REVIEWS

TESLAGRAD

Συχνά-πυκνά, όταν δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση για gaming, παρακολουθώ τους indie τίτλους που καταχωρούνται στο Steam Greenlight, ελπίζοντας να εντοπίσω κάποιο μελλοντικό «διαμαντάκι» που θα μου τραβήξει τη προσοχή. Ενα από αυτά ήταν το Teslagrad της Rain Games, ένα «Metroidvania» παιχνίδι που σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα συνδύαζε ιδανικά το puzzle με το platform στοιχείο, συνοδευόμενα από μια όμορφη ιστορία. Χωρίς δισταγμό, πρόσεθεσα το παιχνίδι στο ραντάρ μου και πριν από λίγες ημέρες, καθώς κυκλοφόρησε επίσημα στο Steam, έπεσε στα χέρια μου μια review copy για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

Το Teslagrad ξεκινά κάπως ανορθόδοξα, χωρίς κάποια εξήγηση για το τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε. Μία βροχερή νύχτα, ένας άνδρας κουβαλά ένα μωρό και το αφήνει σε μια γυναίκα. Τα χρόνια περνούν ήσυχα, το μωρό μεγαλώνει και γίνεται ένα γενναίο αγόρι, το οποίο για άγνωστο λόγο το κυνηγούν κάτι τύποι ντυμένοι με παραδοσιακές Ρωσικές στολές. Στη προσπάθειά του να ξεφύγει, καταλήγει άθελά του σε έναν εγκαταλελειμμένο πύργο, ο οποίος κρύβει πολλά μυστικά που αν αποκαλυφθούν, θα λύσουν το μυστήριο τόσο για το παρελθόν του μικρού όσο και για την ιστορία της περιοχής που κατοικεί. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία πίσω από το Teslagrad και αξιοσημείωτο είναι ότι καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν πρόκειται να ακούσετε κουβέντα ούτε θα διαβάσετε τη παραμικρή λέξη. Η αφήγηση γίνεται μέσω εικόνων και ενός είδος κουκλοθέατρου που συναντάτε σε διάφορα σημεία του πύργου και, παρ’ όλο που γενικά η ιστορία καθ’ αυτή δεν αποτελεί κάτι το συγκλονιστικό, ο τρόπος που μεταδίδεται στο παίκτη είναι μοναδικός και σίγουρα θα σας μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη σας.

Teslagrad Snap1Ο πύργος είναι γεμάτος με επικίνδυνες παγίδες

Αφήνοντας στην άκρη το θεωρητικό κομμάτι του παιχνιδιού, το Teslagrad πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται: πρόκειται για ένα καθαρόαιμο, ελαφρώς ανοικτής φύσεως (μπορείτε άνετα δηλαδή να επισκεφθείτε μέρη που είχατε πάει προηγουμένως), puzzle/platform παιχνίδι που σε κάθε οθόνη θα χρειαστεί να λύσετε κάποιο γρίφο για να περάσετε στην επόμενη. Η κεντρική ιδέα των γρίφων βασίζεται στις αρχές του μαγνητισμού: σε κάθε πρόβλημα που σας παρουσιάζεται, υπάρχουν αντικείμενα που έχουν μπλε ή κόκκινο χρώμα, όπου αν πλησιάσουν μεταξύ τους ασκούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις. Ανάλογα με το τρόπο που τις χρησιμοποιείτε, ανοίγετε περάσματα, δημιουργείτε πλατφόρμες ή αποφεύγετε επικίνδυνα εμπόδια, ενώ αργότερα ο ανώνυμος ήρωάς σας αποκτά κάποια έξτρα αντικείμενα που του επιτρέπουν να αλληλεπιδρά ο ίδιος πιο άμεσα με τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που ασκούν. Για παράδειγμα, με τα γάντια μπορείτε να μετατρέψετε μία επιφάνεια σε μπλε ή κόκκινο χρώμα με τις ανάλογες συνέπειες ή με το μανδύα εκπέμπετε ολόκληρος θετικό ή αρνητικό φορτίο. Πάνω σε αυτό το concept, οι δημιουργοί έχουν γεμίσει το παιχνίδι με αρκετά έξυπνους και ευρηματικούς γρίφους, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ποικιλία και σχεδόν κανένας δεν μοιάζει με τον προηγούμενο.

Η αλήθεια είναι ότι, παρ’ όλο που το παιχνίδι δεν σας παίρνει καθόλου από το χεράκι και σας αφήνει εντελώς μόνους σας να βγάλετε το φίδι από τη τρύπα, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε τον εκάστοτε γρίφο. Το θέμα είναι είναι πως θα καταφέρετε να υλοποιήσετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Προς έκπληξή μου, το Teslagrad αποδεικνύεται πολύ πιο ζόρικο απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Δυστυχώς το platform στοιχείο του Teslagrad δεν διαθέτει την ακρίβεια και τη στιβαρότητα που θα όφειλε, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειές σας και προκαλεί συχνές και μεγάλες τάσεις εκνευρισμού, ιδίως αν αναλογιστείτε ότι με το παραμικρό στραβοπάτημα ο ήρωας πεθαίνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί να επαναλάβετε ξανά και ξανά τα ίδια ακριβώς βήματα μόνο και μόνο επειδή ο ήρωας απέτυχε να ακολουθήσει επακριβώς τις εντολές σας και έπεσε για νιοστή φορά στην ίδια παγίδα. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν έρθετε αντιμέτωποι με τα διάφορα bosses, τα οποία, αν και ακολουθούν ένα μάλλον προβλέψιμο μοτίβο, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τα αντανακλαστικά και την υπομονή σας. Προσωπικά ουκ ολίγες φορές βγήκα έξω από τα ρούχα μου, καθώς ένιωθα ότι το παιχνίδι ουσιαστικά μου έδινε ελλειπή εφόδια για να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις του και γέλαγε χαιρέκακα με την αποτυχία μου.

Teslagrad Snap2Πολεμώντας ένα boss. Κάθε χτύπημα που δέχεστε ισοδυναμεί με ακαριαίο θάνατο.

Ευτυχώς που κατά ένα περίεργο τρόπο, το Teslagrad αποδίδει ένα δυνατό αίσθημα επίτευξης κάθε φορά που καταφέρνετε τελικά να βγείτε νικητής, ενώ το υψηλό επίπεδο δυσκολίας του περισσότερο θα σας κάνει να πεισμώσετε παρά να τα παρατήσετε. Αλλωστε η φαντασία και το μεράκι των δημιουργών δείχνει ανεξάντλητο: ο κόσμος του Teslagrad διαθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ, με τα ζωγραφιστά γραφικά (ο ήρωας διαθέτει αξιολάτρευτη φάτσα), τα μουντά χρώματα και τα καλλιτεχνικά backgrounds να ερεθίζουν θετικά το μάτι, δημιουργώντας την επιθυμία να δείτε μέχρι που φτάνει τελικά η τρύπα του λαγού. Αν μάλιστα έχετε διάθεση για εξερεύνηση, το παιχνίδι περιλαμβάνει 36 καλά κρυμμένα scrolls, τα οποία αποκαλύπτουν περισσότερες πτυχές της ιστορίας και αν τα ανακαλύψετε όλα, τότε θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το κρυφό τέλος της ιστορίας. Αρκεί φυσικά να έχετε τα αποθέματα υπομονής να κάνετε κάτι τέτοιο…

Teslagrad Snap3Η λύση του κάθε γρίφου συχνά είναι προφανής. Το πως θα φθάσετε ως εκεί είναι άλλο ζήτημα.

Συνοψίζοντας, το Teslagrad είναι ένα αξιόλογο και ιδιαίτερο παιχνίδι που όμως δεν απευθύνεται σε όλους. Είναι γεμάτο έξυπνες ιδέες, πρωτότυπη παρουσίαση, το «παιχνίδι» που κάνει με τους μαγνήτες είναι καταπληκτικό, απλά ήθελε μεγαλύτερη προσοχή στην υλοποίηση του platform κομματιού για να αποφύγει τους κλονισμούς του νευρικού συστήματος των παικτών από το «άδικο» επίπεδο δυσκολίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν αγαπάτε το είδος και αρέσκεστε στις προκλήσεις, μην το αγνοήσετε.

Pros

  • Ευρηματικοί γρίφοι και έξυπνη ενσωμάτωση του μαγνητισμού στο gameplay του παιχνιδιού
  • Ομορφος, “καλλιτεχνικός” οπτικός τομέας
  • Υψηλό επίπεδο δυσκολίας

Cons

  • Υψηλό επίπεδο δυσκολίας
  • Η μέτρια υλοποίηση των platform μηχανισμών δυσκολεύει πολύ τα πράγματα και θα τεστάρει την υπομονή σας

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 77%

77%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL