REVIEWS

SHINESS: THE LIGHTNING KINGDOM

Όσο “εξωγήινα” και αν μας φαίνονται τα JRPG, είναι γεγονός ότι αν δεν είσαι βέρος Γιαπωνέζος, είναι πολύ δύσκολο να αναπαράγεις την ατμόσφαιρα και την καλλιτεχνική τους προσέγγιση χωρίς να χάσεις κατά κράτος από το πρωτότυπο. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς τα manga και τα anime είναι πλήρως ενσωματωμένα στη κουλτούρα των κατοίκων του Ανατέλλοντος Ηλίου, είναι στο αίμα τους αν θέλετε, οπότε σαφώς γνωρίζουν καλύτερα από καλό λάδι σε σχέση με τους όποιους δυτικούς “σφετεριστές”. Το Shiness: The Lightning Kingdom αποτελεί το παρθενικό προϊόν της Γαλλικής Enigami, το οποίο προήλθε μετά από μια σχετικά επιτυχημένη Kickstarter καμπάνια πίσω στο 2014, μια ομολογουμένως τολμηρή κίνηση για το νεοσύστατο αυτό studio, καθώς γενικότερα δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργήσεις ένα RPG αξιώσεων ακόμα και αν είσαι έμπειρη ομάδα ανάπτυξης, πόσο μάλλον όταν κάνεις (θεωρητικά) τα πρώτα σου βήματα στο χώρο. Έτσι λοιπόν, η έλλειψη εμπειρίας της Enigami είναι εμφανέστατη σε αυτό το συμπαθητικό “French Japanese RPG”, που, παρ’ όλη την αγάπη, τη φροντίδα και το προδέρμ των δημιουργών, δεν είναι αρκετά για να το σώσουν από τη μετριότητα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Shiness περιγράφει μια μάλλον τετριμμένη κατάσταση, που σε κάποιο μακρινό πλανήτη ονόματι Mahera, όπου τα πάντα κυλούσαν αρμονικά και ειρηνικά, η ενέργεια Shi που τον κρατούσε ενωμένο άρχισε σιγά σιγά να φθείρεται. Συνέπεια αυτού είναι να ξεσπάσουν ανελέητοι πόλεμοι μεταξύ των φυλών του πλανήτη, που αποτελούνται από εμφανισιακά “κανονικούς” ανθρώπους αλλά και ανθρωπόμορφα γούνινα ζωάκια. Μάχη στη μάχη, ο πλανήτης δεν άντεξε τη σφοδρές επιθέσεις και μετά από μια τρομερή έκρηξη, το έδαφος διασπάστηκε σε τεράστιες αιωρούμενες πέτρινες εκτάσεις (Meteoras όπως τις ονομάζουν), αποχωρίζοντας έτσι παράλληλα και τη κάθε φυλή στο τόπο της. Χρόνια μετά τα εν λόγω γεγονότα, παίρνουμε τον έλεγχο του Chado, ο οποίος ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι να ανακαλύψει τα Lands of Life, μαζί με το δειλό (και comic-relief να προσθέσω) πιστό φίλο του Poky, καθώς σύμφωνα με τη Terra, ένα πνεύμα που μόνο ο Chado έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του, στο μέρος εκείνο θα μπορέσει να βρεθεί η οριστική λύση για τη κατάντια του πλανήτη. Φυσικά, το ταξίδι πηγαίνει στραβά και το αερόπλοιό τους συντρίβεται, με συνέπεια να πρέπει να ανακαλύψουν τα μυστηριώδη Lands of Life με τα πόδια… Εννοείται ότι στη περιπλάνησή τους θα συναντήσουν μια πληθώρα από χαρακτήρες, είτε φιλικούς είτε εχθρικούς, με κάποιους να τους συνοδεύουν κιόλας στο ταξίδι τους, ο καθένας βέβαια για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους.

Shiness Shot1 lowΜετά τη συντριβή του αερόπλοιου, η περιπέτεια αρχίζει…

Αν και η ιστορία σε γενικές γραμμές δεν είναι κακή και ενίοτε έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τα εμβόλιμα comic-strips που συνδέουν κομμάτια της ιστορίας, συνολικά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο. Σε αυτό οφείλονται οι συγκεχυμένες και κουραστικές πρώτες ώρες του παιχνιδιού, που γεμίζουν το κεφάλι του παίκτη με πληροφορίες, ονόματα και θεωρίες που είναι μάλλον αδιάφορα, ενώ σχεδόν ποτέ δεν κατορθώνει να τον κάνει να νοιαστεί για τους πρωταγωνιστές. Ένα μεγάλο φάουλ για παιχνίδι του είδους, το οποίο δυστυχώς πέφτει και σε άλλες παγίδες, όπως το να αρχίσει να “τρέχει” την υπόθεση από τα μέσα του παιχνιδιού και έπειτα, με συνέπεια, ύστερα από 15-16 ώρες που διαρκεί το βασικό story, να αφήνει μετέωρα ερωτήματα και ημιτελείς ήρωες. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη κατάληξη δεν είναι δύσκολο να τους φανταστούμε: αυστηρά deadlines και μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές ημερομηνίες κυκλοφορίας που είχαν υποσχεθεί στους backers του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τους δημιουργούς και ομολογώ ότι αν δεν είχα να γράψω το review, θα το είχα αφήσει πολύ νωρίτερα, αν και αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη, μιας και η υπόθεση του Shiness δεν κατάφερε να μου κάνει “κλικ” καθόλου. Ίσως κάποιους από εσάς να σας συγκινήσει περισσότερο.

Shiness Shot2 lowΑρκετά όμορφα τα comic-strips που κλείνουν κάποιες “τρύπες” της ιστορίας

Περνώντας στο κυρίως παιχνίδι, το Shiness δίνει μια σαφή έμφαση στο action στοιχείο, καθώς τόσο ο τρόπος που μετακινείστε στις διαφορές περιοχές όσο και στις μάχες καθ’αυτές θυμίζουν περισσότερο κάποιο action/platform τύπου Yooka-Laylee παρά σκληροπυρηνικό RPG. Άλλωστε, και το open-world στοιχείο του είναι “λειψό”, καθώς κάθε περιοχή, μικρή ή μεγάλη, χωρίζεται σε loading ζώνες, ενώ τα περισσότερα quests (τόσο main όσο και side) περιορίζονται στα σχετικά περιορισμένα πλαίσια τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το Shiness δεν κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να ξεφύγει από τις γνωστές συνταγές της ανάληψης διαφόρων quests τόσο για την προώθηση της ιστορίας όσο και για απολαβές (χρηματικές και μη) προς τη βελτίωση του εξοπλισμού της ομάδας σας, ενώ όσον αφορά τα στατιστικά των ηρώων, δυστυχώς δεν δίνονται σχεδόν καθόλου πληροφορίες για το ποιον τους: αναβαθμίζονται αυτόματα μετά από κάθε level που κερδίζετε, εσείς φροντίζετε απλώς να τοποθετείτε εξοπλισμό που αυξάνει τα νούμερά τους και μπορείτε μόνο να υποθέσετε τι μπορεί να σημαίνει το καθένα. Σίγουρα, κάποιο επεξηγηματικό tutorial πάνω σε αυτά θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Από την άλλη, μια όμορφη πινελιά ελευθερίας είναι το γεγονός ότι πολλά quests έχουν παραπάνω από έναν τρόπο επίλυσης, έστω και αν στη τελική το αποτέλεσμα δεν διαφέρει από το προσχεδιασμένο, ενώ αρκετές τοποθεσίες βρίθουν από puzzles που επιλύονται συνδυάζοντας τις special ικανότητες των ηρώων. Λόγου χάρη, ο Chado μπορεί να δημιουργεί από το πουθενά βράχους που χρησιμεύουν ως βαρίδια ή ο Kayenne έχει τηλεκινητικές ικανότητες πάνω σε (προκαθορισμένα) αντικείμενα. Τίποτε το πολυσύνθετο και εξεζητημένο, αλλά δίχως άλλο πρόκειται μια για ευχάριστη προσθήκη που εμπλουτίζει το τομέα της εξερεύνησης, κάνοντας τη λιγότερο ανιαρή.

Shiness Shot3 lowΤο Support System. Όχι και τόσο support όσο θα θέλαμε.

Πέρα από τη περιπλάνηση και την εξερεύνηση, σημαντικό μερίδιο του παιχνιδιού λαμβάνουν οι μάχες, οι οποίες θεωρούνται ένα από τα δυνατά στοιχεία του τίτλου, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του παιχνιδιού. Εκ πρώτης όψεως, θα ο ισχυρισμός αυτός δείχνει να έχει βάση, καθώς εφαρμόζει ένα ιδιαίτερο στυλ μάχης 1 vs 1 που θυμίζει fighting games. Περιληπτικά, οι μάχες έχουν ως εξής: αφού κατά τη περιπλάνησή σας αγγίξετε κάποιο εχθρό (ή αυτός εσάς), μεταφέρεστε σε μια αρένα που καλύπτεται από ένα χρωματιστό πέπλο (περισσότερα γι’ αυτό σύντομα) και επιτίθεστε με δύο κουμπιά επίθεσης (punch και kick), με τα οποία εκτελείτε απλά combos. Εκτός αυτών, υπάρχει ένα κουμπί για άμυνα που μετατρέπεται σε dodge, αν το κρατήσετε πατημένο μαζί με το μοχλό κίνησης, επίθεση μαγείας και μια Hyper κίνηση που επιτυγχάνεται με το ανάλογο συνδυασμό κουμπιών, όταν γεμίσει η μπάρα Tension. Η συγκεκριμένη μπάρα είναι πολύ σημαντική και για το πολυπόθητο counter των εχθρικών χτυπημάτων, καθώς με αυτό το τρόπο κερδίζετε έξτρα συντριπτικές επιθέσεις προς αυτούς, ενώ είναι σχεδόν απαραίτητη ενάντια στα bosses, που ως συνήθως, χρειάζονται κάτι περισσότερο από απλό button mashing για να ηττηθούν. 


Το ασυνήθιστο της υπόθεσης είναι ο τρόπος αναπλήρωσης του mana, καθώς ανάλογα με το χρώμα που έχει το πέπλο της αρένας, το οποίο συχνά εναλλάσσεται μεταξύ δύο ή τριών χρωμάτων, μπορείτε να αναπληρώσετε το mana της αντίστοιχης μαγείας. Για παράδειγμα, αν ο Chado είναι οπαδός του Fire Magic και ξοδέψετε όλο το mana σε μία μάχη, μπορείτε να το αναπληρώσετε (εκτός από τη χρήση των σχετικών items φυσικά) μόνο όταν το πέπλο έχει κόκκινο χρώμα. Εναλλακτικά, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να ρίξετε στη μάχη έναν άλλο χαρακτήρα (η ομάδα σας μπορεί να έχει μέχρι τρεις) που θα διαθέτει τη σχετική μαγεία, αλλά το ίδιο μπορούν να πράξουν και οι εχθροί, οπότε κάποια ψήγματα τακτικής, όπως ποιος ήρωας είναι προτιμότερος ενάντια σε ποιον εχθρό, είναι καλοδεχούμενα εδώ.

Shiness Shot4 lowΈνα από τα puzzles που θα συναντήσετε. Απλά και κατανοητά πράγματα.

Τις πρώτες ώρες λοιπόν, το σύστημα μάχης δείχνει διασκεδαστικό, σύντομα όμως το οικοδόμημα αρχίζει να καταρρέει. Κατ’ αρχήν, το παιχνίδι έχει σαφή προβλήματα στο τρόπο απεικόνισης των εχθρικών χτυπημάτων, καθώς σχεδόν ποτέ δεν είστε σίγουρος τόσο για το range των χτυπημάτων τους όσο και το είδος των χτυπημάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ταχύτητα τους είναι αστραπιαία, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προβλέψετε και να αποκρούσετε τα επερχόμενα χτυπήματα τους, με συνέπεια απλώς να πατάτε συνεχώς τα κουμπιά επίθεσης ή του counter, με την ελπίδα να τους πετύχετε πρώτος. Μία κάποιου είδους προειδοποίηση πριν τα χτυπήματα, όπως έκανε αντίστοιχα η Platinum Games στο Nier: Automata, θα ομαλοποιούσε πολύ τα πράγματα και θα απέφευγε το ασταμάτητο button mashing, που πολλές φορές καταλήγει σε εξίσου τυχαία αποτελέσματα, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης ΑΙ που αφενός μπορεί να μην σας αφήσει να πάρετε ανάσα αφετέρου μπορεί απλώς να είναι αρκετά “παθητική”. Έτσι, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο. Βασικά, δε νομίζω να κέρδισα, μετά από 5 ώρες παιχνιδιού περίπου, κάποια μάχη χωρίς να κοπανούσα αδιακρίτως το συνδυασμό punch/kick/counter (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά), ενώ τη μαγεία πολλές φορές την ξεχνούσα και τη θυμόμουν μόνο όταν κάποιος εχθρός ήταν “αλλεργικός” στα melee χτυπήματα. Επιπλέον, το Support σύστημα που εφαρμόζεται, όπου κάποιος χαρακτήρας της ομάδας σας που δεν συμμετέχει εκείνη τη στιγμή στη μάχη μπορεί να εκτελέσει κάποιο βοηθητικό spell, ανάλογα με τρέχουσα κατάσταση του μαχόμενου ή του αντίπαλου, δίνει πολύ λίγες επιλογές και συνηγορεί ακόμα περισσότερο στο randomness των μαχών, καθώς δεν έχετε καθόλου έλεγχο πάνω τους και όταν π.χ. χρειάζεστε άμεσα κάποιο spell που θα αφαιρεί όλα τα penalties, το παιχνίδι απλά να αρνείται να το προσφέρει.

Shiness Shot5 lowΗ κίνηση Hyper μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Επίσης, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην απόκριση κάποιων εντολών, όπως της χρήσης αντικειμένου ή της αλλαγής του ήρωα, πράγμα που μπορεί να κοστίσει σε έναν χαμένο ήρωα (για τη τρέχουσα μάχη), ακόμα και σε ολοκληρωτική ήττα ενάντια σε κάποιο δύσκολο boss. Πιθανότητα, το πρόβλημα αυτό να διορθωθεί σε κάποιο μελλοντικό patch, σε κάθε περίπτωση όμως, τέτοιες κωλυσιεργίες σε παιχνίδι που ποντάρει πολλά στο σύστημα μάχης του είναι ασυγχώρητες.

Η χαριστική βολή όμως δίνεται από τη κάμερα, η οποία είναι κάκιστη: ζουμάρει όποτε της καπνίσει, επιλέγει γωνίες που μόνο βοήθεια δεν προσφέρουν στο παίκτη, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει transparent τα αντικείμενα που καλύπτουν τους πρωταγωνιστές της μάχης, με αποτέλεσμα (τι άλλο;) να πολεμάτε στα τυφλά. Καλύτερα ας μην αναφερθώ αναλυτικά στις περιπτώσεις που χαρακτήρες “κολλάνε” μέσα στα αντικείμενα (με μόνη λύση το load), γιατί θα ακουστώ πραγματικά κακός. 

Shiness Shot6 lowΣύστημα μάχης με καλές προοπτικές μεν, μετριότατο και με προβλήματα υλοποίησης δε.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το Shiness, παρ’ όλες τις καλές ιδέες των δημιουργών του, τα θαλασσώνει στην υλοποίηση του battle system, που (στα χαρτιά τουλάχιστον) θα μπορούσε να χτυπήσει “στα ίσια” παιχνίδια με πολλαπλάσιο budget από το δικό του. Κρίμα, γιατί το Shiness είχε καλές προοπτικές για κάτι πραγματικά αξιόλογο – στη παρούσα φάση δύσκολα ξεπερνά τη μετριότητα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ακόμα ο οπτικός τομέας του, με τους θεματικούς κόσμους να είναι αρκετά όμορφοι κάτω από το cel-shaded πέπλο που έχουν υλοποιηθεί, παρ’ όλο που δεν σκίζουν από πρωτοτυπία (δάση, κατακόμβες, χιονισμένα βουνά κλπ), χαραμίζονται συχνά από κάποιες κακοτεχνίες στα περιβάλλοντα και κυρίως στους NPC’s, που ενίοτε απλά δεν βλέπονται εν έτει 2017. Τουλάχιστον, το soundtrack είναι πάρα πολύ καλό, με τα ορχηστρικά κομμάτια να συμβαδίζουν ιδανικά με το περιβάλλον που συνοδεύουν και μπορώ να πω ότι κάποια είναι ιδιαίτερα πιασάρικα και κολλητικά.

Συνοψίζοντας, το Shiness: The Lightning Kingdom είναι ένα απελπιστικά μέτριο “δυτικό” JRPG που πολύ δύσκολα θα ικανοποιήσει έναν θιασώτη του είδους, ενώ δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει επαφή με το είδος, αν πρώτα δεν διορθωθούν τα σοβαρά προβλήματά του με το σύστημα μάχης. Μέχρι τότε, μόνο σε wishlist για κάποια γερή έκπτωση…

Pros

 • Συμπαθητικός τεχνικός τομέας, με χαρακτηριστική καλλιτεχνική άποψη και καλό soundtrack
 • Μερικές έξυπνες ιδέες στην ολοκλήρωση των quests
 • Χαμηλή τιμή
 • Ψήγματα ενδιαφέρουσας ιστορίας…

Cons

 • … αλλά με χαρακτήρες που πολύ δύσκολα θα σε κάνουν να ενδιαφερθείς γι’ αυτούς
 • Αρκετά εκνευριστικά και κουραστικά προβλήματα στο σύστημα μάχης
 • Κάποια glitches και bugs που οδηγούν ακόμα και φορτώματα προηγούμενης θέσης
 • Μικρή διάρκεια για το είδος που εκπροσωπεί

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

 1. Ήμουν σίγουρος ότι ο συνοδευτικός τίτλος ήταν δυνατό Μπορατσοτρίγκερ xεχε!

  Να πω την αλήθεια το περίμενα καλύτερο με αυτά που είχα δει κατά καιρούς. Μετά από στρώσιμο θεμάτων και σε καμιά έκπτωση μπορεί να το δω.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL