REVIEWS

BATMAN ARKHAM KNIGHT

Δεδομένων των συνθηκών και των ιδιαίτερων δραματικών εξελίξεων στη χώρα θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό να παρουσιάζουμε την ιστορία ενός δισεκατομμυριούχου playboy που αποφάσισε να ντυθεί μασκαράς ώστε να πολεμήσει το έγκλημα και την αδικία. Παρόλα αυτά δεδομένου ότι η παραγωγός εταιρεία (Warner Bros) αποφάσισε να αποσύρει το παιχνίδι από την ψηφιακή διανομή, κάνει τα πράγματα λίγο ευκολότερα. Μετά τον απαραίτητο αυτό πρόλογο ας προχωρήσουμε στην παρουσίαση ενός τίτλου που ίσως να διεκδικήσει το Χρυσό Βατόμουρο από τα Cantina Awards 2015.

Το 2009 έσκασε ως αναπάντεχη επιτυχία το Batman: Arkham Asylum. Αναπάντεχη διότι προηγούμενες υλοποιήσεις βιντεοπαιχνιδιών τόσο του Σκοτεινού Ιππότη όσο και άλλων υπερηρώων  χαρακτηρίζονταν ως κυρίως αδύναμες και περιορισμένες από το ίδιο το μέσο. Φωτεινή εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, ίσως να, αποτελεί το Spider-Man που είχε βγει το 2000 ως ένας πολύ φιλόδοξος 3D cross-platform τίτλος. Το μυστικό της επιτυχίας του Arkham Asylum ήταν πως συνδύαζε ό,τι γνωρίζαμε για τον μασκοφόρο εκδικητή, με στιβαρούς μηχανισμούς gameplay. Οι επιρροές από διάφορα comics σχετικά με την ιστορία ήταν ιδιαίτερα εμφανείς (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth των Morrison και McKean). Μεγάλο όπλο φυσικά ήταν και το συγγραφικό πενάκι του Paul Dini, υπεύθυνου για την πολύ πετυχημένη σειρά Batman: The Animated Series, που διήρκεσε 3 σαιζόν κάπου εκεί στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Με την χαρακτηριστική επιτυχία σε πωλήσεις αλλά και τους διθυράμβους των κριτών που απέσπασε το Arkham Asylum, η υπεύθυνη εταιρεία ανάπτυξης Rocksteady προχώρησε στη συνέχεια της ιστορίας με το Arkham City. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να πούμε ότι χαρακτηριστικό όλων αυτών των τίτλων είναι ότι δεν προσπάθησαν να ενσωματώσουν – ή καλύτερα περιορίσουν- την ιστορία τους μέσα στο DC Universe των κόμικς, αλλά υιοθέτησαν δικό τους canon. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές από τις αντιδράσεις του ίδιου του Batman όταν αλληλεπιδρά με τους περισσότερους, λιγότερο-γνωστούς villains, γεγονός ιδιαίτερα θετικό καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους αμύητους στον κόσμο των comics προσφέροντας ταυτόχρονα και έναν αέρα ανανέωσης στους hardcore fans. Με το Arkham City, λοιπόν, η Rocksteady ξέφυγε από τον κλειστό κόσμο του Arkham Asylum και έφτιαξε κάτι πάρα πολύ φιλόδοξο και ταυτόχρονα επιτυχημένο από όλες τις απόψεις. Ανανεωμένοι μηχανισμοί, μεγαλύτερος κόσμος και φυσικά πλούσιο σενάριο. Η τρίτη απόπειρα ήρθε με το Arkham Origins, τα γεγονότα του οποίου διαδραματίζονται 5 χρόνια νωρίτερα από αυτά του Arkham Asylum, και στο οποίο ίσως να είδαμε το καλύτερο boss battle εκείνης της χρονιάς, στη μάχη με τον Deathstroke.

ArkhamKnight main 1
Με πολύ έξυπνο τρόπο, μαθαίνουμε τι έχει γίνει σε γενικές γραμμές στα προηγούμενα μέρη της σειράς.

Είναι εμφανές ότι η σειρά Arkham έφτασε να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, ενώ η συνταγή της Rocksteady να αναπτύσσει ποιοτικά παιχνίδια από άποψης σεναρίου, αλλά και συνεχείς βελτιώσεις στο gameplay ανέβαζαν το πήχη των απαιτήσεων των gamers όλο και υψηλότερα. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι η σειρά δεν κατέληξε να είναι μασημένη τροφή που κυκλοφορούσε ετησίως, όπως άλλες σειρές που ξεκίνησαν ως sleeper hits. Μετά την απαραίτητη αυτή εισαγωγή-φόρο τιμής στη σειρά, ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε στην ανάλυση του επιλόγου της σειράς, ο οποίος δυστυχώς συζητείται δικαιολογημένα για όλους τους λάθους λόγους. Μικρή προειδοποίηση για μικρά ή λίγο μεγαλύτερα spoilers από το Arkham Asylum και City.

BIG SCARY BATMAN. WHAT SCARES YOU?

Αυτή η φράση είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική όλης της ιστορίας του Arkham Knight. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Arkham City είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε ένα easter egg που πρακτικά προμήνυε την επιστροφή του Scarecrow σε επόμενο τίτλο της σειράς – καθώς στο Asylum είχαμε πρακτικά μείνει στο ότι είχε φαγωθεί από το Croc. Δεδομένου ότι ο Joker από τα γεγονότα του AC φαίνεται να μην είναι διαθέσιμος, ο Scarecrow (aka Jonathan Crane, Ph.D.) κάνει την επανεμφάνισή του την ημέρα του Halloween και απειλεί να απελευθερώσει μία καινούργια αναβαθμισμένη τοξίνη σε όλη την πόλη του Gotham. Όλος ο κόσμος πανικόβλητος εκκενώνει την πόλη, η οποία αποτελεί πλέον έρμαιο για κάθε λογής κακοποιό στοιχείο. Είναι ώρα οι θύτες να γίνουν τα θύματα του Σκοτεινού Ιππότη. Όσο ο Batman προχωράει με σκοπό την ανεύρεση του Scarecrow, ένα πράγμα είναι εμφανές: το Σκιάχτρο δεν δουλεύει μόνο του, αλλά έχει την πολύτιμη βοήθεια του μυστηριώδους Arkham Knight. Επομένως, ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα: ποια είναι αυτή η αινιγματική φιγούρα.

ArkhamKnight main 9
Ωραίο make-over σου έκανε ο Croc.

Χωρίς να δημιουργήσουμε πολλά spoilers για το κυρίως σενάριο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι εφάμιλλο αν όχι καλύτερο της ιστορίας του AC. Ο λόγος είναι διότι παρότι μένει πιστό στο canon της σειράς κάνει ιδιαίτερες αναφορές σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας του Batman, όπως τα “The Killing Joke” (του αειθαλή Alan Moore) και το “A Death in the Family” με ιδιοφυή flashbacks που εντάσσονται εντελώς αβίαστα στην ιστορία. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη «σκηνοθετική» τεχνική πλαισιώνοντας παράλληλα τον Batman με ένα πλούσιο δευτερεύον cast με το οποίο αλληλεπιδρούμε, οι συγγραφείς μπορούν να εξετάσουν μοτίβα της ιστορίας του Σκοτεινού Ιππότη, όπως την ευθύνη που νιώθει ότι φέρει για τους συμμάχους του, την σχέση του ίδιο με τον φόβο και τον Scarecrow (κάτι που εξετάστηκε και στην ταινία Batman Begins του Christopher Nolan) αλλά και την αίσθηση που έχει για το τι έπεται μετά από αυτόν. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αντίθεση του Batman με την νεότερη έκδοσή του που συναντήσαμε στο Arkham Origins, όπου ο Αλέξανδρος Γκέκας επισήμανε ότι συναντήσαμε έναν ιδιαίτερα απερίσκεπτο και άπειρο Bruce Wayne να είναι αρκετές φορές ακόλουθος των εξελίξεων ανήμπορος να τις κατευθύνει ο ίδιος. Οι ανατροπές σε γενικές γραμμές υπάρχουν, ενώ κάποιος αρκετά γνώριμος με το lore του Batman ίσως ψυλλιαστεί τι τρέχει μέχρι το βασικό τέλος. Παρόλα αυτά για να ξεκλειδωθεί το πραγματικό ending, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλο το παιχνίδι (100% story completion), κάτι που λειτουργεί ως καλό κίνητρο για να κυνηγήσουμε τα secondary quests.

Αυτά τα δευτερεύοντα quests επανέρχονται με αρκετούς villains να κάνουν ξανά ή για πρώτη φορά την εμφάνισή τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα secondary quests (Gotham’s Most Wanted) συνεχίζουν από εκεί που έμεινε το Arkham City, χρησιμοποιώντας ως ενδεικτικό παράδειγμα το quest όπου γνωρίζουμε τον Azrael. Σε γενικές γραμμές βρέθηκα πολύ περισσότερες φορές να θέλω να τρέχω πιο γρήγορα τα secondary quests, ώστε να δω ποιος villain κρύβεται πίσω από αυτά παρά το main story. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι το παιχνίδι προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια για single-player τίτλος. Ενδεικτικά φέροντας εις πέρας όλα τα secondary και το main quest (πλην την ανεύρεση των 2/3 των riddler trophies) φτάσαμε σε ποσοστό ολοκλήρωσης 96% έπειτα από 32 ώρες παιχνιδιού και χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε το New Game Plus mode ή τα challenges που υπάρχουν.

ArkhamKnight main 3
Πληθώρα δευτερευουσών αποστολών. Η αποστολή μας δεν τελειώνει ποτέ.

Επομένως ως προς την αντιμετώπιση της ιστορίας και της εξέτασης των σχέσεων όλων των χαρακτήρων ο τίτλος κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος, σε σημείο που η απουσία του Paul Dini (είχε εγκαταλείψει το καράβι μετά το Arkham City) να μην είναι αισθητή. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ καλή σκηνοθεσία που οδηγούν τον παίκτη σε μεγάλο βαθμό ταύτισης με τον υπερήρωα, μας οδηγούν να βαθμολογήσουμε το παιχνίδι σε αυτήν την πτυχή με 9.5/10.  

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Κακά τα ψέματα, όταν ανακοινώθηκε ο τίτλος μαζί με τα καλούδια του, ένα μοναδικό στοιχείο ήταν αυτό που εκτίναξε το hype-όμετρο στα ύψη: το Batmobile. Το εν λόγω «gadget» στο οπλοστάσιο του Batman έχει αλλάξει πολλές φορές οπτικές προσεγγίσεις, αλλά παραμένω το ίδιο συμβολικό και ταυτόσημο με τον ίδιο τον Batman. Στο Arkham Knight η καλλιτεχνική του προσέγγιση είναι ένα υβρίδιο μεταξύ του Batmobile των ταινιών του Tim Burton, του Tumbler αυτών του Christopher Nolan και φυσικά αυτού που υπάρχει στην ανανεωμένη σειρά New 52 που τρέχει τώρα από την DC Comics.

ArkhamKnight main 10
“Ρε φιλαράκο, το έχεις πειράξει; Σου έχει βγει καλό;”

Για να αιτιολογήσουν αυτήν την προσθήκη, οι τύποι στην Rocksteady ενσωμάτωσαν διάφορα στοιχεία gameplay ώστε να είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Ο Arkham Knight έχει καταφέρει και έχει στρατολογήσει ολόκληρες ιλαρχίες από μη επανδρωμένα drones, χωρίς φυσικά να έχει υπολογίσει στο γεγονός ότι το Batmobile μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε tank. Διαβάζοντας την γνώμη άλλων μέσων γύρω από αυτό το στοιχείο – είναι αντίθετο στην ιδιοσυγκρασία του Batman να καταστρέφει κατά αυτόν τον τρόπο – το μόνο που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι μάλλον δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη σχέση με τo Batman mythos. Ουδέποτε στο παιχνίδι, ο Caped Crusader δεν χρησιμοποιεί φονική βία για τους αντιπάλους (το αμαξίδιον περιέχει riot gun με πλαστικές σφαίρες ενώ όποτε πάμε να πατήσουμε «κατά λάθος» κανέναν εγκληματία φαίνεται ότι παθαίνει ηλεκτροσόκ και εκτοξεύεται μακριά από το όχημα), παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν καταστρέφει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Άλλωστε η ιδιότητα του Bruce Wayne να ασκεί συνεχώς το φιλανθρωπικό του έργο, την ημέρα, για να αναστηλώνει την πόλη που γκρεμίζει ο Batman τα βράδια είναι γνωστή. Και όταν λέμε γκρεμίζει την πόλη, το εννοούμε. Οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του Batmobile μπορεί να καταστραφεί, από στύλους και διαχωριστικά παραπετάσματα στους δρόμους, μέχρι και κολώνες κτηρίων. Φυσικά δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με το 60 mm κανόνι, διαφορετικά το παιχνίδι θα ήταν λίγο… overkill.

Φυσικά, όπως όλα τα gadgets, έτσι και το Batmobile μπορεί να αναβαθμιστεί. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας το εξοπλίζουμε με καλύτερες αναβαθμίσεις όπλων, με ηλεκτρομαγνητικό παλμό (ΕΜΡ) αλλά και συσκευή ιού που μας δίνει τη δυνατότητα να «χακάρουμε» αντίπαλα οχήματα.

DARK VICTORY

Από όλον αυτόν το χορό των βελτιώσεων δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα υπόλοιπα gadgets του Batman. Έτσι έχουμε όλα τα γνωστά, βασικά gadgets που υπήρχαν στους προηγούμενους τίτλους της σειράς (batarang, remote batarang, disruptor, explosive gel, freeze grenades, cryptographic sequencer κτλ.) με τις προσθήκες μερικών ακόμη όπως το voice synthesizer. Το τελευταίο μας βοηθάει να δώσουμε εντολές σε κακοποιούς κατά τη διάρκεια του predator mode, μεγαλώνοντας των συνδυασμό διαθέσιμων στρατηγικών. Οι αναβαθμίσεις που είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για όλα τα gadgets είναι πάρα πολλές και δίνουν πληθώρα εναλλακτικών τρόπων gameplay, και αξιοποίησής τους σε όλους τους τομείς: μάχες, predator mode, γρίφοι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι παρότι τερματίσαμε το παιχνίδι, δεν καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις αναβαθμίσεις ή όλα τα gadgets, κάτι που καθιστά μερικά εξ αυτών προαιρετικά.

Κρίνοντας τις μάχες, μπορούμε να δούμε πλέον ότι το Arkham Knight έχει αφαιρέσει ότι αρνητικό υπήρχε σε προηγούμενους τίτλους και έχει ενσωματώσει ένα σύστημα που ανταποκρίνεται περισσότερο και λαμβάνει υπόψιν και το περιβάλλον. Ενδεικτικά ο Batman, μπορεί να χρησιμοποιεί θεωρητικά εμπόδια, όπως τοίχους, για να εκτελεί κινήσεις κατά των αντιπάλων του, χωρίς να χαλάει το combo flow. Η ροή των brawls εξακολουθεί να είναι σε υψηλότατο επίπεδο, ο στόχος για το καλύτερο combo με το μεγαλύτερο variation είναι πάντα εδώ, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει εμπλουτιστεί και το roster των διαφορετικών τύπων των goons, με τους medics να κάνουν την εμφάνισή τους. Για πρώτη φορά, δηλαδή, υπάρχουν τύποι που μπορούν να αναζωογονούν αναισθητοποιημένους αντιπάλους, ώστε να ξαναπέσουν με τα μούτρα στις φάπες του Batman. Το σημείο στο οποίο το AK φτάνει στο απόγειό του είναι οι διπλές μάχες του Batman με τους συμμάχους του (αναφέρουμε εδώ μόνο τον Robin), οι οποίες είναι και αρκετές αλλά και ιδιαίτερα χορταστικές. Well done, Rocksteady.

ArkhamKnight main 6
Από τις πιο αστείες στιγμές του παιχνιδιού.

Οι ίδιοι τύποι εμφανίζονται και στο predator mode, οδηγώντας σε αλλαγές του τακτικού σχεδιασμού έτσι και θέλουμε να υπερνικήσουμε αυτές τις προκλήσεις. Σημαντική προσθήκη είναι η βελτιωμένη πανοπλία του Batman που προσφέρει την επιλογή του Fear Takedown, τύπος takedown που μπορεί να ακινητοποιήσει μέχρι και πέντε – με τα κατάλληλα upgrades- αντιπάλους που φέρουν όπλο, χωρίς γρατζουνιά. Φυσικά αυτό έρχεται με το αντίστοιχο κόστος, καθώς δεν είναι και ιδιαίτερα διακριτική μέθοδος εξουδετέρωσης εχθρών. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να κάνουμε και κάτι καινούργιο.

Ένας άλλος τύπος μαχών, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι τα drone battles όπου καλούμαστε να εξουδετερώσουμε αντίπαλα τανκ με τo Batmobile. Η δυσκολία τους είναι κλιμακούμενη και σχετίζεται με τον αριθμό και τον τύπο των αντίπαλων οχημάτων, από ελικόπτερα μέχρι τανκ που βαράνε homing missiles. Παρότι σπάει τα καθιερωμένα και λίγο την ροή του glide-από-οροφή-σε-οροφή, από ένα σημείο και μετά νιώθει ο παίκτης ότι οφείλει να το κάνει, χωρίς να προσφέρει κάτι αντίστοιχο από το δυναμισμό και τη διαφορετικότητα που έχει κάθε brawl. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι το Batmobile δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις μάχες, αλλά έχει σημαντικό ρόλο σε διάφορους γρίφους που έχει βάλει για άλλη μία φορά ο Riddler σε όλο το Gotham, με φωτεινά παραδείγματα τα Race Against Time και μερικά mini-races μετ’ εμποδίων (ναι υπάρχουν και τέτοια).

ArkhamKnight main 2
“Γρίφος του Riddler”. Obstacle track.

Οι κρυμμένοι γρίφοι που έχει προσθέσει ο Riddler είναι ίσης δυσκολίας με αυτούς που έχουμε συναντήσει στο Arkham City, ενώ τα challenges που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι πλέον της μορφής “simulation” και κατατάσσονται σε όλα τα προαναφερθέντα μοτίβα του παιχνιδιού: Brawler, Predator, Batmobile races. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού από ότι φαίνεται θα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με μερικές mini-ιστορίες δευτερευόντων χαρακτήρων, οι οποίες θα δρουν ως backstory για το κυρίως παιχνίδι (κάτι ως prequel). Το Day One DLC (οποία έκπληξης) έχει ως πρωταγωνίστρια την Harley Quinn να προσπαθεί να εισβάλλει σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Blüdhaven (πόλη στην οποία δρα ο πρώτος Robin – Dick Grayson – από τότε που έγινε Nightwing). Η επόμενη πρωταγωνίστρια όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι η Batgirl. Κρίνοντας όλες τις βελτιώσεις και την ποιότητα του gameplay του Arkham Knight, θεωρούμε ότι το παιχνίδι έχει κάνει μία μικρή νίκη και θα το βαθμολογούσαμε με 9/10.

ArkhamKnight main 7
Τράβα με το βίντσι, να ανεβούμε στην οροφή. Πάνω σε τέτοιες τακτικές στηρίζονται και ορισμένοι γρίφοι του Riddler.

ARKHAM UNITY OR… WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER

Φόβος και τρόμος… Η ελάχιστη αναφορά μας στα πασίγνωστα προβλήματα που υπήρξαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) στο launch του τίτλου για το PC ήταν εσκεμμένη. Σκοπός ήταν να δειχθεί ότι το παιχνίδι είναι ένας καταπληκτικός action τίτλος, ο οποίος εν γνώσει του εκδότη όπως φαίνεται, βγήκε κακήν κακώς χωρίς να περάσει το απαραίτητο Quality Control για την Μητέρα Πλατφόρμα. Αυτό κάνει το γεγονός του πιο καταστροφικού launch, από μία απροκάλυπτα αδιάφορη για το PC gaming κοινό WB, ακόμη πιο απογοητευτικό. Θεωρούμε ότι το launch του Arkham Knight είναι χειρότερο από αυτό του Unity, γιατί όπως φαίνεται το παιχνίδι ήταν έτοιμο αλλά δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή σε συγκεκριμένη μερίδα καταναλωτών, λογίζοντάς τους ως δεύτερης κατηγορίας πελάτες.

Τονίζουμε το «απροκάλυπτα αδιάφορη» WB διότι η ιστορία του συγκεκριμένου εκδότη είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη από τεχνικά ελαττωματικές κυκλοφορίες για το PC. Ο κατάλογος είναι μακρύς ξεκινώντας από το ίδιο το Arkham City, συνεχίζοντας στο Arkham Origins το οποίο είχε πρόβλημα με gamebreaking bugs (η ίδια εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά στο PC – Iron Galaxy- είναι και στο AK). Ειδικά στο τελευταίο αφού διόρθωσε τα χοντρά προβλήματα, αποφάσισε να αφήσει τα μικρο-bugs για να καταπιαστεί με την ανάπτυξη DLC. Φυσικά δεν ξεχνάμε το οικτρά απογοητευτικό multiplayer του Mortal Kombat Komplete Edition, καθώς και τα προβλήματα που είχε το πρόσφατο Mortal Kombat X. Όλα αυτά τα παραδείγματα συνηγορούν στο ότι η Warner Games δεν δίνει την κατάλληλη προσοχή ως οφείλει, αλλά προτιμά να βγάζει ημιτελή προϊόντα.

ArkhamKnight main 5
Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Οποιοσδήποτε παραλληλισμός της PC Gaming Community με τον Batman είναι εντελώς συμπτωματικός.

Στην περίπτωση του Arkham Knight, το ιστορικό είναι πλέον λίγο έως πολύ γνωστό. Το παιχνίδι αρχικώς πήρε αναβολή. Μία ημέρα πριν την κυκλοφορία τα minimum requirements για το PC αλλάζουν ξαφνικά με υψηλότερες απαιτήσεις κυρίως για τους κατόχους AMD GPU. Θα ήταν πολύ εύκολο να κατηγορήσει κάποιος την nVidia για την κατάσταση του τίτλου, δεδομένου ότι είχε αναπτυχθεί πάνω στην πλατφόρμα GameWorks και με βάση την κυκλοφορία marketing video που έτρεχε σε 60 fps. Πέραν ίσως της γνώσης που ενδεχομένως να είχε η «πράσινη» εταιρεία για τα προβλήματα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια εφόσον οι κάτοχοι nVidia GPU είχαν και αυτοί πολύ μεγάλα προβλήματα όταν έτρεχαν τον τίτλο, ακόμη και αυτοί που είχαν μία 980Ti.

Η λίστα αυτών των προβλημάτων είναι εκτενής: συνεχές stuttering, πτώση των fps σε μονοψήφια νούμερα κ.ό.κ. Και φυσικά αυτά είναι τα μη προβλεπόμενα προβλήματα. Το πρωτεύον ζήτημα είναι ότι το παιχνίδι τρέχει κλειδωμένο σε 30 fps, ενώ αν κάποιος προσπαθήσει να πειράξει αυτήν τη ρύθμιση τότε είναι καταδικασμένος σε crashes και γενική αστάθεια του παιχνιδιού. Προσθέστε και τα παντελώς φτωχά textures επιπέδου κονσόλας και έχετε μία ιδέα για τι οπτικό θέαμα μιλάμε. Το ζήτημα είναι ότι το παιχνίδι δεν είναι καθόλου άσχημο. Τουναντίον, εάν έτρεχε όπως όφειλε να τρέχει στο PC δοκιμής, θα μπορούσαμε εκ του ασφαλούς να μιλήσουμε για έναν πολύ πλούσιο και λεπτομερή κόσμο.

ArkhamKnight main 4
Το glitch λαιμός-καμηλοπάρδαλης είναι και εδώ ενωμένο-δυνατό.

Ως απάντηση σε όλα αυτά η WB απέσυρε το παιχνίδι από το Steam, σε κίνηση damage control και για να περιορίσει την ήδη πολύ αρνητική κριτική του ίδιου του παιχνιδιού, αλλά και εναντίον της. Φυσικά η ζημιά έχει ήδη γίνει και ο τίτλος έχει στιγματιστεί ανεπανόρθωτα, με mostly negative βαθμολογία στο Steam και γενικά όλο το σάλο κατά της ίδιας της εταιρείας. Τονίζουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ποιος εν τέλει έκανε το λάθος μεταξύ του developer (Rocksteady), του υπευθύνου για το port (Iron Galaxy) ή του εκδότη (Warner Games). Δεν είναι και αυτό που κρίνεται ή που ενδιαφέρει τον τελικό καταναλωτή. Σημασία έχει ότι το τελικό O.K. δίδεται από τον εκδότη και οφείλει να έχει εξασφαλίσει ένα ποιοτικό προϊόν. Σε αυτήν την περίπτωση η Warner Games έδειξε ασέβεια τόσο απέναντι στους PC gamers, όσο και στο ίδιο το προϊόν που ήθελε να πουλήσει. Ευτυχώς που τα Steam refunds, εισήχθησαν την κατάλληλη στιγμή διαφορετικά τα πράγματα ίσως να είχαν την ίδια κατάληξη όπως με το Mortal Kombat 9, ή το Dark Souls όπου οι παίκτες περίμεναν τους modders μήπως καταφέρουν και βγάλουν το φίδι (παιχνίδι) από την τρύπα. Θεωρούμε ηλίου φαεινότερο ότι οφείλει να υπάρξει επαρκής αποζημίωση με δωρεάν προσθήκη υλικού για όσους δεν κατάφεραν, για διάφορους λόγους, να επιστρέψουν το παιχνίδι, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση του Unity.

Σημειωτέον ότι έχουν ήδη υπάρξει διάφορες κινήσεις, με την Rocksteady να προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση σε συνεργασία με την Iron Galaxy Studios. Ένα μικρό patch, μεγέθους 63 ΜΒ, έχει ήδη κυκλοφορήσει το οποίο προσθέτει μερικά rain particles και ψιλοδιορθώνει μερικά glitches, χωρίς όμως να φτιάχνει την υπόλοιπη κατάσταση. Αυτό φυσικά είναι ένα πρόβλημα, η λύση του οποίου κατά την εκτίμησή μας θα πάρει αρκετά περισσότερο χρόνο από μία βδομάδα για να έρθει.

Όπως καταλαβαίνετε, ήμουν από τους λίγους τυχερούς που κατάφεραν να τρέξουν το παιχνίδι χωρίς ουσιαστικά μεγάλα πρόβληματα, πλην της εκνευριστικότατης ρύθμισης των κλειδωμένων 30 fps. Όπως ήδη είπαμε, αν δεν μαστιζόταν από όλα αυτά τα προβλήματα το παιχνίδι θα ήταν ένας πανέμορφος action τίτλος ο οποίος ναι μεν φέρει την Unreal 3 Engine, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ότι η εν λόγω μηχανή είναι αρκετά δυνατή. Σε αυτό συνδυάζεται και η εκπληκτική μουσική που δένει απόλυτα με τις σεκάνς δράσεις και τις σεναριακές ανατροπές του παιχνιδιού. Εν κατακλείδι όμως, θα προτιμούσαμε να υπήρχε σημαντική καθυστέρηση για τον τίτλο (όπως έγινε και με το GTA V), και να παραδοθεί έτοιμο, σένιο και όμορφο, παρά να νιώθουμε beta testers για κάτι που κοστίζει 50 ζεστά και αχνιστά ευρώ. Όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται για την πληθώρα των gamers, ακυρώνουν ό,τι θετικό έχει αυτός ο τίτλος καθώς καθιστούν αδύνατο να μπορέσει να τα γευτεί έστω και στο ελάχιστο. Για τον τεχνικό τομέα, επομένως, ο τίτλος παίρνει “τι σκεφτόντουσαν – χειρότερα δεν μπορούσαν”/10.

ArkhamKnight main 8
Αγέρωχο παιδί, τι σου ‘μελλε να πάθεις…

THE KILLING JOKE

Μόνο έτσι μπορεί να εκλάβει κανείς το επίλογο της τριλογίας Arkham, και αυτό είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα που δεν αξίζει στον ίδιο τον τίτλο και στη δουλειά που έκανε η Rocksteady, ώστε να παραδώσει κάτι εξαιρετικό. Το Arkham Knight, θα σας έβαζε στη στολή του Σκοτεινού Ιππότη, θα νιώθατε πραγματικά ότι ελέγχετε τον καλύτερο detective του κόσμου, μπαίνοντας σε όλη τη διαδικασία επίλυσης των εμποδίων με υπερυπολογιστές κτλ. Θα ακινητοποιούσατε κάθε εχθρό με ξεχωριστό τρόπο, και ήταν σαν να διαβάζετε ένα comic του οποίου την ιστορία την καθορίζετε εσείς (μικρο-διάλογοι διαφέρουν αναλόγως τα αντανακλαστικά μας). Δυστυχώς  όμως αυτό δεν είναι δυνατόν στην τωρινή έκδοση του παιχνιδιού. Μέχρι να κυκλοφορήσει ένα σωστό τελικό προϊόν, με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που είναι δεδομένες για το οποιοδήποτε PC, και δεν τρέχουν αποκλειστικά σε υπερυπολογιστές μείνετε μακριά και αγαπημένοι από έναν εξαιρετικό, αλλά πλήρως ελαττωματικό τίτλο. Θεωρούμε πρέπον η τελική βαθμολογία να είναι αντίστοιχη (και κλειδωμένη) εκεί που είναι. Εάν είχε κυκλοφορήσει, όπως είχε διαφημιστεί και όπως το περιμέναμε ίσως να μιλούσαμε για έναν γεμάτο τίτλο που θα άξιζε και 60-65 βαθμούς παραπάνω.

System Specs: AMD FX-8370 8-core @4.01 GHz/ 16GB RAM/ Crucial SSD 512 GB/ Radeon R290/ Win7 64-bit

Το παιχνίδι διατίθεται σε retail μορφή στην Ελλάδα από την Zegetron, την οποία ευχαριστούμε θερμώς για την παραχώρηση τόσο του review κωδικού, όσο και για τη συνεχή επικοινωνία μας που σχετιζόταν με τα προβλήματα που παρουσίαζε(ι) ο εν λόγω τίτλος.

Pros

 • Από τις καλύτερες ιστορίες του Batman
 • Δεμένο σενάριο με όμορφες ανατροπές.
 • Όλη η σκηνοθεσία του παιχνιδιού
 • Βελτιωμένο σε όλους τους τομείς των μαχών (predator, brawler)
 • Προσθήκες που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό στρατηγικής από μέρους μας
 • Το Batmobile
 • Μεγάλη, χορταστική διάρκεια ακόμη και στο normal επίπεδο δυσκολίας
 • Μερικοί γρίφοι του Riddler είναι πανέξυπνοι…

Cons

 • … ενώ άλλοι είναι απλώς κουραστικοί
 • Το μεγαλύτερο μπάχαλο που έχει παραδοθεί ως «έτοιμος» τίτλος σε PC
 • Η απουσία των ρυθμίσεων για παραμετροποίηση του τίτλου
 • Μία εταιρεία που πρέπει να αποφασίσει ότι είτε θα κυκλοφορεί ξεπέτες, είτε θα σέβεται το κοινό της και τα παιχνίδια της, διαφορετικά να μην τα βγάζει καθόλου
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 30%

30%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

17 Comments

 1. Κρίμα πραγματικά κρίμα. Παρά τις αναβολές στην κυκλοφορία του μπάχαλο παρέδωσαν. Αυτή η “μικρή” αλλαγή που έγινε στα min requirements το καθιστά και επισήμως 100% unplayable στο PC μου. Οπότε δε θα έχω τη “χαρά” να το δω στο άμεσο μέλλον. Από το πρώτο κομμάτι του review καταλαβαίνω πως είναι τίτλος με πλούσιο περιεχόμενο και έχει γίνει δουλειά σε πάρα πολλούς τομείς. Δεν φαίνεται να πέταξαν το batmobile ως κράχτη στο υπάρχον arkham city, αλλά δούλεψαν όλους τους μηχανισμούς και τους εμπλούτισαν. Μου φαίνεται αδιανόητο να κυκλοφορεί έτσι μια από τις ναυαρχίδες της εταιρίας και ακόμα χειρότερος ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Στην Ubi τουλάχιστον δεν έγραφαν οδηγούς με όλα στο Low ακυρώνοντας μόνοι τους τις όποιες επιλογές ρυθμίσεων έδιναν μέσα στο παιχνίδι. Ενώ παράλληλα στις κονσόλες τρέχει απροβλημάτιστα.

 2. Δεν είπα και πάρα πολλά γιατί το κείμενο ήδη είχε τραβήξει αρκετά. Το ζήτημα είναι ότι η Warner το έχει κάνει σύστημα να βγάζει ελαττωματικά παιχνίδια. Σίγουρα δεν έχουμε απαίτηση να βγαίνουν όλα με το καλημέρα bug-free, αλλά όταν έχει σοβαρές επιπτώσεις στο gameplay (multiplayer, performance, glitches) τότε κάτι δεν πάει καλά.

 3. Θα έλεγα να μη βιαζόμαστε να πετάξουμε το μπαλάκι στον φταίχτη, θυμίζω ότι η WB έχει και υποδειγματικά καλογυαλισμένες δουλειές όπως τα διάφορα Lego και το Shadow of Mordor. Όχι ότι αλλάζει το αποτέλεσμα για εμάς τους καταναλωτές βέβαια…

  Τροφή για σκέψη…
  Είναι τυχαίο που τα 3 από τα μεγαλύτερα launch fails της τελευταίας δεκαετίας και βάλε (Unity, Watch Dogs, Arkham Knight) φέρουν τη σφραγίδα “This way is meant to (not) be played” και χρησιμοποιούν Bloatworks (περιμένω αντεπιχείρημα για αντίστοιχα fail με τίτλους φιλικούς προς amd);
  Ας καταλάβουν κάποια στιγμή οι εταιρίες ότι κινήσεις που ωφελούν τους μεν ή τους δε μόνο κακό κάνουν σε όλους, και τα σκατένια ports θα συνεχίζουν να υφίστανται.

 4. Τι να το κανεοις το καλο gameplay αμα δεν μπορεις να το παιξεις. Πρεπει να οργανωσουμε διαδηλωση εξω απο τα κεντρικα γραφεια της WB με συνθηματα εναντιον του console gaming και θα κραταμε πανω που θα γραφουν pc master race!!! ΑΙΣΧΟΣ!!

 5. Φιλε adhan, δυστυχως ολα τα lego εχουν αρκετα προβληματα και η WB εχει παραδοση να τα αφηνει στη μοιρα τους, δεν βγαζει ποτε patches. Συν η κορυφαια αλητεια με το lego the hobbit οπου τελικα φαγωθηκε το dlc που θα περιελαμβανε την 3η ταινια.

 6. Είναι ιδέα μου ή πολλοί σύγχρονοι ΑΑΑ τίτλοι, ειδικά οι multi platform, έχουν combat systems για νήπια; Οπως και στο Witcher 3 έτσι και στο Batman το παιχνίδι αναλαμβάνει το positioning ΚΑΙ το aiming για λογαριασμό του παίκτη. Υπάρχει κόσμος εδώ μέσα που του αρέσει αυτό το πράγμα;

 7. Αν είναι Witcher 3, είναι καλό. Εξάλλου, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, προκειμένου ο καθένας να προσαρμόζει την εμπειρία σε αυτό που προτιμά. Στα γεράματα πχ, δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να παλεύω με τα controls του παιχνιδιού και να βασανίζομαι σε Death March δυσκολίες.

  Όσο περισσότερες επιλογές, τόσο το καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL