REVIEWS

KOPANITO ALL-STARS SOCCER

Αν είστε συχνός επισκέπτης της μεγαλύτερης PC gaming ιστοσελίδας από καταβολής κόσμου, πιθανότατα θα είχατε διαβάσει το preview του φίλτατου Μάνου Καρκαλέμη σχετικά με το Pixel Cup Soccer 17, της Early Access έκδοσης ενός αρκετά υποσχόμενου ποδοσφαιρακίου, που αποτιμούσε φόρο τιμής στα σχετικά ποδοσφαιράκια που παίζαμε προ αμνημονεύτων ετών στα “ουφάδικα”. Για κάποιο περίεργο λόγο, την ίδια περίοδο που παρουσιάστηκε το Pixel Cup Soccer 17, είχε πέσει στην αντίληψή μου η Early Access έκδοση ενός παρεμφερούς τίτλου, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως τη προσοχή κυρίως χάρη στη πιο καρτουνίστικη εμφάνισή του, συγκριτικά με το “σοβαρότερο” Pixel Cup. Ο λόγος γίνεται για το Kopanito All-Star Soccer της Πολωνικής Merixstudios, που αποτελεί και το πρώτο “κανονικό” παιχνίδι της εταιρείας, καθώς μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε μονάχα low budget web-based εφαρμογές και παιχνίδια, χτισμένα πάνω σε HTML5 υπόβαθρο.

Η ενασχόληση μαζί του, έστω και σε αυτή τη σχετικά πιο πρώιμη έκδοση, αποδείχθηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ένα καθαρόαιμο arcade ποδοσφαιράκι που εστιάζει στο pure fun, είτε παίζοντας παρέα με άλλους παίκτες είτε ενάντια στον υπολογιστή. Έκτοτε, αφού μεσολάβησαν αρκετά updates και βελτιώσεις, το Kopanito All-Star Soccer πέρασε στην κατηγορία των ολοκληρωμένων παιχνιδιών, οπότε είναι καιρός να δούμε τελικά τι απίδια πιάνει ο σάκος.

Kopanito Shot1Φαίνεται ασόβαρο, αλλά δεν είναι.

Όπως αφήνει να εννοηθεί και το πολύ γουστόζικο παρουσιαστικό του, με τους “υδροκέφαλους” ποδοσφαιριστές και τα έντονα χρώματα, το Kopanito δεν έχει παρτίδες με την έννοια “ρεαλισμός”, θυμάται τις παλιές εποχές του Nintendo World Cup (όσοι το είχατε παίξει στο ασπρόμαυρο Game Boy – εντάξει, μη ντρέπεστε, στους περισσότερους από εσάς είχε περάσει για ένα διάστημα από τα χέρια σας) και δανείζεται τους πιο “βολικούς” κανόνες του ποδοσφαίρου για να παρουσιάσει τη δική του άποψη για το άθλημα.

Έτσι, οι ομάδες αποτελούνται μόνο από 6 παίκτες η καθεμία (τερματοφύλακα συμπεριλαμβανομένου), τα φάουλ και τα offside έχουν καταργηθεί, άλλωστε δεν υπάρχει διαιτητής στο γήπεδο για να τα σφυρίξει, τα σουτ μπορούν να πάρουν αφύσικες τροχιές, ενώ υπάρχουν ακόμα και ειδικές δυνάμεις για τους παίκτες! Αν με όλα αυτά σας δίνεται η εντύπωση ότι το παιχνίδι δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς κρύβει κάτω από τις γραμμές του κώδικά του ένα αρκετά μελετημένο και στιβαρό skill-based σύστημα που ταυτόχρονα διασκεδάζει και επιβραβεύει τόσο τον νεοφερμένο όσο και τον αφοσιωμένο παίκτη.

Kopanito Shot2Ένα καλοζυγισμένο φάλτσο είναι σχεδόν σίγουρο γκολ

Κατ’ αρχήν, μόλις πιάσετε στα χέρια σας το παιχνίδι, είναι θέμα λίγων λεπτών για να μπείτε στο κλίμα: η γνωστή τριπλέτα των κουμπιών που αντιστοιχούν σε πάσα/σέντρα/σουτ ισχύει και εδώ, αλλά προστίθενται δυο-τρία κουμπιά ακόμα όπως να ενεργοποιήσετε το τρέχον power up και η δυνατότητα να σπριντάρετε, εφόσον δεν έχετε τη μπάλα στη κατοχή σας. Αν μάλιστα συνδυάσετε το τελευταίο κουμπί με τη πάσα, τότε αυτή γίνεται “προωθημένη”, άκρως απαραίτητη αν παίζετε σε αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, ενώ οι κεφαλιές παραδόξως εκτελούνται μόνο αν κρατήσετε το κουμπί της σέντρας πατημένο όσο η μπάλα βρίσκεται στον αέρα – μία κίνηση που θέλει λίγη συνήθεια, αλλά άπαξ και τη μάθετε, δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα για να ρεζιλέψετε τους αντίπαλους αμυντικούς.

Όμως, η κύρια ατραξιόν του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα να επηρεάζετε τα φάλτσα που θα έχουν τα σουτ. Σε αυτή τη περίπτωση, κρατώντας πατημένο το κουμπί του σουτ, η δράση μπαίνει σε slow motion και αγγίζοντας τα σχετικά κουμπιά (π.χ. τα “φτερά” στο gamepad), ορίζετε αν η μπάλα θα φύγει από πόδια σας με εξωτερικό ή εσωτερικό φάλτσο, κοινοποιώντας μάλιστα και τη πορεία της μέσω ενός διακεκομμένου τόξου. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σας επιτρέπει να εφαρμόσετε αρκετά παράδοξες καμπύλες, πέρα από το φυσιολογικό (όπως μιας λογαριθμικής συνάρτησης lnx), κάτι το οποίο δημιουργεί εντυπωσιακές φάσεις και, αν σημαδέψετε σωστά, ένα σχεδόν σίγουρο γκολ ενάντια στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί απίστευτα καλά, σε σημείο να θέλετε να δοκιμάζετε συνεχώς τη τύχη σας από τα πιο απίθανα σημεία του γηπέδου, άλλωστε υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να σκοράρετε, ενώ για κάθε γκολ που πετυχαίνετε έχετε τη δυνατότητα να καταγράψετε το replay του σε κινούμενη .gif μορφή – ομολογουμένως μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια. 


Σύμμαχος στον εθισμό που προκαλεί ο άριστα υλοποιημένος μηχανισμός των σουτ, πάντα σε συνάρτηση με τον προσεγμένο χειρισμό και το easy-to-learn/hard-to-master gameplay του, είναι τα power-ups που δίνουν έναν επιπλέον τόνο στρατηγικής στο παιχνίδι. Τα power-ups είναι ομαδικά, αποκτώνται όταν γεμίσει η σχετική μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε παίκτη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα, αλλά όσα υφίστανται μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες ενός αγώνα, όπως το σούπερ-σουτ, που είναι κατά 90% γκολ ή ο ανεμιστήρας (!) που είναι ιδανικός για να αποσοβήσετε ένα καλοζυγισμένο σουτ του αντίπαλου επιθετικού.Παρ’ όλα αυτά θα ήταν καλό να υπήρχε και η δυνατότητα απενεργοποίησης τους, για τους παίκτες που προτιμούν το “καθαρό” παιχνίδι – όχι δεν ανήκω σε αυτούς. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό patch να συμβεί και αυτό.

Όσον αφορά την ΑΙ του υπολογιστή, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (Beginner, Amateur, Professional και Legend), με τα δύο πρώτα να γίνονται αστεία σχετικά γρήγορα, ενώ στα επόμενα δύο, η ανεβασμένη επιθετικότητα της αντίπαλης ομάδας, με τα συνεχόμενα τάκλιν και τα επικίνδυνα σουτ, δημιουργεί μερικές αρκετά δυνατές αναμετρήσεις – τίποτα όμως που δεν θα κατορθώσετε να δαμάσετε τελικά μετά από συνεχή εξάσκηση. Σίγουρα το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού, αλλά προτού φτάσετε ως εκεί, θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο ενάντια στο παιχνίδι με τον υπολογιστή για να ξεκλειδώσετε όλες τις ομάδες του παιχνιδιού. Συνολικά υπάρχουν πάνω από εκατό ομάδες (μόνο εθνικές), που πέρα από το εικαστικό κομμάτι, δεν έχουν καμία διαφορά στη δυναμικότητά τους (προφανώς για λόγους ισορροπίας στο multiplayer), τις οποίες μπορείτε να κάνετε διαθέσιμες εφόσον κερδίσετε στα τουρνουά του παιχνιδιού.

Kopanito Shot3Και το indoor γήπεδο έχει το γούστο του.

Δεκαεφτά ολόκληρα τουρνουά διαθέτει το μενού, ένα μάλιστα σε κλειστό γήπεδο που διαφοροποιεί ελαφρώς το gameplay (no throw-ins included), με το καθένα να περιλαμβάνει αρκετές αγωνιστικές μέχρι τον τελικό και το έπαθλο, πέρα από την ηθική ικανοποίηση της κατάκτησης ενός ψηφιακού κυπέλλου, είναι να προσθέσετε μία ή περισσότερες έξτρα ομάδες στο παλμαρέ σας, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που το πετύχατε. Ευτυχώς, το εκτεταμένο grinding αποφεύγεται, καθώς το σύστημα λειτουργεί αναδρομικά, οπότε αρκεί να ολοκληρώσετε όλα τα τουρνουά στο Professional επίπεδο (το Legend δεν είναι εξ’ αρχής διαθέσιμο, μόνο αν κερδίσετε το Continental και το World Cup) για να αποκτήσετε όλες τις ομάδες, μαζί με το σχετικό achievement φυσικά. Αν παρ’ όλα αυτά νοιώθετε ότι κάτι λείπει, το Kopanito επιτρέπει και τη δημιουργία custom tournaments, έτσι για το ροκ.

Βέβαια, όσο διασκεδαστικό και αν είναι το παιχνίδι με τον υπολογιστή, δεν συγκρίνεται με την εμπειρία ενάντια σε ανθρώπινο συμπαίκτη, ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με αθλητικό (περίπου) παιχνίδι. Το Kopanito λοιπόν, δίνει μεγάλη έμφαση στο multiplayer, τόσο τοπικά όσο και διαδικτυακά. Αν έχετε στη κατοχή σας μερικά gamepads, μπορούν να παίξουν έως και πέντε παίκτες ταυτόχρονα, σε κοινές ή αντίπαλες ομάδες και το αποτέλεσμα είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, ξεκαρδιστικό. Από την άλλη, αν δεν κατέχετε τόσα χειριστήρια ή δεν έχετε φίλους, το online multiplayer είναι η επόμενη σας επιλογή, το οποίο δυστυχώς υποφέρει από τη νόσο των indie παιχνιδιών: τους μόνιμα άδειους servers. Ο αριθμός των παικτών είναι απελπιστικά μικρός, ζήτημα είναι να υπάρχουν παραπάνω από 25 παίκτες που θα δοκιμάζουν το online τμήμα, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ ώρα μέχρι το matchmaking να εντοπίσει κάποιον ελεύθερο παίκτη είτε θα παίζετε συνέχεια… με τους ίδιους! Εναλλακτικά, μπορείτε να συνεννοηθείτε με διαδικτυακούς φίλους στη Steam friend list σας που κατέχουν το παιχνίδι και να δοκιμάσετε όλα τα modes του παιχνιδιού, με το υπέροχο 5 vs 5 να ξεχωρίζει, όπου σε γενικές γραμμές ο netcode λειτουργεί αρκετά καλά, χωρίς ανησυχητικά προβλήματα lag ή/και αποσυνδέσεων.

Kopanito Shot4Όταν ο τερματοφύλακας αποτυγχάνει, ο ανεμιστήρας είναι εκεί!

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μη ύπαρξη ενός ισχυρού community και η έλλειψη πόρων της Merixstudios για την σωστή προώθηση του Kopanito, έχουν οδηγήσει σε αυτή τη κατάσταση που, υπό άλλες συνθήκες, πιθανόν να μιλούσαμε για ένα εναλλακτικό Rocket League. Αυτό ίσως ακούγεται από υπερβολή έως και ιεροσυλία για κάποιους (κυρίως στη Ragequit community), καθώς το Kopanito σίγουρα δεν είναι ακόμα τέλειο. Υπάρχουν ακόμα κάποια προβληματάκια, όπως η όχι πάντα ιδανικότερη επιλογή του κοντινότερου παίκτη, τα ατυχή slow motion σε κάποιες καίριες φάσεις, οι τερματοφύλακες δεν είναι ακόμα τόσο αποτελεσματικοί (αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά, μετά τα τελευταία patches) και άλλα θέματα μικρότερης σημασίας. Με την ανάλογη υποστήριξη όμως, πιθανότατα τα θέματα αυτά να είχαν επιλυθεί έως τώρα, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα.

Κρίμα, γιατί το Kopanito All-Stars Soccer είναι πραγματικά ένα κρυφό διαμάντι που θα προσφέρει εγγυημένα πολλές ώρες διασκέδασης σε όποιον το δοκιμάσει, ενώ το γεγονός ότι ακόμα και μετά από τόσους μήνες ενασχόλησης μαζί του, επιστρέφω στον “τόπο του εγκλήματος” για ένα-δυο ματσάκια τουλάχιστον, σημαίνει ότι η Merixstudios πέτυχε το στόχο της. Έστω και αν της απομένουν ελάχιστα “κλικς” για να το απογειώσει. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

 

Pros

  • Εθιστικό σε υπερθετικό βαθμό
  • Προσεγμένος χειρισμός
  • Δυνατότητα πενταπλού online co-op
  • Γουστόζικος γραφικός τομέας

Cons

  • Προς το παρόν, το online κομμάτι θέλει λίγη δουλειά και δεν υπάρχει αρκετή συμμετοχή από παίκτες
  • Χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη ποικιλία σε power-ups

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω. Το έχω κατευχαριστηθεί. Μ’ έχει παθιάσει τόσο πολύ στο προτελευταίο επίπεδο και έχω πανηγυρίσει με γκολ σαν να βρίσκομαι και πάλι στην αλάνα του παλιού μου δημοτικού και κλοτσάω το μισογεμάτο πλαστικό μπουκαλάκι του νερού. Πρέπει να κανονίσουμε να παίξουμε ένα online. Δεν το έχω παίξει με φίλους γιατί δεν έβλεπε όλα τα πλήκτρα στα logitech. Ίσως με τα τελευταία patches να έχει διορθωθεί το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL