REVIEWS

GRANBLUE FANTASY: VERSUS

Ομολογώ ότι δε γνώριζα το παραμικρό για την ύπαρξη του franchise Granblue Fantasy, παρά τη μεγάλη δημοφιλία του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η αιτία οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα mobile RPG game της Cygames, σαν και αυτά που κυκλοφορούν σωρηδόν στις πλατφόρμες της Google και της Apple, οπότε αν έπεσε το μάτι μου πάνω σε αυτό, το πιθανότερο είναι να μην έδωσα καμία σημασία. Έτσι λοιπόν, όταν ήρθε στα χέρια μου ο review κωδικός του Granblue Fantasy: Versus, είχα ουδέν ενδιαφέρον γι’ αυτό, μέχρι που παρατήρησα ότι η ομάδα ανάπτυξης του είναι η Arc System Works. Αν πάλι, η συγκεκριμένη ομάδα δε σας θυμίζει κάτι, ίσως ονόματα όπως το Guilty Gear, το Blazblue ή το σχετικά πρόσφατο Dragonball Fighter Z να έχουν να σας πουν. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος της ενασχόλησης μου με το Granblue Fantasy: Versus ήταν η υπογραφή της Arc System Works και μπορώ να πω ότι δεν το μετάνιωσα, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αψεγάδιαστο παιχνίδι.

Ένα καλό 1 vs 1 είναι πάντοτε ενδιαφέρον…

Όπως και τα προαναφερθέντα παιχνίδια, το Granblue Fantasy: Versus είναι ένα 1 vs 1 fighting game, το οποίο διαθέτει ένα πλούσιο lore για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί περαιτέρω, αλλά εντελώς περιττό για κάποιον που δίνει έμφαση μόνο στο «ξυλίκι». Άλλωστε το παιχνίδι είναι γεμάτο με cutscenes και συζητήσεις επί συζητήσεων από χαρακτήρες που δεν έχουμε ιδέα γι’ αυτούς, δια μέσου ενός RPG mode που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Η υπόθεση στο RPG mode δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, καθώς πρόκειται για μια τυπική anime ιστορία με απόλυτα προβλέψιμη κατάληξη, αλλά αρκούντως ευχάριστη για τους οικείους του είδους, καθώς ανάμεσα στις μακροσκελείς κουβέντες (συνήθειο των Ιαπωνικών παραγωγών) μεσολαβεί το κομμάτι της δράσης που έχει σαφείς επιρροές από παιχνίδια τύπου brawler. Σε αυτό το στάδιο, ελέγχετε έναν χαρακτήρα από τους ήδη υπάρχοντες του παιχνιδιού (όσο προοδεύετε, ξεκλειδώνετε περισσότερους τους οποίους μπορείτε να πάρετε υπό τον έλεγχό σας), συνοδεία ενός ακόμα που χειρίζεται η AI (ή άνθρωπος σε online co-op) και αναλαμβάνετε quests, όπου κατά κύριο λόγο δέρνετε όποιον τύχει να πέσει στο διάβα σας. Κάθε αποστολή έχει τις ανάλογες ανταμοιβές σε experience, χρυσό και οπλισμό, τα οποία εξαργυρώνετε για να βελτιώσετε τα στατιστικά των χαρακτήρων σας και να αντέξετε το ασταμάτητο σφυροκόπημα που παρέχουν απλόχερα τα διάφορα bosses στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Το όλο σύστημα είναι υποτυπώδες, δεν απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη ή ειδικές γνώσεις για να αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται, ενώ συνδυάζεται ικανοποιητικά με τη συχνά καταιγιστική δράση του RPG mode, ιδιαίτερα προς τα τελευταία κεφάλαιά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρ’ όλο που το RPG mode μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για πέντε με έξι ώρες περίπου (αν δεν αναλωθείτε στο grinding) και ξεκλειδώνει μεγαλύτερα challenges μετά τον τερματισμό του, πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου ή το κερασάκι στην τούρτα αν θέλετε. Η ουσία ενός καλού fighting game βρίσκεται στο 1 vs 1 mode και εκεί το Granblue Fantasy: Versus δεν τα πηγαίνει άσχημα.

Στο RPG mode θα αντιμετωπίσετε μερικούς μεγαλούτσικους τύπους σαν και αυτόν.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το κλασικό Arcade mode όπου επιλέγετε έναν από τους 11 (αρχικά) διαθέσιμους χαρακτήρες, το επίπεδο δυσκολίας (από Very Easy μέχρι Nightmare) και αντιμετωπίζετε έναν-έναν τους υπόλοιπους χαρακτήρες μέχρι να φτάσετε στον τελικό κακό. Εκτός αυτού, υπάρχει το Versus όπου πρόκειται για ένα απλό ματς ενάντια στη CPU ή με συμπαίκτη σας σε hotseat και το Free Training, όπου ουσιαστικά είναι ένα υπερπλήρες practice mode. Από την άλλη, το Mission Training αναλαμβάνει το ρόλο του tutorial, στο οποίο προσπαθείτε να ολοκληρώσετε τις προκλήσεις που σας αναθέτει, διδάσκοντας σας παράλληλα τους βασικούς (και μη) μηχανισμούς του παιχνιδιού. Δεν είναι κάτι καινούριο ως ιδέα, το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλους τίτλους της Arc System Works, εντούτοις λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το σχολιάσουμε θετικά.

Εξάλλου, το παιχνίδι μοιάζει (και είναι) αρκετά προσιτό, έχοντας μάλιστα ως βάση την απλότητα του χειρισμού που είδαμε στο Dragonball Fighter Z. Συνεπώς, εφαρμόζεται η one-button λογική στα combos και στις ειδικές κινήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν μια cool-down μέθοδο προς αποφυγή του spamming, με την εξαίρεση φυσικά των super (SBA και SSBA, όπως ονομάζονται), που εκτελούνται μονάχα αν γεμίσει η σχετική μπάρα. Ακόμα και ένας απλός διαδοχικός συνδυασμός light, medium και heavy επιθέσεων είναι αρκετός για να πραγματοποιηθούν συντριπτικά combos, ακολουθούμενα πάντα από την ανάλογη φανταχτερή απεικόνιση χρωμάτων και κίνησης, που είναι ικανά να σας προκαλέσουν επιληπτική κρίση. Παρ’ όλα αυτά, όπως πιθανόν έχετε ήδη φανταστεί, το μανιώδες button-mashing δεν είναι αποτελεσματικό για πολύ και αν θέλετε να γίνετε δυνατός παίκτης, θα πρέπει να ασχοληθείτε (αρκετά) παραπάνω για να ανακαλύψετε το βάθος του συστήματος μάχης του, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Έστω και έτσι, ακόμα και αν δεν έχετε καμία πρότερη εμπειρία σε παρόμοια παιχνίδια, το Granblue Fantasy: Versus είναι από τα πιο φιλικά παιχνίδια του είδους που μπορείτε να βρείτε, ώστε να ξεκινήσετε την «καριέρα» σας χωρίς να απογοητευτείτε.

Από χρώματα, άλλο τίποτα.

Αν μάλιστα συνυπολογίσετε το γεγονός ότι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ως προς τον τρόπο μάχης, σημαίνει ότι θα χρειαστείτε πολλές ώρες για να τους δαμάσετε όλους – αν το κατορθώσετε ποτέ. Βέβαια, κάπου εδώ έχουμε και το πρώτο παράπονο από το παιχνίδι και σχετίζεται με την εν γένει παρουσία του offline mode, καθώς παρατηρείται έλλειψη ποικιλίας στα modes για τον μοναχικό παίκτη (ούτε καν ένα τόσο δα survival), ενώ σίγουρα θα παρουσιαστούν παίκτες που θα παραπονεθούν για τους μόλις έντεκα + έναν (εφόσον τελειώσετε το RPG mode) χαρακτήρες που διατίθενται στο βασικό πακέτο του παιχνιδιού. Αν επιθυμείτε περισσότερους, θα πρέπει να βάλετε εκ νέου το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσετε το Season Pass, στο οποίο κατά καιρούς θα εμπλουτίζεται με διάφορα καλούδια, πέρα των νέων χαρακτήρων. Ομολογουμένως, είναι μια συνηθισμένη τιμολογιακή πολιτική για τα σύγχρονα fighting games και δεν μας εκπλήσσει (χωρίς να σημαίνει ότι την ασπαζόμαστε κιόλας), αλλά το Granblue Fantasy: Versus αποδεικνύεται φειδωλό στο περιεχόμενό του.

Βεβαίως, υφίσταται online mode, αλλά και αυτό περιορίζεται στα βασικά: ένα casual και ranked mode, στο τελευταίο μάλιστα οφείλετε να περάσετε ένα είδος τεστ, που αξιολογεί το πόσο αξιόμαχος παίκτης είστε, έτσι ώστε να μπείτε στην ανάλογη κατηγορία παικτών. Το θέμα είναι να κατορθώσετε να βρείτε lobby με αρκετούς παίκτες για να παίξετε, καθώς ο αριθμός του διαθέσιμων αντιπάλων είναι απελπιστικά μικρός, ελλείψει και κάποιας cross-play δυνατότητας με το PS4, όπου εκεί το κοινό είναι σαφώς πολυπληθέστερο. Όμως, ακόμα και αν καταφέρετε να εντοπίσετε ελεύθερο παίκτη, κανείς δεν εγγυάται την απρόσκοπτη τέλεση του αγώνος.

Ίσως το μοναδικό γεμάτο lobby που βρήκαμε.

Ο online κώδικας που έχει γραφτεί για το παιχνίδι είναι απογοητευτικός και θα πρέπει να έχετε πολύ καλή ιντερνετική σύνδεση τόσο εσείς όσο και ο παίκτης που παίζετε, προκειμένου να παίξετε χωρίς καταστροφικό lag. Στην περίπτωσή μου, δεν είχα τρομερά προβλήματα, αλλά υπήρξαν φορές που οι μάχες απείχαν πολύ από το να χαρακτηριστούν ομαλές. Δυστυχώς, το Granblue Fantasy: Versus δείχνει να πέφτει στην ίδια παγίδα που πέφτουν τα περισσότερα fighting παιχνίδια του Steam, δηλαδή στην έλλειψη παικτών, ως συνέπεια της αδιαφορίας της ομάδας ανάπτυξης να στήσει ένα online mode της προκοπής.

Είναι κρίμα, γιατί κατά τ’ άλλα το παιχνίδι δεν υπολείπεται σε τίποτα από άλλους παρόμοιους τίτλους της Arc System Works. Τα anime τεχνοτροπίας γραφικά, από τους πληθωρικούς χαρακτήρες και το βελούδινο animation μέχρι τα φανταχτερά περιβάλλοντα και τα πολύχρωμα οπτικά εφφέ, είναι με μία λέξη υπέροχα, ενώ το συνοδευτικό soundtrack είναι θαυμάσιο, με αρκετές rock/metal συνθέσεις, Ιαπωνικής (τι άλλο;) αισθητικής, να ντύνουν ιδανικά την «παράσταση».

Ενίοτε, το παιχνίδι προσφέρει μερικές όμορφες εικόνες.

Εν ολίγοις, αν το Granblue Fantasy: Versus προσέφερε περισσότερο περιεχόμενο και είχε υλοποιηθεί ένας πιο στρωτός κώδικας για το διαδικτυακό παιχνίδι, τότε θα το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του είδους. Στην παρούσα φάση, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε να δείτε την εξέλιξή του ή να το προτιμήσετε σε κάποια πτώση τιμής. Το βέβαιο είναι ότι αν το επιλέξετε, θα περάσετε αρκετές διασκεδαστικές ώρες μαζί του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 77%

77%

Αν και με σχετικά λίγο περιεχόμενο και στρυφνό online mode, το Granblue Fantasy: Versus είναι ένα άρτιο fighting για τους λάτρεις του είδους.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL