HARDWARE

LEVEL UP: Mobo & RAM

Σε συνέχεια της μικρής (για το μεγαλείο της μητρικής) παρουσίασης που έγινε εδώ: (https://www.ragequit.gr/hardware/item/asus-sabertooth-r2-0-990fx), για την ASUS Sabertooth R2.0, σας ετοίμασα ένα άρθρο που περιγράφω την αναβάθμιση βήμα – βήμα.

Το άρθρο αυτό εγκαινιάζει και την νέα σειρά άρθρων hardware “LEVEL UP” , όπου θα μπορείτε να δείτε βήμα βήμα, από την απλή αναβάθμιση μνήμης RAM, μέχρι και το στήσιμο ενός συστήματος από το μηδέν. Ελπίζουμε στην πορεία να συμπεριλάβουμε και video εκτός από φωτογραφίες για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας αναβάθμισης.

Σκοπός τους άρθρου φυσικά είναι να σας βοηθήσει σε περίπτωση που αποφασίσετε να μπείτε μόνοι σας στην δύσκολη και επικίνδυνη (για τον υπολογιστή σας κυρίως) διαδικασία της αναβάθμισης μητρικής και μνημών αν και καλά το τελευταίο δεν είναι μεγάλο θέμα, αλλά θέλει προσοχή μην σπάσετε καμία μνήμη ή ακόμα χειρότερα, να κάνετε ζημιά στο slot.

Το σύστημα μου είχε επάνω μια ταπεινή (αλλά εξαιρετική για HTPC που θα στήσουμε βήμα – βήμα σε άλλο “LEVEL UP”) ASUS (m4a78-vm) με 2 μνήμες DDR2 800Mhz των 2GB η μια. Το βασικό μειονέκτημα ήταν ο περιορισμός στην μνήμη, αφού με μόνο 2 υποδοχές για μνήμες αναγκαστικά είχα κολλήσει στα 4GB RAM, αφού τα ελάχιστα dimm των 4GB που κυκλοφόρησαν, έχουν πλέον εξαφανιστεί από την αγορά (βρήκα μόνο κάτι άγνωστα στο amazon UK, που διάβασα από πολλούς ότι είναι βγαίνουν εύκολα ελαττωματικά, οπότε να μου λείπει το βύσσινο).
Άλλο μειονέκτημα ήταν από μόνες τους οι μνήμες που ήταν μια γενιά πίσω τεχνολογικά και αρκετά πιο αργές ακόμα και από τις πιο αργές DDR3. Δεν πίστευα ότι θα δω μεγάλη διαφορά, αλλά τα νούμερα μίλησαν.
Όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω η διαφορά μετά την αναβάθμιση ανήλθε σε περισσότερα από 1000
3DMarks στο 3DMark Vantage, κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια, αρκετή ώστε να κάνει κάποιο παιχνίδι από unplayable, οριακά playable.

 

hyper

 

Βήμα πρώτο λοιπόν, κλείνουμε τον Η/Υ και βγάζουμε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα επάνω του.
Να έχετε τον νου σας στο καλώδιο το
LAN που είναι κουμπωτό και δε βγαίνει με τράβηγμα, αλλά πρέπει να πατήσετε το κλιπάκι του. Παρομοίως και το καλώδιο για την οθόνη θα είναι βιδωμένο με τις 2 χειρόβιδες που έχει το βύσμα, πάνω στην θύρα της κάρτας γραφικών. Γενικά να έχετε τον νου σας ότι αν κάτι δεν βγαίνει, μην το ζορίζετε, θέλει τρόπο.
Πολύ σπάνια μπορεί πράγματι να θέλει ζόρι κάτι για να βγει, που και πάλι θέλει την μέγιστη προσοχή.

Τώρα που βγάλαμε τα καλώδια πρέπει να κάνουμε γείωση, ακουμπήστε με το ένα χέρι το case και με το άλλο κάτι μεταλλικό, μια καρέκλα, ένα καλοριφέρ, την γείωση σε μια πρίζα (αν έχει η πρίζα σας) για να σιγουρέψετε ότι δεν υπάρχει στατικός ηλεκτρισμός πάνω σας, γιατί αν υπάρχει και πιάσετε την μητρική ή κάτι άλλο, τσουφ και αντίο μητρική.

Μην το γελάτε, έχουν χαθεί πολλά πράγματα από κάτι τέτοιο, το ιδανικό θα ήταν να φοράτε γάντια λάτεξ για να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάψετε τίποτα από στατικό ηλεκτρισμό.

 

P1011051

 

Αφού κάνετε την γείωση ή φορέσετε γάντια, βγάλτε τα πλαϊνά καπάκια του case ή αν πρόκειται για παλαιού τύπου case, όλο το καπάκι/κάλυμμα.
Αρχίστε τώρα να αποσυνδέεται πράγματα, ξεκινήστε με τα ρεύματα, από την κάρτα γραφικών, την μητρική, ακόμα και σε συσκευές που δε θα βγουν όπως οι δίσκοι και το οπτικό drive, θα μπορέσετε έτσι να τραβήξετε σε μια άκρη την πλεξούδα των καλωδίων από το τροφοδοτικό και θα έχετε περισσότερη άνεση και χώρο μέσα στο κουτί, κατά την διάρκεια της αναβάθμισης.
Αφαιρέστε την κάρτα γραφικών και άλλες περιφερειακές κάρτες (αν υπάρχουν) με προσοχή και ακουμπήστε τες κάπου σταθερά και κυρίως με προσοχή μην τις χαλάσετε.
Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τον επεξεργαστή και τις μνήμες από την μητρική όσο είναι πάνω στο σύστημα, εκτός αν έχετε καμία μεγάλη ψήκτρα, τα αφήνετε επάνω μέχρι να χρειαστεί να τα μεταφέρετε στην νέα μητρική.

Αν είστε από τους τυχερούς σαν εμένα που το κουτί έχει πλαϊνό που ξεβιδώνει (το εσωτερικό πλαϊνό που βιδώνει η μητρική πάνω του) τότε απλά αφαιρείτε 2-3 βίδες και βγάζετε το πλαϊνό μαζί με την μητρική. Έπειτα με την ηρεμία σας μπορείτε να ακουμπήσετε το πλαϊνό σε κάποιο τραπέζι και να ξεβιδώσετε την μητρική.
Αν δεν έχει τέτοια κομφόρ οι μητρική σας πρέπει με μεγάλη προσοχή να ξεβιδώσετε τις βίδες και να αφαιρέσετε την μητρική μέσα από το κουτί (σε αυτή την περίπτωση ξεχάστε ότι είπα παραπάνω και καλύτερα να αφαιρέσετε επεξεργαστή και μνήμες αν δείτε ότι εμποδίζουν στο ξεβίδωμα).

 

P1011052

P1011057

 

Μόλις αφαιρέσετε την μητρική κάντε ένα καθάρισμα μέσα στο κουτί από σκόνες, τώρα που έχει μείνει άδειο σχεδόν θα είναι ευκολότερο και σπάνια ευκαιρία για καθάρισμα.

Τώρα αν κρατήσετε τον επεξεργαστή, θα ήταν καλή ευκαιρία να αλλάξετε και πάστα και αν έχετε να το κάνετε πάνω από 2-3 μήνες, τότε απλά επιβάλλεται να την αλλάξετε, πλέον δε θα είναι αλοιφή, αλλά κάτι σαν ξεραμένο μπλάνκο που τρίβει εύκολα και είναι πολύ πιθανό κατά την μεταφορά του επεξεργαστή από την μια μητρική στην άλλη, να ξεκολλήσει και να έχετε πρόβλημα στην πορεία. Φυσικά μην παραλείψετε το καθάρισμα από τις σκόνες πάνω στην ψήκτρα.

 

P1011062

 

Αφού αφαιρέσετε την μητρική, μην ξεχάσετε το λαμάκι που έχει στο πίσω μέρος το κουτί, γύρο από τις θύρες της μητρικής. Το βγάζετε, για να μπει το λαμάκι από την νέα μητρική που αντιστοιχεί στις θύρες της. Λίγη προσοχή όμως εδώ γιατί αρκετά λαμάκια είναι κοφτερά και μπορεί να κοπείτε.

 

P1011061

 

Τώρα δείτε τις βίδες που συγκρατούν την μητρική πάνω στο κουτί, ελέγξτε συγκεκριμένα αν η νέα μητρική έχει τις βίδες στα ίδια σημεία, ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε, να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε βίδες, ανάλογα το μέγεθος της μητρικής σας. Έπειτα βιδώστε την μητρική, σφικτά αλλά με αγάπη.

 

P1011059

 

Ανάλογα το κουτί σας, αρκετά συχνά είναι βολικότερο να βάλετε επεξεργαστή και μνήμες πάνω στην μητρική, όσο είναι εκτός του κουτιού. Όπως είπαμε και πριν αυτό εξαρτάται από το αν εμποδίζουν ή όχι τα περιφερειακά αυτά κατά την τοποθέτηση. Στην περίπτωση μου έγινε η τοποθέτηση όσο η μητρική ήταν εκτός κουτιού.

 

P1011063

P1011067

P1011074

 

Τώρα πάμε στα ζόρικα, πρέπει να συνδέσουμε τα πάντα στις θέσεις τους. Καταρχάς συνδέστε τα SATA καλώδια για δίσκους και οπτικό μέσο, βάλτε τις επιπλέον κάρτες και βιδώστε καλά, και τέλος συνδέστε τα καλώδια του κουτιού, όπως USB, Audio, LED και για τα κουμπιά Power/Reset. Αυτά είναι κάπως ζόρι και καλό θα ήταν να έχετε ανά χείρας το manual της μητρικής για να μην βάλετε τίποτα λάθος.

 

P1011073

 

Μόλις τελειώσετε με αυτά, ώρα για τα ρεύματα. Συνδέστε τα ρεύματα της μητρικής με προσοχή, κάθε pin έχει συγκεκριμένο σχήμα για να ταιριάζει στην αντίστοιχη υποδοχή, βάζουμε το μεγάλο πολύ-pinο και μετά το 4pinο ή 8pin (ανάλογα την μητρική), έπειτα συνδέστε τα ρεύματα στις SATA συσκευές (προσοχή εδώ, κάποιες παλιότερες συσκευές είχαν και θύρα για κλασική τροφοδοσία με 4pin και SATA τροφοδοσία, συνδέστε μόνο το 1 από τα 2 αν ισχύει κάτι τέτοιο), τέλος συνδέστε το 6pin της κάρτας γραφικών (αν έχει ή αν έχει τα 2 6pin, αν έχετε κάποια high end κάρτα).

 

P1011075

 

Δώστε προσοχή με τα καλώδια να μην ακουμπάνε κάποιο από τα fan του συστήματος και αν μπορείτε να τα μαζέψετε σε μια μεριά δεμένα για να μην εμποδίζουν πολύ την ροή του αέρα μέσα στο κουτί.

Σχεδόν τελειώσαμε, κλείστε το κουτί και συνδέστε τα εξωτερικά περιφερειακά ξανά.

Όλα έτοιμα; Όχι τόσο γρήγορα μικρέ Padawan, κατά 90% το σύστημα δε θα ξεκινάει και θα πετάει μπλε οθόνη, γιατί υπάρχουν και κάποιοι οδηγοί όπως αυτοί για τις συσκευές SATA που περνάει το λειτουργικό στην αρχή της εγκατάστασης, οι οποίοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι και από μητρική σε μητρική (και SATA controller, σε SATA controller) ενδέχεται να διαφέρουν.

Δυστυχώς η πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι το φορμάρισμα και εκ νέου εγκατάστασης του λειτουργικού.
Για αυτό καλύτερα να έχετε κάνει ένα backup πριν την αλλαγή μητρικής, ώστε να αποφύγετε τραγελαφικά σκηνικά όπως αυτό που πέρασα εγώ, αφού πάνω στον ενθουσιασμό για την νέα μητρική και την τύχη που είχα με την παλιά (είχα αλλάξει παλιότερα μητρική, χωρίς κανένα πρόβλημα τέτοιο, το 10% που είπαμε παραπάνω) δεν έκανα backup, οπότε αναγκάστηκα να συνδέσω την παλιά μητρική ξανά, ώστε να κρατήσω τα αρχεία μου.

 

P1011076

 

Καθώς η αναβάθμιση που έγινε δεν άλλαξε παρά μόνο η μητρική και η μνήμη, θα περίμενε κανείς ότι δε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γενικές επιδόσεις του συστήματος, ειδικά από την στιγμή που τα benchmarks δουλεύουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και το αν έχεις 4 ή 8GB μνήμης μπορεί να μην παίξουν και καθόλου ρόλο. Τι γίνεται όμως με το γεγονός ότι περνάμε πλέον από DDR2 σε DDR3 και σε διπλάσια ταχύτητα; (Οι μνήμες ναι μεν είναι 1866, αλλά αν δεν έχετε intel σύστημα, πρέπει να τις ανεβάσετε σε αυτή την συχνότητα χειροκίνητα, οπότε στις παρακάτω μετρήσεις οι μνήμες τρέχουν στα 1600, που ήταν η ευκολότερη ταχύτητα να μπει, χωρίς παραπέρα σκάλισμα στις άπειρες ρυθμίσεις της sabertooth).

Λόγο του format είχαμε και την ευκαιρία να τρέξουμε μερικά benchmarks, πριν και μετά το Service Pack 1 των Windows 7, έτσι για το ροκ.

 

Το σύστημα της δοκιμής είναι:

CPU: AMD Phenom II x6 1090T 3.2Ghz

GPU: ATi Radeon HD 4850 512MB

Storage: 2x Western Digital Caviar Black 640GB

Windows 7 Pro SP1

 

Πριν την αναβάθμιση:

Mobo: ASUS m4a75-vm

RAM: 2x Kingston Value Ram 2GB DDR2 800Mhz

 

Μετά την αναβάθμιση:

Mobo: ASUS Sabertooth 990FX R2.0

RAM: 2x Kingston Hyper Beast 4GB DDR3 1866Mhz (1600 για τις δοκιμές μας)

 

Τα νούμερα μίλησαν:

 3dMark

 

 PCMark


Καθόλου άσχημα! Σίγουρα δεν μιλάμε για την διαφορά που θα έβλεπε κάποιος αν άλλαζε μια κάρτα γραφικών, αλλά κάθε επιπλέον frame είναι καλοδεχούμενο στα παιχνίδια!

 

Καλή αναβάθμιση λοιπόν, για όποιον το επιχειρήσει. Σίγουρα είναι επίφοβη διαδικασία, αλλά σου αφήνει μια γλυκιά γεύση μόλις τελειώσεις μαζί της.
Αν το φοβάστε πάντως, δεν είναι ντροπή να το φορτώσετε σε έναν τεχνικό, better safe than sorry λένε.

 

Ευχαριστούμε την Futuremark που μας παραχώρησε τα προγράμματα της για τις μετρήσεις μας.
We want to thank Futuremark for providing us with press licenses for their benchmark suite.

19 Comments

 1. Με άλλα λόγια το άρθρο αποδεικνύει ότι όποιος έχει παλιο συστηματάκι με DDR2 να περιμένει μερικά χρονάκια ακόμα αν θέλει να αλλάξει μητρική. Κι αν θέλει σημαντική αύξηση των επιδόσεων στα games το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί είναι η αλλαγή της κάρτας γραφικών.
  Ωραία αναλυτικά άρθρα. Συνεχίστε έτσι!

 2. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση μου με όριο τα 4GB η καλύτερη κίνηση θα ήταν η αλλαγή της κάρτας γραφικών, αφού 4GB είναι υπεραρκετά για τα παιχνίδια για την ώρα, αλλά εγώ χρησιμοποιώ και επαγγελματικά το σύστημα οπότε είχα ανάγκη την αλλαγή (αν και η sabertooth έκατσε από σπόντα, θα έβαζα κάτι φθηνότερο).

  Αν το σύστημα το είχα μόνο για παιχνίδια και τα λοιπά, η σωστή κίνηση θα ήταν η αγορά μιας κάρτας γραφικών.
  Αν κάποιος τώρα θέλει και άλλα κομφόρ όπως πχ USB3, μπορεί με μια καρτούλα να βάλει άνετα, με κόστος περί τα 20-30€ αν θυμάμαι καλά.

  Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, τα καλύτερα έρχονται 🙂

 3. Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, όπως είπα, οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν για να σοβαρέψουμε το θέμα hardware ακόμα περισσότερο.
  Σκοπός μας είναι να μην σας λέμε ξερά “βγήκε η τάδε κάρτα γραφικών, καλή είναι” ή “αυτό είναι καλό, πάρτε το”. Σκοπός μας είναι να σας εξηγήσουμε γιατί κάτι είναι έτσι και όχι γιουβέτσι είτε λέμε για αναβάθμιση είτε για αγορές για τον Η/Υ 😉

 4. Κοίτα, αυτή την στιγμή, υπάρχουν Notebook που έχουν Quadro. Υπάρχει τέτοιο tanlet; Επίσης, εγώ σε οθόνη αφής, δεν μπορώ να γράψω σωστά. Και με βολεύει απίστευτα το Numpad. Α, και το πιο σημαντικό, πόσο αναβαθμίσιμα είναι τα tablet, και πόσο ένα all in one notebook;;)

 5. Το να μπορείς να αλλάξεις δίσκο και μνήμη δε το κάνει αναβαθμίσιμο, αφού και το tablet μπορεί να πάρει περιφερειακά για περισσότερο χώρο και η μνήμη συνήθως είναι υπεραρκετή.
  Η quadro καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αν αρχίσει να γίνεται μετάβαση προς τα tablets και υπάρχει η απαραίτητη υπολογιστική ισχύ θα βγουν και για tablets quadro.

  Το μόνο που θα επιβιώσει από όλα αυτά είναι τα tower desktop, και αυτά σε πιο κλειστούς κύκλους επαγγελματιών.
  Άλλωστε για τον gamer η αναβάθμιση είναι ένας μύθος, έτσι και αλλιώς ανά 3-5 χρόνια φτάνουμε να τα έχουμε αλλάξει όλα πάνω στο σύστημα.

 6. Λοιπόν, σε ένα All in One notebook (δηλαδή ένα 15″-16″), μπορείς, να αλλάξεις επεξεργαστή, κάρτα γραφικών (αν έχει θύρα MXM), μνήμη, δίσκο, οπτικό drive. Πάνω κάτω σαν ένα desktop. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο και τόσο φτηνό όσο σε έναν Desktop, αλλά γίνεται.
  Και ok, άσε την quadro. Ας πούμε για κάρτες σαν την 7970M, και την GTX 670M, που είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή σε laptop GPU. Μόνο το Razer θα έχει κάτι αντίστοιχο. Με λίγα λόγια, πιο κλειστή, και πιο αδύναμη πλατφόρμα. Και αν το πιο αδύναμη αλλάξει, δεν βλέπω να αλλάζει το πιο κλειστή.
  Το κακό είναι ότι υπάρχει διαρκής προώθηση από τον ειδικό τύπο. Κανονικά θα έπρεπε να ζητάμε πιο ανοικτές στον χρήστη συσκευές, και πιο επεκτάσιμες.

 7. !!! Δεν τελείωσα την ανάγνωση του άρθρου (*πολύ ωραίο πάντως και σαν ιδέα και σαν υλοποίηση), γιατί έπαθα ένα σοκ όταν είδα τι έγραψε ο Nitro για την θερμοαγώγιμη πάστα: κάθε 2-3 μήνες θέλει αλλαγή;!! εγώ την αλλάζω κάθε 2-3 χρόνια!!
  Νίκο μήπως ήταν τυπογραφικό λάθος; αυτήν την δουλειά θα κάνουμε; κάθε δίμηνο-τρίμηνο θα αλλάζουμε και πάστα;!!:o

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Follow on Feedly