REVIEWS

STREET FIGHTER 30th ANNIVERSARY COLLECTION

Νοσταλγός του... Hit 'n' Roll

Όσοι πρόλαβαν και έζησαν τη «χρυσή» εποχή του Street Fighter II, σίγουρα θα έχουν πολλές γλυκιές αναμνήσεις από το παιχνίδι που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών. Προσωπικά ως πιτσιρίκος, είχα πάθει χοντρή πλάκα με το παιχνίδι, με όλο το χαρτζιλίκι να ξοδεύεται αφειδώς στις καμπίνες των εκάστοτε «ουφάδικων» της περιοχής, ενώ η απογοήτευση μου από τις κάκιστες μεταφορές του στην οθόνη του PC, σημάδεψαν τη μικρή εφηβική ψυχή μου. Αρχικά, η λύση δόθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, με το Super Street Fighter Turbo να μεταφέρεται σχεδόν αυτούσιο από τη Gametek (ακόμα θυμάμαι τη θριαμβευτική δήλωσή τους σε κάποιο περιοδικό της εποχής: «έχουμε πλέον τον πηγαίο κώδικα στα χέρια μας») και στη συνέχεια με τους emulators, που χάρη σε αυτούς παίξαμε κάθε ξεχασμένη έκδοση (από τις δεκάδες που κυκλοφόρησαν) του franchise Street Fighter που εμφανίστηκε ποτέ.

Ο “παππούς” Street Fighter. Δεν ήταν ποτέ πραγματικά καλό παιχνίδι.

Η Capcom λοιπόν, προκειμένου να γιορτάσει τα τριακοστά γενέθλια του πιο επιτυχημένου παιχνιδιού που δημιούργησε ποτέ, αποφάσισε να κυκλοφορήσει σε ένα πακέτο τις δώδεκα δημοφιλέστερες εκδόσεις των Street Fighter της περιόδου ’80s-‘90s. Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει το πρώτο Street Fighter του 1987 (καθαρά για ιστορικούς λόγους, αφού είναι τόσο κακό που δεν παίζεται ούτε για αστείο), τις γνωστότερες παραλλαγές του Street Fighter II (classic, Champion Edition, Hyper Fighting, Super/The New Challengers, Super Turbo), τα τρία κλασικά Street Fighter Alpha και τις τρεις εκδόσεις του αδικημένου Street Fighter III. Για να δέσει το γλυκό της νοσταλγίας, η συλλογή περιλαμβάνει κάμποσες ιστορικές πληροφορίες γύρω από την ανάπτυξη και την απήχηση του κάθε παιχνιδιού και concept arts που θα κάνουν τους (πολύ) φανατικούς λάτρεις της σειράς να σκίσουν τα ρούχα τους από χαρά. Άσχετα αν αρκετά από αυτά που λέγονται είναι ευρέως γνωστά (ναι, Capcom, το ξέραμε ότι η ατάκα του Ryu “You must defeat Sheng Long to stand a chance” προέρχεται από «γιωτάδικη» μετάφραση από τα Γιαπωνέζικα), σίγουρα όποιος κάνει το κόπο να πατήσει στο κουμπί «Museum», θα βρει κάτι ενδιαφέρον να διαβάσει.

Μπορεί το Street Fighter III να μην έγινε τόσο δημοφιλές όσο οι προκάτοχοί του, ο Gill όμως παραμένει ο πιο cheesy τελικός κακός του ever…

Από εκεί πέρα, τα παιχνίδια είναι ήδη γνωστά και χιλιοπαιγμένα από τότε που ο MAME άνοιξε τις πύλες του, οπότε είναι περιττό (και κουραστικό) να επεκταθούμε στο καθένα ξεχωριστά. Θα ήθελα όμως να τονίσω τα εξής: πόσο υπέροχο είναι ακόμα και σήμερα το Street Fighter III, που ατύχησε καθώς εμφανίστηκε σε μία εποχή που τα 3D fighting games είχαν κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και πόσο απαρχαιωμένο φαίνεται πια το κλασικό Street Fighter II, όπου πλέον μπορεί να εντοπίσει κανείς δεκάδες λάθη και προβλήματα ισορροπίας στο gameplay του, τα οποία εκείνη την εποχή δεν είχαμε την ανάλογη εμπειρία να αφουγκραστούμε.

Με το Street Fighter Alpha, η σειρά άρχισε να βελτιώνει και να εμπλουτίζει σημαντικά τους μηχανισμούς της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παιχνίδια του πακέτου είναι emulated εκδόσεις των coin-ops και δεν έχουν υποστεί τη παραμικρή παρέμβαση σε γραφικά, ήχο, gameplay κλπ. Εφόσον με τους emulators είδαμε το φως μας πολλά χρόνια πριν, το λογικό ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της 30th Anniversary Collection για τα PC μας. Η μοναδική ασφαλής απάντηση που μπορώ να σας δώσω είναι η ύπαρξη online mode στα Street Fighter II: Hyper Fighting, Super Street Fighter Turbo, Street Fighter Alpha 3 και Street Fighter III: Third Strike. Για τα υπόλοιπα, ατυχήσατε, οπότε αν είχατε κάποτε ονειρευτεί να παίξετε διαδικτυακό ξυλίκι σε παιχνίδι του 1987, μπορείτε να γυρίσετε πλευρό.

Το κλασικό Street Fighter ΙΙ (Hyper edition εδώ) παίζεται άνετα ακόμα και σήμερα, αλλά οι ανισορροπίες του είναι εμφανείς πια.

Παραδόξως, το online mode λειτουργεί απρόσμενα καλά: για όσες φορές κατάφερα να βρω συμπαίκτη (ομολογουμένως, δεν γίνεται και κοσμοσυρροή) οι μονομαχίες είναι πλήρως απαλλαγμένες από lag, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ Ranked και Casual matches και φυσικά δυνατότητα δημιουργίας lobbies για public ή private matches. Σίγουρα είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη που δίνει μεγαλύτερη αξία στο πακέτο, η οποία όμως απευθύνεται κυρίως στους άνω των -άντα παίκτες, καθώς οι νεότεροι σίγουρα θα προτιμήσουν να ασχοληθούν με κάποιο πιο σύγχρονο fighting game, όπου θα βρουν και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή πώλησης της συλλογής (40€); Κατά τη γνώμη μου σε καμία περίπτωση, ιδίως όταν πρόκειται για τόσο παλιά παιχνίδια που μπορεί κανείς να βρει εύκολα playable ακόμα και σε ιστοσελίδες. Σε κάποια γενναία πτώση τιμής, ίσως αξίζει να τα έχετε μαζεμένα σε ένα κλικάρισμα του Steam library, για να σπάτε κανένα κεφαλάκι που και που, αλλά αυστηρά και μόνο για λόγους νοσταλγίας. Οι υπόλοιποι έχετε πληθώρα άλλων επιλογών για να τιμήσετε στον ελεύθερο χρόνο σας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Ξύλο με δάκρυα συγκίνησης

Ακριβή και ίσως περιττή συλλογή για τους PC users. Ιδανική για όσους θέλουν να τα έχουν όλα μαζεμένα και ίσως να δοκιμάσουν και το online mode.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

  1. Εξαιρετική παρουσίαση και θαρρώ τοποθετήθηκες ακριβώς όπως έπρεπε, Ζώρζ. Και ‘γω το γλυκόψηνα μέχρι που είδα την τιμή. Σε σέηλ γύρω στα 5Ε ακριβώς για την πάστρα της υπόθεσης, το συζητάμε. Πάντα φοβερή ευκαιρία ώστε να μπουν τα Street Fighter εικαστικά παντού και να πιάσουμε να καρδιοχτυπάμε…

  2. Θα διαφωνήσω όσον αφορά την αξιολόγηση της δυνατότητας multiplayer, ειδικότερα όσον αφορά τους PC users.

    Λύσεις για multiplayer μέσω emulator δεν είναι τόσο mainstream από άποψη κόσμου-ευκολίας και ούτε υπάρχουν επιλογές όπως το SF3: 3rd strike online edition που έχουν οι κονσόλες (της προηγούμενης γενιάς όμως μόνο). Οπότε το να μπορεί κάποιος να παίξει αυτά τα 4 παιχνίδια στο steam μετράει.

    Συγκεκριμένα τώρα το 3rd strike (το καλύτερο 2D sprite fighting game για πολλούς) από μόνο του δίνει πολύ αξία στο πακέτο, τουλάχιστον για τους ψημένους sf παίχτες στους οποίους απευθύνεται.

    Βάσει των παραπάνω πιστεύω μια τιμή 20-25€ που μπορεί να το βρει κανείς σε “λετζίτ” κλειδάδικα είναι καλή. That beeing said θα αγοραστεί από την πλευρά μου όταν ξεμπερδέψω με το PoE II.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek