Τα νέα της επικαιρότητας

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Δεν ξερω, ή εγω εχω εντελως λαθος σκεπτικο ή εσεις οι δυο ειστε γερολαδαδες.

Ανεβηκε η τιμη με την βροχη, επειδη φετος η παραγωγη ειναι κακη; στα λαδια που βγηκαν... το 2022;

Φρεσκια φωτογραφια. Πριν 5 λεπτα εβγαλα το κινητο απο το παραθυρο και κλικ, στην κυριολεξια.
Ξεκινησαν να μαζευουν ελιες και η παραγωγη ειναι ΗΔΗ σκατα και ανεβασαν ΗΔΗ τις τιμες;

IMG-20230915-173322.jpg
ρε λέλο δεν πάει η παραγωγή με την ελιά σου να πούμε :p

Οι ελιές την μια χρονιά δίνουν, την άλλη μπορεί να μην δώσουν. Φέτος δεν φαίνεται να δώσουν πολύ, αυτό το βλέπεις μόλις αρχίσει ο καρπός να σχηματίζεται.
Αν πας και ψάχνεις ελιές δεν λέει τίποτα αν δεις κάποιες να έχουν καρπούς, και ο πατέρας μου έχει 2 δέντρα γεμάτα, αλλά είναι για ελιά σε βαζάκι όχι για λάδι.

Όλοι λένε ότι είναι σχετικά άδεια τα δέντρα φέτος, οπότε το λάδι που έβγαλαν πριν 1 χρόνο θα το πουλήσουν ακριβότερα για να βγουν οικονομικά.
Σκέψου και πόσοι δεν τις μαζεύουν οι ίδιοι και στέλνουν συνεργείο να τις πάρει, συνήθως με συμφωνίες 30 αυτοί και 70 το συνεργείο, αν το συνεργείο δει ότι δεν έχει αρκετό καρπό δεν το αναλαμβάνει ή αν το αναλάβει θα πάρει λεφτά, οπότε το λάδι που θα μείνει του άλλου αν σκοπεύει να το πουλήσει θα το δώσει αρκετά ακριβότερα για να καλύψει τα λεφτά του συνεργείου.

Γενικά η χρονιά θα ήταν κακή γενικά και φαινόταν, ακόμα και αν είχαμε καλή παραγωγή εμείς Ισπανία και Ιταλία δεν πήγε καλά, οπότε ανεβαίνουν οι τιμές έτσι και αλλιώς.

edit: @vlad πήγε 10; πω πω και προχθές έλεγε η πεθερά μου που έχει πάει 8,5€ που πούλησε λίγο λάδι να πληρώσει τους εργάτες για τον τρύγο. Έπρεπε να περιμένει να πιάσει παραπάνω :p

Ρε @nitro912gr, πες μας οτι ο πεθερος, μαζι με την κορη, σου εδωσε και μερικες ριζες. Μου μιλας για εργασιες και συνεργεια συγκομιδης ενω οι εργασιες δεν εχουν ξεκινησει ακομα. Τα λες με τροπο που μπορει να σκεφτει καποιος οτι οι παραγωγοι βγαζουν μονο για το λαδι της χρονιας τους.
Τυχαινει να ξερω ποτε περιπου ειναι η περιοδος που "κουνανε τις ελιες". Οι ελιες στην φωτο, εχουν ξαπλωσει απειρες φορες πανω στην σαλατα μου.
Το λαδι που παιζει στην αγορα, ειναι περσινο και αποθηκευμενο. Το ξερουμε αυτο. Ενα αλλο που ξερουμε ειναι οτι οι τιμες, συνηθως. ανεβαινουν εκτακτα οταν συμβαινει κατι πχ ο ηλιος εκαψε τις μαυρες ριγες στις ζεβρες της Αφρικης. Η αυξηση που εγινε τωρα, ειναι ξεκαθαρο οτι εγινε επειδη εβρεξε. Ετσι λοιπον, η τιμη ειχε ανεβει με μανιακο ρυθμο, επειδη σφαζονται στην Ουκρανια και τωρα την ανεβασαν ξανα, επειδη εβρεξε. Τι οχι;
Οτι στην Θεσσαλια καλλιεργουν βαμβακι, σολαρ πανελ και καγιεν, δεν μας πειραζει. Τις περσινες ζημιες τις εβγαλαν και με το παραπανω. τωρα βγαζουν και τις ζημιες του 2024 που ακομα δεν επαθαν.
Εγω ειδα, τα 4 λιτρα στα 50-53€. τα 15 λιτρα ποσο μας κανουν;

Η Ελλαδα παιζει, καθε χρονο, μπαλα μεσα στην πρωτη πενταδα παγκοσμιας παραγωγης ελαιολαδου. Για να παιξει ελλειψη στο ελαιολαδο, πρεπει να πεσει μετεωριτης αλλα αυτοι το παρουσιαζουν λες και δεν φτανει το λαδι αρα πρεπει να ανεβει και η τιμη. Αν υπαρχουν τοσες ζημιες και περιμενουν την απολυτη καταστροφη για να επιβιωσουν, ας πανε να μπογιατιζουν λευκες γραμμες στα γηπεδα. Με τοσο κερδος, ξερουν απο λευκες γραμμες. Ποιο κερδος;

Τα τελευταια χρονια οι ελιες δεν δινουν πολυ, το ξερουμε και αυτο. Ακουγεται πολυ θλιβερο. 2019/20 260.000 τονους ελαιολαδου. Το 2021 230.000 τονους. Το 2022 300.000 τονοι. Ναι, το 2022 η Ελλαδα πηρε την δευτερη θεση στην παγκοσμια παραγωγη.
Αλλα οι παραγωγοι κρατανε τις τιμες σταθερα στα υψη. Την τελευταια δεκαετια οι εξαγωγες ελαιολαδου αυξηθηκαν 225%.

Η λεξη γερολαδας, που χρησιμοποιει ο λαος μας, δεν ειναι τυχαια.

Λέλο μου, δεν το πουλάμε εμείς Χ τιμή, πάμε και μας λένε τόσα δίνουμε. Όταν μας λέει ο άλλος το αγοράζω 8,5€ εμείς θα του πούμε όχι ρε τρελός είσαι στο δίνω 5;
Το 8.5 ήταν 2 μέρες πριν βρέξει, και έλεγαν 2 άνθρωποι μπροστά μου ότι θα ανέβει και άλλο. Δεν έπαιξε ρόλο η βροχή στον κάμπο, η ελιά δεν θέλει κάμπο.

Από εκεί και πέρα σου λέω γιατί θα ανέβει και άλλο η τιμή και γιατί η παραγωγή θα είναι κακή φέτος. Δεν μαντεύω, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένω να αρχίσει η συγκομιδή για να σου πω, βλέπω τι γίνεται και ακούμε και τι γίνεται και στους παραδίπλα νομούς.

Τεσπά εμείς μόνο από ανάγκη πουλάμε λάδι, τρώμε 4 οικογένειες από αυτά τα κτήματα και τις μαζεύομε μόνοι μας. Δεν μας επηρεάζει.

Εγω δεν ειπα οτι εσυ επηρεαζεις τις τιμες. Αυτο που λεω ειναι οτι παιζει μεγαλη αλητεια και εγραψα τι σημαινει κακη παραγωγη, που ακουγεται σαν να παιζει βιολι πενθιμο ρυθμο.

κουνέλο, εχει δικιο ο νιτρος. πολυ πριν τις βροχες ηταν γνωστο οτι θ ανεβει σε αστρονομικες τιμες φετος. δεν μπορω να ελεγξω γιατι, ουτε ειμαι παραγωγος. το κυριο επιχειρημα ειναι οτι υπαρχει τρομερη ελλειψη σε ιταλια, ισπανια κι απο κει ξεκιναει η αλυσιδα. δεν μπορω να σου εξηγησω γιατι αυτο επηρεαζει την τιμη που σου ζηταει η κυρα τασία που εχει 100 ελιες και βγαζει καποιους ντενεκεδες για να τους πουλαει σε συναδερφους στην δουλεια ( ω ναι, απο κει εχω τις "γνωσεις" που μεταφερω)... μιλαμε για κοπελα μαλαμα που επουδενι θελει να κερδοσκοπησει ή να μας φαει τα φραγκα, αυτο ειναι δεδομενο. ε, περσι μας ζητησε 80 γιούρα τον ντενεκε (17 λιτρα χωρητικοτητα), τωρα που ξεμεινε ο πατερας μου και της ζητησα εναν, ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ζητησε 110 και με "προειδοποιησε" οτι δυστυχως (το εννοει το δυστυχως, γιατι δεν θ αγορασει κανείς...) φετος για να ερθει ισα βαρκα, ισα πανια και οχι να βγαλει κερδος μπορει να παει προς τα 150.

χωρις καμμια διαθεση πλακας, ο χειμωνας θα ειναι σκληρος. ο ντανιελος ηρθε και μας αποτελειωσε. μιλαμε οτι θα δουμε βιοτικο επιπεδο δεκαετιας 1950...
αφηστε τα κειμς και τα πισιά, και μαζεψτε κανενα ευρω στον κουμπαρά, γιατι σε λιγο θα βλεπουμε την περιοδο των μνημονιων σαν παραδεισο...

Last edited:
να, δες αυτα τα αρθρα... δεν θελανε ξεθαμμα, να φανταστεις βγηκαν πανω πανω στην αναζητηση...
παρατηρησε οτι το κρητικο εχει γραφτει ιουλιο, πριν τις φωτιες και τον ντανιέλο.

Και μην ξεχνάμε και τους εργάτες οι οποίοι είναι καριερίστες και περιζήτητοι. Με 60 και 70 ευρωπουλακια την ημέρα + διατροφή + διαμονή!!

Από πότε είναι αυτά τα άρθρα; Αθήνα αν βρεις λάδι κάτω από 10Ε που να μην είναι μίγμα κινητήρα (κλασικό, εξευγενισμένο κλπ), θα είναι από κυνήγι προσφοράς από πρωί μέχρι το βράδυ. Οι τιμές που πήρα από γνωστούς ήταν 180-230 Ευρώ για τον κλασικό ντενεκέ.

Και μην ξεχνάμε και τους εργάτες οι οποίοι είναι καριερίστες και περιζήτητοι. Με 60 και 70 ευρωπουλακια την ημέρα + διατροφή + διαμονή!!
Capitalism and the free market works both ways innit? :sneaky:
Με αυτη τη λογικη και λιγα ζητανε, μεγιστοποιηση της εργατικης αξιας τους εναντι στην προσπαθεια αρπαγης τους με τη μορφη υπεραξιας..

Μην ξεγελιομαστε ομως το προβλημα δεν ειναι ουτε οι εργατες ουτε οι μικρομεσαιοι παραγωγοι. Το προβλημα ειναι οι μεσαζοντες, οι μεγαλοπαραγωγοι τα λιοτριβια τα σουπερμαρκετ και οι συμπαιγνιες που κανουν μεταξυ τους.

Αυτοι ανεβαζουν τις τιμες, περα απο το λογικο κερδος του παραγωγου και την αξια του εργατη, οχι η υποτιθεμενη απληστια του αγροτη και του εργατη (ατομικη ευθυνη και δω γμτ;)

Δεν έπαιξε ρόλο η βροχή στον κάμπο, η ελιά δεν θέλει κάμπο.
Μπορείς να μου το αναλύσεις αυτό;

Η παγκόσμια τιμή του ελαιολάδου είναι συνθέτη και δεν μπορεί να υπολογιστεί από ελληνικούς παράγοντες. Το γιατί η τιμή εδώ δεν πέφτει ποτέ και γιατί επηρεάζεται από παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, είναι ελληνικό φαινόμενο, κατά το πέφτει η τιμή του πετρελαίου παντού, όπως και αυτή της εισοδου Στα ελληνικά διυλιστήρια, εδώ θα ανεβεί στην αντλία.
Πτωση τιμής, ούτε γι αστείο.
Παντως η εγχώρια παραγωγή συνήθως είναι η πρόφαση που αναμασουν ΜΜΕ, τσιφλικάδες και εταιρείας μαζικής εμφιάλωσης και πώλησης.
θα θυμίσω ότι πριν από λίγα χρόνια, όταν το γλοιοσποριο ρήμαξε την χώρα, η διαθεσιμότητα δεν ταρακουνηθηκε και εν τελει απλώς ανεβηκε η τιμή στα ράφια γιατί έτσι γουστάρουν.

Οι εργάτες αν ζητανε 70€ καλά κάνουν και τα ζητάνε. Το κόστος της ζωής ανεβαινει κάθε μέρα. Όπως θελουμε αυξήσεις στις δικες μας μισθοδοσίες, ετσι θέλουν κι αυτοί κάτι καλύτερο. Οποιος δεν θέλει, να πάει μόνος του, να μας πει πως θα σηκωθεί την επόμενη ημέρα. Βάλτε και τα καύσιμα, αφού συνηθως θα πάνε με δικό τους αγροτικό και μαζεύτηκαν. Α επίσης, αν χτυπήσει ο εργάτης επανω στην δουλειά, ούτε για εργατικό λογίζεται, ούτε παίζει επίδομα ασθένειας, Θα κάτσει στο σπίτι και θα φάει τα νύχτα του.

Το πρόβλημα όπως είπα, το δημιουργούν άλλοι. Μόνη λύση το μποϋκοτάζ, αν κι αυτό πλέον είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

πολυ πριν τις βροχες ηταν γνωστο οτι θ ανεβει σε αστρονομικες τιμες φετος.
Θα ειναι συνδρομητες τον Λεφακη.

Απο ενα αρθρο που ποσταρε ο @Χειρομαλάχτης. Αυτο της neakriti, οπως λεμε νεα ακροπολη.
Συγκεκριμένα, περισσότερους από 150.000 τόνους ελαιολάδου εκτιμάται ότι έβγαλε πέρυσι η Κρήτη, μέσα από μια υπερβεντέμα αλλά και μια “χρυσή” χρονιά, με πολύ υψηλές τιμές παραγωγού,
.

Αυτα τα αρθρα πετανε πυροτεχνηματα ενθουσιασμου. Εγω αυτο παρατηρησα και παιζει μια υποψια ελαιουργικης μαφιας.
Απο την στιγμη που πανω απο την μιση παραγωγη παει σε εξαγωγες κολλαει αυτο το υφος που εχουν ολοι οτι το λαδι ειναι λιγο.

Για την συγκριση

2018/2019

Σε μερικες φωτογραφιες, απουσιαζαν οι νεκροζωντανοι.... το τελος του πολιτισμου.

Σε αλλα νεα, ανοιξαν λεει λακους και σας περιμενουν, τους αρχαιολογους. Θα καταργησουν το τσαντιρι των αρχαιολογων και θα αναλαβουν ιδιωτικες εταιριες. Ετσι λενε εδω κι εκει.

Σε μερικες φωτογραφιες, απουσιαζαν οι νεκροζωντανοι.... το τελος του πολιτισμου.

Σε αλλα νεα, ανοιξαν λεει λακους και σας περιμενουν, τους αρχαιολογους.
Καλά δεν ξέρω αν είναι και «άλλα νέα». Βλέπω τα απάτσι να τα βρίσκουν οι αρχαιολόγοι. Έτσι και αλλιώς οι αρχαιολόγοι γενικά ψάχνουν είτε τα σκουπίδια, είτε τις καταστροφές πχ ναυάγια (αντικύθηρα), υφαίστεια (ακρωτήρι), μεγαλέξανδρος (περσέπολη)

Αφού στην προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών μας έλεγε ότι δεν μειώνεται ο φόρος καυσίμων για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι, ως υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας πλέον προχωράει σε πιο εμπεριστατωμένες και τεχνικά άρτιες αναλύσεις.

Καλά δεν ξέρω αν είναι και «άλλα νέα». Βλέπω τα απάτσι να τα βρίσκουν οι αρχαιολόγοι. Έτσι και αλλιώς οι αρχαιολόγοι γενικά ψάχνουν είτε τα σκουπίδια, είτε τις καταστροφές πχ ναυάγια (αντικύθηρα), υφαίστεια (ακρωτήρι), μεγαλέξανδρος (περσέπολη)
λινκ δεν ειχα βαλει, βαριομουν να ψαχνω.

Αφού στην προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών μας έλεγε ότι δεν μειώνεται ο φόρος καυσίμων για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι, ως υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας πλέον προχωράει σε πιο εμπεριστατωμένες και τεχνικά άρτιες αναλύσεις.

Back