What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Τι είναι θρίλερ?

MaverickStrange

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,682
Ποιες ταινίες κατηγοριοποιούνται ως θρίλερ? Μέχρι πρότινος νόμιζα ότι είναι κυρίως οι ταινίες τρόμου αλλά έμαθα πως κάνω λάθος. Ακόμα ποια είναι η αγαπημένη σας?
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Εδώ στο Ελλαδιστάν συνηθίζουμε να θεωρούμε Θρίλερ οτιδήποτε έχει να κάνει με horror.
Επειδή η λέξη Thriller είναι παράγωγο του ουσιαστικού Thrill που έχει να κάνει με τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση, ταινίες Thriller μπορούν να θεωρηθούν όλες οι δράσης και περιπέτειας. Υπάρχουν βέβαια και τα πολιτικά θρίλερ etc.
Το horror είναι δικιά του κατηγορία. Όσοι ξέρουν περισσότερα ας διαφωτίσουν :p.
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


f2bnp wrote:
Εδώ στο Ελλαδιστάν συνηθίζουμε να θεωρούμε Θρίλερ οτιδήποτε έχει να κάνει με horror.
Επειδή η λέξη Thriller είναι παράγωγο του ουσιαστικού Thrill που έχει να κάνει με τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση, ταινίες Thriller μπορούν να θεωρηθούν όλες οι δράσης και περιπέτειας. Υπάρχουν βέβαια και τα πολιτικά θρίλερ etc.
Το horror είναι δικιά του κατηγορία. Όσοι ξέρουν περισσότερα ας διαφωτίσουν :p.</blockquote>

To horror είναι ότι έχει υπερβολικές δόσεις αίματος και splatter. π.χ. the texas chainsaw massacre, friday the 13th κτλ
To thriller είναι ότι έχει αυξημένη ένταση συναισθημάτων/αδρεναλίνης. Μπορεί να έχει ελάχιστο ή και καθόλου αίμα, όπως είπε και ο f2bnp για τα πολιτικά thriller. παραδείγματα thriller είναι : Dark water, secret window, single white female κτλ

 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
Φυσικά και έκανες λάθος.

Θρίλερ είναι ένα ευρύτερο είδος που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις ταινίες τρόμου.

Βεβαίως τα όρια συνεχώς αλλάζουν.
Τι θέλω να πω? Εξηγώ παρακάτω, παραθέτοντας και μια ιστορική αναδρομή.

Παλαιότερα (1924-1946) θεωρούσαν ταινίες τρόμου τα Dracula (1931), Frankenstein, Son Of Frankenstein (ΤΑΙΝΙΑΡΑ ΑΥΤΟ. Αν και δεν θα τρομάξετε δείτε το για την ερμηνεία του Lugosi), Phantom Of The Opera και άλλα παρόμοια. Ίσως και το Haxan να το θεωρούσαν ταινία τρόμου (που είναι πιο ντοκυμανταιρ-ίστικο).
Ηθοποιοί που μεσουράνησαν τότε :
Bela Lugosi
Lon Chaney
Boris Karloff
Basil Rathbone

Μετά απ' αυτό είχαμε τις -τραγικές για μένα- B-Movies, που είχαν περισσότερο να κάνουν με Γίγαντες/Τέρατα, δημιουργήματα πυρηνικής ενέργειας. Αυτές ίσως να προκαλούσαν τότε τρόμο, ίσως και λόγω του Ψυχρού πολέμου. Τώρα γελάνε και οι κατσαρίδες με τις εν λόγω ταινίες.

Μετά υπήρξε μια αναγέννηση από την Hammer Horror ΠΟΥΣΤΗν ουσία ήταν ένα revival των Universal Horror Monsters (Dracula, Frankenstein, Wolf Man - oκ δν θυμάμαι ταινία της HH με λυκάνθρωπο αλλά ας το δεχτούμε).
Πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί αναγνωρίστηκαν απ αυτή την περίοδο :
Christopher Lee
Vincent Price
και ο καλύτερος από τους 3 για μένα
Peter Cushing

Δυστυχώς ο ο Price αναλώθηκε σε ταινίες του Roger Corman, που...ε απλά δείτε τις δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Υπήρχαν καλές προθέσεις αλλά εκεί σταματάνε τα θετικά.

Ο Lee πολύ πιο επιβλητικός, αλλά κι αυτός αναλώθηκε σε ταινίες που χαν παπάρηδες σεναριογράφους (βλ. Dracula 1972 AD), και διαβάζοντας ο ίδιος τα scripts των σεναρίων άσκησε βέτο στους παραγωγούς πως "Αν πω αυτές τις μαλακίες δεν πρόκειται να παίξω στις ταινίες". Γι' αυτό και στις πρώτες Dracula ταινίες μιλάει, ενώ μετέπειτα είναι μουγκός.

Στις παραπάνω ταινίες είχαμε καντάρια αίματος και πολύ πιο γραφικές σκηνές από τις αντίστοιχες των 30s.
Ανέβασαν τα όρια δηλαδή, μιας και το κοινό γίνεται όλο και πιο αναίσθητο σε πράματα που χει ήδη δει.

Από τα 70's και μετά είχαμε ταινίες όπως The Texas Chainsaw Massacre, Nightmare On Elm Street, Friday the 13th, Ταινίες με Zombies. Απο κει και πέρα τα ξέρετε.

Για μένα
Θρίλερ : Από τη στιγμή που βυθίζεσαι στην ταινία (immersion) να νιώθεις και συ ο ίδιος την αγωνία των πρωταγωνιστών. Αυτό βεβαίως επαφίεται εν μέρει στην ταινία και εν μέρει στην εγκεφαλική κατάσταση σου. Π.χ. αν έξω βαράνε 50 μπουλντόζες και μέσα ο παππούς ακούει Καζαντζίδη, ξέχνα το immersion.
παραδείγματα : Die Hard, Speed, Ring, Evil Dead, Seven
Τρόμου : Ταινίες που να σου σηκώνεται η ΤΡΙΧΑ (ακόμα και όταν τρίβουν χορδές βιολιών απλά ως εφέ σε ένα σκοτεινό "στοιχειωμένο" σπίτι),
Παραδείγματα : Ring, Evil Dead, Salad Fingers κ.λπ.

Όπως κατάλαβες πολλές φορές τα δύο είδη εμπεριέχονται στην ίδια ταινία.

<blockquote>To horror είναι ότι έχει υπερβολικές δόσεις αίματος και splatter. π.χ. the texas chainsaw massacre, friday the 13th κτλ</blockquote>

Δεν θα το λεγα. Ως αντιπαράδειγμα φέρνω το Return Of The Living Dead. Και splatter είναι και υπερβολικές δόσεις αίματος (και μια ΒΥΖΑΡΟΥ), αλλά τρόμου δεν το λες.
Ο Ορισμός για μένα είναι ακριβώς : "ΝΑ ΣΟΥ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΙΧΑ". Ότι κι αν σημαίνει αυτό. Τώρα θα μου πεις "Ο Gaius που κάνει Xαλάουα, τι ορίζει ως Τρόμου?". Δεν ξέρω ρώτα τον!

Την αναδρομή στις ταινίες τρόμου την έκανα απλά για να δείξω πόσο έχουν αλλάξει τα όρια στις ταινίες τρόμου και ότι δεν μπορούμε να τις ορίσουμε με κάποια συγκεκριμένα εφέ (αίμα, διαπεραστικούς ήχους κ.λπ.).
Ο Τρόμος είναι (Και ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ!) κάτι πολύ πιο άϋλο από ένα σακουλάκι με αίμα ή έναν αποκεφαλισμό.
 

c3rberoz

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,466
Δεν ξερω τι λετε εσεις αλλα εγω μονο ΕΝΑ θριλερ ξερω


http://www.youtube.com/watch?v=sOnqjkJTMaA
 

rasko

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 1, 2012
Messages
306
στη ελλαδα οταν λεμε "θριλερ" και οχι thriller εννουμαι τις τανιες τρομου.

Thriller ειναι στη πραγματικοτητα οι τανιες που λεμε αγωνιας

πχ θριλερ ειναι τα law abiding citizen, enemy of the state, phone booth
(μπορει να μην ειναι οι καλυτερες τανιες αλλα αυτες μου ηρθαν πρωτα στο μυαλο)
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,045
Συμφωνώ κι εγώ με τους αποπάνω. Θρίλερ εδώ θεωρούμε ταινίες που είναι χόρορ. Μέγα λάθος, καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Χόρορ είναι η ταινία που θέλει να σε τρομάξει με διάφορα τεχνάσματα, ξαφνικά ξεσπάσματα στην οθόνη σε συνδυασμό με ήχο, με διάφορα τέρατα/σπλατεριές/τόνους αίμα κλπ κλπ

Απ' την άλλη το θρίλερ στηρίζεται και στην ένταση/αγωνία/αδρεναλίνη όπως σωστά είπαν οι προηγούμενοι. Επίσης να συμπληρώσω ότι είναι ο πιο γενικευμένος όρος στο να περιγράψεις μια ταινία, καθώς κοτσάρεται (σχεδόν) παντού. Κάτι που το καθιστά φέιλ σαν όρο κατά την προσωπική μου άποψη. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Έχω δει περιγραφές αισθησιακό θρίλερ, νεανικό θρίλερ, μυστηρίου θρίλερ, δράσης περιπέτειας θρίλερ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Πχ τα Mission Impossible ξέρω 'γω στο imdb να κοιτάξεις, action-thriller τα λέει. ΛΟΛ.

Αγαπημένη μου περίπτωση θρίλερ είναι το ψυχολογικό θρίλερ. Αγαπημένη μου ταινία: "Le Locataire" (Ο Ένοικος) του Ρομάν Πολάνσκι. Αν ένα ψυχολογικό θρίλερ είναι καλοφτιαγμένο, σου προκαλεί συναισθήματα πρωτόγνωρα, σε τρομάζει, σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα μόνο και μόνο απ' το θέμα που καταπιάνεται και απ' την ατμόσφαιρα/αισθητική της, χωρίς να χρησιμοποιεί τα τεχνάσματα των σύγχρονων ταινιών τρόμου για να σε τρομάξει. Πιο πρόσφατη ταινία αυτού του είδους που μου έρχεται στο μυαλό είναι το "Låt den rätte komma in" (Άσε το κακό να μπει) το ορίτζιναλ το Σουηδικό
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


Epitaph wrote:
Για μένα
Θρίλερ : Από τη στιγμή που βυθίζεσαι στην ταινία (immersion) να νιώθεις και συ ο ίδιος την αγωνία των πρωταγωνιστών. Αυτό βεβαίως επαφίεται εν μέρει στην ταινία και εν μέρει στην εγκεφαλική κατάσταση σου. Π.χ. αν έξω βαράνε 50 μπουλντόζες και μέσα ο παππούς ακούει Καζαντζίδη, ξέχνα το immersion.
παραδείγματα : Die Hard, Speed, Ring, Evil Dead, Seven.</blockquote>

Το die hard ανήκει στην κατηγορία "περιπέτειες", ενώ το speed ανήκει στα "περιπετειώδη thriller". Ring και Seven ανήκουν στα καθαρόαιμα thriller όπως σωστά αναφέρεις. To Evil Dead δεν το ξέρω για να το σχολιάσω.

 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
Συμφωνώ ότι το DIE HARD είναι περιπέτειας και ίσως κάποιος δύσκολα να μπει στη θέση του John McClaine και να νιώσει κι αυτός την αγωνία του, αλλά αν και πιο δύσκολο να νιώσει αγωνία (λόγω των μεταβλητών ορίων που μίλησα πιο πριν) δεν το θεωρώ απίθανο.

Οπότε κάποιος νέοπας (μικρό παιδί, άνθρωπος του Νεάντερταλ που πρόσφατα ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό κ.λπ.) , θα μπορούσε άνετα να βυθιστεί μέσα στην ταινία και να νιώσει αυτή την αγωνία, που εμείς δεν πρόκειται να νιώσουμε, είτε επειδή την έχουμε δει 60 φορές, είτε επειδή έχουμε δει πιο αγωνιώδεις ταινίες.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,706
Να προσθέσω επίσης το Memento ως πολύ καλό δείγμα θρίλερ.

<span class="bbcode_spoiler"><img src="http://www.abload.de/img/dont-believe-his-liespcuo0.png" alt="dont-believe-his-liespcuo0.png" class="bbcode_img" /></span>

Το Evil Dead είναι horror b-movie.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Αναφερόμενος στα "θρίλερ" με την Ελληνική έννοια και συμπληρώνοντας τα όσα σωστά ειπώθησαν περί αγωνίας παραπάνω, νομίζω ήταν ο Χίτσκοκ αυτός που είχε αναφέρει πως "η σωστή ταινία τρόμου στον πυρήνα της είναι αυτή που σε τρομάζει με την αγωνία του να ΜΗΝ γίνεται κάτι".

Κάτι που προφανώς φαίνεται να μην λαμβάνουν υπ'όψιν τους καθόλου οι ταινίες "τρόμου" της εποχής μας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι οποίες βασίζονται παραπάνω στα φθηνά τρομάγματα του στυλ "Α ΕΣΚΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ, ΤΙ ΤΡΟΜΟΣ" παρά να σε κάνουν να νιώθεις αυτήν την αγωνία.
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523
Νομίζω έχει καλυφθεί το θέμα.Συμφωνώ με πολλούς,αλλά πιο πολύ με το Hellion που ανέφερε και το master Hitchcock.Αυτός μου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη θρίλερ.Και δικό του είναι και το αγαπημένο μου (Rear Window,όποιος δεν το έχει δει,να ΤΡΕΞΕΙ),ενώ μιας και αναφέρθηκε ο Πολάνσκι πολύ ωραίο θεωρώ και το Μωρό της Ρόζμαρι.
 

razvedchiki

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,740
εμενα παντως μαρεσουν οι ταινιες με ζομπι,χουρουρ η οχι.
 
Top Bottom