REVIEWS

DEADLIGHT

Zombies. Ολοι τα ξέρετε. Πρόκειται για τα διάσημα πεινασμένα ανθρωπόμορφα «τερατάκια» που εδώ και κάμποσες δεκαετίες συνηθίζουμε να τα βλέπουμε να παίζουν κυνηγητό με διάφορους καθημερινούς τύπους «της διπλανής πόρτας», κατατρεγμένες κορασίδες που τσιρίζουν ασταμάτητα  και «macho» βλαχοαμερικανούς νταγλαράδες που λύνουν όλα τα προβλήματα τους με τη πιστή τους καραμπίνα. Περιττό να αναφέρουμε σε πόσες μορφές ψυχαγωγίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα και, ενώ υπάρχουν περιόδοι που η δημοτικότητά τους πέφτει ελαφρώς, η επανάκαμψή τους δεν αργεί ιδιαίτερα και το κοινό γρήγορα διψά για νέα…επεισόδια. Μια τέτοια περίοδο διανύουμε το τελευταίο διάστημα, τόσο σε τηλεοπτικό επίπεδο (σειρά «The Walking Dead» κανείς;) όσο και στο κομμάτι του gaming με τίτλους όπως το υπερ-επιτυχημένο mod Day Z, καθώς και κλασικούς (και μη) τίτλους που δεν λένε να χάσουν οπαδούς, όπως το Left 4 Dead και το Dead Island.

Η, εξ’Ισπανίας ερχόμενης, νεοσύστατη ομάδα ανάπτυξης Tequila Works, σφυγμομέτρησε ορθά τον παλμό του κοινού και κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Steam τη δική της πρόταση στον κυκέωνα των… «ζομποπαίχνιδων», ονόματι Deadlight. Το αν τα καταφέρνει να ξεχωρίσει, θα το μάθετε ευθύς αμέσως.

deadlight-snap1Το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

SEATTLE… SUPERZOMBIES

Το Deadlight μας μεταφέρει 26 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο Seattle του 1986. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, το σύνολο της πόλης (και όπως δείχνουν τα πράγματα, ολόκληρος ο πλανήτης) έχει καταληφθεί από τα Shadows, πλάσματα που διαθέτουν όλα τα…φυσικά γνωρίσματα των zombies και οι ελάχιστοι εναπομείνοντες επιζώντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, προκειμένου να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Ηρωας της περιπέτειας είναι ο Randall Wayne, ένας αινιγματικός τύπος με αξιοσημείωτες αθλητικές ικανότητες, ο οποίος μέσα σε όλη αυτή την επίγεια κόλαση, προσπαθεί να εντοπίσει την οικογένειά του που έχει εξαφανιστεί από τη μέρα που άνοιξαν οι πύλες της. Η αναζήτησή του δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς αναγκάζεται να ξεκόψει από την ομάδα του σε μια μάλλον άτυχη στιγμή και πλέον αναλαμβάνει τόσο να ξαναβρεί τους φίλους του όσο και να ανακαλύψει τι απέγιναν η γυναίκα και η κόρη του μέσα σε ένα πλήρως αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται…

Η συμπαθέστατη ιστορία του Deadlight δεν αποτελεί το μεγαλύτερο ατού του τίτλου, καθώς τα κλισέ δίνουν και παίρνουν και τη πολυπόθητη «ανατροπή» τη μυρίζεται κανείς από χιλιόμετρα μακριά, παρ’όλα αυτά παρουσιάζεται αρκετά όμορφα στον παίκτη τόσο χάρις στα εξαιρετικά, σε μορφή κόμιξ, cutscenes που θυμίζουν το αντίστοιχο του Walking Dead όσο και στους μονολόγους του Randall που συνδυάζονται με αρκετές αράδες από κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε στο ημερολόγιό του. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα απογοητευτείτε αν δεν έχετε υψηλές απαιτήσεις, αλλά θα θέλαμε λίγο καλύτερο γράψιμο όσον αφορά τη σκιαγράφηση των υπόλοιπων χαρακτήρων πέρα του πρωταγωνιστή.

deadlight-snap2Η αφήγηση χρησιμοποιεί συχνά κόμιξ τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα.

LIMBO OF THE DEAD

Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των indie παραγωγών που, ως επί το πλείστον, στηρίζονται σε παλαιούς και δοκιμασμένους μηχανισμούς. Ετσι λοιπόν το Deadlight είναι εμφανώς επηρεασμένο από το κλασικό 2D Prince of Persia και το Flashback, όπου το platform στοιχείο είναι αρκετά έντονο, με τους περιβαλλοντικούς γρίφους να έχουν τον πρώτο λόγο και οι μάχες να αποτελούν απλά το κερασάκι στη τούρτα. Ο Randall, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος, με υψηλή αλτικότητα, καλή αίσθηση της ισορροπίας και αξιόλογες δυνατότητες αναρρίχησης, γεγονός που του επιτρέπει να κινείται άνετα και απροβλημάτιστα στα απομεινάρια της πόλης του Seattle. Ιδίως ο χειρισμός του ήρωα είναι υποδειγματικός είτε παίζετε με πληκτρολόγιο/mouse είτε με gamepad, οπότε είναι ζήτημα λεπτών να νιώσετε οικεία μαζί του. Οι περισσότερες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι της μορφής του «πώς-θα-περάσω-απέναντι» και συνήθως θα χρειαστεί να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς θα κινηθείτε χωρίς να αναγκαστείτε να εμπλακείτε σε μάχη ή να πέσετε αβοήθητοι στο κενό (ή στο νερό, καθώς ο Randall δεν έμαθε να κολυμπάει χωρίς μπρατσάκια).

Λίγες είναι οι φορές που θα χρειαστεί να πατήσετε κάποιο κουμπί ή να σπρώξετε κάποιο κιβώτιο για να φτάσετε σε κάποια απομακρυσμένη πλατφόρμα, πράγμα που μπορεί μεν να βοηθά στο γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά στερεί πόντους σε κάποιον που θα ήθελε λίγο πιο «εγκεφαλικό» gameplay. Προσωπικά θα ήθελα μερικούς γρίφους παραπάνω, ιδίως το τελευταίο κεφάλαιο πάσχει από την έλλειψή τους, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να χρειάζεται να βάλετε τα πόδια στους ώμους και να τρέξετε για τη ζωή σας, έχοντας το νου σας παράλληλα στο να μην σκοντάψετε στα εμπόδια μπροστά σας. Ομολογουμένως όμως, αυτές οι πλήρως arcade-style σεκάνς έχουν σκηνοθετηθεί ιδιαίτερα καλά, διαθέτοντας μια όμορφη κινηματογραφική πινελιά, ενώ καταφέρνουν και προσδίδουν ένταση και αγωνία στον παίκτη για την έκβασή τους.

deadlight-snap3Υπάρχουν στιγμές που απλά πρέπει να τρέξετε…ΓΡΗΓΟΡΑ!

Οσον αφορά τις μάχες με τα «λατρεμένα» μας zombies, αν και δεν τους κόβει σχεδόν καθόλου και μπορείτε εύκολα να τα κοροϊδέψετε σφυρίζοντάς τους, η καλύτερη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι απλά να τα αποφεύγετε, καθώς σε περίπτωση που έχετε να αντιμετωπίσετε παραπάνω από δύο δίχως να έχετε εντοπίσει  πρώτα κάποια εμφανή διέξοδο διαφυγής, τότε η κόκκινη οθόνη του «game over» θα πλησιάζει απειλητικότερα από ποτέ. Αν τελικά οι περιστάσεις απαιτούν «αίμα», τότε έχετε στη διάθεσή σας ένα τσεκούρι, το οποίο όμως δεν δύναται να «σπαμάρετε», καθώς με κάθε χτύπημα μειώνεται η μπάρα αντοχής του Randall (οπότε αν τελειώσει θα πρέπει να σταθεί να ανασάνει = θάνατος), ενώ για να σκοτώσετε ολοκληρωτικά ένα ζόμπι, θα πρέπει να του δώσετε ένα τελειωτικό χτύπημα, πράγμα που σε στιγμές μεγάλου πανικού, αποτελεί συχνά μοιραία κίνηση. Οπλα υπάρχουν και θα βρείτε  σχετικά σύντομα (συγκεκριμένα, πιστόλι και καραμπίνα), τα οποία είναι πολύ αποδοτικά (αρκεί να σημαδεύετε το κεφάλι), αλλά τα πυρομαχικά είναι ελάχιστα και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο σε πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις.

Γενικά το Deadlight κυλά πολύ ευχάριστα, η γραμμικότητά του στο σχεδιασμό των επιπέδων του δεν ενοχλεί (αν και υπάρχουν κάμποσα κρυφά σημεία για να ανακαλύψετε και να κερδίσετε το… achievement), η απλότητά του στο gameplay το καθιστά ιδιαίτερα εθιστικό και ευκολόπαιχτο με αποτέλεσμα ύστερα από τρεις ώρες περίπου συνεχούς gaming… να το τερματίσετε! Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι η απίστευτα μικρή διάρκειά του που ακόμα και αν ψάξετε ενδελεχώς κάθε κομμάτι του Seattle για να φτάσετε στο 100%, δεν θα σας απασχολήσει για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Στο δικό μου playthrough, χωρίς να ψαχουλεύω τα πάντα αλλά και χωρίς να βιάζομαι, χρειάστηκα μόλις 3 ώρες για το 85% των μυστικών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων του ήρωα, οι οποίοι δεν ήταν και λίγοι. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι όφειλε να ήταν διπλάσιο σε διάρκεια για να δικαιολογήσει το χρηματικό αντίτιμο που ζητά από τον παίκτη. Μπορεί μετά τον τερματισμό να ξεκλειδώνεται ένα δυσκολότερο mode, που σε μια κρίση τεράστιας έμπνευσης ονομάστηκε Nightmare, αλλά είναι αυτό αρκετό;

deadlight-snap4Είπαμε, τα zombies δεν είναι και τέρατα ευφύιας…

LOST IN SEATTLE

Στον οπτικό τομέα το Deadlight τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά. Η κατάρρευση του Seattle έχει αποδοθεί…υπέροχα, με μια ζοφερή ατμόσφαιρα να διαχέεται σε κάθε σας βήμα, ενώ τα σκοτεινά χρώματα και οι διακριτικοί φωτισμοί είναι αριστουργηματικά τοποθετημένοι και αναπαριστούν έξοχα τη κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος από την εισβολή των zombies. Ιδίως ο τρόπος που απεικονίζεται το χάος στην πόλη είναι πανέξυπνος, καθώς μπορεί να κινούμαστε αυστηρά σε 2D διαστάσεις, αλλά στο βάθος παρακολουθούμε λεπτομερώς τις συνέπειες του ολέθρου (φωτιές, κατεστραμμένα κτίρια, ορδές ζόμπι να περιφέρονται άσκοπα κλπ) προσδίδοντας μια ιδιόμορφη «ζωντάνια» στον νεκρό αυτό κόσμο. Extra kudos δίνουμε στον τομέα του animation, όπου κερδίζει άνευ κόπου τις εντυπώσεις με την χαρακτηριστική ομαλότητα του.

Στα του ήχου, η μουσική που συνοδεύει τη δράση είναι τόσο δραματική και «doomy» όσο χρειάζεται για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας – ακόμα και όταν σιωπά εντελώς -, ενώ τα voice-over είναι διεκπεραιωτικά και θα μπορούσαν να είχαν λίγο περισσότερη «ψυχή» σε κάποια πιο έντονα συναισθηματικά κομμάτια της ιστορίας.

Συνοψίζοντας, το Deadlight αποτελεί μια πολύ αξιόλογη, αλλά ιδιαίτερα σύντομη, εμπειρία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των action/platform παιχνιδιών και των zombies. Το value for money βέβαια έχει πάει περίπατο, οπότε ας αποτελέσει για εσάς μια πρώτης τάξεως επιλογή στο επόμενο Steam Sales, το οποίο δεν αργεί ιδιαίτερα.

Pros

  • Σκοτεινή ατμόσφαιρα που αποδίδει εξαιρετικά το τέλος του κόσμου
  • Καλοσχεδιασμένη δράση και με έμφαση στο survival στοιχείο
  • Απλοί μηχανισμοί gameplay με πολύ καλή υλοποίηση

Cons

  • Λίγο περισσότεροι γρίφοι δεν θα έβλαπταν
  • Τελειώνει μέχρι να πεις…Deadlight!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL