ακουστικάκια με mic και jack, φορτηστή, κάμερα θα βγάλουν και κανά vr αν και το vr στο ps είναι γενικά άθλιο σε σύγκριση με αυτα που υπάρχουν στο pc.

Αφενός λόγω της 1080p ανάλυσης που χρησιμοποιεί η κάσκα, αφετέρου ακόμα και αυτή την ανάλυση, δεν μπορεί να την υποστηρίξει ικανοποιητικά το απλό PS4 (και ως ένα βαθμό το PS4 Pro).

To No Man's Sky στο PC, πάντως ήταν πολύ καλή εμπειρία, με την κάσκα του PSVR!!

1080p 30fps..

CompetentPoorAnkole-small.gif

Eίχες το νούμερο ένα ηβέντ της απόλυτης κονσόλας σου που θα επαναπροσδιορίσει το γκέημινγκ και ό,τι άλλη μλκ πιθανότατα ειπώθηκε, αλλά δεν είχες χρόνο να ετοιμαστείς καλύτερα λόγω συγκυριών, οπότε 1080p 30fps; Πφφ.. Eίπαν μετά το ηβέντ θα δώσουν τα φουλ μπλόουν υπεργαμάτα 4κ 60fps βίντεο, αλλά δεν το έψαξα αν ισχύει.

Παρουσιάστηκε πολύ πράμα πάντως και χαίρομαι που χώσανε γενικά την στάμπα ότι αρκετοί τίτλοι θα βγουν και σε πισί. Κόψανε την μλκ με τα ντεμέκ εξκλούσιβς και δυο μέρες μετά να μαθαίνουμε τι πραγματικά ισχύει.

Mα 1080p 30fps; Γκιτ γκουντ ναμπζ

yoona.gif

Πέρα από την εμφάνιση, αν όχι όλα τότε σχεδόν όλα τα first party games που παρουσιάστηκαν ήταν στα 30 fps (και με εμφανή drops αλλά οκ, είναι νωρίς). Και φυσικά συνεχίζουν να ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ενστάσεις σχετικά με το κονσολικό ecosystem (walled garden, online συνδρομές κλπ). Δεν είμαι φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα ενός κουτιού για gaming που να είναι προσιτό στην τιμή και
εύκολο στη χρήση για το ευρύ κοινό αλλά η ιδανική λύση θα ήταν ένα Steambox, όχι οι υπάρχουσες κονσόλες.
Το είχαν πει απο πριν πάντως οτι η παρουσίαση θα είναι στα 30 fps, το θέμα είναι και όταν κυκλοφορήσουν οι νεες κονσόλες τα 4Κ@60 fps να είναι στάνταρ αλλιώς μιλάμε για ημι-αποτυχία.
Το Steambox που ποτέ δεν είδαμε (δυστυχώς) απ'όσο είχα καταλάβει δεν είχε και ιδιαίτερη διαφορά από κονσόλα, ουσιαστικά κονσόλα ήταν αλλά με pc σφραγίδα και λειτουργικό steam χωρίς τα ωραία των κονσολών, συνδρομές για online και τέτοια δηλαδή. Ναύαρχε εχω την εντύπωση πως αν σου δώσουν ενα ps5 με αυτοκόλλητο steam πάνω θα το δεχτείς με χαρά :cautious:
To γεγονός οτι δεν έχεις υποδοχή για cd δεν το σχολιάζω, το περίμενα :(

Από τα 1080p@30 (και αν) που είχαν να κάνουν άλμα στα 4k@60? Δύσκολο μου φαίνεται. Εδώ ακόμα δεν το έχουν επιτύχει τα pc στο απόλυτο, θα το καταφέρουν οι κονσόλες με τη μία?

Το Steambox που ποτέ δεν είδαμε (δυστυχώς) απ'όσο είχα καταλάβει δεν είχε και ιδιαίτερη διαφορά από κονσόλα, ουσιαστικά κονσόλα ήταν αλλά με pc σφραγίδα και λειτουργικό steam χωρίς τα ωραία των κονσολών, συνδρομές για online και τέτοια δηλαδή. Ναύαρχε εχω την εντύπωση πως αν σου δώσουν ενα ps5 με αυτοκόλλητο steam πάνω θα το δεχτείς με χαρά :cautious:

Γιατί έχεις αυτή την εντύπωση;

Από τα 1080p@30 (και αν) που είχαν να κάνουν άλμα στα 4k@60? Δύσκολο μου φαίνεται. Εδώ ακόμα δεν το έχουν επιτύχει τα pc στο απόλυτο, θα το καταφέρουν οι κονσόλες με τη μία?
Tουλάχιστον τον πρώτο καιρό και σε αποκλειστικά τους οφείλουν να είναι παραπάνω απο 30 fps
Γιατί έχεις αυτή την εντύπωση;
Επειδή βλέπεις ποιο θετικά το steambox, εντάξει μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς :p

Νομίζω έχει ειπωθεί ξανά, αλλά το Steambox απέτυχε επειδή η Valve για κάποιο λόγο σταμάτησε να υποστηρίζει το SteamOS/Big picture ως εναλλακτική πρόταση στα λειτουργικά των κονσολών. Και αν η πλοήγηση του είναι παρόμοια με αυτά, έχει σημαντικά ζητήματα στο πώς χειρίζεται τους τίτλους.

Πιθανως δεν βρήκε ποτέ τη ζέση που ανέμενε από τους developers. Ίσως να προσπάθησε να περάσει τη μετάβαση του gaming σε Linux οικοσύστημα νωρίτερα από ότι ήταν έτοιμο το ευρύ κοινό να το αποδεχτεί ώστε να αποκτήσει την κρίσιμη μάζα και κατ' επέκταση το momentum.

Steel, ίσως είμαι στην ίδια κατηγορία με τον admiral αλλά για άλλους λόγους. Λόγω μεγέθους της Steam library (και hardware επιδόσεων) θα θεωρούσα ασύμφορη κίνηση την αγορά κονσόλας όταν το backlog ακόμη και σε couch co-op games αυγατιζει τόσο πολύ που βρωμάει θειούχα από χιλιόμετρα.

Επειδή βλέπεις ποιο θετικά το steambox, εντάξει μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς :p

Ναι βρε, μην ανησυχείς, δεν είμαι παρεξηγιάρης! 😁 Η άποψή μου είναι ότι το μοναδικό κενό στο σύγχρονο PC gaming είναι η ύπαρξη μιας συσκευής που θα μπορούσαμε να πλασάρουμε στους αρχάριους ή νέους στο χώρο ως η κατάλληλη εισαγωγή. Αυτή τη στιγμή η ερώτηση φίλου "θέλω να παίξω PC games, τι κάνω;" απαντάται συνήθως με κάτι σαν "πες μου πόσα λεφτά θέλεις να δώσεις, θα σου προτείνω specs, θα τα παραγγείλεις και όταν έρθουν θα τα στήσουμε και θα εγκαταστήσουμε Windows κλπ". Στην υποθετική περίπτωση ύπαρξης του Steambox θα μπορούσες να απαντήσεις "μπες στο Steam και πάρε το κουτί που έχει εκεί". Πιστεύω ότι θα άνοιγε το PC gaming ως επιλογή στο κοινό που ενδεχομένως τώρα προτιμά τις κονσόλες.

Νομίζω έχει ειπωθεί ξανά, αλλά το Steambox απέτυχε επειδή η Valve για κάποιο λόγο σταμάτησε να υποστηρίζει το SteamOS/Big picture ως εναλλακτική πρόταση στα λειτουργικά των κονσολών. Και αν η πλοήγηση του είναι παρόμοια με αυτά, έχει σημαντικά ζητήματα στο πώς χειρίζεται τους τίτλους.

Πιθανως δεν βρήκε ποτέ τη ζέση που ανέμενε από τους developers. Ίσως να προσπάθησε να περάσει τη μετάβαση του gaming σε Linux οικοσύστημα νωρίτερα από ότι ήταν έτοιμο το ευρύ κοινό να το αποδεχτεί ώστε να αποκτήσει την κρίσιμη μάζα και κατ' επέκταση το momentum.

Συμφωνώ 100% και θα έλεγα ότι ούτε η Valve ήταν τότε έτοιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Λειτούργησε όμως υπό το κράτος της πίεσης που άσκησαν τα Windows 8 και η προσπάθεια της τότε ηγεσίας της Microsoft να κλειδαμπαρώσει τα Windows. Σε μερικά χρόνια όμως, με το Steam Proton να έχει εξασφαλίσει συμβατότητα με χιλιάδες τίτλους των Windows, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σε μερικά χρόνια όμως, με το Steam Proton να έχει εξασφαλίσει συμβατότητα με χιλιάδες τίτλους των Windows, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Με το XBox να μην κρατάει κανένα exclusive πλέον για πάρτη του, αλλά όλα να είναι κοινά με τα PC και με την είσοδο της Microsoft στο Steam, πιστεύεις ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει η Microsoft να καλύψει αυτό το κομμάτι; Μήπως θα μπορούσε δηλαδή το XBox να γίνει αυτό το entry level gaming PC που λες;

Με το XBox να μην κρατάει κανένα exclusive πλέον για πάρτη του, αλλά όλα να είναι κοινά με τα PC και με την είσοδο της Microsoft στο Steam, πιστεύεις ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει η Microsoft να καλύψει αυτό το κομμάτι; Μήπως θα μπορούσε δηλαδή το XBox να γίνει αυτό το entry level gaming PC που λες;

Πιθανώς. Αν δηλαδή η Microsoft έχει πραγματικά αφοσιωθεί στην νέα της πολιτική και δεν την ενοχλεί να αγοράζει ο κόσμος τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες της αλλού, τότε δεν θεωρώ εκτός πραγματικότητας την πιθανότητα να ενεργοποιήσει την εγκατάσταση κανονικών Windows στο Xbox. Λογικά όμως θα εξαντλήσει πρώτα τις πιθανότητες να κρατήσει την κονσόλα "κλειστή" και θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια αν δει ότι μένει πολύ πίσω σε πωλήσεις από την Sony.

...θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια αν δει ότι μένει πολύ πίσω σε πωλήσεις από την Sony.

Εδώ θα διαφωνήσω λιγουλάκι. Πριν λίγο καιρό ο Phil Spencer είχε πει ότι δεν τους νοιαζει η Sony και η Nintendo, αλλά κύριoς ανταγωνισμός για το XBox είναι η Amazon και η Google. Πολύς κόσμος δεν κατάλαβε τι είπε και τον κορόιδεψε αλλά το νόημα της δήλωσης ήταν το Cloud Gaming (γι' αυτό πιστεύω και το τόσο άνοιγμα της πλατφόρμας τους τελευταία). Με εξαίρεση την Microsoft οι άλλες παραδοσιακές gaming εταιρίες δεν έχουν καθόλου υποδομές και τεχνογνωσία για να εισέλθουν στον χώρο. Σε αυτές, εννοείται, είναι και το Steam. Το οποίο όμως έχει ένα τεράστιο install base, έτοιμους μηχανισμούς κλπ. Αν μια εταιρία συνεργαζόταν με το Steam για την δημιουργία cloud gaming πλατφόρμας θα βρισκόταν με ένα έτοιμο κοινό.

Ένα entry level gaming PC, σαν αυτό που σε ρώτησα παραπάνω, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα κι εγώ, σε λίγα χρόνια (με βάση και την προσωπική πείρα από το stadia) νομίζω θα είναι irrelevant. Αν θες να εισάγεις κάποιον στο gaming απλά τον κατευθύνεις σε μία online πλατφόρμα με μόνο κόστος την συνδρομή. Θα καταφέρει το Steam, με κάποιο τρόπο, να βρεθεί μέσα σε αυτές;

Εδώ θα διαφωνήσω λιγουλάκι. Πριν λίγο καιρό ο Phil Spencer είχε πει ότι δεν τους νοιαζει η Sony και η Nintendo, αλλά κύριoς ανταγωνισμός για το XBox είναι η Amazon και η Google. Πολύς κόσμος δεν κατάλαβε τι είπε και τον κορόιδεψε αλλά το νόημα της δήλωσης ήταν το Cloud Gaming (γι' αυτό πιστεύω και το τόσο άνοιγμα της πλατφόρμας τους τελευταία). Με εξαίρεση την Microsoft οι άλλες παραδοσιακές gaming εταιρίες δεν έχουν καθόλου υποδομές και τεχνογνωσία για να εισέλθουν στον χώρο. Σε αυτές, εννοείται, είναι και το Steam. Το οποίο όμως έχει ένα τεράστιο install base, έτοιμους μηχανισμούς κλπ. Αν μια εταιρία συνεργαζόταν με το Steam για την δημιουργία cloud gaming πλατφόρμας θα βρισκόταν με ένα έτοιμο κοινό.

Ένα entry level gaming PC, σαν αυτό που σε ρώτησα παραπάνω, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα κι εγώ, σε λίγα χρόνια (με βάση και την προσωπική πείρα από το stadia) νομίζω θα είναι irrelevant. Αν θες να εισάγεις κάποιον στο gaming απλά τον κατευθύνεις σε μία online πλατφόρμα με μόνο κόστος την συνδρομή. Θα καταφέρει το Steam, με κάποιο τρόπο, να βρεθεί μέσα σε αυτές;

Έχει πολλή λογική το επιχείρημά σου, όντως όλες οι εταιρίες προετοιμάζονται για την hardware-agnostic εποχή.

Συμφωνώ 100% και θα έλεγα ότι ούτε η Valve ήταν τότε έτοιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Λειτούργησε όμως υπό το κράτος της πίεσης που άσκησαν τα Windows 8 και η προσπάθεια της τότε ηγεσίας της Microsoft να κλειδαμπαρώσει τα Windows. Σε μερικά χρόνια όμως, με το Steam Proton να έχει εξασφαλίσει συμβατότητα με χιλιάδες τίτλους των Windows, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το έχω ξαναναφέρει αλλά θα το κάνω πιο συγκεκριμένο. Θα ήθελα πολύ να δω αποτελέσματα καινούργιου πειράματος με πιγκουΐνα και με ακόλουθα χαρακτηριστικά:
* Admiral
* Amd gpu (Polaris ή πιο καινούργια)
* Καλή cpu (ryzen 2η, Intel 8η ή πιο καινούργια ryzen/intel)
* «Καινούργιος υπολογιστής» (καθαρός από windows)
* Manjaro

Για κονσολάτη εμπειρία θα αναφέρω το GamerOS όπου η κοινότητα έχει κάνει αυτά που βαρέθηκε να κάνει η Valve.

Επειδή δυστυχώς δεν βλέπω να το έχει παρακολουθήσει κανείς το θέμα (και όσες αναφορές έχουν γίνει είναι πάντα τελείως αποσπασματικές, θα πω εν συντομία το ιστορικό για το 2013-2020.

Το χωρίζω σε 3 περιόδους:

α) 2013-2015
Το linux gaming είχε εκρηκτική εκθετικού τύπου ανάπτυξη. Μια τρομερή ανάπτυξη που όμως μόνο όσοι την παρακολουθούσαν την έβλεπαν. Ο υπόλοιπος κόσμος εντελώς αποσπασματικά σύγκρινε με τα windows.

β) 2015-2018
Τα καλά νέα είναι ότι ήδη είχε πιάσει ένα πολύ καλό επίπεδο με χιλιάδες υποστηριζόμενα παιχνίδια τα οποία μάλιστα κατά μέσο όρο είναι πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των παιχνιδιών γενικά (αυτό δεν είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένα καλό παιχνίδι θα κάνει την έξτρα προσπάθεια να πάει και σε άλλες πλατφόρμες) και επίσης συνεχίζει να υπάρχει αμείωτη η ροή καινούργιων παιχνιδιών.

Όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις. Η ανάπτυξη είναι γραμμική και όχι εκθετική και επίσης οφείλεται σταθερά στούς ίδιους παράγοντες. Κανείς πραγματικά καινούργιος δεν έχει έρθει μετά το 2015 (δεν αναφέρομαι στα indie σε αυτό) Επίσης παρά το γεγονός ότι τώρα υπάρχουν αμέτρητα παιχνίδια, το ποσοστό τού λίνουξ παραμένει στάσιμο ίσως και πτωτικό.

γ) 2018-2020
Έχουμε εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο. Όποιος έχει δοκιμάσει λίνουξ πριν το 19 πρέπει να ξαναδοκιμάσει για να έχει γνώμη γιατί δεν έχει καμμία σχέση. Υπάρχουν πχ κανάλια στο youtube όπως ο Chris Titus που έχει μπει μόλις μέσα σε αυτό το διάστημα και μιλάει για τεράστια εξέλιξη προς το καλύτερο. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ένα αρκετά mainstream κανάλι (Linus Sebastian) κάνει δίκαιη αναφορά στο λίνουξ. Εγώ θα αναφέρω δυο τεχνικές εξελίξεις. Η μία είναι ότι οι ανοικτοί οδηγοί γίνονται επιτέλους πλήρως ανταγωνιστικοί για gaming, η δεύτερη είναι το DXVK (μετάφραση DX σε Vulkan με συχνά ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα windows) το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο τών παιχνιδιών παίζει μια χαρά στο λίνουξ (η πιο συνηθισμένη αιτία για πρόβλημα είναι τα anticheat, το DX δεν είναι πια πρόβλημα).

Όμως ακόμα και με σχεδόν το σύνολο τών παιχνιδιών να παίζει στο λίνουξ, πολύ συχνά και καλύτερα σε σχέση με τα windows, το ποσοστό χρηστών στο steam παραμένει κάτω από 1%. Ακόμα χειρότερα οι εκδότες αρχίζουν να την κάνουν σιγά-σιγά. Έχουμε εξαγορές από την microsoft (πχ obsidian) και άλλους που πάνε στο epic (με εμβληματική περίπτωση το rocket league). Οπότε είμαστε σε καλό δρόμο; Εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος όσο ήμουν πέντε χρόνια πριν.

Το είχαν πει απο πριν πάντως οτι η παρουσίαση θα είναι στα 30 fps, το θέμα είναι και όταν κυκλοφορήσουν οι νεες κονσόλες τα 4Κ@60 fps να είναι στάνταρ αλλιώς μιλάμε για ημι-αποτυχία.

Ρε παιδιά συγχωρέστε με αν λέω βλακείες, αλλά εδώ τα φανμπογια και αυτοί που τους χτυπάνε το ντέφι δεν μπορούν να αποφασίσουν ποια κομμάτια από τα παιχνίδια που είδαν ήταν πραγματικό gameplay και ποιά όχι, οπότε για ποιά 30 40 και 50 μιλάμε αυτή τη στιγμή; Εδώ με το DS remaκe, που υιοθέτησε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οπτική παρουσίαση, και αρχίσανε τα graphics fidelity vs high fps modes. Κατά τα άλλα η μη επίτευξη του στόχου των 4κ/60 θα είναι αποτυχία κανονικά και με το νόμο. Απλά θα παρουσιαστεί ως συνειδητή επιλογή για cinematic feeling. Τα έχουμε ξαναδεί πάνω-κάτω

Ζομγκ, αραχτός στη θάλασσα διάβασα αφηρημένα τα νέα ποστς και μου φάνηκε ότι είδα "Συγκίνηση για τις next gen κονσόλες". Λέω τι παίχτηκε κι εκεί που το επεξεργαζόμουν περάσανε δύο κώλοι κι έκλεισα αμέσως το κινητό για να απολαύσω το θέαμα. Κι όλα αυτά συνέβησαν σε ενάμισι δευτερόλεπτο περίπου.

Ζομγκ, αραχτός στη θάλασσα διάβασα αφηρημένα τα νέα ποστς και μου φάνηκε ότι είδα "Συγκίνηση για τις next gen κονσόλες".

Το έχω πάθει κι εγώ τελευταία στο φόρουμ. Δεν είναι τίποτα. Πρεσβυωπία λέγεται...

Περισσότερο next gen έμοιαζε το tech demo της UE5 από οποιοδήποτε exclusive για την κονσόλα.

Back