REVIEWS

MEDIEVAL DYNASTY

Αν υπάρχει ένα σταθερό template που να χαρακτηρίζει το υπόβαθρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Survival Games, το Medieval Dynasty ξεφεύγει σίγουρα από αυτό. Το συμπέρασμα αυτό τεκμηριώνεται από δύο παράγοντες κυρίως. Αφενός, ο χαρακτήρας μας στο game δεν είναι εξόριστος σε κάποια αφιλόξενη, μυστηριώδη, ερημική ή μετα-αποκαλυπτική χώρα, όπως συμβαίνει πχ στο Rust, στο Conan Exiles ή στο Valheim. Αντιθέτως, βρίσκεται οικειοθελώς σε μια… αρκετά τυπική και πολιτισμένη ορεινή κοιλάδα ενός τζενέρικ μεσαιωνικού κόσμου, σε αναζήτηση ενός συγγενή του (περισσότερα για την “πλοκή” του game, παρακάτω). Αφετέρου, ξεφεύγοντας από τη μόδα του “Multiplayer Survival” καταιγισμού που θέλει τον παίκτη να ανταγωνίζεται άλλους παίκτες για την εξασφάλιση resources ή να συνασπίζεται με άλλους παίκτες για να αντιμετωπίσει τους PvE κινδύνους του κόσμου, το Medieval Dynasty παίζεται αποκλειστικά ως Single-Player game, με προκαθορισμένο πρωταγωνιστή και χωρίς δυνατότητα δημιουργίας χαρακτήρα, σε έναν προκατασκευασμένο persistent κόσμο που κατοικείται από NPCs, και όπου ο κύριος κίνδυνος για την επιβίωση είναι το κρύο, η ζέστη, η πείνα ή οι… αρκούδες και οι λύκοι μες στα δάση.

Καταφέρνει, όμως, να λειτουργεί αυτό το ιδιαίτερο Survival υπόβαθρο με στοιχεία single-player RPG; Η απάντηση είναι… ναι, αλλά μάλλον όχι και απολύτως. Δημιουργικά ασαφές συμπέρασμα στον πρόλογο, τι μυστηριώδες! Συνέχισε τη συναρπαστική ανάγνωση του review, φίλε επισκέπτη!

Cutting a Tree in Medieval Dynasty
Η κατασκευή ενός υποτυπώδους τσεκουριού και το κόψιμο 3-4 δέντρων, παίζει να είναι η πρώτη πράξη του παίκτη σε όλα τα survival games που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Το εισαγωγικό βίντεο του παιχνιδιού παρουσιάζει στον παίκτη την υποτυπώδη ιστορία του πρωταγωνιστή, του 18χρονου Racimir. Εν συντομία, ο νεαρός Racimir εγκαταλείπει τη φάρμα των γονιών του για να ξεφύγει από έναν καταστροφικό πόλεμο, και αναζητεί καταφύγιο σε μια ειρηνική κοιλάδα όπου ο θείος του, Iordan, υπηρετεί ως ο διορισμένος από το βασιλιά διοικητής της περιοχής. Το παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς σε αυτό το σημείο, με την άφιξη του Racimir στην κοιλάδα, όπου μαθαίνει άμεσα πως ο θείος του έχει πεθάνει μυστηριωδώς πριν λίγο καιρό. Ο νέος διοικητής ωστόσο του δίνει το δικαίωμα να χτίσει έναν δικό του οικισμό οπουδήποτε μέσα στην κοιλάδα… και κάπως έτσι ξεκινάνε όλα.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα βασικό Main Quest συνομιλώντας με διάφορους NPCs/πρώην συντρόφους του Iordan και κάνοντας Quests για λογαριασμό τους (απλά fetch ή gathering quests, τα περισσότερα) προκειμένου να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν του, για το ποιόν του ως άνθρωπο αλλά και για τις συνθήκες του θανάτου του. Το τελευταίο Quest της ιστορίας, μάλιστα, διαθέτει και πολλαπλές επιλογές, οι οποίες βέβαια στην παρούσα φάση βέβαια δεν επηρεάζουν και ιδιαίτερα το παιχνίδι πέρα από το ending cutscene που λαμβάνουμε και το αν θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στον κόσμο του παιχνιδιού 2-3 NPCs. Προφανώς όμως καθίσταται σαφές πως το Main Quest υπάρχει καθαρά ως “γαρνιτούρα” και ως αφορμή για τον παίκτη να εξερευνήσει τον κόσμο του παιχνιδιού, με το κυρίως πιάτο να μην είναι άλλο από το σκέλος building.

Medieval Dynasty Forest
Ο όμορφος μεσαιωνικός κόσμος του παιχνιδιού, με τα δάση, τα βουνά, τις λίμνες και τα ρυάκια του, θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο του Kingdom Come: Deliverance. Όταν είναι in-game Άνοιξη ή Καλοκαίρι κυρίως.

Το κατασκευαστικό σκέλος του Medieval Dynasty διαφοροποιείται από αυτό που συναντάμε στα περισσότερα άλλα Survival Games. Σε αντίθεση με τη γνωστή “component-based” λογική του να κατασκευάζεται το κάθε κτίριο πλήρως ελεύθερα μέχρι να λάβει το σχήμα που επιθυμεί ο παίκτης, τα κτίρια εδώ είναι αυστηρά προκαθορισμένα και ομαδοποιημένα σε συγκεκριμένα templates, σα να κατασκευάζουμε βάση σε κάποιο Real-Time Strategy game. Έτσι, αν επιλέξουμε πχ να κατασκευάσουμε ένα “Hunting Lodge” από το αντίστοιχο μενού, ο σκελετός του θα έχει πάντα την ίδια προκαθορισμένη μορφή (και, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, τα ίδια προκαθορισμένα έπιπλα και πάγκους εργασίας στο εσωτερικό). Ακόμα και έτσι όμως, παρά την προκαθορισμένη φύση τους, τα κτίρια πρέπει να κατασκευαστούν “by hand”, κομμάτι-κομμάτι, με τη χρήση του κατάλληλου εργαλείου και ξοδεύοντας τα απαραίτητα resources από το inventory του Racimir.

Τα διαθέσιμα κτίρια ομαδοποιούνται επίσης σε 4 κατηγορίες Technology, στις οποίες ο παίκτης μπορεί να κερδίσει XP μέσω συγκεκριμένων ενεργειών (πχ στην κατηγορία Production, το XP κερδίζεται μέσω της παραγωγής προϊόντων σε κτίρια όπως οι Κουζίνες και τα Workshop). Ανεβάζοντας “level” σε κάθε κατηγορία ξεκλειδώνουμε την κατασκευή έξτρα κτιρίων αλλά και προϊόντων που μπορούν να παραχθούν σε αυτά.

Building a Henhouse in medieval dynasty
Το να χρησιμοποιώ το “hammer” μου ως “guide” για να χτίσω ένα κοτέτσι, μάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό που θα είχαν στο μυαλό τους οι Manowar.

Το Medieval Dynasty διαφοροποιείται από τα άλλα Survival Games και στο ότι πρέπει να… στρατολογήσουμε και να φροντίσουμε NPCs οι οποίοι θα κατοικήσουν και θα εργαστούν στα κτίρια που κατασκευάζουμε. Αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι στα χωριά του κόσμου και, όπως και ο παίκτης, διαθέτουν τα ξεχωριστά Skills τους και τις προτιμήσεις τους υπέρ μιας μορφής εργασίας έναντι άλλων. Έτσι, άλλος θα δηλώσει πως προτιμάει τις παραγωγικές δουλειές, άλλη την εργασία στις φάρμες, άλλος να κόβει ξύλα κτλ. Η τοποθέτηση ενός NPC στο πόστο όπου έχει ειδικότητα θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή του στο εκάστοτε κτίριο, αλλά και το Mood του, το οποίο μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο και αν κατακρημνιστεί στα τάρταρα τότε ο NPC θα μας αποχαιρετήσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Το Mood των NPCs είναι αλληλένδετο και με την εκπλήρωση μερικών κλασικών Survival αναγκών. Αν θέλουμε να μακροημερεύσουμε στο Medieval Dynasty πρέπει, πλην της εκπλήρωσης των αναγκών του ίδιου του Racimir (δείκτες υγείας, φαγητού, νερού και θερμοκρασίας), να φροντίσουμε για την παροχή των απαραίτητων ανέσεων και στους NPCs που θα καλέσουμε να μείνουν στο χωριό μας. Κύριες 4 εξ αυτών των αναγκών είναι η στέγη, η τροφή, το νερό αλλά και τα καυσόξυλα, οπότε πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς τα αποθέματα στα tabs του journal και να μεριμνούμε για να μαζέψουμε οι ίδιοι τα κατάλληλα resources όποτε προκύπτει η ανάγκη, για να μην ξεμείνουμε.

Harvesting wheat in Medieval Dynasty
Ένα σταθερό κοινό σημείο του Medieval Dynasty με τα υπόλοιπα Survival Games είναι το…. φαρμάρισμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το παραπάνω ισχύει κυρίως στα αρχικά προς μεσαία στάδια του παιχνιδιού. Όσο προχωράμε αναπτύσσοντας το χωριό, ξεκλειδώνοντας νέα παραγωγικά κτίρια και στελεχώνοντάς τα με εργάτες στους οποίους δίνουμε τις διαταγές παραγωγής που επιθυμούμε, σιγά-σιγά επέρχεται μια αυτοματοποίηση: ο ξυλουργός μαζεύει ξύλα, ο εργάτης στο workshop τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει κουβάδες και waterskins και ο υπεύθυνος του πηγαδιού θα τα γεμίσει με νερό, ο κυνηγός θα μαζέψει κρέας και ο μάγειρας θα το μαγειρέψει, ο σιδεράς θα φτιάχνει εργαλεία για όλους τους παραπάνω χρησιμοποιώντας τα μέταλλα που του φέρνουν οι εργάτες στα ορυχεία, και όλα αυτά τοποθετούνται αυτόματα στις αποθήκες της κοινότητας. Όσο “σπαστικό” και να είναι αρχικά το γεγονός ότι ουσιαστικά καλούμαστε στο game να κάνουμε δουλειές περισσότερο υπέρ της επιβίωσης των χωριανών μας παρά της δικής μας, άλλο τόσο ικανοποιητικό είναι το να βλέπουμε σιγά-σιγά τον ταπεινό μας οικισμό να μετατρέπεται σε μια οργανωμένη και αυτάρκη κοινότητα που μπορεί να επιβιώσει πρακτικά “στον αυτόματο”.

Επιβεβλημένη η δυνατότητα παντρειάς και τεκνοποίησης.

Τα παραπάνω περιγράφουν εν συντομία το βασικό gameplay loop του παιχνιδιού. Υπάρχουν και διάφορες άλλες δευτερεύουσες παράμετροι που επηρεάζουν τα πράγματα, όπως το ότι ο χρόνος στο game είναι χωρισμένος σε τέσσερεις εποχές (μπορούμε να κάνουμε customize εκτενώς την εκκίνηση του game ώστε, μεταξύ άλλων, η κάθε εποχή να διαρκεί από 3 μέχρι 30 in-game ημέρες), η καθεμιά με τον ξεχωριστό της καιρό, που επηρεάζουν και το ποιες ποικιλίες προϊόντων μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανά πάσα στιγμή στις φάρμες μας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και το ότι κάθε Άνοιξη πρέπει να πληρώνουμε προς το βασιλιά ως φορολογία ένα ποσό που αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του χωριού μας (αλλά και το αν ο εκάστοτε βασιλιάς είναι “καλός” ή “κακός”), οπότε εκτός από την εκπλήρωση των βασικών αναγκών της κοινότητας πρέπει να φροντίσουμε και για τη συγκέντρωση ενός άλφα πλούτου κάθε χρόνο, κυρίως μέσω αγοραπωλησιών προϊόντων (και εδώ μπορεί να επέλθει μια αυτοματοποίηση στα ύστερα στάδια του παιχνιδιού, μέσω του ξεκλειδώματος ενός κτιρίου Market). Όπως και να έχει, το βασικό μοτίβο στον πυρήνα του game παραμένει: φαρμάρισμα resources, ανάπτυξη χαρακτήρα, στρατολόγηση χωρικών, κατασκευή και ανάπτυξη του χωριού, ξεκλείδωμα νέων τεχνολογιών, ???, profit.

Medieval Dynasty Random Event
Στο τέλος κάθε εποχής, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποιο random event, με ποικίλες πιθανές επιπτώσεις.

Τα κυριότερα ψεγάδια που μπορούν να εντοπιστούν στο όλο κατασκεύασμα είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι στα early προς mid στάδια του παιχνιδιού (πριν επέλθει η επιθυμητή αυτοματοποίηση δηλαδή) απαιτείται ΠΟΛΥ και διαρκές φαρμάρισμα resources προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του χωριού και η επιβίωση της κοινότητας. Υπήρχαν φορές που ήθελα να φύγω από το χωριό μου για να εξερευνήσω τον κόσμο αλλά έμπλεκα τόσο πολύ με την καθημερινή ρουτίνα που εν τέλει… βράδιαζε. “Χμ, το ξυλουργείο δεν έχει τσεκούρια και ο smith δεν έχει copper για να φτιάξει άλλα, ας craftάρω εγώ δύο-τρία… αλλά μέχρι να βρω τα mats για αυτά, σπάσανε και τα μαχαίρια των Hunters, ας τους τα φτιάξω κι αυτά… τώρα βλέπω πως δεν έχουμε καυσόξυλα, ας κόψω 5-6 δέντρα για να στοκάρω την αποθήκη… ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΝΥΧΤΩΣΕ ΓΑΜΩΤΟ”. Παρά τα RPG στοιχεία του, το Medieval Dynasty παραμένει ένα Survival game, και αυτό το στοιχείο θα υπερκαλύπτει διαρκώς όλα τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Το άλλο, και κυριότερο ίσως ψεγάδι, είναι πως ο κόσμος του παιχνιδιού είναι αρκετά πεζός και άδειος, και αυτό χτυπάει ιδιαιτέρως άσχημα σε έναν αμιγώς single-player τίτλο που δεν προσφέρει τις ομαδικές δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος σε ένα multiplayer game. Υπάρχουν μεν τα χωριά με τους NPCs, η διαφορετική χλωρίδα και πανίδα στα διάφορα περιβάλλοντα του χάρτη, ενώ περιστασιακά μπορεί να spawnάρει και κάποιο bandit camp το οποίο μπορούμε να εκκαθαρίσουμε και να lootάρουμε. Πέραν τούτων όμως, και αφήνοντας στην άκρη το φαρμάρισμα και την ανάπτυξη του χωριού, δεν υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο παίκτης. Το 99% των αποστολών που μπορεί να μας προσφέρουν οι NPCs του κόσμου είναι τυπικά και διαρκώς επαναλαμβανόμενα bethesdικά fetch quests (“φέρε μου έναν ξύλινο κουβά”, “φέρε μου 3 κορμούς δέντρων”, “σκότωσε 4 λύκους”). Το Main Quest, αν και έχει ενδιαφέρον κεντρικό υπόβαθρο, είναι υποτυπώδες στην υλοποίησή του και τελειώνει σχετικά γρήγορα. Τέλος, το γεγονός πως μιλάμε για έναν τζενέρικ και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο μεσαιωνικό κόσμο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να ιντριγκάρει τον παίκτη και να τον κάνει να επενδύσει περισσότερο στην εξερεύνηση ή στο όποιο Lore. Στο τέλος της ημέρας, το μοναδικό που απομένει για να γεμίσει ο χρόνος είναι το διαρκές φαρμάρισμα και το micromanagement του χωριού.

Medieval Dynasty roadmap
Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω εμπλουτισμό του περιεχομένου, αλλά το plot με τον Διάδοχο θα έλεγε κανείς πως έπρεπε να υπάρχει ήδη σε ένα game με τη λέξη “Δυναστεία” στον τίτλο του.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξιλεωτικοί παράγοντες. Μιλάμε πάντα για μια μικρή indie παραγωγή που δεν έχει τη “γυαλάδα” που θα βλέπαμε σε αντίστοιχα games υψηλού μπάτζετ. Επίσης, αν και το game βγήκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες από το καθεστώς Early Access στο Steam, εν πολλοίς εξακολουθεί να είναι ένα work-in-progress, με τους δημιουργούς του να έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά συζητήσιμοι στο community hub του game στο Steam και ιδιαιτέρως πρόθυμοι να το εμπλουτίσουν με έξτρα περιεχόμενο, όπως προκύπτει και από το road map που παρατίθεται ακριβώς παραπάνω.

Και σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα game που επιθυμεί να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα Survival games. Και αυτή η επιδίωξη στέφεται εν πολλοίς από επιτυχία: πραγματικά, η απόλαυση που αντλεί κάποιος από το Medieval Dynasty καταλήγει να ομοιάζει περισσότερο με την αντίστοιχη ικανοποίηση του να κτίζεις μια όμορφη και συμμετρική πόλη στο Cities: Skylines, παρά στο να καθαρίζεις με τους φίλους σου ένα dungeon στο Conan Exiles ή να κατεβάζεις το τρίτο Boss στο Valheim. Απομένει όμως αυτή η αίσθηση πως λείπει το “κάτι παραπάνω” στον κόσμο του. Μακάρι με την υποστήριξη των developers να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Ένα ιδιαίτερο κράμα Survival και Single-Player RPG με όμορφα γραφικά και ενδιαφέροντες μηχανισμούς management, που καταλήγει να χάνει πόντους από τον αρκετά άδειο και κοινότυπο μεσαιωνικό του κόσμο.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

7 Comments

 1. Η λογική μου πλευρά τσακώνεται με την ανώριμη και άλογη ή αλογίσια, it depends, για το αν θα πρέπει να περάσω τον χειμώνα κόβοντας αληθινά ή ψηφιακά ξύλα.
  Από τα τόσα survival/sim νομίζω ότι είναι το πρώτο που με εψησε με την μία. Θα βγάλουν και μοντα για Kingdom come και θα καούμε συθέμελα

 2. [URL unfurl=”true”]https://toplitz-productions.prezly.com/medieval-dynasty-is-getting-a-co-op-mode[/URL]

  The current roadmap at a glance:

  [IMG]https://cdn.uc.assets.prezly.com/c55c0cd3-90ce-4022-8ed4-006e47b5d1be/-/preview/2000×2000/-/format/auto/KU7fBMyY.jpeg[/IMG]

  Further details on this highly anticipated way to play Medieval Dynasty will be published in the coming weeks and months.

  But until the current update cycle’s finale is heralded with the co-op mode, there are still a few more important milestones readied for Medieval Dynasty. These include the “Heir Update”, which will add even more depth to the impressive dynasty feature, as well as the console versions of the survival hit. More information on these will also be made available in the coming months.

 3. Στο Steam Community του γκεημ μετά την κυκλοφορία του Heir update, κάποιος έκανε την αναπόφευκτη ερώτηση “γιατί μπορώ να κάνω μόνο γιο και όχι κόρη στο παιχνίδι?”. Ξεκίνησε ένα νήμα πολλών σελίδων που τελικά κλειδώθηκε.

  [URL unfurl=”true”]https://steamcommunity.com/app/1129580/discussions/0/5733664933451077884/[/URL]

  Επίσης το γκεημ είναι σε έκπτωση 30% αυτή τη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL