REVIEWS

RAMPAGE KNIGHTS

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, είχα αναλάβει να γράψω ένα review για ένα συμπαθητικό (όπως πίστευα) beat ‘em up, το οποίο είχε σαφέστατες επιρροές από ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια, το Golden Axe. Ο λόγος γίνεται για το Dungeons: The Eye of Draconus, που δυστυχώς αποδείχθηκε ελαφρώς «φόλα ολκής» και ένας από τους λόγους της μιζέριας του, θεώρησα ότι ήταν η ύπαρξη μόνο τριών ατόμων που ανέλαβαν το project καθώς και το πολύ μικρό budget που είχαν στη διάθεσή τους. Τελικά η εκτίμησή μου ίσως να μην ήταν απόλυτα σωστή, καθώς κατόπιν μιας διαβολικής σύμπτωσης, έπεσε και φέτος στα χέρια μου ένα ακόμα (ας πούμε) «Golden Axe-clone» μιας τριμελούς ανεξάρτητης ομάδας ονόματι Rake In Grass, η οποία μάλιστα είχε ήδη και μια αποτυχημένη Indiegogo καμπάνια στα μπαγκάζια της. Η απόδειξη του αν έχεις μεράκι, ταλέντο και διάθεση να δημιουργήσεις κάτι που δεν θα γελά ο κόσμος μαζί του, τότε τα χρήματα είναι δευτερευούσης σημασίας. Το Rampage Knights, γιατί περί αυτού ο λόγος, είναι ένα πραγματικό διαμάντι.

Το παιχνίδι λοιπόν βασίζεται στο κοινό παρονομαστή ενός τυπικού beat’ em up που σκοπός μας είναι να απλώς «καθαρίσουμε» ό,τι περπατάει και πετάει, φτάνοντας μέχρι το τελικό boss/Warlock. Η βασικότερη καινοτομία του Rampage Knights είναι ότι επιλέγει ένα roguelike μονοπάτι ως ραχοκοκαλιά του gameplay του, σχεδιάζοντας κάθε οθόνη με τυχαίους εχθρούς, συμβάντα, εισόδους και αντικείμενα. Βέβαια, υπάρχει μια κεντρική δομή γύρω από τη διαδοχή των τοποθεσιών (ξεκινάτε από το Enchanted Forest, φτάνετε στο Courtyard του Dark Castle και ούτω καθ’ εξής), το τι θα αντιμετωπίσετε όμως μπροστά σας δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τόσο ο αριθμός όσο και τα είδη των εχθρών που θα σας επιτεθούν διαφέρουν ανά περίπτωση, ενώ αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα τη περιοχή και το επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει (από Casual μέχρι Insane). Η διαρρύθμιση του περιβάλλοντος είναι διαφορετική κάθε φορά με συχνά περισσότερες από μία εξόδους, ενώ τα drops, αν και έχουν μια συγκεκριμένη λογική με την οποία εμφανίζονται, δεν επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση. Ο εν λόγω σχεδιασμός, αν και δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των roguelike παιχνιδιών, στο Rampage Knights δουλεύει πραγματικά καλά και συντάσσει κάθε νέο παιχνίδι που ξεκινάτε ως μια ξεχωριστή και συναρπαστική περιπέτεια.

Rampage Knights Shot1Λίγο από Ghosts ‘n’ Goblins μου θύμισε αυτό.

Αρωγός στην επίτευξη μιας αξέχαστης εμπειρίας δεν είναι άλλος από τον εξαιρετικά απλό και εύστοχο χειρισμό που ανταποκρίνεται άψογα στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Το Rampage Knights χρησιμοποιεί λίγα κουμπιά, με τα οποία όμως μπορείτε να κάνετε “παπάδες”, συνδυάζοντας τόσο τα απλά χτυπήματα του ήρωα φτιάχνοντας μακροσκελή και φονικά combos όσο και χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα που κουβαλάτε ή του περιβάλλοντος προς όφελος σας. Μάλιστα, η παραμετροποίηση του ήρωα είναι μια διασκεδαστική διαδικασία από μόνη της, καθώς κυριολεκτικά μπορείτε να του αλλάξετε τα φώτα. Από το κεφάλι του, το φύλο και το καπέλο που θα φοράει ως και την κλάση του. Ιδιαίτερα η υπόθεση “κλάση του ήρωα” αποτελεί βαρόμετρο για την εμπειρία του παιχνιδιού, καθώς οι έξι συνολικά τύποι κλάσεων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στο τρόπο παιξίματος.

Ενδεικτικά, ο Adventurer είναι ο τυπικός jack-of-all-trades βαρετός τύπος που δεν υστερεί και δεν υπερτερεί πουθενά, ο Barbarian είναι δυνατός, έχει περισσότερα hit-points απ’ όλες τις κλάσεις αλλά είναι αργός και αρνείται πεισματικά να φορέσει πανοπλία, ενώ ο Pirate (η αγαπημένη μου κλάση) κουβαλάει μονίμως έναν παπαγάλο, που εκτός από το να σας κράζει συνέχεια, ρίχνει που και που κανένα δάγκωμα στους εχθρούς, γεμίζει ενέργεια με ρούμι (γίνεται και “σκνίπα” για μερικά λεπτά) αλλά δε μπορεί να φορέσει παπούτσια γιατί είναι ξυλοπόδαρος! Τόσο οι κλάσεις όσο και οι cosmetic εμφανίσεις δεν είναι εξ’ αρχής όλες προσβάσιμες, αλλά ξεκλειδώνουν σταδιακά εφόσον πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις, που καλύπτονται αρκετά εύκολα όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε παίζοντας μαζί του.

Rampage Knights Shot2Iron Maiden’s gonna get you, no matter how far…

Στα ενδότερα του παιχνιδιού, σαν σύνολο το Rampage Knights δεν διαρκεί πολλή ώρα, καθώς η ολοκλήρωση ενός run μπορεί να διαρκέσει από τριάντα λεπτά έως μία ώρα περίπου. Το θέμα είναι πως θα κατορθώσετε να τερματίσετε το παιχνίδι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καθώς το επίπεδο δυσκολίας είναι σαφώς πιο πάνω από το μέσο όρο (το τυχαίο κοπάνημα των πλήκτρων, πιστέψτε με, δεν θα σας οδηγήσει πουθενά), ενώ το permadeath στοιχείο και οι δύο μόλις ζωές που διαθέτετε συνιστούν άμεση επιστροφή στην αρχή του παιχνιδιού κάθε φορά που χάνετε (εκτός αν παίζετε στο Casual που επιστρέφετε στην αρχή του stage). Ομολογουμένως, οι πρώτες προσπάθειες σας θα είναι πλήρως αποτυχημένες σε σημείο που να απορείτε αν είναι δυνατόν να το τερματίσει ποτέ κανείς, χωρίς να εκτοξεύσει διάφορα, πολύτιμα και μη, hardware κομμάτια του υπολογιστή του στον πλησιέστερο τοίχο.

Ευτυχώς, η απογοήτευση αυτή δεν διαρκεί πολύ και σε κάθε run θα φτάνετε ολοένα και μακρύτερα, έως ότου εντέλει φτάσετε στο πρώτο boss, όπου εκεί θα χάσετε πανηγυρικά. Επόμενο βήμα είναι να πεισμώσετε, να δοκιμάζετε ξανά και ξανά και χωρίς να το καταλάβετε, να έχουν περάσει κάμποσες ώρες από τη στιγμή που πρωτοφορτώσατε το παιχνίδι και να διακρίνετε κάπου στο βάθος του μυαλού σας ότι έχετε και άλλες υποχρεώσεις στη πραγματική ζωή. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που κερδίζει το Rampage Knights, δηλαδή ο εθισμός που προκαλεί στο παίκτη ώστε να μη θέλει να σταματήσει και παράλληλα να μην τεντώνει τα νεύρα του με απίστευτα υψηλό ή/και άδικο δείκτη δυσκολίας.

Rampage Knights Shot3Οι πρώτες προσπάθειες ενάντια στα (τυχαία εμφανιζόμενα) bosses στέφονται με μεγάλη… αποτυχία

Βέβαια, σημαντικό ρόλο και στο επίπεδο δυσκολίας ενός run παίζουν και τα αντικείμενα που θα βρείτε, τόσο από τυχόν καταστήματα που θα βρείτε (εννοείται ότι θα μαζεύετε και χρυσά νομίσματα) όσο κυρίως από τα κλειδωμένα σεντούκια που πέφτουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και ανοίγουν παίζοντας ένα εύκολο mini-game. Υπάρχουν όπλα για όλα τα γούστα, μάσκες, πανοπλίες, scrolls, magic books και δεν συμμαζεύεται, τα οποία αν και εφόσον χρησιμοποιηθούν (το παιχνίδι σας ενημερώνει – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – τι κάνει το καθένα) μπορεί να έχουν θετικό, αρνητικό ή ακόμα και κανένα αντίκτυπο στον ήρωα. Για παράδειγμα μπορεί να βρείτε κάποιο μαγικό σπαθί που κάνει damage μόνο όταν πετυχαίνετε critical hit, ένα φίλτρο που μετατρέπει τον ήρωα σε ένα πανίσχυρο… καβούρι, με συνέπεια να μην μπορεί να γυρίσει πλευρό (!), να γίνετε γίγας για μερικά λεπτά κλπ. Είναι αξιοθαύμαστη η ποικιλία του τι μπορεί να πάθει ο κακομοίρης ο ήρωας σας που ακόμα και μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης και δεκάδες διαφορετικά runs, να ανακαλύπτετε συνεχώς νέα πράγματα. Το μείον στο όλο ζήτημα είναι ότι, εξαιτίας αυτής της τυχαίας διαχείρισης των αντικειμένων, κάποια (ελάχιστα ευτυχώς) runs είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα roguelikes παιχνίδια, οπότε δεν εκπλήσσει η υπερίσχυση του κανόνα και στο Rampage Knights.

Rampage Knights Shot4“Μιλάμε, μεγάλη κωλόφατσα ο τύπος”

Εκτός αυτού, το παιχνίδι κρύβει κι’ άλλον άσο στο μανίκι του, που δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα co-op δύο παικτών είτε τοπικά είτε online. Εκεί, το Rampage Knights δείχνει από τι… αλγόριθμο είναι φτιαγμένο, καθώς η δράση γίνεται πολύ πιο έντονη και απαιτεί περισσότερη τακτική (κάθε χτύπημα μετράει), το friendly-fire είναι απλώς ενοχλητικό (δεν προκαλεί damage – ευτυχώς!), ενώ θα πρέπει να γίνεται και η σχετική μοιρασιά με το συμπαίκτη ανάλογα με τα drops και την κλάση που έχει επιλέξει ο καθένας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν public servers, με συνέπεια το online co-op να λειτουργεί μόνο με παίκτη που βρίσκεται στη friend-list σας και διαθέτει το παιχνίδι, οπότε αν θελήσετε να παίξετε με κάποιον άλλο που δεν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο, η μοναδική λύση είναι να αποκτήσετε το “διπλό” πακέτο. Ισως είναι ένα από τα ελάχιστα πραγματικά ελαττώματα του παιχνιδιού, αν και οι developers ανέφεραν ότι μελλοντικά σκοπεύουν να προσθέσουν public servers, μαζί φυσικά με κάμποσα νέα features – το Rampage Knights “φωνάζει” για επιπλέον περιεχόμενο και (γιατί όχι;) για ενσωμάτωση τριπλού ή και τετραπλού co-op αργότερα.

Rampage Knights Shot5Here comes the Executioner…

Συνοψίζοντας, το Rampage Knights είναι ένα έξοχο δείγμα του πως οι απλές ιδέες, αν υλοποιηθούν από τα κατάλληλα χέρια, μπορούν να συνθέσουν ένα άκρως εθιστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι. Ο ερωτεύσιμος τεχνικός τομέας του και το έξυπνο χιουμοριστικό ύφος του, παρ’ όλα τα “χαριτωμένα” splatter στοιχεία του, αποτελούν μονάχα το κερασάκι της τούρτας ενός αναπάντεχα αξιόλογου beat’ em up που μπορεί να σας απασχολήσει για πάρα πολλές ώρες είτε solo είτε με παρέα. Well done, Rake in Grass!

debeSpecsNew


{youtube}KLrZuTKEJ6Q{/youtube}

Pros

  • Στιβαρό, απλό και άνετα προσβάσιμο σύστημα μάχης
  • Μεγάλη ποικιλία εχθρών και αντικειμένων
  • Εξαιρετικό co-op
  • Roguelike στοιχεία προς αποφυγή της επανάληψης…

Cons

  • …αλλά ενίοτε και της σωστής μεταχείρισης
  • Ελλειψη public servers (προς το παρόν)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL