REVIEWS

CYBERPUNK 2077: PHANTOM LIBERTY

Το Phantom Liberty ΔΕΝ είναι ένα expansion το οποίο αλλάζει δραματικά την Cyberpunk 2077 εμπειρία σε σημείο που να γίνεται το αρχικό game… αγνώριστο. Αυτό οφείλει να γίνει σαφές από την αρχή, και αν κάποιος περιμένει πως θα αγοράσει το expansion και ξαφνικά θα βιώσει ένα εντελώς διαφορετικό game (όπως διατείνονται ορισμένα από τα reviews που έχουν κυκλοφορήσει για αυτό), πιθανότατα θα απογοητευτεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κυκλοφορία του Phantom Liberty (και του συνοδευτικού δωρεάν 2.0 patch) δεν εισάγει ποιοτικότατο νέο υλικό στο CP2077 και δεν αποτελεί παράλληλα σαφής, σχεδόν κατακλυσμικού χαρακτήρα θα έλεγα βελτίωση σχεδόν σε όλα τα συστήματα του παιχνιδιού.

Δεδομένης της παράλληλης κυκλοφορίας του expansion με ένα δωρεάν συνοδευτικό patch, αισθάνομαι λίγο σα να αναλύω την κυκλοφορία κάποιου expansion για το Stellaris, αλλά αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει κανένας το όλο release δεδομένου πως το Patch 2.0 επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα του game είτε επιλέξει κάποιος να αγοράσει το expansion είτε όχι.

Phantom Liberty Dogtown
Παρά τις αυξημένες ελάχιστες απαιτήσεις του, το expansion αποδίδει εξαιρετικά γραφικά και υψηλά FPS σε medium-high ρυθμίσεις ακόμα και στο επιεικώς μέτριο σύστημα 8ετίας στο οποίο έπαιξα το game.

Στο review για το αρχικό Cyberpunk 2077 πίσω στα τέλη του 2020 είχα παραθέσει μια σειρά από ψεγάδια που μπορούσα να εντοπίσω στο game, από ήσσονος μέχρι μείζονος σημασίας. Βλέποντας το game στην τρέχουσα έκδοσή του, είναι κυριολεκτικά λες και η CD Projekt RED πήρε αυτά τα ψεγάδια και αποφάσισε να τα διορθώσει ένα προς ένα με το τελευταίο patch. Από “μικρά” πράγματα όπως η βελτιστοποίηση του UI, περνώντας σε μεσαία όπως η αφαίρεση του Armor από τα αντικείμενα ρουχισμού (πλέον το Armor προσφέρεται αποκλειστικά από τα Implants του χαρακτήρα μας, και τα ρούχα είναι σχεδόν αποκλειστικά cosmetic) και η απλοποίηση του crafting (το οποίο feature δένει ελαφρώς και με την ευρύτερη αναδιοργάνωση του skill system – περισσότερες πληροφορίες παρακάτω), μέχρι και στο… κυρίως πιάτο, που δεν είναι άλλο από την AI.

Αναλύοντας πίσω στο review του αρχικού CP τους τομείς που επηρεάζει η ΑΙ (κυρίως τους pedestrians, την οδήγηση των NPCs και την αστυνομία), είχα γράψει πως “μακάρι μελλοντικά Patches να διορθώσουν την κατάσταση” αλλά “δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί μια τόσο θεμελιώδης λειτουργία όπως η AI”. Σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραδεχθώ τους δημιουργούς της CDPR επειδή κάθισαν και έκαναν ακριβώς αυτό.

Αφενός οι pedestrians πλεόν έχουν μια άλφα παραπάνω προσωπικότητα και θα τρέξουν πχ να σωθούν αν ξεσπάσει κάποια σύγκρουση κοντά τους (8 στις 10 φορές έστω – υπάρχουν ακόμα κάποια απομεινάρια της παλιάς “ανάπηρης” AI). Αφετέρου οι random οδηγοί πλέον μπορούν να κάνουν προσπέραση (!!!) ή να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν κάποια random εμπόδια (όπως πχ εμάς όταν κινούμαστε στο αντίθετο ρεύμα σα μανιακοί), ενώ επίσης θα αυξήσουν ταχύτητα για να ξεφύγουν όταν το όχημά τους δεχθεί επίθεση. Τέλος, η αστυνομία λειτουργεί επιτέλους λίγο-πολύ ακριβώς όπως στα GTA, με δυνάμεις της NCPD να περιπολούν διαρκώς τους δρόμους αντί να spawnάρουν πάνω στα κεφάλια μας μόλις τελέσουμε κάποια αξιόποινη πράξη, να προστρέχουν όταν όντως τελέσουμε κάποιο έγκλημα για τον εντοπισμό και την καταδίωξή μας, με την ισχύ των δυνάμεων να αυξάνεται όσο ανεβαίνουν τα “αστέρια” της καταζήτησής μας, και με την καταδίωξη να παύεται αν οι διώκτες χάσουν τα ίχνη μας.

MaxTac Special Division
Μόλις το Wanted Level μας φτάσει το μέγιστο εμφανίζονται μέλη των ειδικών δυνάμεων της MaxTac για την αντιμετώπισή μας, προσφέροντας μια αρκετά δύσκολη μάχη.

Τα ακριβώς παραπάνω μπορεί να είναι δευτερεύουσες πινελιές, σε τελική ανάλυση, αλλά πετυχαίνουν 100% στο να αυξήσουν την πειστικότητα του open-world κόσμου, το οποίο ήταν και ένα από τα μεγάλα μου παράπονα από την αρχική κυκλοφορία του CP. Υπάρχουν όμως και σαφώς πιο ουσιώδεις gameplay αλλαγές/προσθήκες, με κυριότερη αυτών την εκ του μηδενός αναδημιουργία του Skill System. Τα αρκετά χαοτικά Perks της αρχικής κυκλοφορίας αναδιοργανώνονται σε κάποια πιο συμμαζεμένα Perk Trees, τα οποία περιέχουν μεν λιγότερα Perks αλλά είναι 100% πιο προσανατολισμένα σε συγκεκριμένα builds (Stealth, Netrunning, Melee, υποκατηγορίες πυροβόλων όπλων κτλ). Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, αντί να δίνουν κάποιο ξερό bonus του στυλ 5% περισσότερο damage, πλέον τα Perks στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσφέρουν κάποια νέα ικανότητα που σχετίζεται με τα builds του παιχνιδιού, εμπλουτίζοντας το στυλ παιχνιδιού και το οπλοστάσιο του παίκτη.

Τα passive bonuses που αφαιρέθηκαν από τα Perks, πλέον δένονται με την εισαγωγή 5 νέων Skills: Headhunter, Netrunner, Shinobi, Solo, Engineer. Κάθε φορά που κάνουμε οποιαδήποτε πράξη μες στο παιχνίδι κερδίζουμε XP προς κάποιο από αυτά τα Skills (για παράδειγμα όταν κάνουμε crafting κερδίζουμε Engineer XP, όταν σκοτώνουμε κόσμο με shotguns και assault rifles ανεβαίνει το Solo, όταν κάνουμε Cyber επιθέσεις ανεβαίνει το Netrunner κτλ), ανεβάζοντας το level του εκάστοτε skill, με passive bonuses να ξεκλειδώνονται στο κάθε 5ο level.

Το Patch 2.0 εισάγει και πολλά ακόμα features, όπως πλήρες level scaling (που επηρεάζει μεταξύ άλλων τους εχθρούς, το στοκ των εμπόρων αλλά και τις χρηματικές αμοιβές στα quests), vehicle combat, νέα όπλα και melee κινήσεις, τροποποιήσεις στο πώς λειτουργούν τα Cyberware, και άλλα υπερβολικά πολλά για να αναφερθούν εκτενώς εδώ πέρα, οπότε προτείνεται να ρίξετε μια ματιά και στα επίσημα Patch Notes.

Cyberpunk New Skills
Το expansion αυξάνει το level cap του χαρακτήρα μας στο 60, το οποίο είναι και το cap των passive skills.

Πέρα όμως από το δωρέαν Patch 2.0 έχουμε και το περιεχόμενο που “κλειδώνεται” πίσω από την αγορά του Phantom Liberty Expansion, το οποίο εισάγει μια νέα περιοχή της Night City, μια τειχισμένη έκταση στα ανατολικά της Pacifica ονόματι Dogtown. Εκεί ο συνταγματάρχης Kurt Hansen και οι υπ’ αυτόν δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαθιδρύσει ένα τρόπον τινά αυτόνομο “βασίλειο”, όπου η μαύρη αγορά και το εμπόριο όπλων ανθούν – κάτι το οποίο συνέβαλε καθοριστικά και στο να αφήσουν όλες οι Corporations λίγο-πολύ την Dogtown ήσυχη. Οφείλω να επισημάνω το πόσο καλοσχεδιασμένη περιοχή είναι η Dogtown: είναι ουσιαστικά ένα πολύ μικρό μέρος του χάρτη συγκριτικά με την υπόλοιπη Night City και τα Badlands, όμως προσφέρει τεράστιες προοπτικές εξερεύνησης λόγω του αυξημένου verticality, καθώς υπάρχει πρόσβαση σε πολλών επιπέδων υπόγεια, στοές, δρόμους, ταράτσες και λοιπές προεκτάσεις των πάμπολλων επισκέψιμων κτιρίων της περιοχής.

Σε αυτήν την περιοχή λαμβάνει ως επί το πλείστον χώρα και το νέο σεναριακό νήμα που εισάγει το Phantom Liberty, και το οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως συνδυασμό Spy Thriller με κλασικό Heist Film. Υπάρχουν σε αυτό όλα όσα θα περίμενε κάποιος από αυτά τα είδη: κυβερνητικοί sleeper agents, κατάσκοποι, high-profile ληστείες και δολοφονίες, υψηλής τεχνολογίας gadgets, identity theft, καταδιώξεις, μυστικά σχέδια και πλεκτάνες, πισώπλατα μαχαιρώματα και ανατροπές σε κάθε βήμα. Στην κατάληξη του νέου σεναριακού νήματος υπάρχει μέχρι και η επιλογή για το ξεκλείδωμα ενός τελείως νέου φινάλε για την ιστορία του V και του Johnny, το οποίο βέβαια μόνο ως γλυκόπικρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – άλλωστε, όπως πάλι είχα γράψει και στο αρχικό review του CP, δε γίνεται να υπάρξει πραγματικά ευτυχισμένο φινάλε σε μια πόλη όπως η Night City.

Dogtown Casino mission
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και η αποστολή κοστουμαρισμένου infiltration στο γκαλά της υψηλής κοινωνίας, με VIPs, άφθονο ποτό, και τζόγο.

Παράλληλα με τα κυρίως σεναριακά quests, το Phantom Liberty εισάγει και καμιά 15αριά άλλα sidequests ή Gigs, τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά καλογραμμένα και προσφέρουν μία ή και παραπάνω επιλογές στη διάρκεια της εξέλιξής τους, τόσο ως προς την προσέγγιση του εκάστοτε objective όσο και ως προς τις επιπτώσεις. ΕΙδικά αυτό το τελευταίο είναι ίσως το αγαπημένο μου στοιχείο στο expansion: για παράδειγμα, αν στο φινάλε ενός quest έχουμε την επιλογή να σκοτώσουμε κάποιον ή να τον αφήσουμε να ξεφύγει, ανάλογα με τις αποφάσεις μας θα λαμβάνουμε στη συνέχεια νέα σχετικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, θα πετύχουμε σε κάποιο σημείο της Dogtown τους πρωταγωνιστές του quest ως NPCs οι οποίοι μας μιλάνε για τη ζωή τους μετά τις αποφάσεις μας στο quest, ίσως και να λάβουμε επίσης εντελώς νέα σχετικά side-quests. Και αυτό ισχύει για ΟΛΑ τα νέα quests. Οι δημιουργοί προσπάθησαν πραγματικά πολύ, και πετυχαίνουν, στο να κάνουν την κάθε μας απόφαση στην Dogtown να έχει κάποια εμφανή, μικρή ή μεγάλη επίπτωση στον κόσμο του Cyberpunk.

Phantom Liberty Quests
Κάποια από τα νέα quests είναι απλά ΑΡΡΩΣΤΑ – είτε από πλευράς χιούμορ, είτε όσον αφορά το δυστοπικό χαρακτήρα μιας περιοχής όπως η Dogtown.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης και η ενίσχυση των διαθέσιμων open-world δραστηριοτήτων στην Dogtown, με κάποιες εξ αυτών να μου θυμίζουν αρκετά τα… The Division της Ubisoft η αλήθεια είναι. Συγκεκριμένα, κάθε λίγη ώρα σκάνε σε κάποιο σημείο της Dogtown κάποια εναέρια supply drops (μνήμες από τις Dark Zones των Division…), τα οποία μπορούμε να κυριεύσουμε για να κερδίσουμε υψηλού επιπέδου όπλα, cyberware, χρήματα, αλλά και shards με flavor κείμενο που εξιστορούν μικρές ιστορίες από τον κόσμο. Προφανώς όμως αυτά τα supply drops βρίσκονται στο μάτι όλων των Gangs της περιοχής (αλλά και των δυνάμεων του Hansen) οπότε θα πρέπει να πολεμήσουμε με αυτούς αν θέλουμε να τα κυριεύσουμε. Άλλη δραστηριότητα είναι κάποιες περιοχές με “αυξημένη συμμοριακή δραστηριότητα”, οι οποίες είναι σα μικρά dungeons στον ανοιχτό κόσμο, στο τέλος των οποίων βρίσκεται κάποιος Gang Leader ως Boss Fight, αλλά παράλληλα και σημαντικό Loot.

Τέλος, το expansion εισάγει και κάποιες Vehicle Theft missions, οι οποίες μάλιστα είναι random-generated και θεωρητικά κάποιος μπορεί να τις κάνει για πάντα. Αυτές αφορούν την απαλλοτρίωση κάποιου οχήματος και την μεταφορά του σε κάποιο drop point, με ποικίλες αμοιβές. Η αλήθεια όμως είναι πως το συγκεκριμένο περιεχόμενο εγώ δεν κατάφερα να το εξερευνήσω επειδή… bugαρε το πρώτο quest που ξεκλειδώνει αυτές τις αποστολές, και έτσι δεν μου εμφανίσθηκαν ποτέ στο χάρτη. Παρά τις βελτιώσεις και τις τροποποιήσεις, κάποια στοιχεία του Cyberpunk 2077 δυστυχώς δε πρόκειται να αλλάξουν τόσο εύκολα.

Dogtown Militech Terminal
Το expansion εισάγει και ένα σπέσιαλ “Relic” perk tree που προσφέρει εξίσου σπέσιαλ δυνάμεις, και για το οποίο ξεκλειδώνουμε πόντους αποκλειστικά μέσω του εντοπισμού κρυμμένων terminals της Militech που βρίσκονται διάσπαρτα στην Dogtown.

Σε τελική ανάλυση, ισχύει 100% αυτό που δήλωσα ήδη από τον πρόλογο του άρθρου: το Phantom Liberty (και το Patch 2.0) δεν έχουν ως αποτέλεσμα κάποιο εντελώς διαφορετικό game, αλλά καταφέρνουν να εξυψώσουν ίσως την Cyberpunk εμπειρία στο μέγιστο επίπεδο που θα μπορούσε αυτή να φτάσει δεδομένης της φιλοσοφίας και του αρχικού σχεδιασμού του game. Αν κάποιος εξ αρχής δεν ενθουσιαζόταν με το cinematic storytelling της CDPR και θεωρούσε τις μάχες του CP ανέμπνευστες, την περιήγηση στον open-world κόσμο βαρετή και/ή τον Johnny Silverhand και την ερμηνεία του Keanu Reeves περιττές παρουσίες στον κόσμο (η αλήθεια είναι πως ο ρόλος του Johnny στο expansion είναι σαφώς πιο ήπιος και διακριτικός, βέβαια), τότε μάλλον το Phantom Liberty δεν θα του πει και πολλά. Για όσους όμως πέρασαν από λίγο έως πολύ καλά με το αρχικό CP, η νέα περιοχή του expansion είναι η χαρά της εξερεύνησης, τα νέα quests η χαρά της επιλογής και της επίπτωσης, το νέο σεναριακό νήμα η χαρά του cinematic σχεδιασμού και του σασπένς (ας σημειωθεί και η εξαιρετική ερμηνεία του Idris Elba ως ένας από τους πρωταγωνιστές), οι τροποποιήσεις του Patch 2.0 είναι η χαρά του leveling, των μαχών και της περιήγησης στον κόσμο.

Δε μπορεί παρά να απορεί κανείς, τί θα συνέβαινε αν το Cyberpunk 2077 είχε κυκλοφορήσει εξ αρχής σε ΑΥΤΗΝ την κατάσταση, και αξιοποιούσε την περαιτέρω δυναμική των expansions για να πει κι άλλες τέτοιες ιστορίες αντίστοιχης ποιότητας. Δυστυχώς θα μείνουμε με την απορία, καθώς οι devs έχουν ήδη πει πως το Phantom Liberty “κλείνει” την ιστορία του V και άρα δεν πρόκειται να δούμε άλλο έξτρα περιεχόμενο για το game. Αν μη τι άλλο πάντως οι πολωνοί δημιουργοί κατάφεραν, μέσω της (ανέλπιστα πολλής, όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς) δουλειάς που έριξαν, να αποκαταστήσουν έστω ένα μέρος της τιμής της CDPR, άσχετα αν τους πήρε κάμποσα παραπάνω χρόνια απ’ ότι περιμέναμε κι απ’ ότι ίσως θα έπρεπε.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Projekt RED για την απευθείας παραχώρηση του review code για το game.
Follow us on Google News

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 96%

96%

Το Phantom Liberty expansion και το δωρεάν συνοδευτικό Patch 2.0 δεν έχουν ως αποτέλεσμα κάποιο ριζικά διαφορετικό game, αλλά καταφέρνουν να εξυψώσουν την Cyberpunk 2077 εμπειρία στο μέγιστο ίσως επίπεδο που θα μπορούσε αυτή να φτάσει δεδομένης της φιλοσοφίας και του αρχικού σχεδιασμού του game.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

5 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL