REVIEWS

CITIES: SKYLINES – SNOWFALL

Καθώς λυσσομανάει ο αέρας έξω και οι πρώτες σταγόνες της βροχής φτάνουν στο τζάμι μου, ρίχνω τα πρώτα θεμέλια για την επόμενη, χιονισμένη πολιτεία… Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, σίγουρα τα περιθώρια επικής εισαγωγής στενεύουν όταν μιλάμε για ένα city simulator, αλλά προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε λίγο το γράψιμο βρε αδερφέ.

Τέλος πάντων, το Cities: Skylines δεν θα είναι άγνωστο σε όσους περνάτε τακτικά από τα λημέρια του RQ, αφού πέρα από το διθυραμβικό πρώτο review, έχουμε καλύψει και το πρώτο expansion του, After Dark που εξειδίκευσε τον τουρισμό και την νυχτερινή ζωή και πρόσθεσε κύκλο μέρας και νύχτας (μεταξύ άλλων).

Κατά γενική ομολογία το πρώτο expansion αν και πρόσθεσε πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα στοιχεία στο παιχνίδι, δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν κάτι που άλλαξε τον τρόπο που παίζουμε το παιχνίδι. Απλά το εμπλούτισε με κάποια επιπλέον στοιχεία, που ναι μεν το έκαναν περισσότερο περίπλοκο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σε φέρνει σε δύσκολη θέση λόγω κάποιας αλλαγής που δεν περίμενες να επηρεάζει την πόλη σου τόσο πολύ. Οπότε αν γνώριζες εκ των προτέρων πως παίζεται το Cities, είχες τις ίδιες πιθανότητες να τα κάνεις μαντάρα και να καταστραφεί η πόλη σου, με το After Dark και χωρίς. Απλά ας πούμε το expansion σου προσέφερε μερικά μικρά βοηθήματα και επιλογές στο να μην τα κάνεις μαντάρα.

2016-02-13 00003Στους χάρτες που δεν έχουν χιόνι θα δείτε ομίχλη και αλλαγές θερμοκρασίας

Το Snowfall από την άλλη, μπαίνει πολύ δυναμικά στο να αλλάξει τα δεδομένα όπως τα ήξερες στο παιχνίδι και από την μια στιγμή στην άλλη σε φέρνει στην απόλυτη καταστροφή! Νόμιζες ότι όλα δουλεύουν ρολόι στην πόλη σου; Το ρεύμα επαρκεί μια χαρά και έχεις και περιθώρια μέχρι να χρειαστείς να προσθέσεις κάποια νέα πηγή ενέργειας; Ξόδεψες τα τελευταία σου λεφτά ενώ έχεις πάρει όλα τα διαθέσιμα δάνεια για να βάλεις αυτό το πανέμορφο landmark; Τσουπ! Πέφτει η νύχτα, πέφτει η θερμοκρασία, σκάει και μια χιονοθύελλα, και η κατανάλωση ρεύματος εκτοξεύεται στον θεό! Ω μα θα πεις σιγά τώρα, αφού έχω 3 μονάδες παραγωγής ρεύματος με κάρβουνο που δεν μασάνε από τέτοια! Τι μας πέρασες για βίγκαν χιπστεράδες με φωτοβολταϊκά;

Νομίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λοιπόν, συνεχίζετε το χτίσιμο της πόλης σας, γιατί όταν ο δέκτης παραγωγής ρεύματος είναι τερματισμένος στα πράσινα, τι μπορεί να πάει στραβά; Τίποτα από ότι φαίνεται, αλλά ξαφνικά καθώς η θερμοκρασία πέφτει (μα φυσικά και έχει και θερμόμετρο τώρα το UI!) και η κατανάλωση ανεβαίνει, βλέπετε στην πόλη να εμφανίζονται στα σπίτια τα μπαλονάκια για το ρεύμα! Μα τι συμβαίνει επιτέλους αφού πριν λίγο όλα ήταν μια χαρά με το ρεύμα; Τρέχετε αναστατωμένοι να τσεκάρετε τις μονάδες παραγωγής και τι να δείτε, δεν έχουν καύσιμα! Μα γιατί δεν έχουν καύσιμα αφού οι δρόμοι μου δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα μποτιλιαρίσματος; Πολύ απλά οι δρόμοι έχουν κλείσει (και όχι, αγρότες με μπλόκα δεν έβαλε ακόμα το παιχνίδι), ή για την ακρίβεια η μετακίνηση σε αυτούς έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, λόγω του χιονιού!

2016-02-13 00005Τσεκάροντας ποια κτήρια έχουν θέρμανση από το δίκτυο.

Το Snowfall δεν προσθέτει απλά εφέ καιρού στο παιχνίδι, στην πραγματικότητα προσθέτει και όλα αυτά που συνεπάγεται η αλλαγή του καιρού! Αυξημένη κατανάλωση στο ρεύμα λόγω κρύου, αυξημένοι ασθενείς αν δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση, ανάγκη για θέρμανση πέρα με την χρήση ρεύματος, αυξημένη κίνηση στους δρόμους γιατί λόγω χιονιού πάνε πιο αργά τα οχήματα, ανάγκη για υπηρεσίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι και γενικά συντήρησής τους! Φυσικά δεν προσθέτει μόνο προβλήματα, δεν είναι simulator μαζοχισμού, αλλά και τα μέσα για να λύσετε τα προβλήματα της κακοκαιρίας. Οπότε πλέον έχετε διαθέσιμα κάποια νέα κτήρια και υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν στο να βγάλετε τον χειμώνα!

Τι νέο υπάρχει λοιπόν; Εφέ καιρού, όπως ομίχλη, βροχή και χιόνι. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο εποχών ή κάτι παρόμοιο, αν θέλετε να δείτε χιόνι θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον χειμερινό χάρτη, παρόλο που το μοντέλο του κρύου εφαρμόζει σε παλιούς και νέους χάρτες. Η θερμοκρασία εμφανίζεται με ένα μικρό θερμόμετρο στο βασικό UI του παιχνιδιού και είναι πολύ βολική αφού όταν πέφτει ξέρετε ότι αυτόματα ανεβαίνει η κατανάλωση, εκτός αν έχετε βάλει κεντρική θέρμανση και έχετε βάλει policy να μην χρησιμοποιούν οι κάτοικοι ρεύμα για θέρμανση.

Μιλώντας για κεντρική θέρμανση, υπάρχουν διαθέσιμα 2 νέα κτήρια και ένα νέο είδος σωλήνωσης σχετικά με την θέρμανση. Οι σωλήνες είναι ουσιαστικά αναβαθμισμένοι σωλήνες νερού και αποχέτευσης, αλλά κοστίζουν αισθητά παραπάνω, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσουν τους σωλήνες που είχαμε μέχρι τώρα. Άλλωστε δεν είναι από την αρχή ξεκλείδωτοι, αλλά και να ήταν, το κόστος δεν θα σας επέτρεπε να βάλετε παντού τέτοιους, οπότε τους κρατάτε για αργότερα και αναβαθμίζετε σταδιακά τους παλιούς. Τα 2 νέα κτήρια για την θέρμανση που θα βρείτε στο tab με την ύδρευση, είναι ένα κτήριο boiler που δουλεύει με πετρέλαιο και όπως πάντα παρέχει μόλυνση αλλά και μεγαλύτερη απόδοση και το δεύτερο είναι το geothermal heating plant, που έχει μικρότερη απόδοση μεν, είναι 100% οικολογικό δε, αφού ζεσταίνει με γεωθερμική ενέργεια. Οπότε ή θα φροντίσετε να έχετε αρκετά μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος ή τουλάχιστον 1 τέτοιο κτήριο για να ρίξει τις απαιτήσεις κατακόρυφα σε ρεύμα (και αναβαθμισμένη σωλήνωση φυσικά).

2016-02-17 00002Let it snow, let is snow!

Άλλα νέα κτήρια είναι στο tab των δρόμων, που είναι το road maintenance depot και το snow dump. Το πρώτο αναλαμβάνει να κρατάει τους δρόμους σε καλή κατάσταση και το δεύτερο να τους καθαρίζει από το χιόνι. Και στις 2 περιπτώσεις, είτε δεν έχετε σε καλή κατάσταση τους δρόμους, είτε απλά έχουν γεμίσει χιόνι (μπορείτε να το τσεκάρετε με τα 2 νέα εικονίδια στο μενού με τα info) η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και ως εκ τούτου το μποτιλιάρισμα και ότι συνεπάγεται αυτό, θα είναι συχνό.

Στον τομέα της υγείας έχει προστεθεί ένα κτήριο για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι σας μια ζεστή, ιδρωμένη σάουνα… Ενώ στο tab με τα μέσα μεταφοράς έχει προστεθεί το tram (και στους δρόμους πλέον μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση να έχουν στο κέντρο γραμμή για το tram). Δεν ξέρω γιατί φαγώθηκε τόσος κόσμος να ζητάει tram, εγώ το θεωρώ και ingame και στην πραγματική ζωή, το πιο άχρηστο μέσο που έχω μπει ποτέ. Συμπεριφέρεται σαν το μετρό, αλλά κολλάει στην κίνηση του δρόμου χωρίς καν να μπορεί να κάνει κάποιον ελιγμό για να αποφύγει κάποιο κόλλημα, όπως κάνουν τα λεωφορεία. Τέλος πάντων, περί ορέξεως φαντάζομαι… Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες ακόμα προσθήκες στα πάρκα και στα landmark κτήρια, καθώς και μικρές άλλες αλλαγές που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ

 2016-02-17 00016Είπαμε να ζεσταθούμε, αλλά όχι και έτσι…

Παρόλο που στο internet διάβασα αρκετή γκρίνια για το expansion και την τιμή του (περί τα 13 ευρώ) σε σχέση με το τι προσφέρει, προσωπικά δεν το θεωρώ ακριβό. Ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν κάποια κοσμητικά DLC ή εντελώς περιττά που κοστίζουν 5 ευρώ, δεν ξέρω γιατί ένα expansion (ή glorified DLC αν προτιμάτε) που προσθέτει αρκετά στοιχεία και νέα στοιχεία gameplay το αντιμετωπίζουν μερικοί σαν να ζητάει 20-30 ευρώ. Προσωπικά θεωρώ τίμια την τιμή πώλησης και στην τελική, υπάρχουν και τα sales αν σας φαίνονται πολλά.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα καλό expansion που δίνει επιπλέον αξία στην ίδια τεράστια αξία που έχει το Cities: Skylines!

 Το παιχνίδι έτρεξε για τις ανάγκες του review στο παρακάτω σύστημα:

nitroSpecs

Pros

  • Εντελώς νέες προκλήσεις καθώς καλείστε να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι!
  • Οι νέες προσθήκες επηρεάζουν σε βάθος το gameplay και δεν προσθέτουν απλά κάποια στοιχεία όπως το Αfter Dark.
  • Ακόμα και αν δεν ξεκινήσετε έναν νέο χάρτη με χιόνι, τα περισσότερα στοιχεία θα τα απολαύσετε και στους χάρτες που έχετε από πριν.

Cons

  • Το σύστημα καιρού δεν είναι πραγματικό σύστημα εποχών. Για να δείτε χιόνι πρέπει να ξεκινήσετε μια πόλη σε αντίστοιχο χάρτη. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα σύστημα που να επιτρέπει να αλλάξει ο καιρός σε κάθε χάρτη.
  • Σαν να έχει γίνει πολύ βαρύ το παιχνίδι πλέον, καλύτερα να έχετε κάτι δυνατότερο από την 7850 1GB που έχω εγώ και με περισσότερο μνήμη γραφικών (με ελαφρύ O.C. στα επίπεδα της 7870 υπήρχε πιο ανεκτή απόδοση).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL