HARDWARE

Level Up: Cooling!

Σήμερα είναι ο πρώτος μικρός καύσωνας του καλοκαιριού, σήμερα όσοι δεν έχετε κλιματιστικό θα ακούσετε τα πονεμένα ουρλιαχτά του υπολογιστή σας. Σήμερα… θα αναβαθμίσουμε την ψύξη του υπολογιστή μας λοιπόν…

Καταρχάς κάτι που δεν έχει καταλάβει αρκετός κόσμος είναι ότι η ψύξη στον υπολογιστή είναι πολύ σημαντικό πράγμα.
Αρκετά συχνά βλέπω καταχωνιασμένα κουτιά σε μέρη που δεν “αναπνέουν” χωρίς να έχουν καν κάποιο fan στο κουτί για μια στοιχειώδη έστω ροή αέρα και αυτά τα συστήματα είναι καταδικασμένα να χαλάσουν, ειδικά μόλις πιάσουν οι ζέστες πέφτουν σαν τις μύγες.

Τα περισσότερα συστήματα σήμερα έχουν τουλάχιστον ένα fan στο κουτί τους, ακόμα και φθηνά κουτιά όπως αυτό που προτείνουμε στο entry level σύστημα με 27€, έχει ένα μικρό fan το πίσω μέρος που παρέχει μια ροή αέρα στο κουτί, η ροή αυτή για ένα μικρό σύστημα όπως το τζάμπα και το entry είναι μια χαρά.

Το θέμα είναι ότι ένα δυνατότερο gaming σύστημα δεν μπορεί να την βγάλει με ένα μικρό fan, θέλει μια σοβαρή ροή αέρα, αφού όλα τα υποσυστήματα του παράγουν μια σεβαστή θερμότητα.
Σημαντικό είναι φυσικά και η ροή αέρα να είναι σωστή και όχι να βάλετε τα fan με τέτοιο τρόπο που να ακυρώνουν το ένα το άλλο, ούτε να είναι τα καλώδια μια αστακομακαρονάδα μέσα στο κουτί που εμποδίζουν και χαλάνε την ροή.

 

8airflow

 

Το σύστημα μου μέχρι τώρα είχε γενικά θέματα με την θερμοκρασία και κυρίως τον θόρυβο που δημιουργούσε, σε μια απέλπιδη προσπάθεια να κρατήσει τις θερμοκρασίες χαμηλά.

Τι φόραγε:
CPU: AMD Phenom II x6 1090T
Mobo: Sabertooth 990FX R2.0
RAM: 2x 4GB Kingston Hyper X Beast 1866Mhz (1600 για την ώρα)
GPU: Club Radeon Ati Radeon HD 4850 512MB
PSU: CoolerMaster 460W
Case: Ένα ανώνυμο, αλλά καλό κουτί, με καλό airflow και θέσεις για fans

Ο πρώτος φωνακλάς ήταν η γερασμένη κάρτα γραφικών 4850 που είχε επάνω, η οποία φόραγε το reference design stock σύστημα ψύξης, που ας μην κοροϊδευόμαστε, ήταν απλά επαρκή και σαματατζίδικο.
Οι λύσεις σε αυτό ήταν 2, είτε να μπει ένα νεότερο cooler στην κάρτα με ένα έξοδο 30€, ή να μπει νέα κάρτα γραφικών, αφού εκ των πραγμάτων η κάρτα δείχνει τα χρόνια της πλέον. Αποφάσισα να βάλω μια νεότερη κάρτα και αυτή την φορά να μην την πατήσω με την ψύξη. Η 4850 αντικαταστάθηκε από μια XFX 7850 DD, τα διπλά D είναι για το “Dual Dissipation”, δηλαδή το σύστημα ψύξης που φέρει 2 χαμηλόστροφα fan.
Από την στιγμή που η αλλαγή έγινε στις αρχές της άνοιξης δεν φάνηκε να έχει ανάγκη για κάτι άλλο το σύστημα αφού οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά χαμηλές για την εποχή.

 

1gpu

 

Πριν από μερικές μέρες όμως που η θερμοκρασίες άρχισαν να μένουν σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς, άρχισε και το σύστημα να ακούγεται ξανά.
Αυτή την φορά ο σαματατζής ήταν η stock ψήκτρα του επεξεργαστή που άρχισε να τα βρίσκει σκούρα (που προφανώς τα έβρισκε και το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά με την 4850 να βαράει τελικές, δεν ακουγόταν ούτε το κλιματιστικό του γείτονα…).
Η απόφαση ήταν στιγμιαία αφού πρόκειται για σύστημα και δουλειάς και το τελευταίο πράγμα που θες όταν έχεις λιώσει 10 ώρες μπροστά στην οθόνη, είναι η χορωδία να τραγουδάει από το κουτί.
Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο skroutz πέρασα από διάφορους υποψηφίους προσπαθώντας να κρατήσω το budget κάτω από 30€ κοιτάζοντας πρώτα την ψήκτρα CoolerMaster T2 Blizzard και διάφορες άλλες σε αυτά τα λεφτά και καταλήγοντας τελικά στην CoolerMaster T3 Evo που είναι δυνατότερη και ποιοτικότερη για 4€ παραπάνω και κυρίως μπορεί να μπει και σε ΑΜ3 σύστημα με όποια κατεύθυνση θέλουμε, η Τ2 και άλλες φθηνότερες μπαίνουν μόνο κοιτάζοντας προς το πάνω μέρος του κουτιού, κάτι που πάει να πει αναγκαστική αλλαγή όλης της ροής να βγαίνει από επάνω. Σκεπτόμενος ότι τα 2 fan που είχα στο κουτί εκτός από 8cm είναι και 6-7 χρονών, αποφάσισα να αντικαταστήσω και αυτά με 2 χαμηλόστροφα 12cm της ίδια εταιρίας προς 4€ έκαστο τα οποία συνδέονται με 3pin στην μητρική οπότε και είναι απολύτως ελεγχόμενα από την μητρική μου.

 

2coolers 

 

Ας δούμε την αλλαγή βήμα βήμα:

Τα fans του κουτιού έχουν 4 βίδες και έναν αντάπτορα για να τα βάλετε στο τροφοδοτικό, είτε γιατί δεν παίρνει η μητρική σας, είτε γιατί θέλετε να τρέχει το fan πάντα με την μέγιστη ταχύτητα (δε θα μπορείτε να δείτε τις στροφές μέσα από τα windows έτσι όμως).

 

3contents1 

Η ψήκτρα του επεξεργαστή έχει σαφώς περισσότερα παρελκόμενα και μπορεί να μπει τόσο σε intel επεξεργαστές όσο και σε AMD.
Σ
υγκεκριμένα:

Intel Socket:
LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775

AMD Socket:
FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2

 

4contents2

5contents3

 

Τα άλλα χαρακτηριστικά του cooler είναι:

 • Διαστάσεις: 90 x 79 x 136 mm (3.5 x 3.1 x 5.4 in)
 • 3 άμεσης επαφής heatpipes χαλκού και πτερύγια αλουμινίου
 • Βάρος 306 γραμμάρια
 • Μέγεθος fan 9,2cm
 • Ταχύτητα fan 800 – 2200 RPM (PWM) ± 10% (ισχύει μόνο για την Ευρωπαϊκή έκδοση η Αμερικάνικη φτάνει τα 2800rpm)
 • Fan Airflow 15.7 – 43.1 CFM ± 10% (EU Version)
 • Εκτιμώμενος χρόνος ζωής fan 40,000 ώρες
 • Επίπεδα θορύβου 17 – 30 dBA
 • Bearing Type Long Life Sleeve Bearing
 • Σύνδεση 4-Pin
 • Voltage 12 VDC
 • Κατανάλωση fan 1.8W

 

6CMTX3evo

 

Ας ξαπλώσει ο ασθενής για την επέμβαση τώρα…

7leCase

 

Το stock cooler του 1090T κάνει δουλειά, αλλά σίγουρα δεν σχεδιάστηκε για Ελληνικό καλοκαίρι, για overclocking ούτε λόγος φυσικά…

9CPUcooler

 

Το fan που βγάζει αέρα από το πίσω μέρος του κουτιού, είναι αρκετά μικρό και χαμηλόστροφο αλλά κάνει δουλειά, αλλά με ένα μεγαλύτερο στα 12 εκατοστά θα κάνουμε καλύτερη δουλειά.

10backcooler

11oldandnew

 

Το 12άρι χωράει τόσο οριακά που θα μπορούσε να σταθεί και χωρίς βίδες στο κουτί μου.

12newback

 

Ώρα για το μπροστά fan, θα χρειαστεί να βγει η πρόσοψη για το βίδωμα/ξεβίδωμα.

13frontside

 

Τώρα δέχεται περισσότερη αγάπη και ο δεύτερος δίσκος στο κάτω μέρος, το μικρό fan δεν τον κάλυπτε αρκετά.

14frontinside

 

Ώρα για τον επεξεργαστή, χαλαρώνουμε το έλασμα (ή τις βίδες αν έχετε intel) αφαιρούμε το cooler και καθαρίζουμε την παλιά πάστα και από το cooler (για να μην λερώσετε τίποτα) και από τον επεξεργαστή.

15remove

 

Άχρηστο το παλιό cooler? Δε νομίζω… υπάρχει ένα συστηματάκι εδώ τριγύρω με Athlon II x2 που θα εκτιμήσει ένα cooler με heatpipes χαλκού! Λόγο χαμηλότερων αναγκών σε ψύξη θα είναι αρκετά καλό για να επιτρέψει και overclocking.

16sintaksi

 

Αφαιρούμε το αυτοκόλλητο από το νέο cooler και τοποθετούμε την πάστα στο κάτω μέρος του, χρησιμοποιείστε κάποια τηλεκάρτα ή πλαστική σπάτουλα για να απλώσετε μικρό ποσότητα πάστας ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του cooler, ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα αρκεί, αν βάλετε περισσότερο θα υπερχειλίσει και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το καθάρισμα του αργότερα.

Τοποθετήστε με προσοχή τώρα και στρέψτε το cooler προς την κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθεί η γενικότερη ροή αέρα στο κουτί σας.

(Στην φωτογραφία βλέπετε ένα από τα 8 εκατοστών fan στην κορυφή του κουτιού, τελικά βγήκε, αφού θεώρησα ότι θα μου μπλέξει την ροή αέρα αντί να την βοηθήσει).

17final

 

Αουτς… το cooler φτάνει πάνω από το 1 memory slot της μητρικής, απογοήτευση αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα από τα μικρά cooler της αγοράς και μια hardcore μητρική. Ευτυχώς η μητρική έχει διάταξη RAM που ξεκινάει από το slot 2, αν χρειαστεί στο μέλλον να βάλω επιπλέον, θα χρειαστεί να αλλάξω το airflow του κουτιού προς τα πάνω.

18ram

 

Ας δούμε λίγο και θερμοκρασίες πριν και μετά, στην πρώτη φώτο είναι το stock cooler και τα μικρά fans, ενώ στην δεύτερη τα νέα.

(Δώστε προσοχή στις στήλες πάνε με αυτή την σειρά, Current, Min, Max).

stock-idle-net

 tx3idle-net

 

Όπως μπορείτε να δείτε ο επεξεργαστής δεν έχει αλλάξει καθόλου, και αυτό είναι λογικό αφού ρυθμίζει αυτόματα τις στροφές στο cooler για να κρατάει μια σταθερή θερμοκρασία κάτω από 60 (62 βαθμούς δίνει η AMD μέγιστο όριο θερμοκρασίας για χρήση του επεξεργαστή).
Το πραγματικό ενδιαφέρον είναι στις πόσες λιγότερες στροφές πετυχαίνει πλέον αυτή την θερμοκρασία!

Επιπλέον όπως βλέπουμε η μητρική και οι δίσκοι έχουν ωφεληθεί 2-3 βαθμούς από τα νέα μεγαλύτερα fans, ενώ η κάρτα γραφικών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι η μέση θερμοκρασία που πιάνει το σύστημα, με χαλαρή χρήση και internet. Στα παιχνίδια σαφώς τα πράγματα γίνονται πιο ζεστά.
Σε γενικές γραμμές επανήλθε η ηρεμία στο σπίτι, αλλά αν κρίνω από το σε πόσες στροφές δουλεύει το νέο cooler, μάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα ελαφρύ overclocking που είχα στο μυαλό μου, τουλάχιστον όχι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς κλιματιστικό. Αλλά από την άλλη, ότι πληρώνεις παίρνεις.

Κάπου εδώ τελειώσαμε λοιπόν, αν δείτε ότι ζορίζεται ο υπολογιστής σας τώρα με τις ζέστες, σκεφτείτε να κάνετε μια μικρή επένδυση για να βελτιώσετε την ροή αέρα και τις θερμοκρασίες του. Η καλή ψύξη του συστήματος θα βοηθήσει και την μακροζωία του, ενώ θα σας γλιτώσει από τυχαία crash λόγο υπερθέρμανσης.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

 

20 Comments

 1. Το καλύτερο θα ήταν να είναι στο κάτω μέρος, αποσυνδεδεμένο εντελώς από το airflow του κουτιού, με τρύπα (με το ανάλογο φίλτρο για την σκόνη) στο κάτω μέρος και να βγάζει πίσω.

  Στο κουτί μου δυστυχώς μόνο έτσι μπαίνει όμως, δεν γυρνάει καν όπως λες να τραβήξει από επάνω, παρόλο που θα μπορούσε, λόγο του διάτρητου κουτιού επάνω.

 2. Καλησπέρα Νίκο, ωραίο άρθρο…

  αν θελήσεις στο μέλλον να βάλλεις περισσότερες ram μπορείς απλά να βάλεις τον ανεμιστήρα απο την άλλη και να τον κάνεις pull αντί για push ή να βάλεις slim fans (απλά πρόσεξε να βρείς με υψηλή στατική πίεση), στην τελική υπάρχουν και Low profile ram 😉

  Μια ερώτηση…γιατί δεν έκανες stress test στο σύστημα για να συγκρίνεις τις μέγιστες θερμοκρασίες ;

 3. Το ξέχασα, και όταν το θυμήθηκα είχα πλέον μοντάρει το σύστημα με τα νέα εξαρτήματα, οπότε το άφησα εκτός, άλλωστε δεν είναι review της ψήκτρας αλλά ένας οδηγός αλλαγής της 🙂

  Σε gaming καταστάσεις πάντως πριν έπιανε 6200 στροφές και θερμοκρασία 56, ενώ τώρα 2100 στροφές και θερμοκρασία 54, απλά δεν κράτησα κάποιο screen από πριν για να τα βάλω και αυτά.

 4. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για αυτό και δε το κατέγραψα τόσο αναλυτικά με φώτο, απλά αφαιρείς το cooler και καθαρίζεις την πάστα, απλώνεις την νέα και το βάζεις πίσω.
  Είναι πολύ απλό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσέξεις το κούμπωμα/ξεκούμπωμα του cooler.

  Με την πρώτη ευκαιρία πάντως θα καλύψουμε αυτό το κενό, θα προσπαθήσω να βγάλω και βίντεο.

 5. Και εγώ αμφιβάλω, για το ροκ θα γίνει η παρουσίαση 😛

  Τώρα για νερό το σκεφτόμουν και για το δικό μου είναι η αλήθεια (και ότι μπαίνει στο δικό μου βγαίνει απευθείας εδώ) αλλά είναι κάπως στενά τα οικονομικά για τους επόμενους 6 μήνες 😛

 6. Η Xigmatek Gaia SD1283 που πηρα για τον AMD FX-8350 σε full load χτυπαει 52-53 βαθμους αλλα εχω βαλει δυο ανεμιστηρακια(ενα μπρος και ενα πισω) για να υπαρχει γρηγοροτερη ροη του αερα.(και τα δυο ανεμηστηρακια ελεγχονται απο την μητρικη με μαξιμουμ οριο στροφων τις 1500)
  Το μονο που με προβληματιζει ειναι οτι ο σκληρος δισκος σηκωνει θερμοκρασια στους 45 βαθμους απο 39 που επαιζε και μαλλον θα αλλαξω τον μπροστινο fan 120mm με αλλο που να εχει λιγο περισσοτερες στροφες απο 1300 που εχει ο υπαρχων.

 7. 45; Μήπως δεν είναι σε καλή θέση ο δίσκος σε σχέση με το fan? Αν δεις παραπάνω στις φώτο η ροή σε εμένα είναι σε φάση να περνάει και από πάνω και από κάτω στους δίσκους.
  ή μήπως εμποδίζει κάτι την ροή; Σκόνη, καλώδια;

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Follow on Feedly
elGreek