REVIEWS

HAROLD

Kάποιο λένε ότι όλοι έχουμε έναν Φύλακα Αγγελο, ο οποίος μας προστατεύει σε κάθε μας βήμα. Ασχετα αν το πιστεύετε ή όχι, οι άνθρωποι πίσω από τη Moon Spider Studio εμπνεύστηκαν από αυτή την ιδέα και έπλασαν το πρώτο…”Guardian Angel simulator” στα χρονικά του gaming. Στο περίπου, γιατί τα πράγματα στο Harold δεν είναι ακριβώς έτσι ή τουλάχιστον δεν είναι όπως φαίνονταν εξ’ αρχής.

Κατά βάση, το Harold αποτελεί κάποιου είδους 2D running παιχνιδιού, εμπλουτισμένου με κάμποσα στοιχεία platform αλλά και με μια ανεπαίσθητη πινελιά από puzzle. Μπερδευτήκατε; Θα σας ξεμπλέξω αμέσως. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να οδηγήσουμε τον εντελώς «στόκο» και πανίβλακα nerd δρομέα Harold, σώο και αβλαβή στη γραμμή του τερματισμού, κερδίζοντας τουλάχιστον τη τρίτη θέση (ανάμεσα σε έξι συνολικά διαγωνιζομένους) προκειμένου να μας δοθεί το εισιτήριο για την επόμενη πίστα. Τονίζω ιδιαίτερα τη λέξη «στόκος», διότι ο Harold δεν διαθέτει κανένα προσόν για να παριστάνει το δρομέα – για να είμαστε ακριβείς η νοημοσύνη του θυμίζει περισσότερο lemming παρά άνθρωπο. Τρέχει απελπιστικά αργά, το μήκος του άλματος του είναι μικρότερο και από ΥΕΑ που προσπαθεί επίτηδες να αποτύχει στις εξετάσεις ενώ δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθεί ότι ένας τοίχος που ορθώνεται μπροστά του αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα.

Harold Shot1Με έναν κεραυνούλη, “Λούης” ο Harold.

Κάπου εδώ εισέρχεστε εσείς υπό το ρόλο του Φύλακα Αγγελού του Gabe (όχι του Newell), όπου θα πρέπει με τη «θεϊκή σας παρέμβαση» να βοηθήσετε τον Harold και να κάνετε τη συμμαθήτρια σας Sera (η οποία διαθέτει ένα πολύ πιο έξυπνο και όμορφο avatar) να σκάσει από το κακό της. Η παρέμβασή σας όμως πάνω στον Harold δεν είναι πλήρης: μπορείτε μεν να καθορίσετε το πότε θα εκτελεί άλμα, πατώντας το σχετικό κουμπί, δεν έχετε όμως τη δυνατότητα να ελέγξετε άμεσα την ταχύτητά του παρά μόνο δίνοντας του μια ώθηση, κεραυνοβολώντας τον στα οπίσθια. Τότε ο Harold μετατρέπεται για μικρό χρονικό διάστημα σε Usain Bolt, γεγονός που του επιτρέπει να γίνεται ανταγωνιστικός στους υπόλοιπους, γραφικούς, δρομείς. Φυσικά, η «οπισθοκεραυνοβόληση» δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο, καθώς κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, χάνετε μια ποσότητα από Puff πόντους. Οι συγκεκριμένοι πόντοι αυξάνονται όταν ο Harold μαζέψει κάποια αιωρούμενα φωτοστέφανα που εντοπίζονται σε προφανή μέρη, τα οποία με τη σειρά τους αντιστοιχούν στις «ζωές» που διαθέτει ο Harold. Ο συσχετισμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία στο gameplay του παιχνιδιού, καθώς κάθε φορά που ο Harold τρώει τα μούτρα του, κάτι διόλου σπάνιο, αφαιρείται εξίσου μια ποσότητα από Puff πόντους και αν τελειώσουν, τότε βρίσκεστε αντιμέτωποι με την οθόνη του game over. Συνεπώς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο στο πότε θα κάνετε χρήση των κεραυνών και στη τακτική συλλογή των φωτοστεφάνων όσο και στο να μην γκρεμοτσακίζεται συνέχεια ο κακομοίρης ο Harold.

Harold Shot4Με πολλή προσπάθεια (και τύχη) θα έρθει η πρωτιά.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι της προαναφερθείσας πρότασης, η θεϊκή παρέμβασή σας περνάει σε άλλο επίπεδο. Κάθε πίστα είναι γεμάτη από εμπόδια, παγίδες και πλατφόρμες, στις οποίες έχετε άμεσο έλεγχο: μπορείτε να ανεβοκατεβάσετε γέφυρες με βαρούλκο, να σύρετε πλατφόρμες, να κόψετε σχοινιά και ούτω καθ’ εξής. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να ρυθμίζετε κατά τέτοιο τρόπο τα εμπόδια προκειμένου ο Harold να περνά χωρίς πρόβλημα και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ενώ παράλληλα αν μπορείτε να παρεμποδίζετε τους υπόλοιπους δρομείς, στήνοντας τους παγίδες, θα είναι ευχής έργον, καθώς έτσι αυξάνετε τους πολύτιμους Puff πόντους σας αλλά και καθυστερείτε (ελάχιστα – ένα με δυο δευτερόλεπτα) τους αγωνιστικά πιο προικισμένους αντιπάλους σας. Η δυσκολία στη διαχείριση των εμποδίων έγκειται στο ότι δεν αρκεί να πατήσετε ένα κουμπί για να τις ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε, αλλά το ότι θα πρέπει να αναπαράγετε τη κίνηση με τον αναλογικό μοχλό του gamepad. Για παράδειγμα, όταν έχετε μπροστά σας ένα βαρούλκο, θα πρέπει να περιστρέψετε το μοχλό κυκλικά με την αντίθετη φορά του ρολογιού για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ αν θέλετε να σπάσετε ένα τοίχο, θα πρέπει να μιμηθείτε τη κίνηση ενός σκληρού αντικειμένου που χτυπάει ένα τοίχο.

Harold Shot2Γραφειοκρατία παντού, ακόμα και στους ουρανούς…

Το συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού, αν και είναι αρκετά έξυπνο, είναι πασιφανές ότι είναι επηρεασμένο από τις touch συσκευές και η μεταφορά του στο gamepad (δεν υποστηρίζεται καθόλου πληκτρολόγιο), δουλεύει μεν αλλά είναι πολύ δύσκολο να μη τα κάνετε σαλάτα δε. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ταυτόχρονα πρέπει να προσέχετε την ακεραιότητα του Harold, να φροντίζετε να του δίνετε τακτικά «ώθηση» και παράλληλα να είστε αρκετά γρήγοροι και ακριβείς προκειμένου να μετακινείτε σωστά τα εμπόδια για να καθυστερήσετε τους αντίπαλους δρόμεις. Και ναι, ορθά υποθέσατε: το παιχνίδι είναι πάρα πολύ ζόρικο και φθάνει πολύ συχνά τον παίκτη στα όρια του εκνευρισμού και της απόγνωσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν από κάθε κούρσα, από τις 12 συνολικά διαθέσιμες, είναι απαραίτητο να περάσετε με επιτυχία το σχετικό Practice Mode προκειμένου να έχετε μια ιδέα για το τι σας περιμένει, αλλά και να προπονηθείτε πάνω στα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε. Γενικότερα η επανάληψη είναι το άλφα και το ωμέγα του Harold, καθώς η νίκη, έστω και αν αυτή έρθει από τη τρίτη θέση, είναι συνέπεια αμέτρητων προσπαθειών, απομνημόνευσης των εμποδίων και ενίοτε λίγης τύχης. Αν μάλιστα είστε τόσο καλοί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στο Challenge Mode, όπου έχετε μόνο μια ζωή και τον Harold μονίμως στη “τσίτα”. Ομολογουμένως, η έντονα trial and error λογική του Harold δεν μου άρεσε ιδιαίτερα και μπορώ να πω ότι βρήκα τον εαυτό μου περισσότερο να εκνευρίζεται με το παιχνίδι, παλεύοντας με τα controls, παρά να διασκεδάζει.

Harold Shot3Μαντέψτε τι θα γίνει αν σπάσετε το σταλακτίτη.

Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου το Harold αποτυγχάνει να προσφέρει ποιοτικές δόσεις ψυχαγωγίας στο παίκτη, καθώς σχεδιαστικά το gameplay τείνει περισσότερο προς το “άδικα δύσκολο” παρά προς το “σοβαρά προκλητικό”, χωρίς μάλιστα να υπάρχει και η ανάλογη ανταμοιβή για τις προσπάθειες μας, πέρα από ίσως ένα καλύτερο high score για να το ανεβάσουμε στο youtube. Οι φιλότιμες προσπάθειες των δημιουργών να χτίσουν ένα χιουμοριστικό κόσμο με καρτουνίστικα γραφικά, ανάλογα γνωστών κινηματογραφικών ταινιών (πολλά μέλη της Moon Spider Studio έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε ταινίες όπως το Lion King και το Princess Mononoke) και εμβόλιμα αστεία gags δεν φθάνουν για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, το ίδιο ισχύει και για το (αν μη τι άλλο) αξιόλογο soundtrack, ενώ απαράδεκτη είναι η πλήρης έλλειψη ρυθμίσεων στα γραφικά και οι μόνο δυο δυνατές αναλύσεις (1366*768 και 1280*1024) μειώνουν ό,τι όμορφο πάει να δημιουργηθεί.

Συνοψίζοντας, το Harold θα το πρότεινα μόνο σε όσους έχουν ατσάλινα νεύρα και αρέσκονται στο να τα δοκιμάζουν, οι οποίοι πιθανόν και να βρουν το παιχνίδι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι ας στρέψουν αλλού το βλέμμα τους.

{youtube}zawwEWNbOXs{/youtube}

Pros

  • Εξυπνη ιδέα
  • Στυλιστικά όμορφο και χιουμοριστικό
  • Δύσκολο και προκλητικό gameplay…

Cons

  • …που γίνεται περισσότερο άδικο και εκνευριστικό απ’ότι πρέπει
  • Ιδιόμορφος χειρισμός
  • Απαίτηση χρήσης gamepad
  • Ανεπαρκείς ρυθμίσεις στον οπτικό τομέα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 62%

62%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL