Windows 11 discussion thread

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Σρέντερ, τα Ubuntu έχουν φτάσει ήδη στην έκδοση 24 που είναι 13 παραπάνω από τα Windows 11 άρα είναι καλύτερα. Πες στο φίλο σου να τα βάλει αν θέλει να έχει καλύτερη αναβάθμιση.

Και το Fedora στο 41!!! Εκεί να δεις πρόοδος!!!

Άρα λες ότι 30 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα Windows!

Άρα λες ότι 30 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα Windows!

mr-bean-wink.gif

Σημερα συναντηθηκα με φιλους και συζητησαμε για τα windows 11. Και οι 3 εχουν πολυ παλια pc που δεν καλυπτουν τις απαιτησεις
. Ηταν αυτος με το μεγαλο μουσι που εχει το core i5 6600k 16 gb 2800mhz gtx 1070 250 gb ssd. Η φιλη μου η κοντη ξανθια(με την οποια δεν εχουμε σχεση γιατι κανει διαφορα περιεργα και τρελες με αποτελεσμα να μην μπορουμε να προχωρησουμε οπως και το τι μενευριαζει γιατιι δεν φοραει γυαλια κα ιειναι κοντη αντι για ψιλη) και εναν αλλο φιλο με παρα πολυ παλιο pc σαν αυτου με το μουσι

. Μας ειπε αυτος με το μουσι οτι μετα απο πολυ σκεψη αποφασισε να βαλει τα windows 11 το καλοκαιρι με το rufus. Γιατι ενω θελει να το αναβαθμισει γιαν α μπορει να παιζει τα καινουργια πιαχνιδια που απαιτουν καρτα με ray tracing οι γονεις του του λενε να μην ξοδεψει λεφτα αφου καλυπτει τις αναγκες τους. Βεβαια αυτοι το χρησιμοποιουν μονο για ιντερνετ αρα δεν τους νοιαζει το αν παιζει τα καινουργια παιχνιδια η οχι.
Γι αυτο ξεκινησε και παιζει τωρα τλευταια καποια παλια που δεν ειχει παιξει οπως το mad max που βγηκε 2015 κα το deus ex mankind divided. Οταν δεν θα μπορει να παιζει κανενα καινουργιο παιχνιδι τοτε θα αλλαξει για αρχη τροφοδοτικο και καρτα . Προς το παρον ομως λεει οτι θα κανει υπομονη και ας μην μπορει να παιξει το καινουργιο DOOM .
Περιμενω να μου πει και αυτος πως τρεχουν τα 11 στο pc που πριν τα βαλω. Σε 3 εβδομαδες κλεινει 1 χρονος που τα εχω κατεβασει και καθονται στο στικακι.

τα κανουν αυτα οι ατιμες...
δηλ. ενω το ειχε υποσχεθει, δεν ψηλωσε, ε?
παντως, ισως θα επρεπε να το περιμενεις, σρε.

γυαλια παντως μπορει να φορεσει. ας ειναι και ηλίου. προτεινε της το, τωρα που θα καλοκαιριασει.

αν δεν βρει το wifi και δεν έχετε ethernet να πάτε να πνιγείτε πλεμπέοι.

Καλά εγώ έχω μπει σε τροχιά να την κόψω την MS και τα win...

Η απορία του στο τέλος είναι και η δική μου μόνιμη απορία. Βρίσκω απολύτως κατανοητό αυτόν που απλά αγοράζει ένα έτοιμο μηχάνημα και χέστηκε για το τι έχει μέσα. Επίσης κατανοητός αυτός που θέλει συγκεκριμένη δουλειά. Αλλά οι "PC builders"; Πραγματικά γιατί;

Η απορία του στο τέλος είναι και η δική μου μόνιμη απορία. Βρίσκω απολύτως κατανοητό αυτόν που απλά αγοράζει ένα έτοιμο μηχάνημα και χέστηκε για το τι έχει μέσα. Επίσης κατανοητός αυτός που θέλει συγκεκριμένη δουλειά. Αλλά οι "PC builders"; Πραγματικά γιατί;

Νομίζω σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πλέον το γιατί και σιγά σιγά θα αρχίσει ο κόσμος να μετακομίζει.

Προσωπικά έχω βάλει σε εφαρμογή το δικό μου πλάνο, mac mini στο γραφείο για δουλειά και μόλις φτάσω να μην τραβάει το υπάρχον σύστημα στο σπίτι για gaming, Deck και για την σύζυγο ένα λαπιτόπι ή άλλο ένα macmini για να κάνει την δουλειά της (το Linux δεν είναι επιλογή).
Τώρα αν θα έχουμε λεφτά θα την πάω προς macos αν όχι, εεεεε θα βασανίζομαι λίγο ακόμα κάθε φορά που θα με φωνάζει που τη άλλαξαν κάτι στα windows ή χάλασε κάτι. Τι να κάνουμε, είναι ακριβά τα ρημάδια. Και λογικά το παρόν σύστημα θα την καλύπτει ακόμα και αν δεν καλύπτει εμένα για games για λίγο καιρό.

Κι εγώ νομίζω ότι έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε οι enthusiasts τουλάχιστον να αλλάξουν λειτουργικό. Αυτοί που θα μείνουν θα είναι λογικά όσοι παίζουν multiplayer που δεν υποστηρίζονται στο linux, για κάποιον που ασχολείται κυρίως με singleplayer το linux πλέον είναι ξεκάθαρα καλύτερη επιλογή από τα Windows.

Κι εγώ νομίζω ότι έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε οι enthusiasts τουλάχιστον να αλλάξουν λειτουργικό. Αυτοί που θα μείνουν θα είναι λογικά όσοι παίζουν multiplayer που δεν υποστηρίζονται στο linux, για κάποιον που ασχολείται κυρίως με singleplayer το linux πλέον είναι ξεκάθαρα καλύτερη επιλογή από τα Windows.
Το πρόβλημα είναι όσοι τρέχουν εφαρμογές που υπάρχουν μόνο σε windows και οποιαδήποτε άλλη λύση είναι περισσότερος μπελάς από το να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα windows.

Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο που μετά από αρκετά χρόνια, το ReActOS άρχισε πάλι να κινείται. Από το 2021 είχαν να βγάλουν νεότερη έκδοση και διαβάζω έχει φτάσει σε ενδιαφέρον επίπεδο, σε καμία περίπτωση έτοιμο για v.1 ίσως ούτε καν beta, αλλά έχουν πετύχει συμβατότητες που δίνουν ελπίδες για το μέλλον.

Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αν τώρα ήμουν φοιτητής που είχα τον σταθερό κατά 90% για παιχνίδια, άνετα θα είχα περάσει σε linux. Τότε είχα και το macbook για τα γραφιστικά της σχολής άλλωστε και δε θα μου έλειπε τίποτα στο σταθερό.

Το πρόβλημα είναι όσοι τρέχουν εφαρμογές που υπάρχουν μόνο σε windows και οποιαδήποτε άλλη λύση είναι περισσότερος μπελάς από το να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα windows.

Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο που μετά από αρκετά χρόνια, το ReActOS άρχισε πάλι να κινείται. Από το 2021 είχαν να βγάλουν νεότερη έκδοση και διαβάζω έχει φτάσει σε ενδιαφέρον επίπεδο, σε καμία περίπτωση έτοιμο για v.1 ίσως ούτε καν beta, αλλά έχουν πετύχει συμβατότητες που δίνουν ελπίδες για το μέλλον.

Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αν τώρα ήμουν φοιτητής που είχα τον σταθερό κατά 90% για παιχνίδια, άνετα θα είχα περάσει σε linux. Τότε είχα και το macbook για τα γραφιστικά της σχολής άλλωστε και δε θα μου έλειπε τίποτα στο σταθερό.

Νομίζω ότι η μετάβαση σε web/cloud apps βοηθά σε αυτό το κομμάτι. Π.χ. για μένα ήταν ανασταλτικός παράγοντας το office αλλά αφού πλέον υπάρχει online έφυγε αυτό το εμπόδιο.

, το ReActOS άρχισε πάλι να κινείται
Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω το ενδιαφέρον για το ReactOS. Αν κάτι σοβαρό μπορεί να υλοποιηθεί εκεί, θα υπάρχει ακόμα καλύτερα στο λίνουξ. Οπότε η όποια χρησιμότητα είναι πολύ περιθωριακή.

Νομίζω ότι η μετάβαση σε web/cloud apps βοηθά σε αυτό το κομμάτι. Π.χ. για μένα ήταν ανασταλτικός παράγοντας το office αλλά αφού πλέον υπάρχει online έφυγε αυτό το εμπόδιο.
Γενικότερα τα τελευταία 15 χρόνια η κύρια χρήση τού υπολογιστή για πολύ κόσμο είναι το web, καμμια ταινία, να βλέπει τις φωτογραφίες του, βασική χρήση office, να ρίχνει καμμια πασιέντζα κλπ, γενικά χρήσεις που δεν χρειάζεται windows, απλά δεν το ξέρει. Και ο κόσμος θα έπρεπε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να χρησιμοποιεί libreoffice και στα windows. Το online σίγουρα βοηθάει πολύ για κάποιους να υπάρχει ως επιλογή αλλά η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι να μην χρειάζεται το microsoft office καθόλου.

Η φάση με το gaming έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο ήδη από το 2015/2016 που ήδη υπάρχαν πάρα πολλά ιθαγενή παιχνίδια (πάνω από 1000 στο steam). To 2020 που ενεργοποίησα τον ACO οδηγό (AMD), ήταν η στιγμή που ένιωσα ότι μπορούσα να τρέχω απαιτητικά windows παιχνίδια με ίδιες επιδόσεις με τα windows (οπότε η δικαιολογία με τις επιδόσεις έπαψε να ισχύει). Τώρα για τα mulitplayer, πάρα πολλά δουλεύουν μια χαρά οπότε δεν περιορίζεσαι πλήρως στο singleplayer, απλά αρκετά πολύ δημοφιλή δεν δουλεύουν. Αλλά μήπως θα έπρεπε τα kernel level anticheats (δλδ κυριολεκτικά rootkits) να τα μποϊκοτάρει ο κόσμος ανεξαρτήτως λειτουργικού;

Εγω δεν ξερω κανεναν που να χρησιμοποει αλλο λειτουργικο εκτος απο windows. και ουτε προκειται ποτε να βαλω linux η κατι αλλο. Περασε 1 χρονος που εχω κατεβασει τα windows 11 απο περσι τον Απριλιο αλλα ακομα δεν τα εχω εγκαταστησει με ολα αυτα που ακουμε. Να βαλω τωρα? Εχουμε 6 μηνες ακομα μεχρι να σταματησουν να υποστηριζονται τα 10.

Εγω δεν ξερω κανεναν που να χρησιμοποει αλλο λειτουργικο εκτος απο windows. και ουτε προκειται ποτε να βαλω linux η κατι αλλο. Περασε 1 χρονος που εχω κατεβασει τα windows 11 απο περσι τον Απριλιο αλλα ακομα δεν τα εχω εγκαταστησει με ολα αυτα που ακουμε. Να βαλω τωρα? Εχουμε 6 μηνες ακομα μεχρι να σταματησουν να υποστηριζονται τα 10.

Ε βάλτα, τι τώρα τι σε έξι μήνες. Εκτός και αν δώσει κάποια παράταση η Microsoft.

Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω το ενδιαφέρον για το ReactOS. Αν κάτι σοβαρό μπορεί να υλοποιηθεί εκεί, θα υπάρχει ακόμα καλύτερα στο λίνουξ. Οπότε η όποια χρησιμότητα είναι πολύ περιθωριακή.
Μιλάμε για άμεση συμβατότητα εφαρμογών windows χωρίς translation layers και αλχημείες. Τι θα τρέξει στο linux? Ta windows only DRM ή το adobe/autodesk cloud?

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν έχουν την επιλογή εκτός των windows, με το reactos θα έχουν πλέον εναλλακτική.

Οσο για το deck που λεει ο Nitro αν ημουν 7 χρονων και δεν ειχα pc μπορει να επαιζα εκει. Ομως ειμαι 37 οχι 7. Τοτε οταν ημουν 7 το 1994 ξεκινησα να παιζω στο game gear που ηταν παρομοιο με το steam deck. Σε καμια περιπτωση αυτο πραγμα δεν συκγριενται με το pc. To να παιζεις σε pc με γραφικαρες ολα max 60 fps με μεγαλη οθονη πληκτρολογιο και ποντικι και το να παιζεις σε μια φορητη κονσολα με 7'' οθονη χωρις πληκτρολογιο και ποντικι η χειριστηριο και με γραφικα ολα low 1080p 30 fps. Παρε μια 9700XT και ασε το steam deck Îι αÏÏικÎÏ ÏÏλήÏÎµÎ¹Ï ÏÎ·Ï Radeon RX 9070 XT είναι 10 ÏοÏÎÏ ÏÏηλÏÏεÏÎµÏ Î±ÏÏ ÏÎ¹Ï ÏÏοηγοÏÎ¼ÎµÎ½ÎµÏ Î³ÎµÎ½Î¹ÎÏ

Σρε, αν κάνεις παιδί θα καταλάβεις την αξία του deck

Μιλάμε για άμεση συμβατότητα εφαρμογών windows χωρίς translation layers και αλχημείες. Τι θα τρέξει στο linux? Ta windows only DRM ή το adobe/autodesk cloud?

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν έχουν την επιλογή εκτός των windows, με το reactos θα έχουν πλέον εναλλακτική.
Έχεις πολύ λάθος αντίληψη για το τι είναι το "translation layer". Για να το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, όταν είσαι στα windows και τρέχεις ένα exe, ουσιαστικά τρέχει από πίσω ένα translation layer για να βάλει σε μια σειρά τι είναι κώδικας μηχανής, τι είναι κλήσεις, τι είναι δεδομένα κλπ. Από αυτήν την άποψη δεν έχει σημασία αν τρέχεις λίνουξ ή windows. Ο βασικός λόγος που θέλεις να έχεις τα δικά σου «ιθαγενή» είναι ότι δεν θες να περιοριστείς αποκλειστικά στο να ακολουθείς τι κάνει η microsoft. Αυτό θα σε έχει σε μόνιμη υστέρηση αφού συνέχεια περιμένεις να κάνει η microsoft κάτι για να το μιμηθείς. Δεν διαφέρει καθόλου από τους λόγους που το lbireoffice έχει το δικό του φορμάτ για έγγραφα και δεν χρησιμοποιεί το φορμάτ από το microsoft office, τουλάχιστον όχι σαν το βασικό..

Πράγματα που ενεργητικά εμποδίζουν τα εκτελέσιμα να τρέξουν στο wine όπως drm, anticheats, uwp θα έχουν τις ίδιες δυσκολίες και στο ReactOS για τούς ίδους λόγους.

Το ReactOS με το να μην είναι λίνουξ έχει ουσιαστικά δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να είναι ένα πολύ μικρότερο σύστημα, αυτό είναι πλεονέκτημα τόσο από πλευράς κατανάλωσης πόρων αλλά και για την χρήση. Είναι πιο απλό να φαίνεται ότι απλά δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει στα windows. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι επειδή το λίνουξ έχει πολύ ευρύτερη χρήση από το να μιμείται τα windows, τα στάνταρ για να μπει οτιδήποτε είναι πολύ ψηλά. Δεν θα μπει εύκολα κάτι στο λίνουξ απλά και μόνο επειδή βοηθάει κάποιους windows χρήστες. Εκεί θεωρητικά το ReactOS θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω πολύ πιο εύκολα. Πχ σαν πρόσφατο παράδειγμα το NTsync. Δεν είναι στις υψηλές προτεραιότητες για το λίνουξ. Από την άλλη το ReactOS είναι ακόμα απίστευτα πίσω οπότε αυτό το δεύτερο πλεονέκτημα πρακτικά δεν έχει καμμία σημασία και δεν προβλέπω να έχει για πολύ καιρό.

Last edited:
Back