What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Το Μέλλον των Γραπτών Reviews

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
[quote quote=510909]
<blockquote class="gdbbx-bbcode-quote">
<div class="gdbbx-quote-title">https://ragequit.gr/forums/topic/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8e%ce%bd-reviews/page/2/#post-510617">rikimaru wrote:
Ίσως είμαι και λάθος αλλά νομίζω ότι κάθε τέτοια κουβέντα ακόμα και αν δεν ξεκινάει με τέτοια πρόθεση, καταλήγει να βγάζει μια αίσθηση ελιτισμού απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό του γραπτού λόγου. Το βασικό ερώτημα όμως είναι κατά πόσο και όλοι οι υπέρμαχοι του γραπτού λόγου μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικά καλό κείμενο. Το ξεπερασμένο δεν είναι το γραπτό αλλά ότι το 2019 μνημονεύουμε ακόμα περιοδικά τα οποία στο μεγαλύτερο κύκλο της ζωής τους κινούνταν στην μετριότητα. Το γεγονός ότι εδώ μέσα π.χ είμαστε οι περισσότεροι ηλικιακά στο 30+ και έχουμε 80’s και 90’s βιώματα δεν μας αφήνει να δούμε ότι τελικά ίσως το yt να είναι και καλύτερο από ένα περιοδικό του 95 και ότι πλέον οι πιτσιρικάδες έχουν περισσότερα ερεθίσματα για να κρίνουν τα παιχνίδια και δεν επιλέγουν βάσει εξωφύλλου όπως κάναμε πολλοί από εμάς κάποτε.</blockquote>
Κατά τη γνώμη μου, το μέσο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είτε βλέπω έναν γιουτουμπά να μιλάει για ένα παιχνίδι είτε διαβάζω ένα κείμενο του ίδιου ατόμου, η ουσία είναι ο λόγος αυτός καθεαυτός και όχι το μέσο με το οποίο μεταδίδεται. Ασφαλώς και το Youtube είναι ανώτερο του γραπτού λόγου γιατί βλέπεις στην πράξη το παιχνίδι και μπορείς να κρίνεις μόνος σου πολλά πράγματα χωρίς να χρειαστεί να σου τα αναλύσει κάποιος. Γι’ αυτό λέω ότι τα γραπτά μας θα πρέπει μάλλον να αφήσουν στην άκρη τα οφθαλμοφανή και να επικεντρωθούν σε αυτό που δεν θα πάρει ο χρήστης από ένα βίντεο, δηλαδή την προσωπική εκτίμηση του συντάκτη για το παιχνίδι.

[/quote]

Σε θεωρητικό επίπεδο θα συμφωνήσω ότι η ουσία είναι ο λόγος αλλά στην πράξη το κάθε μέσο έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και νοοτροπία. Ο μέσος γιουτουμπάς π.χ (ή έστω αρκετοί από αυτούς) έχει μία προσέγγιση σε στυλ παίζω και χαβαλεδιάζω με φίλους παρουσιάζοντας μια καθαρά προσωπική άποψη παρά προσφέρω μια σφαιρική κριτική επί του τίτλου που για τον κλασσικό reviewer αυτό θεωρείται αυτονόητο. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό, ούτε ότι θα είναι για πάντα έτσι, σε μερικά χρόνια μπορεί να έχει εξελιχθεί και να βλέπουμε πολύ περισσότερες ολοκληρωμένες κριτικές σε video αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλήρης επικάλυψη μεταξύ των 2 κόσμων. Για αυτό λέω ότι το κείμενο μπορεί να έχει ακόμα λόγο ύπαρξης αλλά γενικά βλέπω να υπάρχει μία κακώς εννοούμενη σύνδεση του κειμένου με την έννοια του περιοδικού.  Βλέπεις δηλαδή ότι ουσιαστικά τα περιοδικά έχουν πεθάνει εδώ και μια δεκαετία (μπορεί και παραπάνω) αλλά ακόμα τα "ονόματα" του χώρου προέρχονται από αυτά, έχει υπάρξει κάποιος reviewer που να γίνει γνωστός μέσα από κάποιο site μόνο; Κάπως έτσι βλέπεις άτομα που το 2004 π.χ μπορεί να γράφαν σωστά πράγματα και να ήταν και μπροστά από την εποχή τους, το 2019 να αναμασάνε ουσιαστικά το ίδιο παραμύθι αρνούμενοι να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και να δουν και τα θετικά που φέρνει αυτή.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
[quote quote=510920]έχει υπάρξει κάποιος reviewer που να γίνει γνωστός μέσα από κάποιο site μόνο;[/quote]
Ανποξλόλεκς.

Το gameover τους έκανε μάγκες.

Προσωπικά, μου αρέσει να ενημερώνομαι ακόμα από γραπτά άρθρα. Καλά τα yt βίντεο αλλά για κάνα σύντομο gameplay, να πάρω ιδέα από το παιχνίδι. Από το βλέπω μισή ώρα review, προτιμώ να διαβάσω 10 λεπτά κείμενο. Που και που θα δω για παράδειγμα κάνα AJ, όχι γιατί περιμένω σοβαρή ενημέρωση αλλά για το χαβαλέ, όπως αντίστοιχα έβλεπα Γεωργίου κάποτε για να γελάσω με κάνα κουφό στα τηλεφωνήματα. Προς το παρόν, όντως λίγοι είναι που κάνουν περιεκτικά και σχετικά σύντομα video reviews π.χ. ACG, GGGManlives κτλ.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Στο gameover ήταν όντως σαν reviewer, το όνομα όμως που έχει κάνει τώρα δεν το έχει σαν reviewer. Αν δεν υπήρχε δηλαδή το youtube/twitch που εκεί έχουν περιεχόμενο που ξεφεύγει και από τα όρια του gaming το site σαν πηγή κριτικών/απόψεων δεν θα το ήξερε κανείς. Το ότι ήταν στο gameover για χρόνια απλά του έδωσε ένα αρχικό κοινό στο youtube.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
[quote quote=510926]Αν δεν υπήρχε δηλαδή το youtube/twitch που εκεί έχουν περιεχόμενο που ξεφεύγει και από τα όρια του gaming το site σαν πηγή κριτικών/απόψεων δεν θα το ήξερε κανείς[/quote]

Ίσως ξεχνάς ότι τα εκτός gaming (ταινίες, anime, κινητά κλπ) τα πρόσθεσε αργότερα, με το που έκανε το "σχίσμα" από το site που ήταν, από πίσω ακολούθησαν πάρα πολλοί users (που ως αρθρογράφο τον ήξεραν) και κάποιοι συντάκτες. Το όνομα το είχε χτίσει από το gameover από τα άρθρα και την παρουσία του στα webcasts , ok βοήθησε και λίγο ότι διατηρούσε κανάλι με τον αδερφό του στο yt με το όνομα unboxholics αν και έκανε μόνο unboxing videos και δεν ανέβαζε τακτικά υλικό, όπως τώρα. Τεσπα.

[quote quote=510917]Δεν θυμάμαι πρόσφατα δηλαδή να διαβάζω κείμενό μας που να εξηγεί ‘Πατώντας το ‘I’ ανοίγουμε το inventory και τέτοιες Τσουρινακικές γραφικότητες για να γεμίζουν σελίδες στη μακέτα <img class="emoji" draggable="false" src="https://s.w.org/images/core/emoji/11/svg/1f642.svg" alt="?" />[/quote]

Γιατί, το άλλο που αξιολογούσε τα manuals των παιχνιδιών που το πας; "To manual θα το ήθελα πιο αναλυτικό, περιέχει γενικές οδηγίες για το χειρισμό αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο".  :-D
 

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
Joined
Nov 24, 2019
Messages
3,536
(γραφω εδω την απαντηση στην ερωτηση του ναυαρχου στην παρουσιαση του στάρφι, γιατι αυτο ειναι νομιζω το σωστο θρέ).

συμφωνω με ναυαρχο για τα ρηβιους. οσο μεγαλωνω (και γινομαι πιο σοφος, mind you :rolleyes:) βλεπω οτι ηταν καπως ρομαντικη και δυστυχως παρωχημενη πλεον, η αναγκη για ρηβιου με συγκεκριμενη "δομη-παρουσιαση" που επαναλαμβανεται. στην σημερινη φαση του γκειμινγκ και οπως εχει διαμορφωθει η κατασταση με γιουτιουμπερς και στρημερς κλπ που πολλες φορες εχουν προνομιακες σχεσεις με εταιριες και παμπλισερς, δεν μπορει να σταθει το "παραδοσιακο" ρηβιου. εδω σε 3 μερες απ την κυκλοφορια (πολλες φορες και πιο πριν) εχουν ανεβει οχι μονο βιντεο ρηβιους, αλλά τιπς του τυπου "ποια 15 πραγματα ν αποφυγετε στο ταδε κειμ" ή "200 ξερωγω πραματα που θα θελατε να γνωριζετε πριν αρχισετε το δεινα". δεν υπαρχει ουτε ενα "μυστικο" για την γενικη μορφη ενος κειμ, χωρια η φαση με το ερλιαξε που εχεις κανα δυο χρονια πριν την κυκλοφορια, μια μεγαλη φετα του παιχνιδιου, που δεν προκειται ν αλλαξει σε μεγαλο βαθμο μεχρι την κυκλοφορια κατα κανονα...

οσο με αφορα, παντα περισοτερο διαβαζα ρηβιους για την προσωπικη πινελιά και ματιά του συντακτη, ακομα κι αν δεν μ ενδιεφερε αυτο καθαυτο το κειμ. και προς τα κει πιστευω πρεπει να παει το πραγμα.

δηλαδη αρθρο "θεσης - αποψης" ή σε στυλ qa ή και σε πιο ελευθερη μορφη "προσωπικων σκεψεων για το παιχνιδι".


υγ1: ωστοσο ναυαρχε, μια ερωτηση. πότε προλαβες κι επαιξες το μπιτζιθρη? :p θελω να πω, μαλλον ισχυουν αυτα που εγραψες, αλλά δεν θα ηταν προτιμοτερο να εχεις προσωπικη αποψη γι αυτα? κι εγω εμπιστευομαι το ΚΑΛΟ ΓΟΥΣΤΟ των φιλων που το αποθεωνουν δω μεσα, αλλά περιμενω να τα δω ιδιοις ομμασι.

υγ2: @Adhan μετα απο 4 χρονια απαντηση.... :D:D , τι να κανω, τωρα το ειδα...).
για αλλο λογο θεωρω (εντελως προσωπικη αποψη, ισως και λανθασμενη...) εγραφε πληροφοριες ο τσούρινας για το τι περιεχει το μανιουαλ, αθωε μου μιλενιαλ. πιστευω οτι ηταν κλεισιμο ματιου σε οσους συχναζαν σε κατι καθετα δρομακια της στουρναρη (εγεκφαλος κλπ)... τοτε η μονη διαφορα του κουτατου κειμ και του μαυρογενικου ηταν το μανιουαλ, που πολλες φορες ειχε πληροφοριες που δεν μπορουσες να βρεις αλλου (σε εμβρυακη μορφη το ιντερνετ τοτε, χωρις γιουτιουμπ και πληροφοριες για το κειμ..). εγω τουλαχιστον ετσι το εκλαμβανα. καθε φορα που εγραφε οτι το μανιουαλ ηταν ουσιαστικα "αχρειαστο", ηταν το πρασινο φως για να καταφυγει καποιος στον θειο του σρεντερ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ. η πειρατεια σκοτωνει το κέιμινκ, μην τα ξαναλεμε.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
Προσωπικη αποψη. Αυτοι οι τυποι του ΥΤ που μιλανε/παιζουν/νεγαμα παιχνιδια, συνηθως, το κουραζουν πολυ το πραγμα.
Συνηθως, παιζει μια φαση οπου το παιχνιδι παρουσιαζει αυτους. Αυτη την εντυπωση εχω και μπορει να ειναι τοσο λαθος οσο η μαρμελαδα φραουλα μεσα στον πατσα, αλλα ειναι η εντυπωση μου, δικια μου ειναι.
Αυτοι που ψαχνουν τα 3.000 πραγματα που πρεπει να βρεις σε ενα παιχνιδι, δεν εκτιμουν το gaming.
Οι καιροι αλλαζουν, αυτο ειναι σιγουρο οσο σιγουρο ειναι οτι ο φιλος του σρεντερ, που περιμενει να ερθει απο το χωριο, θα του φαει την γκομενα και ο σρεντερ θα δωσει πονο στις χελωνες καρατε-καρατε. Αυτο δεν σημαινει οτι αλλαζουν προς το καλυτερο.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
τοτε η μονη διαφορα του κουτατου κειμ και του μαυρογενικου ηταν το μανιουαλ, που πολλες φορες ειχε πληροφοριες που δεν μπορουσες να βρεις αλλου
Μ' αρέσει που το λες σε μένα :p
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν η μόνη διαφορά, τουλάχιστον στα rpg και για όσο έβγαιναν big box εκδόσεις, κάπου μέχρι 2000-2001.
Κατά τ' άλλα, να σου πω δε με πολυαπασχολούσε ΓΙΑΤΙ το έκανε, αλλά αναμφισβήτητα αυτό το - ας πούμε - πρώιμο sneak peek unboxing material ήταν μέρος της ταυτότητας των κειμένων του. Όσον αφορά το άλλο που έχω quoteάρει το Στέφανο, ναι ήταν ψιλοάχρηστες πληροφορίες θεωρώ, αφού τα περισσότερα games είχαν tool tips και tutorials, με τον ένα ή άλλο τρόπο...
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Τι είναι αυτό το μάνιουαλ; Εγώ ποτέ δεν είχα. Μου τα έτρωγε ο Thomas, να του κάνω μήνυση;
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
υγ1: ωστοσο ναυαρχε, μια ερωτηση. πότε προλαβες κι επαιξες το μπιτζιθρη? :p θελω να πω, μαλλον ισχυουν αυτα που εγραψες, αλλά δεν θα ηταν προτιμοτερο να εχεις προσωπικη αποψη γι αυτα? κι εγω εμπιστευομαι το ΚΑΛΟ ΓΟΥΣΤΟ των φιλων που το αποθεωνουν δω μεσα, αλλά περιμενω να τα δω ιδιοις ομμασι.

Εμπιστεύομαι το review εδώ στο site και όλη την κοινότητα που το αποθεώνει. Υπάρχει πάντα περίπτωση η προσωπική μας άποψη να διαφέρει από το κονσένσους αλλά θεωρώ απειροελάχιστα μικρή την πιθανότητα για το BG3 συγκεκριμένα.
 

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
Joined
Nov 24, 2019
Messages
3,536
ενταξει, ηθελα να σε πειραξω περισοτερο, επειδη εγραψες "βαριες" κουβεντες. και επειδη σ εχω για ανθρωπο που δεν τις "χαριζεις" χωρις προσωπικη αποψη.
καλα, καπως ετσι οπως τα γραφεις ειναι. περιμενω και την αποθεωτικη αποψη του συφορουμιτη χειρομαλαχτη, αλλά μαλλον θ αργησει καπως, οπότε κι εγω βασιζομαι σε οσα βλεπω.
 

vlad

Half-Ogre
Approval of the Admiral
Joined
Oct 31, 2013
Messages
607
Πολλές φορές έχω πέσει σε βιντεοριβιου για κάποιο παιχνίδι και σκέφτομαι να το παρακολουθήσω. ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΑΙΣΧΡΑ. Θα πατήσω το play και αν είναι πάνω από 5 λεπτά (ανάλογα το επίπεδο βαρεμάρας, ίσως και λιγότερο) θα το πάω φαστ φοργουορντ. Αντιθέτως θα καθήσω με άνεση να διαβάσω κάποια καλή γραπτή πραρουσίαση από συντάκτες που ξέρω και εμπιστεύομαι. Απλά δε βρίσκω τέτοιους, αν γνωρίζετε κανα καλό σάιτ για ριβιους πιεμ ή γράψτε το εδώ χωρίς αιδώ.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
Τον πυρηνα του θεματος τον χαιδεψε με στοργη ο @vlad. οποιος ειναι εδω, γουσταρει να διαβαζει γραπτο gaming σε τιτλους και ειδη που του κανουν κλικ. Εκτος και αν ειναι μελος για τις γκομενες που ειναι ο θριγκος του φορουμ
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
Πολλές φορές έχω πέσει σε βιντεοριβιου για κάποιο παιχνίδι και σκέφτομαι να το παρακολουθήσω. ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΑΙΣΧΡΑ. Θα πατήσω το play και αν είναι πάνω από 5 λεπτά (ανάλογα το επίπεδο βαρεμάρας, ίσως και λιγότερο) θα το πάω φαστ φοργουορντ. Αντιθέτως θα καθήσω με άνεση να διαβάσω κάποια καλή γραπτή πραρουσίαση από συντάκτες που ξέρω και εμπιστεύομαι. Απλά δε βρίσκω τέτοιους, αν γνωρίζετε κανα καλό σάιτ για ριβιους πιεμ ή γράψτε το εδώ χωρίς αιδώ.
Συμφωνώ απόλυτα. Κείμενα διαβάζω κι εγώ με άνεση, εκτός κι αν είναι κάνα απίστευτο wall of text με μικρά διαστήματα ανάμεσα στις γραμμές, μεγάλες παραγράφους κλπ που το κάνουν κουραστικό στα μάτια. Από την άλλη βρίσκω τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια να πατάω pause σε μεγάλα βίντεο reviews πχ 30+ λεπτά και να το βλέπω σε δόσεις, λίγο τώρα, άλλο λίγο μετά από ώρες κοκ. Ακόμα και σε τίποτα retrospective αγαπημένων παιχνιδιών (προσοχή για μεμονωμένα παιχνίδια λέω όχι ολόκληρη σειρά), βλέπω μια τάση τελευταία από κανάλια-μιμητές του Mandalore gaming (γαμάτος παρεμπτιπτόντως), να ανεβάζουν κάτι βίντεο 1,5-2 ώρες. ΡΕ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΤΕ; Ποιος έχει το χρόνο να τα δει αυτά;
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
βλέπω μια τάση τελευταία από κανάλια-μιμητές του Mandalore gaming (γαμάτος παρεμπτιπτόντως), να ανεβάζουν κάτι βίντεο 1,5-2 ώρες.

1,5-2 ώρες είναι για γατάκια, αν σου βαστάει δες αυτό:

 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776
1,5-2 ώρες είναι για γατάκια
(προσοχή για μεμονωμένα παιχνίδια λέω όχι ολόκληρη σειρά)
Είχα πετύχει retrospective για τη σειρά RE, κάπου 7,5 ώρες. Εννοείται ότι το αντιμετώπισα εντελώς σαν να έβλεπα τηλεοπτική σειρά σε non binge mode/ένα επεισόδιο τη μέρα. :p
 
Top Bottom