SPECIALS

WORLD OF WARPLANES PREVIEW

Μετά την (μάλλον απροσδόκητη) επιτυχία του “World of Tanks” (WoT) η Wargaming.net,  η εταιρεία που διαχειρίζεται το WoT, ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός διαφορετικού, competitive on-line game που θα αφορούσε  πλέον εναέριες μάχες σε μια περίοδο που ιστορικά θα άρχιζε  από το Μεσοπόλεμο, θα σταματούσε την  περίοδο του Πολέμου της Κορέας, ενώ επίκεντρο της θα ήταν ο Β’ ΠΠ. Είναι μια περίοδος που διαρκεί περίπου 20 χρόνια, με ραγδαία πρόοδο στην αεροναυτική και στις τακτικές εναέριας μάχης, τακτικές που στηρίζονταν  περισσότερο στην ικανότητα του πιλότου να πολεμήσει με το αεροσκάφος του, και πολύ λιγότερο σε “ευκολίες” που βρίσκουμε στις επόμενες γενιές αεροσκαφών, όπως ραντάρ και κατευθυνόμενα αντιαεροπορικά βλήματα.

Μέσα σε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο τοποθετείται το  Worlds of Warplanes (WoWp),το οποίο αυτή την περίοδο είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, στην έκδοση 0.4.0.2 closed beta. Αν και ποτέ δεν με πολυσυγκίνησαν τα on-Line games (ακόμα να ξεκινήσω αυτό το LoTR Online, ενώ έχω ήδη αγοράσει quest-packs), για κάποιο λόγο το WoWp, τράβηξε την προσοχή μου. (Ίσως η ασχολία μου με offline flight/space simulators από τον καιρό της Amiga, έπαιξε και κάποιο μικρό ρόλο!). Το γεγονός είναι ότι, από την στιγμή που η Wargaming.net ζήτησε testers για την alpha version, έκανα αίτηση για να το δοκιμάσω, και προς μεγάλη μου έκπληξη, με δέχθηκαν.

Warplanes01Tο υπόστεγο (Hangar). Φαίνονται τα αεροσκάφη που έχω μέχρι στιγμής αγοράσει. Το συγκεκριμένο είναι το Brewster F2A Buffalo!

TΟΟLS OF THE TRADE

To Worlds of Warplanes είναι πρώτα – πρώτα game. Η Wargaming.net δεν είχε την απαίτηση να κυκλοφορήσει έναν λεπτομερή εξομοιωτή (όπως το DCS A-10 ή το Flight Simulator X). Δεν απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν ρεαλιστικά μοντέλα πτήσης και πλήρεις διαδικασίες στην πλοήγηση του αεροσκάφους. Αντίθετα το μοντέλο πτήσεως (ο τρόπος που το αεροσκάφος ανταποκρίνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν την πτήση ) είναι απλοποιημένο. Εάν κάποιος έχει παίξει κάποιο flight game σε PC ή σε κονσόλα (από ….Afterburner έως  Ace Combat)  δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνει με το πληκτρολόγιο, το ποντίκι (χρησιμοποιώντας διαφορετικά προφίλ), αλλά υποστηρίζονται επίσης gamepads και joysticks.

Warplanes02Στα πρώτα τρία tiers, υπάρχουν πολλά διπλάνα, όπως το συγκεκριμένο Grumman F3F (Tier III). Μπορεί να μην φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά με το F3F έχω τις περισσότερες καταρρίψεις. Η μάχη γίνεται πάνω από την έρημο.
 
Στην αρχή του παιχνιδιού, πρέπει να διαλέξουμε το αεροσκάφος με το οποίο ξεκινήσουμε τις μάχες. Τα αεροσκάφη είναι κατανεμημένα σε 10 επίπεδα (Tiers), με το Tier 1 να αφορά διπλάνα που σχεδιάστηκαν κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, και το Tier 10  να αφορά τις πρώτες γενιές  jet που εμφανίστηκαν λίγο πριν τον Πόλεμο της Κορέας. Υπάρχουν τρείς γενικές κατηγορίες :

1) Fighters (Καταδιωκτικά) που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με σκοπό την υπεροχή στον αέρα, και την αντιμετώπιση άλλων καταδιωκτικών.

2) Ground Attack Fighters, που σαν σκοπό έχουν την καταστροφή των εχθρικών εγκαταστάσεων. Είναι βαρύτερα αεροσκάφη από τα καταδιωκτικά , περισσότερο οπλισμένα, συνήθως δικινητήρια, με πολυβολητή να καλύπτει το πίσω ημισφαίριο του αεροσκάφους. Έχουν όμως χαμηλή ταχύτητα και είναι λιγότερο ευέλικτα.

3)  Heavy Fighters. Είναι μια ενδιάμεση κατηγορία δικινητήριων αεροσκαφών, λίγο πιο  ευέλικτων από  τα Ground Attack Fighters, αλλά με πολύ καλό οπλισμό και με πολυβολητή.

Ξεκινάς στο υπόστεγο (Hangar), που είναι ο χώρος που διαχειρίζεσαι (αγοράζεις – τροποποιείς)  τα αεροπλάνα σου. Πριν την πρώτη μάχη,  διαλέγεις υποχρεωτικά ένα  αεροσκάφος από το Tier 1, από τα τέσσερα διαφορετικά έθνη που μέχρι αυτή την στιγμή  υποστηρίζει το παιχνίδι (Η.Π.Α, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία και Ιαπωνία). Η επιλογή του έθνους  καθορίζει και τους τύπους των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για αγορά αργότερα, ενώ και μέσα στο ίδιο έθνος υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι εξέλιξης των αεροσκαφών. Η συλλογή των αεροσκαφών είναι ακόμα μικρή, ενώ ακόμα και από τα έθνη που αντιπροσωπεύονται λείπουν θρυλικά αεροσκάφη , παρότι υπάρχουν και πειραματικά αεροσκάφη τα οποία  ή  δεν έφυγαν ποτέ από το χαρτί του σχεδιαστηρίου, ή απλώς παρέμειναν πρωτότυπα και δεν πήραν ποτέ μέρος σε μάχες.

Warplanes03Brewster F2A Buffalo (Tier IV), λίγο πριν αρχίσει η μάχη. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν το παρατσούκλι “Flying Tub – Ιπτάμενη Μπανιέρα”. Βέβαια όσοι έχουν βρεθεί μπροστά από τα 20mm πυροβόλα του, έχουν άλλη άποψη.

GΑMEPLAY

Η ουσία του WoWp είναι οι μάχες του, εδώ όμως αρχίζει και φαίνεται ότι το παιχνίδι είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Εκτός από τις εκπαιδευτικές αποστολές (ή ατομικά για τον χειρισμό των αεροσκαφών ή ομαδικά για co-op), υπάρχει μόνο μία αποστολή, η Air Supremacy, μια PvP μάχη 15×15 η οποία παίζεται σε  διαφορετικούς χάρτες (πέντε έχω δει μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα υπάρχει άλλος ένας που δεν έχω δει, γιατί αφορά αεροσκάφη ακριβότερων tiers), και σαν σκοπό έχει την επικράτηση της μίας ομάδας έναντι της άλλης (που συνήθως καταλήγει με την καταστροφή όλων των fighters της μίας ομάδας – Last one Standing). H Wargaming.net χρησιμοποιεί  την η Air Supremacy για να εξισορροπήσει το παιχνίδι και να εισαγάγει νέα χαρακτηριστικά . Έτσι μετά το τελευταίο patch 4.0.2, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διαλέγεις τα πυρομαχικά, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα επιμέρους  παραμετροποίησης του αεροσκάφους πέρα από τα όρια που έχει θέσει ο κατασκευαστής, με την αγορά αναβαθμίσεων στα συστήματα του αεροσκάφους.

Όμως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς, ότι μία μόνο αποστολή σε διαφορετικούς χάρτες έχει σαν αποτέλεσμα αφενός μια σχετική μονοτονία σε σχέση με το παιχνίδι, αφετέρου (και αυτό είναι το πιο σημαντικό), την σχετική υποβάθμιση των δύο από τις τρείς κλάσεις του παιχνιδιού. (Ειδικά τα ground attack  αεροσκάφη, είναι και ο πρώτος στόχος ενός πιλότου που σέβεται τον εαυτό του). Το Free to Play όραμα του WoWp αρχίζει και ξεκαθαρίζει μετά από το τελευταίο patch. Ξέρουμε περίπου τα όρια τιμών που θα κινείται κάθε tier, ενώ η εισαγωγή πυρομαχικών και αναβαθμίσεων είναι μια καλή ευκαιρία κατανάλωσης των credits και του experience που κερδίζουμε στις αερομαχίες μας. Προς τα μεγαλύτερα tiers το παιχνίδι αρχίζει και παίρνει μορφή Pay to Win. Μπορεί κάποιος που δεν θέλει να πληρώνει, (όπως εγώ) να ευχαριστηθεί το παιχνίδι; Η απάντηση είναι ναι. Γιατί πολύ καλά είναι τα gold που αγοράζεις (και κερδίζει η νικήτρια ομάδα), αλλά πολύ καλύτερη είναι η….

ΤΑΚΤΙΚΗ

Warplanes04Chance Vought F4U Corsair (Tier VΙ). Μετά το 1943 αποτέλεσε το φόβητρο των Ιαπώνων, ενώ έδρασε στον πόλεμο της Κορέας και αργότερα στον πόλεμο της Ινδοκίνας, με την Γαλλική αεροπορία.

Γιατί εκεί καταλήγουν όλα. Καλό είναι να έχεις αεροσκάφος μεγάλου tier, ακόμα καλύτερο να ξέρεις τις δυνατότητες και τα ελαττώματα των αεροσκαφών που έχεις για αντίπαλους. Υπάρχουν διαφορές από αεροπλάνο σε αεροπλάνο, αλλά και από εθνότητα σε εθνότητα. (Προσωπική μου άποψη, ειδικά και στις πρώτες εκδόσεις του παιχνιδιού, τα γερμανικά και ιαπωνικά fighters είναι πολύ ευέλικτα, τα αμερικάνικα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αντοχή, ενώ τα ρώσικα είναι ελαφρώς υπερτιμημένα).

Οι μάχες είναι σύντομες (διαρκούν το πολύ 7 – 10 λεπτά κατά μέσο όρο, αν και υπάρξει μάχη που  έφτασε το τέταρτο), και οι ταχύτητες πολύ υψηλότερες από το World of Tanks  ή από κάποιο άλλο online FPS. Πρώτα πρέπει να ξέρεις που βρίσκεσαι και μετά πως θα πολεμήσεις, ενώ τα λάθη γίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Από κυνηγός γίνεσαι πολύ γρήγορα θήραμα εάν δεν προσέξεις, ακόμα και εάν έχεις αεροσκάφος μεγαλύτερου επιπέδου από τους αντιπάλους σου.

Warplanes05Δυστυχώς αυτήν την εικόνα πρέπει να την συνηθίσεις, όσο καλός πιλότος και να είσαι.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αξίζει κάποιος να το δοκιμάσει; Αν είναι φίλος του αεροπλάνου, αναμφισβήτητα ναι, ακόμα και εάν δεν έχει παίξει ποτέ με offline flight sims.  (H Wargaming.net δέχεται ακόμα αιτήσεις για το closed beta). Ο χειρισμός του είναι πολύ απλός, οι στιγμές έντασης είναι αξεπέραστες (ακόμα και για μένα που αντιπαθώ τα multiplayer), ενώ δεν είναι ανάγκη να περάσει και στο Pay to Win κομμάτι. (Μέχρι στιγμής οι πιο συναρπαστικές μάχες γίνονται με  fighters tier  III έως και VI, γιατί εκεί επικεντρώνονται οι beta testers). Αν και είναι ακόμα σε beta, δείχνει πολύ καλά στοιχεία και θα γίνει ακόμα καλύτερο εάν προστεθούν αποστολές και περισσότερα αεροσκάφη. Το Worlds of Warplanes το περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.    

Νίκος “Captain Kal” Καλογεράς

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

  1. Από την στιγμή που λες ότι το WoWp δεν είναι εξομοιωτής αλλά προσεγγίζει σε στυλ παιχνιδιού τα Afterburner και Ace Combat, να υποθέσω ότι οι διαφορές στην πτήση, είτε πετάς με fw-190 ή με me-262 θα είναι ελάχιστες !! Καλό το Ace Combat για ηλικίες μέχρι 16-17 !!
    Αν θελήσω B’ ΠΠ setting μάλλον θα ξαναεγκαταστήσω το MS Combat Flight Simulator!

  2. Κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι War Thunder (http://warthunder.com/en/) είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από το WoWp. Είναι σε ακριβώς ίδιο στυλ αλλά έχει καταπληκτικά γραφικά και μοντέλα ενώ έχει 3 επίπεδα ρεαλισμού από arcade που παίζεται με μοντίκι, έως full realistic.
    Δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευαστής είναι η εταιρία που έφτιαξε το IL-2 (Gaijin).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL