REVIEWS

NBA 2K14

Δύσκολο να κάνεις επισκόπηση σε έναν τίτλο, του οποίου ο προκάτοχος ήταν σχεδόν αψεγάδιαστος. Όπως σε κάθε ποιοτικότατο sports sim που έχει ετήσια κυκλοφορία, ο κυριότερος εχθρός του είναι ο προηγούμενος εαυτός του. Παρόλα αυτά η 2K Sports μας έκανε τη ζωή εύκολη κάνοντας την προσθήκη στη σειρά ΝΒΑ, ομάδων της Euroleague σε μία προσπάθεια μεγαλύτερης προσέλκυσης του ευρωπαϊκού αγοραστικού κοινού. Σε αυτό το review θα προσεγγίσουμε κυρίως τις καινούργιες προσθήκες του τελευταίου τίτλου της σειράς ΝΒΑ 2Κxx, παρά την διεξοδική ανάλυση κάθε χαρακτηριστικού.

Οι τελευταίες εκδόσεις της σειράς, χαρακτηρίζονταν από μεγάλη πληρότητα τοποθετώντας μας στον κόσμο του ΝΒΑ σαν να το παρακολουθούμε από κάποιο συνδρομητικό κανάλι στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Αφότου καταφέρουμε να φτιάξουμε τον λογαριασμό μας στην 2Κ Sports και τον εικονικό μας παίκτη μπαίνουμε στο menu. Φυσικά έχουμε ήδη χαιρετηθεί από τον LeBron James κάνοντας κήρυγμα για το πόσο δύσκολο είναι το μπάσκετ και τι χρειάζεται να φτάσεις στην κορυφή (*γκουχ* προστασία από τους διαιτητές*γκουχ*). Ίσως η χρήση του “King James” να προσπαθεί να δώσει πλάγιες αναφορές στο ποιος είναι ο βασιλιάς στα «μπασκετάκια», γεγονός αναμφισβήτητο (μιλάμε πάντα για το NBA 2K14 όχι για τον LeBron).

Nba2k14 1Πολλές ελπίδες αναπτερώθηκαν στην preseason, μέχρι στιγμής όμως ακόμη να βρει τα πατήματά του. Το πρωτάθλημα όμως θα το πάρει!

Στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού μπορούμε να αναλάβουμε δράση τάχιστα. Το παιχνίδι μας ενημερώνει για τους προγραμματισμένους αγώνες της τρέχουσας ημέρας στο ΝΒΑ (κάτι που προφανώς αλλάζει κάθε μέρα), τους οποίους μπορούμε να παίξουμε ή μπορούμε κάλλιστα να διαλέξουμε ένα δικό μας “exhibition game” με όποια ομάδα θέλουμε. Το παιχνίδι ανανεώνεται συνεχώς με τις στατιστικές της τρέχουσας σαιζόν του πρωταθλήματος και αυτό έχει επίπτωση και στην περιγραφή των αγώνων! Το παιχνίδι έχει εμπλουτιστεί με πάρα πολλές ώρες περιγραφής από τους Kevin Harlan, Clark Kellogg και Steve Kerr (ο ξανθός τριποντάκιας των Bulls του Jordan). Τυπικό παράδειγμα είναι πώς ενώ έπαιζα ένα παιχνίδι που μου βγήκε αυτόματα στα πλαίσια της αγωνιστικής άκουγα την περιγραφή να λέει πώς οι Bulls (η ομάδα μου) έχασαν στην προηγούμενη αγωνιστική από τους Pacers. Σαν να βλέπω match live!!!!

Το χαρακτηριστικό mode του παιχνιδιού (πέραν του My Player) είναι το LeBron: Path to Greatness. Σε διάφορα παιχνίδια της σειράς είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μεγάλες στιγμές του ΝΒΑ, είτε αυτές ήταν τα μεγάλα παιχνίδια του Michael Jordan είτε παιχνίδια του Bill Russell. Σε ένα διαφορετικό πνεύμα, καλούμαστε να οδηγήσουμε τον δις πρωταθλητή LeBron σε όσα περισσότερα δαχτυλίδια μπορούμε μέχρι να αποσυρθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους είτε ο LeBron κάθεται στα ασφαλή νερά των Miami Heat και φτιάχνει τη δυναστεία του, είτε όταν μένει ελεύθερος (το επόμενο καλοκαίρι) αποφασίζει «να πάρει τα ταλέντα» σε άλλες πόλεις (εδώ νομίζω πώς είναι εμφανής η συμπάθειά μου προς τον παίκτη – παρότι τον σέβομαι). Γενικώς το παιχνίδι είναι κάπως περιοριστικό ως προς της επιλογές που μας δίνει. Ο LeBron όσο περνάει ο καιρός αλλάζει αθλητικά χαρακτηριστικά και ικανότητες, φυσικό επακόλουθο της ηλικίας την εκάστοτε σαιζόν. Γενικώς ως mode συνολικά το Path to Greatness δεν κρίνεται κάτι το ιδιαίτερο, και ψάχνει κυρίως οπαδούς από τη μεριά της πιτσιρικαρίας που δεν έζησε το μπάσκετ όταν ήταν full-contact game και άρα έχει αναδείξει τον LeBron απόλυτο παίκτη της ιστορίας. Για μένα θα ήταν καλύτερο ένα training mode, όπου θα έλεγχα την αποθεραπεία του Derrick Rose μετά τη ρήξη χιαστού παρά αυτό.

Nba2k14 5Αθλητικότατος σύμφωνα με τις μετρήσεις!

EUROLEAGUE 2Κ14

Όπως ήδη αναφέρθηκε η πιο σημαντική προσθήκη στον τίτλο είναι αυτή των 14 ομάδων της Euroleague, μέσα στις οποίες βρίσκονται και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Το roster τους (όπως και τον υπόλοιπων ομάδων) απαρτίζεται από 10 συνολικά παίκτες και δεν αντιστοιχεί στο τωρινό αλλά σε αυτό πριν τη μεταγραφική σαιζόν (πχ. ο Σχορτσιανίτης είναι ακόμη στον ΠΑΟ). Η ομοιότητα των μοντέλων των παικτών με την πραγματικότητα είναι επαρκής, και όχι απόλυτα ρεαλιστική αλλά αυτό συμβαίνει και με τους παίκτες των ομάδων του ΝΒΑ. Ομολογουμένως αποτελεί αέρας ανανέωσης και ικανοποίηση επιθυμίας πολλών ετών η προσθήκη έστω και δύο ελληνικών ομάδων, με τα παιχνίδια μεταξύ των «αιωνίων» να έχει αυτή τη «μαγεία» που βλέπουμε και στα ντέρμπυ. Παρότι η έδρα κάθε ευρωπαϊκής ομάδας είναι λίγο generic (πρακτικά δεν υπάρχουν έδρες), το βήμα έχει γίνει και περιμένουμε με ανυπομονησία ακόμη περισσότερες προσθήκες στο μέλλον.

Nba2k14 4Στο ΝΒΑ 2Κ14 έχουμε δυνατότητα ελέγχου του καλύτερου εν ενεργεία Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Ίσως το κρισιμότερο στοιχείο στα sports sims είναι ο χειρισμός τους και η ανταπόκριση του παιχνιδιού στις εντολές μας. Το ΝΒΑ 2Κ14 ως προσπάθεια πλήρους εξομοιωτή καλαθοσφαίρισης έχει και τον ανάλογο χειρισμό. Προσωπικά θεωρούσα στην αρχή πώς έπρεπε να είμαι χταπόδι για να καταφέρω να κάνω έναν όμορφο συνδυασμό. Συνήθως έφτανα στο σημείο «τρέξε, τρέξε, πάσαρε στον Duncan, θα το βάλει» ή αλλάξτε τo Duncan με το «βάλε τρίποντο» και είμαστε οκ. Παρόλα αυτά όσο περισσότερο ασχολιόμουν με τον τίτλο τόσο περισσότερο εξοικειωνόμουν. Ντρίμπλες, συστήματα και alley-hoops (όταν δεν καρφώνεται η μπάλα στο κεντρικό TV panel πάνω από το γήπεδο) έρχονται όλο και πιο φυσικά. Παρόλα αυτά ο χειρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολος με μεγάλο difficulty curve αν κάποιος αποφασίσει πώς θέλει να κάνει παπάδες. Είναι περιττή η αναφορά πώς για να τα καταφέρει κάποιος όλα αυτά σε ικανοποιητικό βαθμό είτε πρέπει να παίζει Chopin στο πληκτρολόγιο, είτε θα πρέπει να επενδύσει σε κάποιο gamepad.

Στην κατάσταση αυτή βοηθάει το ανανεωμένο training mode του παιχνιδιού, ονόματι Training Camp, το οποίο είναι υπερ-αναλυτικό. Με το training mode όχι μόνο καταφέρνουμε να καταλάβουμε βασικούς συνδυασμούς και κινήσεις που μας επιτρέπει, αλλά και να τους εφαρμόσουμε συστηματικά. Επιπλέον, μας βοηθάει ως tutorial να κατανοήσουμε και τη λειτουργικότητα των signature skills. Τα signature skills είναι χαρακτηριστικά των παικτών με τους superstars να έχουν συνήθως παραπάνω από ένα. Δεν είναι κάτι καινούργιο στη σειρά, παρόλα αυτά έχουν εμπλουτιστεί με καινούργιες συνθήκες. Η παρουσία των signature skills είναι αυτή που προσδίδει στον τίτλο το βάθος και την έννοια της στρατηγικής. Με την επιτυχή εκτέλεση κάποιου signature skill, υπάρχουν είτε θετικές επιπτώσεις στην επίδοση του παίκτη ή/και των συμπαικτών είτε αρνητικές στην αντίπαλη ομάδα.

Nba2k14 2Η λίστα και η περιγραφή των signature skills είναι λεπτομερής.

Από τεχνικής άποψης το παιχνίδι είναι απλά διαμάντι. Εκτός από την απεικόνιση των προσώπων των παικτών όπου έχει γίνει πολύ καλή δουλειά αλλά χρίζεται ακόμη περαιτέρω βελτίωσης για να αγγίξει το… τέλειο, όλη η υπόλοιπη απεικόνιση του «καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο» είναι εξωπραγματική. Οι κινήσεις των παικτών είναι αναρίθμητες και το animation τους έχει ομαλότατη ροή. Ένα παράδειγμα είναι σε ένα παιχνίδι όταν ο Σπανούλης έκανε μία πανέμορφη ντρίμπλα πίσω από τα μπροστά μπροστά από τον Lasme  και προώθησε αμέσως την μπάλα με το ένα χέρι στον Παπανικολάου για να καρφώσει. Σε εκείνο το σημείο και με τον τρόπο που έγινε νόμιζα πώς ήμουν μέσα στο γήπεδο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο ήχος είναι και αυτός εξαιρετικός και η περιγραφή των αγώνων άκρως ζωντανή. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα τραγούδια που πλαισιώνουν το soundtrack του παιχνιδιού είναι όλα σύγχρονα (από του Get Lucky των Daft Punk, μέχρι το All of the Lights του Kanye West – ναι ακούω και τέτοια). Προσεγγίζουν την τελευταία αισθητική της νέο-R’n’B νοοτροπίας που υπάρχει γύρω από το ΝΒΑ. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού (τύποι παιχνιδιού, menus) έχουν μείνει άθικτα από την προηγούμενη έκδοση του ακολουθώντας τη συνταγή “if it ain’t broken, don’t fix it” (ίσως αυτό να μην ισχύει για τα δύσχρηστα menu).

Nba2k14 3To Hach’a’Dwight ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς σε αυτό το παιχνίδι.

Εν κατακλείδι το NBA 2K14 είναι ο απόλυτος εξομοιωτής μπάσκετ. Όταν με το καλό κυκλοφορήσει το NBA Live της ΕΑ θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να φτάσει, πόσο μάλλον να κοιτάξει στα μάτια, τον τίτλο της 2K Sports. Θα χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης (και θεάματος όταν κάποιος καταφέρει και νικήσει… το χειρισμό), είτε παίζοντας solo, είτε ως career είτε στην καλύτερη όλων των περιπτώσεων παίζοντας με φίλους χαλαρά μεταξύ πίτσας και μπυρίτσας! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους παρακολουθούν παιχνίδια από την άλλη πλευρά το Ατλαντικού, και θέλουν να ζήσουν έστω λίγο και εικονικά τη μαγεία του NBA.

Ο τίτλος διατίθεται στην Ελλάδα από retail μορφή από τη CD Media.

Pros

 • Euroleague teams
 • Οι περιγραφές των αγώνων
 • Ο άρτιος τεχνικός τομέας του
 • Ο κόσμος του ΝΒΑ στις οθόνες μας και υπό τον έλεγχό μας…

Cons

 • … αν καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του χειρισμού του
 • Το αδιάφορο για αρκετούς Path to Greatness mode.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

14 Comments

 1. ωραιο ρηβιου…
  και οι λεζαντες καταπληκτικες…. για αδμιν εισαι τρολερός, κυρ βόρειε….
  για πες λιγα παραπανω για το χειρισμο. ακομα κι αν απαρνηθω τον πόντικα και συνδεσω τον οξαποδώ κοντρολερ, θα πρεπει να ειμαι χταποδοπλόκαμος κορεατης που λεει κι ο μπορατσος, για να τα βγαλω περα??

 2. Η λεζάντα ήταν παραγγελιά οφείλω να ομολογήσω.

  Γενικώς ο χειρισμός του θέλει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλή εξοικίωση. Το ότι έχω ένα generic PS2-like gamepad δε βοήθησε καθόλου. Χρειάζεται συντονισμό κουμπιών κτλ. Σίγουρα θα μπορέσεις να παίξεις άνετα τις βασικές κινήσεις μετά από 2-3 παιχνίδια, αλλά για θεαματικές ντρίμπλες, πάσες κάτω από τα πόδια κ.ό.κ. χρειάζεσαι πολύ practice!

 3. Τo NBA2K14 με ξεκόλλησε από το pro,απλά υπέροχο ειδικά όταν κάνεις κάτι εντυπωσιακό και το δείχνει σε highlight.Πληθώρα ενεργειών που μπορείς να κάνεις για να σκοράρεις,αρκεί να τα θυμάσαι βέβαια!Το xbox controller βολεύει πάρα πολύ λόγω σεταρίσματος(δεν κάνω διαφήμιση)το λέω γιατί με το δικό μου που είναι της trust είχα κάποια θεματάκια του στυλ να βλέπει ανάποδα τα πλήκτρα ενω στο μενού τα είχα κανονικά.

 4. Γεράνιο αλήτη, σου βγάζω το καπέλο. Με έκανες να διαβάσω αθλητικό ρηβιού ενώ το τελευταίο sports παιχνίδι που έπαιξα ήταν το Sensible Soccer στον 486/33 SX. Ατελείωτοι πόντοι για τις τρολερές αναφορές σε ΛεΜπρόν και το εξαιρετικό All Of The Lights. Η αναλογία καλού hiphop προς σαβούρας είναι 1/100000000000, αλλά όταν κάθεται αυτό το ένα, είναι για πάντα.

 5. Ωραίο review Παύλο, καλά την μπάλα πως την κάρωσες στο πάνελ πάνω απο το γήπεδο ρε θηρίο;
  Δεν αγοράζω κάθε χρόνο αθλητικά παιχνίδια και βολεύομαι με το ίδιο μέχρι να αλλάξει πολύ το επόμενο, αυτό θα το τιμούσα αν είχε κανονικά το πρωτάθλημα της ευρωλίγκας και οχι μόνο να μπορείς να παίξεις φιλικά, αν προσθέσουν το πρωτάθλημα του χρόνου θα το αγοράσω σίγουρα.

 6. Δάκρυα χαράς. Παρακολουθώντας ανελλιπώς τις τελευταίες 2 χρονιές του ΝΒΑ, αυτό που είδα ήταν σαφής επιείκια σε πολλά σφυρίγματα (άσε το σκηνικό περπατάω 4 βήματα και ούτε που σφυρίζονται). Η πλάκα είναι πώς το soundtrack το διάλεξε ο ίδιος ο LeBron για το παιχνίδι.:p

  Πάντως το All of the Lights το άκουσα για πρώτη φορά σε αυτό το βίντεο ([url]”http://www.youtube.com/watch?v=A0iHqUx64eQ”[/url]).

 7. Γαμει,μονο που βαριεμε να καθομε να φτιαχνω τα controls ρε παιδια!
  Σκεφτομαι να παρω αυτο που ειναι plug & play : http://www.skroutz.gr/s/72740/Microsoft-Xbox-360-Controller-for-Windows.html
  ή αυτο : http://www.skroutz.gr/s/282580/Logitech-Wireless-Gamepad-F710.html
  ή αυτο : http://www.skroutz.gr/s/282582/Logitech-Gamepad-F310.html
  Κανεις που να εχει ενα απο τα 3 να μου πει την γνωμη του??

 8. ΕΠΑΙΖΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΣΤΟ ALL STAR GAME ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΓΙΑ 2Η ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΡΦΩΜΑΤΩΝ META AΠO ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ SEASON SIMULATE ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ SAVE ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ??

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
Follow on Feedly
elGreek