What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Το Μέλλον των Γραπτών Reviews

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,564
Προέκυψε τον τελευταίο καιρό (ή για την ακρίβεια επανήλθε μετά από καιρό) στις σκοτεινές υπόγες του site ανάμεσα στη συντακτική ομάδα μια φιλολογικού ενδιαφέροντος (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) συζήτηση γύρω από την ίδια τη φύση του εκτενούς κειμένου ως review, και κατά πόσο αυτό το format έχει μέλλον στο χώρο. Ως "εκτενές κείμενο" εννοώντας τη διεξοδική ανάλυση κάθε πτυχής του εκάστοτε παιχνιδιού, το παραδοσιακό "Gameplay-Ήχος-Γραφικά" του PCMaster δηλαδή, λίγο-πολύ ότι κάνουμε κι εμείς εδώ πέρα τις περισσότερες φορές. Η κουβέντα έχει ενδιαφέρον γενικά οπότε είπαμε να συμπεριλάβουμε και το λαό στη συζήτηση.

Θεωρείτε, λοιπόν, πως η εκτενής συγγραφή γραπτών reviews 4 και 5 σελίδων είναι κάτι το ξεπερασμένο εν έτει 2019?

Δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να βρει ανά τα ίντερνετς πληροφορίες για τα γραφικά και το gameplay κάποιου τίτλου πριν καν αυτός κυκλοφορήσει, θεωρείτε πως η ενασχόληση με αυτούς τους τομείς στο γραπτό review είναι περιττή?

Θα έπρεπε τα εκτενή review να αντικατασταθούν από σχετικά σύντομα κείμενα άποψης, που στη χειρότερη περίπτωση να συνοδεύονται από μικρά 2λεπτα-3λεπτα βιντεάκια με το gameplay του κάθε τίτλου?

Μήπως θα έπρεπε να καταργηθούν εντελώς τα γραπτά, και τα reviews να γίνονται αποκλειστικά σε gameplay βιντεος με σχολιασμό από πάνω, παρά το κόστος και το χρόνο που θα απαιτούσε κάτι τέτοιο?

Είναι όλα τα παραπάνω μπούρδες και πρέπει να παραμείνουν τα κείμενα μεγάλα και υπεραναλυτικά, μιας και όπως και να το κάνουμε διαβάζετε γραπτά reviews μόνο όταν πάτε στην τουαλέτα οπότε το πολύ μπλα-μπλα σας βολεύει?

Ποιό θα ήταν για εσάς το "ιδεατό" format ενός review?

Τα παραπάνω δεν είναι "δημοσκόπηση" που θα καθορίσει το μέλλον του σάιτ ή κάτι τέτοιο, καθαρά φιλολογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε πρώτη φάση. Ρίχτε τα 2 σέκελς σας.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Μπορείτε να παίζετε φορτνάιτ μιλώντας παράλληλα για το γκέημ το οποίο ρηβιουάρετε σε λάιβ στρημ στο τουίτς ορ σόμθινκ.

Για να μιλήσουμε και λίγο αστεία όμως, αυτό το σύντομη περιγραφή με 2-3λεπτα βίντεα μου ακούγεται σαν κάτι που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Βίντεο ρηβιούζ από την άλλη με γκέημπλεϊ κτλ, οκ θα είχε φάση. Αλλά και πάλι, δε νομίζω να καλύψει το κενό που θα αφήσει σε κάποιον που θέλει να σχηματίσει άποψη διαβάζοντας ένα εκτενές κείμενο με όσο πιο αναλυτική άποψη γίνεται και τα ρέστα. Αλλά επειδή ποιος διαβάζει οτιδήποτε εν έτει 2019 λολ, τα βίντεο ρηβιούζ θα κάνανε τη δουλειά τους.
 

Mogrey665

Lich
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism Order of Alucard
Joined
Feb 23, 2013
Messages
5,931
δεν θα έλεγα ότι δεν έχουν μέλλον αλλά σίγουρα τα review με gameplay videos κλπ έχουν μεγάλη πέραση. αν και σίγουρα συμβάλει ότι ο επίσημος τύπος τύπου ign και τα συναφή έχουν γίνει μη αξιόπιστα οπότε ο κόσμος προτιμά τους angrycentaurgaming angry joe και λοιπούς youtubers. ακομα και μεγάλα sites προσπαθούν να βγάζουν video αλλά δεν νομίζω ότι αυτά των ign (τους έχω κράξει πολύ τελευταια) είναι πολύ απλά περιεκτικά χωρίς να λένε τπτ στην ουσία.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,925
Πείτε με παλιομοδίτη, πείτε με παλιόγερα, δεμενοιάζει! Εγώ γουστάρω τα ριβιούζ όπως τα γράφουν τα αγόρια (και η κοπελιά ;) ) του Ρεηκουί: παραδοσιακά, ορθόδοξα κατεβατά με φοβερή πένα και, πάνω απ' όλα, με ψυχή! Μην αλλάξετε τίποτα ρέι!!!

Αν θέτε καμιά φορά, έτσι για το χαβαλέ, μπορείτε να κάμετε κάνα Let's play video για κάποιο παίγνιο, αν και θα μου άρεσαν περισσότερο τα χιουμοριστικά βίντεο σαν το ΦΑΒ (Φολάουτ Ανπόξινκ Βίντεο) του Ποράτσο!

Ads mode ON

Τα Ρεηκουί ριβιούζ είναι τόσο ριφρέσινγκ που τα διαβάζεις παντού: στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά, στην εξοχή!

Ads mode OFF

ΥΓ: Και, όχι, δεν τα διαβάζω στην τουαλέτα γιατί δεν είμαι δυσκοίλιος. :Ρ
 

Arwindan

Mind-flayer
Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 3, 2012
Messages
2,487
Για μένα είναι απλά τα πράγματα. Όταν έχω συνηθίσει να διαβάζω για χρόνια τα reviews κάποιου και έχω πλέον καταλάβει σε ένα μεγάλο βαθμό τα γούστα και τις προτιμήσεις του, τότε θέλω να διαβάζω μία αναλυτική άποψή του για κάποιο παιχνίδι γιατί θα καταλάβω πολύ περισσότερα πράγματα από ένα απλό gameplay video-review στο youtube. Τώρα αν αυτή η αναλυτική άποψη συνοδεύεται από κάποιο video οκ, αλλά δεν θα ήθελα να μειωθεί η έκταση των review.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Δεν πιστεύω πως μία μορφή είναι "καλύτερη" μιας άλλης (γραπτό vs video), αλλά χρειάζονται από όλα. Μου αρέσει που μπορώ να πάρω gameplay τζούρες από έναν τίτλο που μου αρέσει από τα γιουτιούμπια, απολαμβάνω τα λεπτομερή άρθρα παρουσιάσεων (είτε παρουσιάζοντας ψυχρά τα χαρακτηριστικά του κάθε παιχνιδιού, είτε ποιο...λογοτεχνικά) αλλά και σίγουρα με τα χρόνια (και δεν είναι και λίγα τα άτιμα) έχω την εμπειρία να "εμπιστευτώ" reviewers, γνωρίζοντας γούστα, παραξενιές και ύφος. Το RQ στο μυαλό μου, σαν ουσιαστικά διάδοχος του PCM, ανήκει στην κατηγορία των "μερακλίδικων reviews με άποψη" που δεν θα παρουσιάσουν στεγνά απλά ένα παιχνίδι με έναν τελικό βαθμό αλλά ο κάθε συντάκτης θα βάλει το προσωπικό του στίγμα (άλλοτε συμφωνώ , άλλοτε όχι, δεν έχει σημασία), και ως κάτι τέτοιο θα ήθελα να το δω να συνεχίζει στο μέλλον. Φυσικά εξέλιξη μπορεί να υπάρχει, αλίμονο, και προσθήκες τσαχπινιάρικες όπως μικρά συνοδευτικά βίντεο (το έχουμε δει σε λίγες περιπτώσεις ήδη στο RQ) είναι ευπρόσδεκτες αρκεί να μην χαθεί ο πυρήνας της "φιλοσοφίας" του site, που εκτιμώ ότι είναι η γραπτή αρθρογραφία με άποψη και προσωπικό ύφος.
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,138
[quote quote=510405]
Θεωρείτε, λοιπόν, πως η εκτενής συγγραφή γραπτών reviews 4 και 5 σελίδων είναι κάτι το ξεπερασμένο εν έτει 2019?
[/quote]

<span style="color: #ff0000;font-size: 36pt">ΟΧΙ</span>
 

The Nameless One

Mind-flayer
Joined
Jun 16, 2015
Messages
1,813
&lt;p style="text-align: justify;"&gt;Προσωπικά απολαύνω τα μεγάλα γραπτά  Του RQ και δεν θέλω να σταματήσουν. Όσα παιχνίδια αγόρασα με κριτήριο αυτά που γράφατε, είναι και αυτά που έχω ευχαριστηθεί περισσότερο.&lt;/p&gt;
Το μόνο κομμάτι που θεωρώ "κουραστικό" στο γραπτό review είναι αυτό που περιγράφει το gameplay ενός τίτλου. Εκεί πιστεύω ένα ολιγόλεπτο βίντεο με voice over που θα γίνεται επίδειξη των μηχανισμών είναι πολύ καλύτερο στην κατανόηση από τον αναγνώστη.

Αν ήταν δική μου επιλογή, θα κράταγα όλο το κείμενο όπως το κάνετε τώρα με εξαίρεση το gameplay κομμάτι που θα το μετέφερα σε video.

Just my 2c
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Σας αγαπάω ρε μπαγάσες.

Πραγματικά χαίρομαι μέσα από την ψυχή μου να ξέρω πως έστω για 10-20 νοματαίους, αυτό που κάνουμε έχει νόημα. Πως απολαμβάνετε και αντιλαμβάνεστε τα κείμενα όπως ακριβώς τα οραματιζόμαστε/προορίζουμε. Μεταξύ μας, δεν νομίζω να υπήρχε ποτέ περίπτωση να σταματήσουμε να γράφουμε στο 'Ορθόδοξο' ύφος. Μπορεί οι υποχρεώσεις να περιορίζουν την...δημιουργική μας παραγωγή, αλλά τα μερακλίδικα, θα είμαστε πάντοτε εδώ για να τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Ευχαριστούμε. Αγάπη. 12άρια τσέηνζ. Ξέτε εσείς.
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,045
Ακόμα και μένα που είμαι μειοψηφία εδώ μέσα, δηλαδή ότι δεν σας έμαθα απ' το PCMaster καθώς ποτέ δεν το διάβαζα, άρα δεν είχα κάποια νοσταλγική σύνδεση με τη ομάδα ριβιούερς του ρεηκουί, με κέρδισε απ' τη πρώτη στιγμή η γραφή σας και η μορφή του κειμένου σας. Είμαι πολλά χρόνια φαν των γραπτών κριτικών στο οτιδήποτε (μουσική, ταινίες, σειρές κλπ), οπότε θεωρώ ότι δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω στο αν "video reviews=το μέλλον;" ή άλλες τέτοιες φιλοσοφικές ερωτήσεις, καθώς για μένα μόνο το γραπτό ριβιού υπάρχει σαν έγκυρη μορφή ενημέρωσης.

Τώρα, αν θέλετε να δοκιμάσετε άλλους τρόπους για να συνοδεύετε το χόμπι σας, υποθέτω οι περισσότεροι θα είμαστε οκ με αυτό, αρκεί όπως είπε και ο Savatar, "αρκεί να μην χαθεί ο πυρήνας της “φιλοσοφίας” του site, που εκτιμώ ότι είναι η γραπτή αρθρογραφία με άποψη και προσωπικό ύφος".
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Προτείνω βίντεοζ με στρίπερς. Την στιγμή που θα μοιράζουν πολιτισμό, θα διαβάζουν παράλληλα και το ρηβιού που έγραψε ο εκάστοτε συντάκτης. Μπορεί να τα γράφουν και οι ίδιες τα ρηβιού, λίγη σημασία θα έχει σε αυτή την περίπτωση ένιγουεϊ.

#vyzgoiaftw #ormonopliktoihools #masoutis4life #ps4promasterrace
 

Chosen Undead

Death Knight
Joined
Jul 14, 2015
Messages
3,505
Προσωπικά διάβαζα πολύ pc master &amp; gamepro (στο 2ο ειδικά εχω όλα τα τεύχη)  παλιά και (άλλα gaming περιοδικά στη πορεία), οπότε λατρεύω να διαβάζω reviews για παιχνίδια που με ενδιαφέρουν από άτομα που εμπιστεύομαι για τη κρίση τους ως προς την ποιότητα παιχνιδιών. Το έκανα και για τη παρέα μαζί με άλλους φίλους παλιότερα στο φόρουμ μου (P.R.I.G.) (λάτρευα γενικά να γράφω κριτικές για τα πάντα εκεί και να συζητάω με ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα) αλλά και μετέπειτα σε blog (Gamer's League, Gamers Guild πιο πρόσφατα). Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός πως δεν υπάρχει πια κανένα περιοδικό για videogames. Εστω και έτσι όμως θέλω να συνεχίσουν να υπάρχουν reviews σε μορφή κειμένου και γενικότερα άρθρα για videogames. Videos προτιμώ και γω να είναι κάτι έξτρα για να παίρνεις μια ιδέα πως είναι το gameplay. Μπορούν μάλιστα να έχουν περιεκτική κριτική εκεί και να λένε για αναλυτική κριτική διαβάστε το άρθρο στο τάδε link. Ασχετά από όλα αυτά πάντως, δεν ήταν το γεγονός πως κάποιοι γράφατε στο pc master που με έκανε να κολλήσω με το φόρουμ αλλά το πως όλοι νιώθουμε λες και είμασταν φίλοι μια ζωή. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά κάποιος να είπε το τάδε παιχνίδι τα σπάει, να το πήρα και να μην συμφώνησα. Πόσο μάλλον στα reviews που είναι γραμμένα με μεράκι και πάντα με ειλικρίνεια, αιτιολόγηση και χωρίς σκοπιμότητες. Είναι σπαθί το τι θα διαβάσεις, τέλος. Θα ήταν ωραίο να υπήρχαν και βίντεο αλλά το καταλαβαίνω πόσο δύσκολο και χρονοβόρο θα ήταν κάτι τέτοιο.





 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,315
<blockquote>Πραγματικά χαίρομαι μέσα από την ψυχή μου να ξέρω πως έστω για 10-20 νοματαίους, αυτό που κάνουμε έχει νόημα.</blockquote>
Θες να πεις, ότι αν γράψω review, θα το διαβάσουν άλλα εννέα άτομα ακόμα? Νιώθω συγκινημένος.  (Καλά, για δεκαεννιά ούτε που το σκέφτομαι!!!!!)
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Θα μιλήσω αρχικά σε προσωπικό επίπεδο. Για μένα η ενημέρωση για το αγαπημένο μου χόμπυ δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά ιεροτελεστία. Θέλω να αράξω και να το απολαύσω. Εντάξει πλέον δυστηχώς δεν μπορώ να μυρίσω το χαρτί , όσον αφορά το gaming, αλλά τουλάχιστον μπορώ να αράξω με το ταμπλετ στο κρεβάτι ή σε κάποιον καναπέ και να αφήσω να με καταπιεί το κείμενο, παρέα με ένα φλυτζάνι τσάι. Για αυτο μάλιστα, επειδή θέλω ιδανικές συνθήκες για να διαβάσω, πολλές φορές αργώ να τα διαβάσω.  Τα video review δεν με τράβηξαν ποτέ. Ένιωθα σαν να μου χαλούσαν λίγο την εμπειρία, μιας και κάποιες στιγμές θα τις ζούσα ξαναζεσταμένες, μιας και θα τις είχα δει πρώτα στο video. Αστε δε που ΒΑΡΙΕΜΑΙ. Αν είναι να κάτσω μπροστά στον υπολογιστή για να δω βίντεο, καλύτερα να δω καμιά σειρά ή ακόμα καλύτερα να παίξω. Το νιώθω χαμένο χρόνο να δω ένα 15λεπτο video review ενός παιχνιδιού.  Μόνο κάποια let's play έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές, όταν δεν έχω βρει γραπτό review από reviewer που εμπιστεύομαι και αμφιταλαντεύομαι για το πως πραγματικά είναι το παιχνίδι  (κοντολογης δεν έχει κάνει το Rq review για κάτι ). Τα video review νιώθω ότι είναι για ορισμένους της νέας γενιάς και όχι για όλους. Για τους ίδιους που παίζουν μόνο Multiplayer παιχνίδια , που ποστάρουν στα Fb  γκρούπς για να μαζέψουν Likes και έχουν κόψει το διάβασμα για να βλέπουν youtube....

 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Οκ να γράψω και μια γνώμη, που σύμφωνα με το ρητό όλοι έχουν από μία...

Τα άρθρα είναι κάτι που νομίζω ότι λείπει οπότε όσος κόσμος τα διαβάζει (αυτοί οι δέκα) σίγουρα δεν θα ήθελαν να τα σταματήσετε. Αν πάλι θέλετε να κάνετε εκπομπές, αυτό είναι πάλι οκ αν και δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο λείπει. Αυτό που δεν θεωρώ καλό είναι ανακάτεμα βίντεο με κείμενο. Όποτε έχετε παρεμβάλει βιντεάκι πιστεύω ότι είναι λάθος και στην καλύτερη περίπτωση απλά σπάει άσχημα την ροή τού κειμένου. Αν εγώ θα καλόβλεπα μια οπτική αλλαγή στα άρθρα θα ήταν να προχωρούσαν ακόμα περισσότερο σε μια πιο «εκτυπώσιμη» μορφή αντί για την μορφή ιστολογίου, και ακόμα καλύτερα ανά δίμηνο να βγαίνουν και σε pdf. Δεν λέω ότι «πρέπει» ή ακόμα και «είναι καλό» κάτι τέτοιο γιατί προφανώς θέλει παραπάνω δουλειά, οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο αξίζει κάτι τέτοιο, απλά ρίχνω μια γνώμη τι θα θεωρούσα ιδανικό.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,259
Εγώ θα προσθέσω και μερικες πιο εξειδικευμένες ερωτησεις. Ένα τυπικό δικό μας review έχει συνήθως συγκεκριμένη δομη. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα οποιοδήποτε single player game, κατά κανόνα ο σχολιασμός θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή, μια αναφορά στο σενάριο, σχολιασμό του gameplay, σχολιασμό του τεχνικου τομέα και τον επίλογο. Πάνω σε αυτά τα επιμέρους στοιχεία, ρωτώ: Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ανάλυση του πώς υλοποιούνται τεχνικά στο παιχνίδι ή η κριτική ως προς την ποιότητά τους; Δηλαδή, έχει νόημα να αφιερώνουμε χρόνο και χώρο στο review περιγράφοντας αναλυτικά ορισμένα τεχνικα στοιχεία που μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει σε μερικά δευτερόλεπτα ενός trailer ή playthrough;

Ο δικός μου προβληματισμός πάνω στο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο τύπος του review στο οποίο εκπαιδευτήκαμε διαθέτει αρκετό "λίπος" που κάποτε ήταν χρήσιμο και απαραίτητο, σήμερα όμως μπορεί να είναι περιττό. Μια γενική εικόνα για το interface, το στυλ και τα τεχνικά θεματα μπορεί ο κάθε αναγνώστης να πάρει άμεσα και ζωντανά μέσω κάποιου βίντεο. Για μένα, θα ήταν καλύτερο να γίνεται μια μικρή αναφορά σε αυτά τα θέματα και το review να μπαίνει άμεσα στο κομμάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους, δηλαδή την προσωπική αξιολόγηση του παιχνιδιού απο τον συντάκτη.



 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Ίσως είμαι και λάθος αλλά νομίζω ότι κάθε τέτοια κουβέντα ακόμα και αν δεν ξεκινάει με τέτοια πρόθεση, καταλήγει να βγάζει μια αίσθηση ελιτισμού απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό του γραπτού λόγου. Το βασικό ερώτημα όμως είναι κατά πόσο και όλοι οι υπέρμαχοι του γραπτού λόγου μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικά καλό κείμενο. Το ξεπερασμένο δεν είναι το γραπτό αλλά ότι το 2019 μνημονεύουμε ακόμα περιοδικά τα οποία στο μεγαλύτερο κύκλο της ζωής τους κινούνταν στην μετριότητα. Το γεγονός ότι εδώ μέσα π.χ είμαστε οι περισσότεροι ηλικιακά στο 30+ και έχουμε 80's και 90's βιώματα δεν μας αφήνει να δούμε ότι τελικά ίσως το yt να είναι και καλύτερο από ένα περιοδικό του 95 και ότι πλέον οι πιτσιρικάδες έχουν περισσότερα ερεθίσματα για να κρίνουν τα παιχνίδια και δεν επιλέγουν βάσει εξωφύλλου όπως κάναμε πολλοί από εμάς κάποτε.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Ναι αλλά η μισή χαρά είναι η γεροντική αυταρέσκεια και ο σταλεγακισμός μας!
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,259
[quote quote=510617]Ίσως είμαι και λάθος αλλά νομίζω ότι κάθε τέτοια κουβέντα ακόμα και αν δεν ξεκινάει με τέτοια πρόθεση, καταλήγει να βγάζει μια αίσθηση ελιτισμού απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό του γραπτού λόγου. Το βασικό ερώτημα όμως είναι κατά πόσο και όλοι οι υπέρμαχοι του γραπτού λόγου μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικά καλό κείμενο. Το ξεπερασμένο δεν είναι το γραπτό αλλά ότι το 2019 μνημονεύουμε ακόμα περιοδικά τα οποία στο μεγαλύτερο κύκλο της ζωής τους κινούνταν στην μετριότητα. Το γεγονός ότι εδώ μέσα π.χ είμαστε οι περισσότεροι ηλικιακά στο 30+ και έχουμε 80’s και 90’s βιώματα δεν μας αφήνει να δούμε ότι τελικά ίσως το yt να είναι και καλύτερο από ένα περιοδικό του 95 και ότι πλέον οι πιτσιρικάδες έχουν περισσότερα ερεθίσματα για να κρίνουν τα παιχνίδια και δεν επιλέγουν βάσει εξωφύλλου όπως κάναμε πολλοί από εμάς κάποτε.

[/quote]

Κατά τη γνώμη μου, το μέσο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είτε βλέπω έναν γιουτουμπά να μιλάει για ένα παιχνίδι είτε διαβάζω ένα κείμενο του ίδιου ατόμου, η ουσία είναι ο λόγος αυτός καθεαυτός και όχι το μέσο με το οποίο μεταδίδεται. Ασφαλώς και το Youtube είναι ανώτερο του γραπτού λόγου γιατί βλέπεις στην πράξη το παιχνίδι και μπορείς να κρίνεις μόνος σου πολλά πράγματα χωρίς να χρειαστεί να σου τα αναλύσει κάποιος. Γι' αυτό λέω ότι τα γραπτά μας θα πρέπει μάλλον να αφήσουν στην άκρη τα οφθαλμοφανή και να επικεντρωθούν σε αυτό που δεν θα πάρει ο χρήστης από ένα βίντεο, δηλαδή την προσωπική εκτίμηση του συντάκτη για το παιχνίδι.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Αυτό νομίζω λίγο πολύ οι περισσότεροι το έχουμε ήδη υιοθετήσει. Δεν θυμάμαι πρόσφατα δηλαδή να διαβάζω κείμενό μας που να εξηγεί 'Πατώντας το 'I' ανοίγουμε το inventory και τέτοιες Τσουρινακικές γραφικότητες για να γεμίζουν σελίδες στη μακέτα :)
 
Top Bottom