Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

16 March 2015 Συντάκτης: Στέφανος Κουτσούκος

DREAMFALL CHAPTERS : BOOK TWO: REBELS

Which Side Are You On?

DREAMFALL CHAPTERS : BOOK TWO: REBELS

Ragnar, αλήτη, τί θαύμα έκανες, τί λαγό έβγαλες από το καπέλο σου; 

Όσοι μελετήσατε την επιστημονική μου πραγματεία επάνω στο πρώτο κεφάλαιο του Dreamfall Chapters, Reborn, θα θυμάστε πως είχα ανταμώσει τον τίτλο με συγκρατημένο ενθουσιασμό. Ναι μεν το γράψιμο, τα voice-overs και η ατμόσφαιρα ήταν διαστημικών προδιαγραφών, αλλά ο ασταθής τεχνικός τομέας σε συνδυασμό με την σχεδόν πλήρη έλλειψη "κανονικών" γρίφων, είχαν απομακρύνει μια αρκετά μεγάλη μερίδα παικτών οι οποίοι περίμεναν -ουσιαστικά αβάσιμα- μια καθαρή συνέχεια του The Longest Journey. Η ασάφεια αναφορικά με το μέλλον της σειράς βάραινε επίσης επικίνδυνα τον ορίζοντα και έτσι πραγματικά, ξεκινώντας το Rebels, δεν είχα την παραμικρή ιδέα ή και προσδοκία για το τί θα αντίκριζα. 

DC22Marcuria By Night και ξέρουμε πως είμαστε και πάλι σπίτι.

Και ω, πόσο μάγκες ξηγήθηκαν οι Νορβηγοί. Για αρχή, η διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου αγγίζει σχεδόν τις οκτώ ώρες, ακριβώς δηλαδή διπλάσια εκείνης του πρώτου. Ολοκληρώνοντας το Rebels και εάν και τα υπόλοιπα επεισόδια της σειράς συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο διάρκειας, θα έχουμε ένα από τα πλέον επικά και μακροσκελή παιχνίδια περιπέτειας των τελευταίων χρόνων. Και επειδή ακούω ήδη τις φωνές από την γαλαρία "Τί παιχνίδι περιπέτειας και κουραφέξαλα, Πρίγκηπα των QTE's, Βασιλιά του Παθητικού Gameplay, Borracho;", περνάω στην δεύτερη πολύ μεγάλη, πολύ ευχάριστη και κατ' ουσίαν ριζοσπαστική αλλαγή που φέρνει το Rebels : εισάγονται και πάλι "παραδοσιακοί" γρίφοι, ντυμένοι μεν ένα σαφώς πιο μοντέρνο κοστούμι, αλλά ικανότατοι να σας κάνουν να κολλήσετε για αρκετή ώρα, αναζητώντας την λύση. 

DC25Κυρίως για να αγχωθούν όσοι δεν είχαν παίξει το πρωτότυπο Dreamfall

Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο το περιβάλλον μετατρέπεται σε ζωντανό πεδίο επίλυσης του εξαιρετικού γρίφου με τους θερμαγωγούς στην Europolis και η πολύ προσεκτική εξερεύνηση και αξιοποίηση φαινομενικά άσχετων συνιστωσών του που αυτός συνεπάγεται, με παίδεψαν για περισσότερο από μια με μιάμιση ώρα, αφήνοντάς με φυσικά με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης όταν επιτέλους βρήκα την λύση. Παράλληλα, οι διάλογοι παραμένουν εξαιρετικού επιπέδου, οι επιλογές που μας δίνονται είναι πάμπολλες και ουσιώδεις (εδώ θεωρώ πως η Red Thread έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ την "ψευδαίσθηση" των τίτλων της Telltale) και η δράση του παιχνιδιού εκπλήσσει με το εύρος της.

DC27Η σημαντικότερη ίσως απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε στο Rebels.

Το Rebels χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, με τον Kian να αναλαμβάνει δράση στο πρώτο, την Zoe στο δεύτερο και μια άριστα κινηματογραφική μοιρασιά μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών στο τρίτο. Για την στιγμή που αποβιβαζόμαστε για άλλη μια φορά, τόσα χρόνια μετά, στην μυρωμένη νύχτα της Marcuria, δεν νομίζω πως έχω λόγια. Οι καινούριοι θα διαπιστώσουν με χαρά πως έχουν μια ολόκληρη μαγεμένη και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική πόλη να εξερευνήσουν, οι χρόνιοι Ονειροταξιδευτές θα τριγυρνάνε ζαλισμένοι στα σοκάκια της Oldtown, σχεδόν αγγίζοντας τις πέτρες και μυρίζοντας τον αφρό από τις Merry Minstrum που ρέουν άφθονες σε ένα γνωστό και μη εξαιρετέο πανδοχείο. Η Unity έχει πραγματικά φτάσει στα καλλιτεχνικά της άκρα στα χέρια της Red Thread Games και ιδιαίτερα η χρήση των ατμοσφαιρικών σκιάσεων και φωτεινών πηγών δημιουργούν ένα σαγηνευτικό αποτέλεσμα, το οποίο πλέον είναι και τεχνικά πολύ πιο λειτουργικό σε σχέση με το πρώτο κεφάλαιο.

DC28Το Rebels δεν διστάζει να αγγίξει αρκετά ιδιαίτερα αιχμηρά ζητήματα.

Θετική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως όταν εμφανίζεται κάποιος σημαντικός χαρακτήρας από το Dreamfall που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θυμάται πλέον τί ακριβώς ρόλο διαδραμάτιζε εκεί, πατώντας το πλήκτρο "F" βλέπουμε μια σύνοψη των πράξεων του, προκειμένου να αποφασίσουμε για το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερο χρήσιμο και η παρουσίαση είναι ακριβώς εκείνη που χρειάζεται προκειμένου να θυμίσει στου παλιούς τί ακριβώς είχε συμβεί αλλά και να δώσει ένα εύλογο πλαίσιο λήψης αποφάσεων στους νέους.

Οι διάλογοι, το σενάριο και το voice-acting είχαν ήδη ξεχωρίσει από το πρώτο επεισόδιο και πλέον η συγγραφική ομάδα του Dreamfall Chapters ξεσαλώνει ελεύθερα, με πραγματικά έξοχα αποτελέσματα. Οι ανατροπές, οι αληθοφανείς συγκρούσεις και οι καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακριβώς εκείνες που αρμόζουν σε ένα πραγματικό έπος που απλώνεται σε όλους τους πιθανούς κόσμους και αρκετά χιλιόμετρα πέρα από αυτούς.

DC29The Revolution Will Not Be Televised

Τo Rebels αποτελεί υπόδειγμα εξέλιξης επεισοδιακής σειράς. Διατηρώντας όλα τα ισχυρά χαρτιά του πρώτου μέρους, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν του όλες τις αρνητικές κριτικές που δέχτηκε αυτό και καταφέρνει να τις εξαλείψει μια προς μια με τρόπο ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Με διπλάσια διάρκεια από το Reborn, πλουσιότατη δράση, εξαιρετικό σχεδιασμό και καθηλωτική αφήγηση, το Rebels φέρνει άξια το Dreamfall Chapters στην πρώτη γραμμή των κυκλοφοριών που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2015.

Και είμαστε ακόμη μονάχα στην αρχή.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

89 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Πολύ πλούσια διάρκεια, ακριβώς διπλάσια του πρώτου επεισοδίου.
 • Εμφανείς βελτιώσεις στον οπτικό και τεχνικό τομέα του παιχνιδιού
 • Εισάγονται πλέον αρκετοί και έξυπνοι "πραγματικοί" γρίφοι στο παιχνίδι, όπως είχαν ζητήσει εξαρχής οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του The Longest Journey
 • Το γράψιμο και οι χαρακτήρες παραμένουν σε εκτός συναγωνισμού, φούλ κινηματογραφικό επίπεδο
 • Εξαιρετική κλιμάκωση και ταυτόχρονα εξέλιξη της δράσης

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Κάποια μικρά bugs στο inventory όταν έχουμε πάνω από πέντε αντικείμενα στην κατοχή μας
 • Το επεισόδιο δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για την συνέχεια, οι οποίες ενδέχεται -αν και δεν το πιστεύω- να λειτουργήσουν αρνητικά σε περίπτωση που η συνέχεια της περιπέτειας δεν είναι αντάξια του εξαιρετικού Rebels.

Ο Συντάκτης

Στέφανος Κουτσούκος

Στέφανος Κουτσούκος

To Ragequit.gr αποτελεί το όχημά του για την παγκόσμια επικυριαρχία. T-shirts και ράντομ μέταλ προμοσακούλες μοιράζονται κάθε Σάββατο στους πιστούς...

Please login to comment

Comments (11)

Load Previous Comments
 • In reply to: Bathory

  Αν υπήρχε τρόπος να δώσω την Enu στους Azadi, την είχα δώσει στεγνά όμως. Αννούλα και Μάδερ ΦΤΓ. Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη και ο Λίκο είναι συμπαθέστερος από το δεκαπεντάχρονο παλιόγατο!

  Πάντως ναι, έπαθα άγρια κωλούμπρα με την ποιότητα του Rebels. Αν και τα επόμενα επεισόδια συνεχίσουν έτσι, θα έχουμε να μιλάμε για παιχνίδι-σταθμό. Και γρίφοι και choice and consequence, θα πρέπει η Telltale να κάτσει κάτω να μάθει πέντε πράγματα!

  #Ennoying

  YΓ Έλα, πες μου. Έψαξες κι εσύ για το δέντρο που φύτεψε η April στην αυλή του Abnaxus και απογοητεύτηκες που δεν ήταν εκεί!

  Comment last edited on about 3 years ago by Borracho
  about 3 years ago
  1 Like
 • In reply to: Bathory

  Tι λες ρε ιερόσυλε, η Enu είναι τρελό σποτ ον, φοβερά καλογραμμένος χαρακτήρας, αξίζει σπιν οφ ασυζητητί, έχει ήδη εξελιχθεί σε fans fav (άρα είναι πολύ πιθανό να μας αφήσει χρόνους κάποια στιγμή) και γενικά όποιος κακό για την Enu πει, να μην του ξανασηκωθεί. :p

  Σύγκριση με Αννούλα δεν υφίσταται για μένα, την Enu την είδα σαν φίλη-μικρή αδερφή, ενώ με την Αννούλα ήδη πιάσαμε πρώτη βάση και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες. Επίσης, κυκλοφορούν πολλές φοβερές θεωρίες εκεί έξω για το ποια είναι-θα γίνει.

  Για το υ.γ δυστυχώς δεν θυμάμαι αυτό που αναφέρεις. Αν απογοητεύτηκα από κάτι, είναι ότι περίμενα με όλο μου το είναι ότι θα πετύχουμε Crow. Next time, i guess.

  about 3 years ago
  1 Like
 • In reply to: Bathory

  Αφούυυ ο Crow στο φινάλε σκάει κανονικότατα μύτη. Μην κοιτάς που δεν αρχίζει την πάρλα με το καλημέρα!

  #EnnoyingMustDie

  about 3 years ago
  0 Like
 • But Bro... Does Manos even like it?

  Ωραιότατο review, ευτυχώς βελτίωσαν τα ατοπήματα του προηγούμενου επεισοδίου. Βέβαια λέω να περιμένω να βγουν όλα τα επεισόδια πριν προχωρησω σε αγορά. :)

  Comment last edited on about 3 years ago by Adhan
  about 3 years ago
  1 Like
 • In reply to: Adhan

  Αν ο Μάνος έπαιρνε μυρωδιά πως έχει κανονικούς γρίφους το δεύτερο επεισόδιο, *ενδεχομένως* να αναθεωρούσε. Ενδεχομένως :)

  about 3 years ago
  1 Like
 • In reply to: Adhan

  Ευχάριστα αυτά που διαβάζω, έστω κι αν σε προσωπικό επίπεδο δε ψήνομαι με τίποτα να ξανασχοληθώ με το Dreamfall Chapters, μάλλον την έχασε οριστικά την ευκαιρία του το συγκεκριμένο παιχνίδι.

  Απ' τη στιγμή που -ευτυχώς- δε συντρέχει πλέον λόγος reviewing, δε βλέπω να το πιάνω για τα επόμενα 2-3-4-5 χρόνια. Και μόνο στη σκέψη, βαριέμαι ελεεινά........

  about 3 years ago
  0 Like
 • Με έψησε να ξαναπιάσω το Longest Journey (για 5η φορά) και το Dreamfall (το οποίο προσπάθησα να ξεχάσω μετά την πρώτη... και τα κατάφερα).

  Για να δούμε.

  about 3 years ago
  0 Like
 • In reply to: Northlander

  Γεράνιο επιμένω πως το Dreamfall αξίζει να το ξαναδεις με ανοιχτό μυαλό. Είναι διαφορετικό παιχνίδι και σίγουρα όχι "adventure" αλλά έχει μαγεία. Ή αυτό ή έχω γκουσούρι μεγάλο στο μυαλό :)

  about 3 years ago
  0 Like
 • Θα μ' ενδιέφερε να το δω κάποια στιγμή, αλλά δεν θυμάμαι ΤΙΠΟΤΑ από το Dreamfall, αν και το είχα τερματίσει. Κάποιου είδους σύνοψη υπάρχει;

  about 3 years ago
  0 Like
 • In reply to: Sephir

  Αχά αχά, έχουν βάλει full story recap μοντάζ πλέον, το διαβάζεις και μια στη Wikipedia για τα fine points και άντε να σου ξεφύγουν δυο-τρεις ανατριχίλες στην πορεία!

  about 3 years ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.