Είδα τα δύο πρώτα επεισόδια του Chernobyl. Μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ καλή η σειρά, με τα εξαιρετικά production values που μας έχει συνηθίσει το HBO. Αλλά ρε παιδιά δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου ότι περιέχει αρκετή δόση προπαγάνδας. Αρχικά να πω ότι γεννήθηκα αρκετά αργότερα από τα γεγονότα (1991) και ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να πιστέψω την παράνοια των γραφειοκρατών και τη μετατόπιση των ευθυνών, τις προσπάθειες συγκάλυψης (αν και λίγο υπερβολικό αυτό το "δεν είδες καλά") κτλ., ούτε το πραγματικά τραγικό γεγονός να το μαθαίνει πρώτα όλος ο πλανήτης και έπειτα οι κάτοικοι της πόλης μόλις 3 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δε γίνεται να μην υπήρχαν κανονικά όργανα μέτρησης της ραδιενέργειας επί τόπου (δε λέω καν για προστατευτικές στολές), όπως και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες που σχεδίασαν, καθώς και αυτοί που διαχειρίζονταν τις εγκαταστάσεις δε γνώριζαν ουσιαστικά πως λειτουργεί αυτό που είχαν εφεύρει και διαχειρίζονταν. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όσο έψαξα δε βρήκα κάτι που να το διαψεύδει. Αντίθετα οι κριτικές που αφορούσαν την αληθοφάνεια της σειράς είχαν κυρίως να κάνουν με δευτερότριτες και ασήμαντες ουσιαστικά σκηνές. Άλλος προβληματισμός μου είναι το γεγονός ότι μάλλον οι συνέπειες γίνονται λίγο overblown. Τα επίσημα στοιχεία (ΟΗΕ) έχουν δείξει μεν σοβαρές επιπτώσεις και απώλεια αρκετών ανθρώπινων ζωών, αλλά η σειρά το παρουσιάζει πολύ χειρότερο. Τέλος, δεν αμφιβάλλω ότι θα υπήρχε νέα έκρηξη αν δεν αδειάζονταν οι δεξαμενές, αλλά αυτό το 48-72 ώρες δύσκολο μου φαίνεται και δεν επιβεβαιώνεται κι από πουθενά. Άσε που στην πραγματικότητα τα άτομα που ανέλαβαν να ανοίξουν τις βαλβίδες έζησαν πολλά χρόνια μετά το ατύχημα (νομίζω κάποιοι ζουν ακόμη). Οπότε, αν και επιφυλάσσομαι μέχρι να το τελειώσω, μου φαίνεται ότι έκαναν καλή δουλειά στην παρουσίαση των παθογενειών του Σοβιετικού καθεστώτος, αλλά κάνουν τις πραγματικές συνέπειες να φαίνονται πολύ πιο δραματικές.
Και κάτι λίγο άσχετο. Ελπίζω η απήχηση που έχει η σειρά να μην αποτελέσει αφορμή για να ανοίξουν περαιτέρω συζητήσεις για τη χρησιμότητα της πυρηνικής ενέργειας. Όπως σχεδόν οτιδήποτε σε αυτόν τον κόσμο, το πόσο επικίνδυνη είναι η πυρηνική ενέργεια εξαρτάται από τον τρόπο που τη χειρίζεσαι. Και αν και είναι δεδομένο ότι οι συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος μπορούν να είναι καταστροφικές, υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι απείρως πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.