REVIEWS

RENOWNED EXPLORERS: INTERNATIONAL SOCIETY

Αν μιλούσαμε για το Renowned Explorers: International Society με όρους μαγειρικής, η συνταγή θα πήγαινε κάπως έτσι… Μία κουταλιά resources management, μία πρέζα role playing και μία γερή δόση turn based strategy. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην είναι τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους και σίγουρα έχουμε δει πιο “εξωτικούς” συνδυασμούς τα τελευταία χρόνια, δεν παύουν όμως να αποτελούν μία πρόκληση για τον δημιουργό ώστε να μπορέσουν να δέσουν όλα μαζί. Το κατά πόσο το καταφέρνει θα το δούμε στη συνέχεια, για αρχή πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά το art direction που μοιάζει λίγο “παιδικό”, ο τίτλος της Abbey Games μόνο ως παιδικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Renowned Explorers 01Έτοιμοι για το επόμενο ταξίδι

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τον τίτλο, βασική θεματολογία του παιχνιδιού είναι οι εξερευνήσεις. Ως άλλοι “Χριστόφοροι Κολόμβοι” δημιουργούμε μία ομάδα τριών ατόμων (συνολικά υπάρχουν 20 διαθέσιμοι χαρακτήρες) και ξεκινάμε την περιπέτεια μας. Η διάρκεια κάθε playthrough είναι προκαθορισμένη στις 5 αποστολές και σκοπός του παίκτη είναι μέσα από τα λάφυρα και την δόξα που θα αποκτήσει από αυτές να μπορέσει στο τέλος να βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τους πιο διάσημους εξερευνητές του κόσμου. Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι τέτοια που δύσκολα αυτό θα επιτευχθεί με την πρώτη προσπάθεια γεγονός που αυξάνει σημαντικά το replayability.

Ας δούμε όμως πως δομούνται οι μηχανισμοί gameplay του τίτλου. Για αρχή καλούμαστε να επιλέξουμε τους χαρακτήρες με τους οποίους θα πορευθούμε. Υπάρχει πληθώρα στατιστικών που αυτοί φέρουν τα οποία όμως θα γίνει ξεκάθαρο στη συνέχεια που χρησιμεύουν. Στο ξεκίνημα όλο αυτό μοιάζει κάπως χαοτικό αλλά ευτυχώς το παιχνίδι προτείνει από μόνο του κάποιους συνδυασμούς που βοηθούν τις επιλογές μας. Αφού ετοιμάσουμε την ομάδα μας είμαστε έτοιμοι για την πρώτη αποστολή μας. Μεταφερόμαστε σε περιοχή που συνήθως βρίσκεται κάπου στην Καραϊβική και μπροστά μας ανοίγει ένας χάρτης στον οποίο είναι ορατό ένα μικρό μέρος του καθώς και ο τελικός μας προορισμό πάνω σε αυτόν. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κόμβων από τους οποίους θα πρέπει να επισκεφθούμε όσους περισσότερους μπορούμε έχοντας όμως περιορισμένο αριθμό κινήσεων.

Renowned Explorers 02Πολλές επιλογές, άγνωστο αποτέλεσμα

Η μετακίνηση μας πάνω στον χάρτη αποκαλύπτει όλο και περισσότερους κόμβους για καθένα εκ των οποίων έχουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα resources (Insight, Research, Gold και Status τα τέσσερα διαθέσιμα) που πιθανώς να κρύβονται εκεί καθώς και το τι είδους χαρακτήρες θα μας είναι χρήσιμοι για την εξερεύνηση του ή αν υπάρχει πιθανότητα να εμπλακούμε σε μάχη. Αφού γίνει η μετάβαση ξεκινά η αφήγηση μιας ιστορίας μέσω comic strips. Ο παίκτης παρεμβαίνει στην εξέλιξη τους με τις επιλογές του, με την επιτυχία τους να εξαρτάται από τις ικανότητες των χαρακτήρων της ομάδας σε συνδυασμό με πιθανότητες (την εμφάνιση του κάνει ένα είδος “τροχού της τύχης” σε αυτές τις περιπτώσεις). Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για “βαρύ” role playing, δένει πολύ όμορφα με το γενικότερο mood εξερεύνησης που αποπνέει ο τίτλος ενώ υπάρχει και αρκετή ποικιλία ώστε να μην καταντούν επαναλαμβανόμενες, τουλάχιστον όχι σύντομα. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χάρτες είναι random generated, έτσι παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες περιοχές δεν είναι πάρα πολλές, κάθε επίσκεψη σε αυτές είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

Κάθε περιοχή έχει σίγουρα μία υποχρεωτική μάχη στο τέλος της όμως στο κυνήγι για το καλύτερο σκορ είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να επιδιώξουμε περισσότερες επισκεπτόμενοι τους αντίστοιχους κόμβους. Το σύστημα τους είναι αρκετά πρωτότυπο και βασίζεται στην διάθεση με την οποία αντιμετωπίζονται οι αντίπαλοι, φιλική, ειρωνική ή βίαια. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο αντίπαλος ανάλογα με την διάθεση στην οποία βρίσκεται επηρεάζεται από την δική μας αρνητικά ή θετικά. Για παράδειγμα αν απέναντι μας έχουμε είρωνες, μία επίθεση φιλίας θα τους αποδυναμώσει ενώ αντίστοιχα μία βίαιη προσέγγιση θα τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς. Φυσικά κάθε χαρακτήρας δεν έχει ευχέρεια σε όλα τα είδη επιθέσης και έτσι περιπλέκεται η προσπάθεια για την δημιουργία ομάδας που θα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι σε οποιοδήποτε εχθρό. Γενικά, ακόμα και στην προτεινόμενη ως κανονική δυσκολία, ο μέσος παίκτης είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί σε μία κατάσταση που κάποιες μάχες να φαίνονται απροσπέλαστες και ως μόνη λύση να φαντάζει το ξεκίνημα και πάλι από την αρχή. Η αυξημένη πρόκληση θα ήταν αποθαρρυντική για το ευρύ κοινό, το παιχνίδι όμως δίνει τη δυνατότητα για να γίνει skip μια μάχη (με ταυτόχρονο μπλοκάρισμα όμως των achievements), στοιχείο βέβαια το οποίο αν δεν χρησιμοποιηθεί με σύνεση καταστρέφει ολοκληρωτικά το balance του gameplay.

Renowned Explorers 03Ομάδα σε θέσεις μάχης

Ενδιάμεσα από τις αποστολές μεταφερόμαστε στο κεντρικό hub του παιχνιδιού όπου και καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε κατάλληλα τους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει από αυτές. Ο χρυσός θα μας χρησιμεύσει για να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό της ομάδας, η φήμη μας δίνει τη δυνατότητα για στρατολόγηση μονάδων που βελτιώνουν τα στατιστικά μας ενώ οι πόντοι έρευνας μπορούν να ξοδευτούν και αυτοί σε διαφορετικά skill trees που το καθένα μας βελτιώνει σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα. Οι επιλογές είναι και εδώ αρκετές και άμεσα συνδεδεμένες με το πως έχουμε προσεγγίσει τη διαδικασία της εξερεύνησης . Το “λίγο από όλα” δεν είναι εφικτό σαν προσέγγιση και ο παίκτης θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες επιλογές σχετικά με το που θα επενδύσει συνεπώς αυτές έχουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Το Renowned Explorers: International Society μοιάζει σαν ένα σύνολο από διακριτά τμήματα τα οποία όμως δένουν αρμονικά πάνω σε ένα κεντρικό σχεδιασμό. Η αίσθηση της εξερεύνησης περνάει επιτυχημένα στον παίκτη με την ανάλογη ρομαντικότητα που αποπνέει η τεχνοτροπία ενός text based rpg. Πλούσιο περιεχόμενο, εξαιρετική ατμόσφαιρα και άφθονο replayability είναι όλα όσα χαρακτηρίζουν το δημιούργημα της Abbey Games. Μοναδική παραφωνία που θα μπορούσα να εντοπίσω είναι ότι το learning curve δεν είναι και το πλέον ομαλό καθώς πετάει τον παίκτη από νωρίς στα βαθιά πριν καν μπορέσει να εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς.

Renowned Explorers 04Εεεμ μπλε μαϊμούδες…

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το εξαιρετικό art direction το πακέτο γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα αλλά και το ότι συμπορεύονται πλήρως με το ύφος του παιχνιδιού. Από την άλλη η μουσική αν και επαρκής δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο. Τεχνικά πάντως ο τίτλος “τρέχει” χωρίς προβλήματα ενώ δύσκολα θα ζορίσει ακόμα και τα πιο αδύναμα μηχανήματα.

Σαν συνολική εικόνα αυτό που μου μένει κυρίως είναι ότι πρόκειται για ένα τίτλο χωρίς “χτυπητές” αδυναμίες που προσφέρει μία πλούσια και έντονη εμπειρία. Με βάθος αξιοζήλευτο για indie game είναι ικανό να κρατήσει απασχολημένο για πολλές ώρες και σημαντικό αριθμό από playthroughs τον παίκτη που θα ασχοληθεί μαζί του. Χωρίς αμφιβολία είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της indie σκηνής για τη φετινή χρονιά.

Pros

  • Πλούσιο gameplay
  • Όμορφα γραφικά
  • Υψηλό replayability
  • Αποδίδει πειστικά την αίσθηση της εξερεύνησης

Cons

  • Η δυσκολία του ίσως αποθαρρύνει τους μη φανατικούς των strategy games
  • Λίγο υψηλή τιμή

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL