REVIEWS

QUADRILATERAL COWBOY

Ο ιδιαίτερα, κολασμένα ταλαντούχος Brendon Chung, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δημιουργός του ατμοσφαιρικού Gravity Bone και του μετά-νουάρ, ονειρικού cyberpunk διαμαντιού Thirty Flights of Loving, ο Chung είναι πραγματικά μάστορας στο να δημιουργεί συναισθήματα με την έξυπνη χρήση εικόνων και ήχων, δίχως να περιλαμβάνει ποτέ διάλογο στα παιχνίδια του.

Το Quadrilateral Cowboy αποτελεί το magnum opus του, καθώς όχι μόνο είναι δημιουργημένο στην id Tech 4 μηχανή γραφικών (οι προηγούμενες δουλειές του είχαν γίνει επάνω στην ‘αρχαία’ id Tech 2) αλλά στην ουσία αποτελεί το πρώτο παιχνίδι του όπου παρουσιάζει πραγματικό και μάλιστα ευχάριστα ευφυές gameplay. Πρωτοανακοινώθηκε το 2012 και είχε φτάσει να θεωρείται ημι-vaporware, μέχρι λίγους μήνες πριν, όταν και οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του για PC.

QC5Κάθε νέο gadgetάκι που αποκτάμε έχει ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό tutorial

Ο ενθουσιασμός μου φυσικά μεγάλος, καθώς σύμφωνα με τις υποσχέσεις του δημιουργού, θα είχαμε να κάνουμε με μια εναλλακτική δεκαετία του 1980, όπου η πρωταγωνίστριά μας, εξοπλισμένη με ένα απίστευτο deck (256ΚΒ RAM είναι αρκετά για όλους!) και ένα ταχύτατο modem 56.6K, αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει μια σειρά από τολμηρές και ιδιαίτερα κερδοφόρες ληστείες σε μια σειρά από εξωτικές τοποθεσίες. Το παιχνίδι μάλιστα βάζει το hacking στο επίκεντρό του και μας ζητά να συνθέσουμε κάποιες απλές εντολές, προκειμένου να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις ενέργειές μας σε αυτό.

Για αρχή, να καθησυχάσω όσους αγχωθήκατε. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε με την κόλαση των Hack N’ Slash και Human Resource Machine. Το «hacking» του Quadrilateral Cowboy περιορίζεται στην χρήση απλών εντολών με timers και τον σωστό συνδυασμό αυτών. Το γεγονός ότι καλούμαστε να πληκτρολογήσουμε τις εντολές αυτές στο όμορφα ρετροφουτουριστικό «deck» μας ενώ μας συνοδεύει ένα ικανοποιητικότατο «κλάκα-κλάκα» εφέ σίγουρα προσδίδει αρκετούς πόντους στην όλη εμπειρία. Ο ίδιος ο Chung, σε πρόσφατη συνέντευξή του, θυμάται πως έπρεπε να κάνει αλχημείες με το config.sys και το autoexec.bat στον 80386 του, προκειμένου να «κοροϊδέψει» το σύστημα πως είχε αρκετή EMS μνήμη ελεύθερη, προκειμένου να παίξει Wing Commander. Φυσικά δεν επρόκειτο ούτε κατά διάνοια για αληθινό hacking, αλλά όσοι μεγαλώσατε τις χρυσές εποχές που έκανες overclocking με jumpers (και ενίοτε, κολλητήρι) και ούτε κατά διάνοια υπήρχαν software tuners, χαμογελάτε ήδη. Το Quadrilateral Cowboy είναι στην καρδιά του, ένα καθαρόαιμο puzzle game, ιδιαίτερα μάλιστα φιλικό προς τους αμύητους (αλλά ορεξάτους) παίκτες.

QC12Εδώ θα κληθούμε να ληστέψουμε τις αναμνήσεις τροφίμων του συγκεκριμένου σανατορίου

Είναι αλήθεια πως είχα ένα άλφα άγχος ξεκινώντας το, όντας υποψιασμένος από την ψυχρολουσία του Hack N’ Slash. Πολύ γρήγορα όμως, οι όποιοι φόβοι μου, εξαλείφθηκαν. Το Quadrilateral Cowboy χωρίζεται σε μια σειρά από επίπεδα-ληστείες. Κάθε μια εκ των οποίων σπάει σε τρία υποεπίπεδα-στάδια, με κάθε ένα εξ’ αυτών να είναι προοδευτικά πολυπλοκότερο και να ενσωματώνει όλο και περισσότερες μηχανικές. Κάθε ληστεία εισάγει και ένα νέο gadget και ουσιαστικά λειτουργεί ως άτυπο tutorial ως προς την χρήση αυτού.

Η δομή των αποστολών είναι εξαιρετική και οι μικρές, διαδραστικές αφηγηματικές σκηνές μεταξύ τους διακατέχονται από το γνώριμο πνεύμα του Chung, χωρίς όμως ποτέ να φτάνουν την καλλιτεχνική πληρότητα του Thirty Flights of Loving. Παρά την σύντομη διάρκειά του (γύρω στις έξι ώρες αρκούν προκειμένου να φτάσετε στο τέλος, παίζοντας με αργούς σχετικά ρυθμούς και αρκετές δοκιμές) το Quadrilateral Cowboy είναι γεμάτο μικρούς, έξυπνους (και όχι εξυπνακίστικους, ευχαριστώ Σκοτεινοί Θεοί του Γκέημινγκ) γρίφους που είναι σχεδιασμένοι για να σε κάνουν να αισθανθείς λίγη από την συγκίνηση που βιώνουν οι ήρωες των μυθιστορημάτων του William Gibson.

QC11Ρακέτες και κοράκια. Γιατί, χαλάρωση.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο όταν ένα puzzle game κατορθώνει να αποφύγει την παγίδα του εκνευρισμού του παίκτη και να παρουσιάσει ρεαλιστικά, μετρημένα και σωστής δυσκολίας σενάρια. Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα ευφάνταστων εργαλείων (ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ με δυνατότητα σύνδεσης σε datajacks, έναν αντιβαρυτικό εκτοξευτήρα, ένα πτυσσόμενο τυφέκιο με laser στόχαστρο κ.α.) καλούμαστε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς μια σειρά από ληστείες. Σημειωτέον πως οι παράξενες ηρωϊδες της ιστορίας μας πραγματοποιούν τις αληθινές ληστείες εκτός οθόνης. Εμείς αναλαμβάνουμε ουσιαστικά τον τέλειο σχεδιασμό αυτών μέσω ενός εξομοιωμένου «virtual reality» περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί ως μόνιμο αυτοαναφορικό καλαμπούρι για το παιχνίδι.

Δυστυχώς το Quadrilateral Cowboy μαστίζεται ακόμη από πληθώρα bugs. Ουκ ολίγες φορές αντιμετωπίσαμε τυχαία crashes στο desktop ενώ σε ένα σημείο, ενώ πραγματοποιούσαμε επακριβώς την ενέργεια που έπρεπε, μια πόρτα αρνείτο πεισματικά να ανοίξει, εμποδίζοντας την περαιτέρω πρόοδό μας στο παιχνίδι. Ο τίτλος δέχεται τακτικά patches, οπότε ενδεχομένως την στιγμή που διαβάζετε αυτή την παρουσίαση, τα bugs να έχουν εκλείψει, αλλά είναι καλό να το έχει ένας υποψήφιος αγοραστής κατά νου.

QC2Τα περιβάλλοντα του Quadrilateral Cowboy είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά παρά την λιτή τους παρουσίαση

Το Quadrilateral Cowboy δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την αποκάλυψη για την οποία κόπτονται αρκετοί συνάδελφοι του χώρου. Είναι έξυπνο, ατμοσφαιρικό και αυτοσαρκαστικό. Το γνώριμο πνεύμα του Chung βρίσκεται σε κάθε pixel του και αρκετές φορές θα σας κάνει να νιώσετε ως σπουδαίοι “cowboys” του κυβερνοχώρου. Η πλήρης έλλειψη διαλόγων ή κάποιας ιστορίας με συνοχή όμως, σε συνδυασμό με τα bugs και το αρκετά περιορισμένο περιεχόμενο, το καθιστούν περισσότερο μια όμορφη πλατφόρμα με πολλές δυνατότητες για επίδοξους προγραμματιστές παρά ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι που προορίζεται για μαζική επιτυχία.

Εάν είστε θιασώτες της «προγραμματιστικής» σκέψης και των puzzle games, θα περάσετε δυο όμορφα απογεύματα με το Quadrilateral Cowboy. Η ατμόσφαιρά του παραμένει το δυνατότερο χαρτί του και είναι κρίμα να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, πίσω από απλές ασκήσεις συγχρονισμού και λογικής.

Pros

  • Σαγηνευτική ατμόσφαιρα, αντάξια του ονόματος του Chung
  • Έξυπνη υλοποίηση του “hacking” και ενσωμάτωση αυτού στο gameplay
  • Ανοιχτή δομή και ιδιαίτερα φιλικό στην modding κοινότητα, με προοπτική να γίνει πραγματικά τεράστιο παιχνίδι σε βάθος χρόνου
  • Πληθώρα όμορφων και καλοσχεδιασμένων gadgets, κάθε ένα εκ των οποίων διαφοροποιείται ουσιαστικά ως προς την χρήση και την λειτουργία του.

Cons

  • Αρκετά bugs μαστίζουν ακόμη το παιχνίδι, κάποια εκ των οποίων, σημαντικά.
  • Σύντομη διάρκεια σε αρκετά υψηλή τιμή
  • Έλλειψη κάποιας συμπαγούς πλοκής ή κατεύθυνσης η οποία θα ταίριαζε γάντι στην ατμόσφαιρά του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL