SPECIALS

EARLY ACCESS: MOUNT & BLADE 2: BANNERLORD

Σχεδόν 8 χρόνια. Ήταν Σεπτέμβρης του 2012 όταν κυκλοφόρησε το announcement trailer του Mount & Blade 2: Bannerlord, και εμείς οι αδαείς σκούζαμε από χαρά και περιμέναμε ότι θα παίζαμε το game μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Κούνια που μας κούναγε! Όπως και να έχει, τα χρόνια αναπόφευκτα πέρασαν, οι συνθήκες της ίδιας της ζωής άλλαξαν ριζικότατα, και έμελλε εν τέλει να εισέλθουμε στην πλέον περίεργη φάση των τελευταίων ετών ώστε να κυκλοφορήσει το Bannerlord σε καθεστώς Steam Early Access εν μέσω συνθηκών πανδημίας, καραντίνας και κοινωνικής απομόνωσης. Παρακάμπτοντας τα προφανή αστεία περί κυκλοφορίας του game σε συνδυασμό με το τέλος του κόσμου, και έχοντας ήδη αποτίσει έναν επιβεβλημένο ύστατο φόρο τιμής στο Warband, μπόρεσα εν μέσω καραντίνας να ενεργοποιήσω τον review code και να ριχτώ απερίσπαστος στη μάχη τη Δευτέρα 30 του Μάρτη. Έχοντας συμπληρώσει περί τις 70 ώρες playtime σύμφωνα με το Steam, ας αναφερθούν κάποιες πρώτες εντυπώσεις από την Early Access του Bannerlord.

Προφανής πρώτη εντύπωση είναι πως τα γραφικά είναι ριζικά αναβαθμισμένα· αυτό έλειπε άλλωστε, 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Warband. Αλλά είναι γεγονός πως, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα τοπία και τα αιματοβαμμένα πεδία μαχών του Bannerlord, η αναπόφευκτη σύγκριση με τα αντίστοιχα περιβάλλοντα του Warband κάνει το (ήδη πλήρως ξεπερασμένο οπτικά, εδώ και χρόνια) δεύτερο να φαντάζει σαν πρώιμο tech demo που σκάρωσε στην κουζίνα του ένας Τούρκος σεφ-ερασιτέχνης προγραμματιστής στα διαλείμματά του. Εξακολουθούν προφανώς, όπως και το Warband στην εποχή του, να μην είναι cutting edge φωτορεαλιστικά γραφικά ή επιπέδου ΑΑΑ υπερπαραγωγής, ενώ είναι προφανές πως στην ΕΑ φάση που βρίσκεται το game η ποιότητα της οπτικής απεικόνισης δεν είναι ακόμα στο 100% των δυνατοτήτων της, με αρκετά textures του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων, αλλά και πολλά στοιχεία του UI, να είναι placeholders που θα αντικατασταθούν στο μέλλον από άλλα, πιο υψηλής ευκρίνειας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως το Bannerlord είναι όμορφο οπτικά, και πως τα γραφικά του, ακόμα και έτσι, υποστηρίζουν 100% το ξεχωριστό gameplay του τίτλου.

Bannerlord Open-World
Ε, πώς να επιστρέψεις στο Warband μετά από αυτό;

Το οποίο gameplay, με μεγάλη μου χαρά, διαπιστώνω πως εξακολουθεί να είναι εδώ. Πολλοί φανς διατύπωναν ανά τα χρόνια την επιθυμία να είναι το Bannerlord απλώς “ένα αναβαθμισμένο Warband”, και αυτή η ευχή φαίνεται να πραγματοποιείται στο ακέραιο. Κατά τις περιηγήσεις μου στην Calradia, ξεκίνησα ως απλός μισθοφόρος, κυνηγός Looters/Bandits, έμπορος, συνοδός καραβανιών και errand boy/κοινό τσουτσέκι για αντιπροσώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής, εξελίχθηκα σε πιστός Vassal μιας από τις τοπικές δυνάμεις, και κατέληξα ιδρυτής του δικού μου βασιλείου, παντρεμένος με την κόρη μιας πλούσιας και ευγενούς οικογενείας (και συγκεκριμένα με την κόρη του δολοφονημένου, στα πλαίσια του σεναρίου του game, Αυτοκράτορα της Calradia – μιλάμε για ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΟΝΕ). Η οποία, μάλιστα, λίγο πριν συνταχθεί το παρόν κείμενο, ανακοίνωσε πως είναι και έγκυος· ένα από τα νέα features τα οποία εισάγει το Bannerlord είναι η τεκνοποίηση (μην περιμένετε και ειδικό σχετικό mini-game, απλώς λαμβάνουμε σε άσχετη φάση μήνυμα που μας ενημερώνει για την εγκυμοσύνη) και η δημιουργία Δυναστειών που ακολουθούν λίγο-πολύ την ίδια φιλοσοφία με αυτήν των Crusader Kings ή των παλιών καλών Total War. Θα ξεκινάμε το παιχνίδι ως ο χαρακτήρας μας και θα το ολοκληρώνουμε ως το τρισέγγονό του – συλλογιστείτε τις δυνατότητες!

Υπάρχουν βέβαια κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την vanilla Warband εμπειρία, όπως το βαθύτερο πολιτικό σύστημα των factions, οι αρκετά πιο δύσκολες μάχες (αυτό βέβαια επηρεάζεται κυρίως από το ότι, στην παρούσα φάση, δεν είναι υλοποιημένο στο game το auto-direction όταν κάνουμε άμυνα και πρέπει να ορίζεται manually η κατεύθυνση), αλλά και η αλλαγή στο skill system, το οποίο λειτουργεί πλέον με τρόπο όμοιο με τα Elder Scrolls, τουτέστιν καταργείται το combat XP για τον χαρακτήρα μας και πρέπει να χρησιμοποιούμε τα Skills προκειμένου να “ανέβουν”. Γενικότερο συναίσθημα όμως είναι πως, από τη δημιουργία χαρακτήρα, την περιήγηση στον ανοιχτό κόσμο, τα περιβάλλοντα μαχών και πολιορκιών, μέχρι τους διαλόγους, τους μηχανισμούς reputation, το εμπόριο και το city/kingdom management, ο πεπειραμένος παίκτης του Warband θα ανακαλύψει γενικά πως αυτό το οποίο τον ώθησε εξ αρχής να λατρέψει τη σειρά είναι εδώ, και μάλιστα αρκετά ενισχυμένο. Προφανώς στην EA φάση απουσιάζουν αρκετά από τα features που θα πρέπει να περιμένουμε στο πλήρες προϊόν (περισσότερα για αυτά στην πορεία), όμως ακόμα και στη φάση που βρίσκεται τώρα, το Bannerlord λειτουργεί απόλυτα ως ένα βελτιστοποιημένο Warband ή ένα “Warband v2.00”.

Bannerlord Cavalry Charge
Οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να συμφωνούν: σαν το Cavalry Charge, ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Εξυπακούεται βέβαια πως η ΕΑ είναι, όχι μόνο unoptimized τεχνικά, λειψή από πλευράς περιεχομένου και imbalanced όσον αφορά τα stats των όπλων, των κομματιών armor, των διαφόρων units αλλά και την ΑΙ συμπεριφορά των factions (είναι σύνηθες φαινόμενο στην παρούσα φάση του game το λεγόμενο “snowballing”, το να ξεκινάει δηλαδή μία παράταξη να πολεμάει, να κατακτά όλες τις πόλεις ενός εκ των αντιπάλων της και σύντομα να ολοκληρώνει ασταμάτητη την κατάκτηση ολόκληρου του κόσμου), αλλά και ραγδαία buggy. Μπορεί το παιχνίδι να είναι ως επί το πλείστον playable ακόμα και σε αυτή τη φάση όσον αφορά τα κυριότερα στοιχεία του core gameplay της σειράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ζωή σας σε αυτό θα είναι τεχνικά ομαλή, εύκολη και ήρεμη· προετοιμαστείτε για συχνότερα ή σπανιότερα crashes, glitches, stuttering, μειωμένο framerate, μέχρι και για στυγνό corruption των saved games σας (ένα πρόβλημα που φαίνεται να διορθώθηκε με το προχθεσινό patch, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…). Κάποια, δε, από τα “λάθη” του game, όπως το γεγονός ότι οι Crossbowmen έχουν υψηλότερο Bow Skill παρά… Crossbow skill, το ότι τα Cavalry Units αναφέρονται μέσα στις μάχες ως “Infantry”, ή το ότι περίπου 200 από τα weapons/armor items του παιχνιδιού είχαν μείνει εκτός της ΕΑ επειδή… κάποιος είχε ξεχάσει να τα ενεργοποιήσει μέσω αλλαγής μίας και μόνο λέξης στα xml αρχεία του παιχνιδιού, είναι τόσο απλά, παιδαριώδη και εύκολο να εντοπιστούν και να επιλυθούν, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσει κανένας πως η ΕΑ φάση δεν πέρασε τον παραμικρό έλεγχο QA πριν κυκλοφορήσει. Υπέρ αυτού συνηγορεί και το γεγονός πως η Beta φάση του game, η οποία τρέχει από το 2019, ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το Multiplayer σκέλος του τίτλου.

Υπό μία έννοια και βλέποντας το πράμα από αρκετά κυνική σκοπιά, οι Τούρκοι δημιουργοί είχαν δίκιο να μην σπαταλήσουν τους περιορισμένους πόρους μιας τόσο μικρής εταιρείας όπως η TaleWorlds στο QA, μιας και με την Early Access θα μπορούσαν ουσιαστικά να έχουν στη διάθεσή τους εκατοντάδες χιλιάδες από πρόθυμους QA Testers οι οποίοι θα “εργαστούν” προς τον εντοπισμό όλων των προβλημάτων και μάλιστα εντελώς δωρεάν (η… πληρώνοντας κιόλας, αφού αγόρασαν το game). Από την άλλη, βέβαια… περιμέναμε 8 χρόνια, διάβολε! Έστω τα πιο χοντρά και οφθαλμοφανή προβλήματα όφειλαν να έχουν διορθωθεί αντί να χρειάζεται να τα υποστούν και να τα επισημάνουν οι φανς.

Ένα bug που διορθώθηκε με το χθεσινό patch ήταν αυτό που θα δείτε και στο συγκεκριμένο βίντεο που τράβηξα: στη διάρκεια μιας πολιορκίας (με εμένα σε θέση αμυνόμενου), ο στρατός του εχθρού spawnαρε χωρίς τις πολιορκητικές μηχανές του, με αποτέλεσμα τα units του να συνωστίζονται στην πύλη του κάστρου μου και να προσπαθούν να την σπάσουν manually. Έτσι βέβαια αποτέλεσαν εύκολο στόχο για τα δοχεία νάφθας, με τα Multikill να δίνουν και να παίρνουν.
1 2Επόμενη σελίδα

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

6 Comments

  1. Ενδιαφέρον λόγω πιο “ιστορικής” θεματολογίας (διαδραματίζεται κοντά στα 1700 στην ευρύτερη περιοχή Ουκρανίας-Πολωνίας-Βαλτικών χωρών), αλλά πέραν των πυροβόλων όπλων δεν προσέφερε και κάτι το ριζικά διαφορετικό, και όταν βγήκε οι πάντες έλιωναν ήδη με το Warband και τα Mods του ούτως ή άλλως, οπότε πέρασε λίγο στη συνείδηση του κόσμου ως βήτα διαλογής Mount and Blade. Το τίμησαν κυρίως όσοι έπαιζαν multiplayer νομίζω.

  2. [QUOTE=”Hellion, post: 532483, member: 102589″]
    Ενδιαφέρον λόγω πιο “ιστορικής” θεματολογίας (διαδραματίζεται κοντά στα 1700 στην ευρύτερη περιοχή Ουκρανίας-Πολωνίας-Βαλτικών χωρών), αλλά πέραν των πυροβόλων όπλων δεν προσέφερε και κάτι το ριζικά διαφορετικό, και όταν βγήκε οι πάντες έλιωναν ήδη με το Warband και τα Mods του ούτως ή άλλως, οπότε πέρασε λίγο στη συνείδηση του κόσμου ως βήτα διαλογής Mount and Blade. Το τίμησαν κυρίως όσοι έπαιζαν multiplayer νομίζω.
    [/QUOTE]

    Στο μεταξύ, έψαξα και βρήκα και την αντίστοιχη Πολωνική ταινία, οπότε κάποια στιγμή προβλέπεται “Double Feature”!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL