REVIEWS

RESIDENT EVIL: REVELATIONS 2

Έχοντας ήδη παρουσιάσει τα τρία πρώτα επεισόδια του Resident Evil Revelations 2, το προηγούμενο κείμενο έκλεινε με το ερώτημα αν το τελευταίο μέρος θα καταφέρει να “απογειώσει” την εμπειρία που προσφέρει ο τίτλος. Η απάντηση δυστυχώς τελικά ήταν η αναμενόμενη αρνητική και έτσι απλά αρκεστήκαμε σε έναν αξιοπρεπή επίλογο για το παιχνίδι που είδαμε σε κομμάτια το μήνα που πέρασε. Η Claire αυτή τη φορά είχε περιορισμένο ρόλο αφού ο χρόνος στα επιμέρους τμήματα αυτή τη φορά μοιράστηκε ανισομερώς, γεγονός που όμως δεν μας πείραξε ιδιαίτερα αφού οι περιοχές που επισκεφθήκαμε με τον Barry ήταν ίσως το καλύτερο δείγμα survival horror στοιχείου που μας έδωσε ο τίτλος συνολικά. Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή…

Μια από τις διαχρονικές απορίες του γράφοντος αποτέλεσε το ερώτημα του πως είναι δυνατόν η b-movie αισθητική της σειράς να έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη αποδοχή και να έχει μετατραπεί σε όχι απλά θετικό αλλά απαραίτητο στοιχείο επιτυχίας. Επειδή φυσικά η επιτυχημένη συνταγή δεν αλλάζει, το μοτίβο παραμένει ίδιο ακόμα και 19 χρόνια μετά, με την μόνη διαφορά ότι η παρουσίαση γίνεται με έναν περισσότερο κινηματογραφικό τρόπο και όχι με live action scenes τρίτης διαλογής. Το πλέον αξιοσημείωτο σημείο της ιστορίας είναι η επιστροφή του Barry Burton, αυτή τη φορά ως playable χαρακτήρα. Η κόρη του Moira μαζί με την Claire Redfield δουλεύουν για ένα οργανισμό που ονομάζεται TerraSave και ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του βιολογικού πολέμου. Οι δύο γυναίκες πέφτουν θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης του οργανισμού και φυλακίζονται σε ένα μυστηριώδες μέρος από το οποίο θα προσπαθήσουν να αποδράσουν. Σημαντική λεπτομέρεια σε όλο αυτό είναι τα βραχιολάκια που φοράνε στα χέρια και μέσω αυτών τους μιλάει μία μυστηριώδης γυναίκα. Ο Barry, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα μπορούσε να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και επιχειρεί να ελευθερώσει την κόρη του ενώ στην πορεία θα συναντήσει ένα μυστηριώδες κορίτσι με το όνομα Natalia, το οποίο θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά κάνουμε για την υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως spoiler οπότε θα αρκεστούμε απλά στο να τονίσουμε ότι οι δύο χαρακτήρες που προαναφέρθηκαν δεν είναι τα μοναδικά γνωστά ονόματα που θα συναντήσουμε.

RE Revelations 2 01
Μας την πέσανε…

Ξεκινώντας την συγγραφή ενός review για παιχνίδι της σειράς Resident Evil, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ως προς ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση του. Φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους τίτλους όμως το γεγονός ότι η κατηγορία των survival horror games έχει ταυτιστεί σε τόσο απόλυτο βαθμό με τη σειρά δημιουργεί ιδιαιτερότητες. Στην πορεία των χρόνων έχουμε δει είδη παιχνιδιών να εξελίσσονται με τρόπο επιτυχημένο, αλλά να συρρικνώνονται επειδή δυσκολεύτηκαν να ακολουθήσουν τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής και άλλα να καταφέρνουν να παρουσιάζουν τίτλους που να συγκαταλέγονται τόσο στην κατηγορία των κλασσικών όσο και των σύγχρονων. Για το survival horror η ταύτιση που προαναφέραμε σε συνδυασμό με την ολική αλλαγή πλεύσης από την σειρά Resident Evil έφερε το κοινό σε μία κατάσταση σύγχυσης με αποτέλεσμα πλέον σήμερα να είναι αδύνατο να οριοθετηθεί το είδος.

Είναι όμως δυνατό να αξιολογηθεί ένα προϊόν ως κάτι το οποίο δεν μπορούμε καν να το προσδιορίσουμε; Παρ’ όλα αυτά το Revelations 2 κυκλοφόρησε υποσχόμενο επιστροφή στις ρίζες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο 2015 και το 1999 (ημερομηνία που κυκλοφόρησε το Resident Evil 3 που θεωρείται και ο τελευταίος “αυθεντικός” εκπρόσωπος της σειράς) είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να καλυφθεί με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρχει άμεση αναλογία και σύγκριση των στοιχείων των παιχνιδιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αφήνει πολλαπλές αναγνώσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νέα κυκλοφορία περισσότερο θυμίζει ένα τίτλο με κομμένο το action στοιχείο παρά κάτι που αναπτύχθηκε ως διάδοχος του survival horror. Θα ήταν άδικο πάντως να εστιάζαμε σε αυτό το γεγονός καθώς όντως έχουν γίνει κινήσεις και προς το να αναβιώσει το feeling της αρχικής τριλογίας.

RE Revelations 2 02
Εδώ με την Sher… εεε την Natalia

Κατά το παρελθόν τα στοιχεία που δυσκόλευαν την υπόθεση της επιβίωσης ήταν κατά κύριο λόγο δύο: ο δύστροπος χειρισμός και οι στενές τοποθεσίες όπου η αποφυγή των εχθρών ακόμα και όταν πετύχαινε ήταν οριακή. Ο αριθμός τους ήταν μικρός αλλά ο συνολικός κλειστοφοβικός σχεδιασμός τους έκανε ιδιαίτερα επικίνδυνους. Φυσικά για το χειρισμό, οποιαδήποτε έστω αναφορά για tank controls θα αποτελούσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα και συνεπώς η υιοθέτηση της τεχνικής που χρησιμοποιούν όλα τα σύγχρονα 3rd person παιχνίδια ήταν μονόδρομος (αντίο στατικές κάμερες και prerendered περιβάλλοντα). Σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Υπάρχουν περιοχές που ικανοποιούν και τον πιο παραδοσιακό fan της σειράς όμως συνολικά παρουσιάζεται μία πιο “ανοιχτή” λογική για τον κόσμο με τοποθεσίες που θυμίζουν αρένες action τίτλων.

Η στόχευση γίνεται με μία “over the shoulder” προοπτική η οποία όμως έχει υλοποιηθεί με τρόπο που να επιβραδύνει τη συνολική κίνηση του παίκτη, γεγονός που αποτελεί έξτρα παράγοντα πίεσης προς αυτόν. Σε σύγκριση με τα όσα είχαν συνηθίσει οι λάτρεις του είδους αυτό θα φάνταζε κάτι απλό όμως ο αυξημένος αριθμός των εχθρών εξισορροπεί την κατάσταση. Στο σημείο αυτό αρκετοί ίσως αρχίσουν να ανησυχούν για το ότι το όλο σκηνικό πιθανώς να θυμίζει πάλι περισσότερο action τίτλο αλλά η έλλειψη κάλυψης αλλά και οποιονδήποτε άλλων κινήσεων πέρα από μία melee επίθεση θέτει τον παίκτη περισσότερο σε θέση άμυνας παρά επίθεσης. Φυσικά το ότι αρκετές φορές καταλήγουμε να τρέχουμε γύρω γύρω στα δωμάτια ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε reload ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο healing φυτό δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί και την αίσθηση της ανάγκης για επιβίωση που δημιουργείται.

RE Revelations 2 03
Τα αίματα ποτάμια…

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που εισάγεται στον τίτλο είναι η ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ των χαρακτήρων. Η Moira που συνοδεύει την Claire έχει ένα φακό με τον οποίο μπορεί να τυφλώνει τους αντιπάλους ενώ η Natalia που συνοδεύει τον Barry έχει την ικανότητα να αισθάνεται την ύπαρξη τους αλλά και να περνάει απαρατήρητη από αυτούς. Η πρώτη δίνει ενδιαφέρον κυρίως στο co-op (το οποίο σημειώνεται ότι έχει μόνο local χαρακτήρα και απαιτεί 2 χειριστήρια) ενώ η δεύτερη προσφέρει δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό της πορείας μας καθώς και αποφυγή μαχών που θα μας στοίχιζαν σε πυρομαχικά. Γενικά πάντως παρά το ότι λειτουργεί σχεδόν απροβλημάτιστα (οι όποιες φορές η A.I δεν έκανε αυτό που πρέπει δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στο gameplay) και αποτελεί μία ευχάριστη νότα, συνολικά δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει.

Το σημαντικότερο ατόπημα που παρατηρούμε είναι η έλλειψη γρίφων. Η ανάγκη για εξερεύνηση συνεχίζει να υπάρχει αλλά σε μία διαφορετική λογική καθώς πλέον έχει περισσότερο προαιρετική μορφή με τις μεγάλες περιοχές να κρύβουν αρκετά αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν στην πορεία μας αλλά δεν είναι και απαραίτητα για την πρόοδο μας. Ο ουσιώδης αντίκτυπος που έχει αυτό στο παιχνίδι είναι η χαμένη αίσθηση της σημαντικότητας που είχε το κάθε δωμάτιο, στο Revelations 2 απλά προχωράμε από περιοχή σε περιοχή χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε για αντικείμενα και χωρίς να προβληματιζόμαστε για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια.

RE Revelations 2 04
Finish him!

Αν το παραπάνω γεγονός το συνδυάσουμε με το σπάσιμο της βασικής campaign σε 8 κομμάτια τα οποία ανά δύο ουσιαστικά παρουσιάζουν την ίδια περιοχή, ως λογική συνέχεια έρχεται αυτό που αναφέραμε και στα προηγούμενα κείμενα, ότι δηλαδή ο τίτλος αποτυγχάνει να δημιουργήσει ένα επιβλητικό κόσμο όπως το Mansion ή η Racoon City. Το θετικό αυτού του διαχωρισμού είναι ότι διευκολύνεται η speedrun λογική που πάντα συνόδευε τη σειρά σε επόμενα playthroughs ενώ αυτά αποκτούν και περισσότερο νόημα καθώς το σύστημα αναβάθμισης δυνατοτήτων που ενσωματώνεται δίνει την αίσθηση της εξέλιξης και επιπλέον κίνητρο. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ύπαρξη του Invisible Mode που προσφέρει ακόμα περισσότερη πρόκληση με τους εχθρούς να είναι αόρατοι ενώ το Countdown Mode είναι κάτι που δίνει μία πιο “επίσημη” εικόνα στη μάχη για τον καλύτερο χρόνο ολοκλήρωσης.

Τα γραφικά κινούνται σε επίπεδα που είναι απλά ανεκτά, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη αν συνυπολογίσουμε ότι παρά το μεγάλο της όνομα πρόκειται για μία παραγωγή με χαμηλό budget. Ακόμα και έτσι όμως αν το συγκρίνουμε με τον προκάτοχο του η βελτίωση είναι σημαντική (γεγονός πάλι αναμενόμενο καθώς το πρώτο ήταν port από το 3DS). Από την άλλη ο ήχος είναι ακριβώς αυτός που πρέπει ώστε να βοηθά στην δημιουργία τρομακτικής ατμόσφαιρας. Τέλος, την συνταγή ολοκληρώνουν τα γνωστά αμφιλεγόμενης ποιότητας voice overs που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν η σειρά.

Πέρα από το βασικό παιχνίδι οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν και με τo Raid Mode. Ξεφεύγοντας από το ύφος του campaign εδώ θα πρέπει να σφάξουμε ορδές μεταλλαγμένων σε γύρους που διαρκούν μερικά λεπτά. Το leveling σύστημα, οι αναβαθμίσεις καθώς και τα διάφορα επίπεδα δυσκολίας σε συνδυασμό με τους στόχους που προσφέρει το κάθε επίπεδο είναι ικανά να κρατήσουν τον παίκτη για σημαντικό χρονικό διάστημα. Επίσης προσφέρονται δύο ακόμα επεισόδια τα οποία επικεντρώνουν στην ιστορία των δευτερευόντων χαρακτήρων. Αυτό της Moira που είναι και το πιο ενδιαφέρον, θυμίζει σε λογική το Raid Mode αποτελώντας μία ευχάριστη προσθήκη στην ιστορία. Αντιθέτως το επεισόδιο της Natalia ακολουθεί μία stealth προσέγγιση αλλά είναι τόσο μονότονο και βαρετό που πραγματικά απορούμε και για ποιο λόγο υπάρχει. Με την διάρκεια του καθενός να βρίσκεται περίπου στα 45 λεπτά πάντως είναι κάτι που γρήγορα θα ξεχάσουμε την ύπαρξη του.

RE Revelations 2 05
Σφαγή στο Raid Mode

Το Revelations 2 είναι ένας τίτλος που φέρει σημαντικές ομοιότητες με όσα είχαμε μάθει από τη σειρά στην προ του 4 εποχή ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικό ακόμα και προς το κοινό που έχει μάθει το gaming με διαφορετικό τρόπο. Αφήνοντας πίσω τις σχεδιαστικές επιλογές η κρίση για τις οποίες εμπεριέχει έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας, το παιχνίδι καταφέρνει ταυτόχρονα να υπερνικήσει αλλά και να “χαντακωθεί” από την spin-off φύση του. Ένα καλό παιχνίδι δηλαδή (κλάσεις ανώτερο από άλλα spin-off της σειράς που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν) που όμως είναι εμφανές ότι πρόκειται για μία παραγωγή που της λείπει το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά. Το ευχάριστο είναι ότι η κοστολόγηση του συμβαδίζει με αυτό γεγονός και για τις κάτι παραπάνω από 10 ώρες που διαρκεί το πρώτο playthrough σε συνδυασμό με το replayability που χαρακτηρίζει τον τίτλο, στα 24,99 ευρώ αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παροχή του review code του Resident Evil: Revelations 2.

Pros

 • Θυμίζει Resident Evil από τα παλιά…
 • …Χωρίς να κουβαλάει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποθάρρυναν τους μη σχετικούς με το είδος
 • Replayability
 • Ατμόσφαιρα τρόμου και όχι απλά gore festival
 • Η ύπαρξη του δεύτερου χαρακτήρα…

Cons

 • … Που όμως δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα
 • Το level design αποτυγχάνει να μας δώσει κάτι πραγματικά αξιομνημόνευτο
 • Η επανάληψη των περιοχών που επισκεπτόμαστε
 • Δίνει την αίσθηση ότι θα ήθελε να είναι πιο action αλλά “αυτολογοκρίνεται”
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 77%

77%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

4 Comments

 1. Ωραίο κείμενο, άντε να το πετύχω τώρα σε καλή τιμούλα που βγήκαν όλα τα επεισόδια! 🙂
  Θα ήθελα να έχει λίγους γρίφους αλλά εδώ που είναι η σειρά κάπως αναμενόμενο (το τελευταίο που είχε κάποια puzzles νομίζω ήταν το 4, αν και καμία σχέση με τα παλιότερα).
  Το raid είναι γαμάτο time filler, και εδώ απ΄οτι βλέπω πρέπει να είναι ακόμα καλύτερο από του πρώτου μερους. Σωστή κίνηση γιατί κάπου το Mercenaries των κλασικών είχε αρχίσει κάπως να κουράζει.

  Μια παρατήρηση, αν επιτρέπεται… Τελευταίο κλασικό στη σειρά (παλαιομοδίτικο για την ακρίβεια) ήταν το Code Veronica, αν μιλάμε μόνο για αυτά που βγήκαν σε pc τότε όντως είναι το 3.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL