What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Table-top games (Board gaming thread etc.)

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Update: Το Training Session ήταν άκρως διασκεδαστικό, πάρα το γεγονός ότι παίξαμε μόνο τα δύο πρώτα tutorial quests. Για την ακρίβεια, δεν πήραμε χαμπάρι το πότε πέρασε το διωράκι.<br><br>Οι heroes της υπόθεσης είχαν σαφές πλεονέκτημα, άλλωστε ο σκοπός ήταν να μάθουν τα mechanics, καταστρέφοντας skeletons <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /><br><br>Απλό και straight forward σύστημα μάχης με τη στρατηγική και το "στήσιμο" των μινιατούρων να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ότι η τύχη στα rolls.<br><br>Σύντομα θα μπούμε στα main quests του campaign και θα δούμε πως πάει. Προς το παρόν, οι εντυπώσεις είναι άκρως θετικές.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Ας κάνω ένα resurection με αυτό, που το θέλω απεγνωσμένα.

http://uboot">https://www.kickstarter.com/projects/phalanxgames/uboot-the-board-game?ref=66hvod

Έχει κυκλοφορήσει κανονικότατα και το έμαθα από έναν φίλο μου που το έχει παίξει. Είναι από 1-4 παίκτες , με τον κάθε ένα να αναλαμβάνει τον ρόλο ενός αξιωματικού (Captain, the First Officer, the Navigator, and the Chief Engineer) σε ένα VIIC U-boat.  Αν και το βασικό ταμπλό του παιχνιδιού είναι φαντασμαγορικό, μιας και πρόκειται για ένα 3d μοντέλο υποβρυχίου 90 εκατοστών, αυτό που κάνει την διαφορά είναι η εφαρμογή που χρειάζεται για να παίξεις το παιχνίδι, είτε στο κινητό είτε σε tablet, δίνοντας στους παίκτες οπτικοακουστικό υλικό για το τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.

Παράδειγμα gameplay. Όταν πρόκειται να γίνει επίθεση σε κάποιο πλοίο ( χωρίς να θυμάμαι ακριβώς ποιος κάνει τι) ο καπετάνιος δίνει εντολές για το πως να κινηθεί το uboat, και ο First Officer που έχει την εφαρμογή βάζει τις εντολές στην εφαρμογή, όπως και στην πραγματικότητα που δίνουν εντολή στους μηχανικούς. Μετά κάποιος υπολογίζει το solution για την τορπίλη ανάλογα την πορεία του πλοίου και του υποβρυχίου. Όταν φύγουν οι τορπίλες, η εφαρμογή δείχνει την πορεία τους και τον χρόνο που χρειάζονται για να χτυπήσουν το πλοίο. Δεδομένου πάντα ότι το χτυπήσουν και ότι  δεν είναι ζούφιες... Στην περίπτωση που όλα πάνε κατα διαόλου και δεν υπάρχει χρόνος για να ξαναγεμίσουν τους τορπιλοσωλήνες, ο καπετάνιος μπορεί να αποφασίσει να βγάλει το σκάφος στην επιφάνεια ώστε να προσπαθήσουν να βυθίσουν το πλοίο με την βοήθεια του deckgun. Μια ριψοκίνδυνη ενέργεια γιατί καιροφυλακτούν αεροπλάνα που μπορούν να κάνουν σουρωτήρι το σκάφος....

Γενικότερα το immersion του παιχνιδιού είναι τεράστιο, μιας και εκτός από την εφαρμογή, πολλά πράγματα πρέπει να τα κάνουν οι παίκτες στο χέρι. Πχ ο πλοηγός χαράζει την πορεία στο χάρτη και με ειδικούς χάρακες λέει πόσες ώρες θα χρειαστεί για να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς και τι πορεία πρέπει να ακολουθήσει το uboat από το σημείο που βρίσκονται. Στην περίπτωση όπου υπάρξει τρύπα στο σκάφος, ο μηχανικός την επιδιορθώνει λύνοντας ένα Puzzle από χαρτιά που ουσιαστικά είναι το  blueprint του uboat. Και όπως είπαμε όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Αν ο μηχανικός δεν το λύσει στην ώρα του το σκάφος βυθίζεται.

Το site του kickstarter έχει περιγραφή για τον κάθε ρόλο που μπορούν να αναλάβουν οι παίκτες καθώς και gameplay. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή δεν έχει Save και έτσι και γίνει οποιαδήποτε στραβή, μπορούν να χαθούν πολλές ώρες παιχνιδιού. Άσε δε που έτσι αναγκάζεσαι να παίξεις μέχρι τέλους την αποστολή, κάνοντας το δύστροπο παιχνίδι για όποιον δεν έχει άπειρες ώρες στην διάθεσή του.

https://youtu.be/Wlzka_jeRwg
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
<img class="aligncenter" src="https://i.imgur.com/44gSb3F.jpg" alt="" width="632" height="474" />

Τόσο άντεξα για να το πάρω!

<span style="font-weight: 400">Δεν φαίνεται καλά το υποβρύχιο από το κινητό, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο εντυπωσιακό αλλά δυστυχώς και λιγότερο σταθερό από όσο φαίνεται. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούμε να μετακινούμε εύκολα τους ναύτες χωρίς να χαλάει. Λίαν συντόμως θα έχω νέα από το gameplay. Ελπίζω να είναι όντως καλό. </span>

 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Στρώσαμε το Dungeon Fighter επιτέλους (το χα στην αναμονή μήνες τώρα). Πολύς ο χαβαλές! Θεματικά είναι "παρωδία" κλασικού co-op dungeon crawler, με την τσαχπινιά ότι έχει και μπόλικο "action" μέρος αφού η ρίψη του ζαριού γίνετε πάνω σε επιτραπέζιο στόχο με συγκεκριμένους κανόνες (γκέλες, τρόπος ρίψης, κλείσιμο ματιών κτλ.) αναλόγως τις εκάστοτε συνθήκες (skills εχθρών, items, skill ήρωα κτλ.). Είναι εύκολο πολύ στην εκμάθηση και αρκετά γρήγορο (ώρα το πολύ ένα session ) ενώ στο τελευταίο επίπεδο δυσκολίας θα πρέπει να πέσει και μπόλικη τακτική από την ομάδα για επιτυχές session. Ελληνική version είναι πάρα πολύ καλή με μερακλίδικη μετάφραση που βγάζει άφθονο γέλιο! Προτείνεται για χαβαλέ με παρέα (ακόμα και οι μη-νέρτουλες το διασκεδάζουν) για ποιο ανάλαφρη και action διασκέδαση. Ήδη φλερτάρω τα expansion του ;-)
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,704
Μόλις έμαθα ότι το Gloomhaven ανήκει στα legacy επιτραπέζια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ναι ξέρω, ταρζανιές με πλαστικές διαφάνειες πάνω στο ταμπλό και εκτυπώσεις τα stickers για να μην τα χαλάσω κλπ αλλά too much hassle εδώ που τα λέμε.
Κάπως έτσι η φάση
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Ε καλά. Μόνο αν θες να το πουλήσεις μετά σε ενδιαφέρει να μην χαλάσεις τα αυτοκόλλητα.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,704
Δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά το ότι τα stickers δεν ξεκολλάνε εύκολα από χαρτί (νομίζω στα player sheets τοποθετούνται αν όχι και αλλού) και μετά σου σκίζει το reset και replayability της campaign, δηλ υπό κανονικές συνθήκες είναι σχεδιασμένο για ένα playthrough. Σε τιμή 120-150 σόρυ αλλά δεν έχω όρεξη να του προκαλέσω φθορές (σε κάποια άλλα όπως το pandemic legacy σκίζεις κάρτες για να δείξεις τις μόνιμες αλλαγές στους κανόνες όσο προχωράς την ιστορία)...
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Έχουν βγάλει (τρίτη εταιρεία) κάποια υλικά ώστε να μην χαλάσεις το κουτί.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Έχουν βγάλει (τρίτη εταιρεία) κάποια υλικά ώστε να μην χαλάσεις το κουτί.

Και για τα αυτοκόλλητα κάποια εταιρία έχει βγάλει κάτι, ώστε να ξεκολλάν.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,704
Γνώμες γι' αυτό; Φαίνεται ψιλοπερίπλοκο.



Επίσης, δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, η εταιρία που έβγαλε το επιτραπέζιο Souls, έκανε κι αυτό το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον


 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Δεν έχω πρώτο χέρι εμπειρία από το Dune, αλλά έχω σκαλίσει πολύ τα νετζ για να δω τι τρέχει αφού με ενδιέφερε πολύ να το αγοράσω. Δυστυχώς, ενώ το παιχνίδι διορθώνει πολλά ζητήματα από την πρώτη έκδοση έχει κάποια βασικά προβλήματα: α) είναι όντως περίπλοκο σε σημείο να είναι μόνο για ψαγμενους παίκτες που θέλουν το σύμπαν, β) θέλεις πολλούς παίκτες για να πάρεις τα μέγιστα.

Πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει και για το εξαιρετικό Root. Αν κάποιος θέλει κάτι σε sci-fi ίσως θα ήταν καλύτερα να κοιτάξει προς Terraforming Mars.
 

Артём

Half-Ogre
Infiltration Specialist
Joined
Jan 9, 2014
Messages
658
Τον θυμάστε αυτόν τον καργιόλη;

VsTpG6M.jpg


αν ναι, θα χαρείτε ιδιαίτερα που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε μινιατούρα, ως expansion για το DStBG.


GUCKIZc.jpg
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628

Σκληρό... Έχει βουήξει και το BoardGameGeek έπειτα από το διθυραμβικό review που έλαβε από τους Shut Up & Shit Down.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,704
To βασικό παιχνίδι είναι μέσα στα επόμενα που θέλω να πάρω εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά πριν το πάρω απόφαση εξαντλήθηκε. Απ' ότι λένε στο forum του BGG θα βγάλουν νέα παρτίδα από φθινόπωρο...

Σε άλλα νέα...
Άσπρα καράβια τα όνειρα μας αλλά ο Cathala θα ήταν αντίθετος:

Έπαιξα τα πρώτα 2 παιχνίδια στο Yamatai. Γενικά μου άφησε καλή εντύπωση.

Νικητής είναι όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους στο τέλος. Πόντους μαζεύουμε με το να χτίζουμε, από τα χρήματα που συγκεντρώνουμε και από διάφορες ενέργειες που δίνουν πρεστίζ π.χ. το να χτίσεις πάνω σε ένα βουνό ή να χτίσεις δίπλα (γειτονικά) σε special κτίρια (ναοί, Torii Gates). Το ταμπλό είναι ουσιαστικά ένας χάρτης συμπλέγματος νησιών, τα οποία γειτνιάζουν μόνο αν έχουν αντικριστά πλευρές, όχι μύτες.

Κάποια από αυτά έχουν πάνω cultural tokens (με κάποιο λουλούδι για σύμβολο). Αν υπάρχει τέτοιο πάνω σε νησί δε μπορούμε να χτίσουμε, Τα tokens αυτά μπορούμε να τα μαζέψουμε και αποτελούν το currency για να αγοράσουμε specialists, που είναι κάτι τύποι που μας δίνουν activated ή passive abilities για όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (μπορείς να πεις ότι έχει μια εσάνς engine building). Ανάμεσα στα νησιά υπάρχουν οι θέσεις που τοποθετούμε τα πλοία.

Τα πλοία στην ουσία αποτελούν τα resources του παιχνιδιού και σε αντίθεση με κτίρια, μας ανήκουν μόνο γίνονται deploy. Και αυτό γιατί με την τοποθέτηση ουσιαστικά δηλώνουμε κάποια ενέργεια. Αυτή είναι είτε να πάρουμε κάποιο cultural token ή να χτίσουμε. Token μπορούμε να πάρουμε μόνο από νησί στο οποίο δίπλα τοποθετήθηκε το καράβι. Για το χτίσιμο ισχύει το ίδιο, και επιπλέον πρέπει να καλύπτεται το κόστος του κτιρίου. Αν για παράδειγμα μία κάρτα κτιρίου κοστίζει 2 πράσινα και ένα καφέ καράβια, θα πρέπει περιμετρικά του νησιού, οπουδήποτε (δε χρειάζεται να είναι καν αλληλουχία, ούτε καν το ένα πίσω από το άλλο σε αλυσίδα) να υπάρχουν τα συγκεκριμένα καράβια.

eOdjiAN.jpg


Εδώ έρχεται το catch όμως: δε μπορούμε να τοποθετήσουμε καράβια όπου θέλουμε. Πρέπει να είναι ή στην αριστερή άκρη του χάρτη σε κάποια θέση εκκίνησης ή οπουδήποτε αλλού αρκεί σε διπλανή θέση να υπάρχει κάποιο καράβι ίδιου χρώματος. Αυτό ισχύει για το πρώτο καράβι που βάζουμε στο ταμπλό, αν αποφασίσουμε να βάλουμε κι άλλα θα πρέπει να συνεχίζουν την αλυσίδα από το πρώτο που βάλαμε, αλλά δεν έχει σημασία αν είναι πλέον ίδιο χρώμα ή όχι.

Μια ματιά και στο πως είναι δομημένος ο κάθε γύρος (round),
1) Παίρνουμε κάποιο tile από την κάτω βάση του ταμπλό. Αυτά έχουν πάνω αριθμούς (1-10), μας δίνουν 1 ή περισσότερα καράβια και συνήθως έχουν και κάποια ιδιότητα που μπορούμε να παίξουμε ανά πάσα στιγμή μέσα στο γύρο μας π.χ. να παίξουμε κάποιο κτίριο με -1 κόστος, να αφαιρέσουμε 2 οποιαδήποτε καράβια από το χάρτη κλπ. Οι αριθμοί που έχουν πάνω αποτελούν το initiative.

Κάθε σειρά (turn) αποτελείται από 2 γύρους. Έστω ότι εγώ επιλέξω στους γύρους μου τα tiles 1 και 5 και ο Αρτυόμ τα 3 και 7, στην επόμενη σειρά θα παίξω πρώτος εγώ, μετά ο Αρτυόμ, μετά εγώ και τέλος ο Αρτυόμ. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των γύρων για παράδειγμα εγώ επιλέξω τα tiles 6 και 9 και ο Αρτυόμ τα 2 και 5, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί αυτός να παίξεις μέχρι και 3 γύρους συνεχόμενους (έναν από το τέλος του προηγούμενο γύρου λόγω του 7 και 2 στην επόμενη σειρά επειδή έχει 2 tiles μικρότερα από τα δικά μου). Για να μην μπερδευόμαστε τοποθετούμε κάτι ανθρωπάκια πάνω στο εικονίδια με τα κοχύλια στο κάτω μέρος του χάρτη.

Το initiative είναι μεταβαλλόμενο δηλαδή και αυτό οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα μεγαλύτερα tiles δίνουν περισσότερα καράβια ή/και έχουν δυνατότερες ιδιότητες.

aW27vwu.jpg


2) (Προαιρετικό στάδιο) αγοράζουμε ή πουλάμε κάποιο καράβι για συγκεκριμένα χρήματα.

3) Τοποθετούμε ένα ή περισσότερα καράβια και κάνουμε τη σχετική ενέργεια: παίρνουμε cultural token(s) ή χτίζουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε και τα 2 ταυτόχρονα.

4) Τα καράβια που δεν τοποθετήσαμε στο χάρτη πάνε στην αποθήκη. Εκεί, υπό κανονικές συνθήκες χωράει 1. Τα υπόλοιπα γίνονται discard. Για κάθε 2, rounded down, που κάψαμε έτσι χάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού ένα πόντο.

5) (Προαιρετικό στάδιο) με 2 ίδια ή 3 διαφορετικά cultural tokens, μπορούμε να αγοράσουμε έναν οποιοδήποτε διαθέσιμο specialist.

Αφού τελειώσουν οι γύροι, αρχίζει νέα σειρά όπου αντικαθιστούμε τα initiative tiles με καινούργια στο ταμπλό. Το ίδιο κάνουμε για specialists και κάρτες κτιρίων (αν έχει αγοραστεί κάτι από αυτά και υπάρχει κενό στα διαθέσιμα).
Στην αρχή της νέας σειράς επίσης, τσεκάρουμε το (κοινό) απόθεμα από το οποίο προμηθευόμαστε τα καράβια, Αν έχει έλλειψη οποιοδήποτε χρώμα, το παιχνίδι τελειώνει, Το ίδιο συμβαίνει κι αν κάποιος παίκτης έχει ξεμείνει από κτίρια διαθέσιμα (αναφέρομαι στο απόθεμα meeples όχι στις κάρτες κτιρίων - μέχρι 10 meeples ο καθένας). Όπως κι αν πρέπει να αντικατασταθεί κάποιος από τους διαθέσιμους specialists ή κάρτες κτιρίων και η αντίστοιχη στοίβα έχει τελειώσει.

Kaq2J6u.jpg


Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι κανόνες. Ωραίο παιχνίδι, όχι απλοϊκό αλλά και ούτε πολύ περίπλοκο. Μου άρεσε το κυλιόμενο initiative και έχει τη φάση του η puzzle-like τοποθέτηση πλοίων (γίνονται ωραία σκηνικά όταν έχεις να παίξεις τουλάχιστον 2 γύρους συνεχόμενους και υπολογίζεις πως μπορεί να χωθείς σε κάποια άκρη αλυσίδας ή να προσπαθείς να καλύψεις κάποια κενά της ώστε να πλοία να πλευρίζουν πάνω από ένα νησιά και ταυτόχρονα να καλύπτουν κόστος κτιρίων ώστε να χτίσεις διαδοχικά στους επόμενους γύρους πριν προλάβει ο αντίπαλος).

Ως μόνο μείον θα έβαζα το ψυχαναγκαστικό fear of missing out, πως δηλαδή για κάθε κίνηση που βλέπεις θα (ανησυχείς μήπως) υπάρχει τουλάχιστον μία καλύτερη που δεν είδες, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε αρκετό χρόνο αναμονής για κάθε πλευρά και ότι ο εκτεταμένος χάρτης και τα 5 διαφορετικά χρώματα πλοίων μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο ώρες-ώρες.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Ωραία meeples, φαίενται να έχει.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,563
Το προώθησε ο Feargus Urquhart στο twitter του.

 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,563
Και πρώτη εικόνα από τα components του Darkest Dungeon επιτραπέζιου που θα βγει στο Κιξτάρτερ το φθινόπωρο.

 
Top Bottom